Hirdetés

2018. december 10., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mi lesz, ha nem lesz Mini?

  Van egy MacBook Pro-m, amivel többé-kevésbé elvagyok, de egyrészt csak 2015-ös modell, másrészt csak kétmagos, így időszerű lenne a csere. No de mire?

  Irodában dolgozom, nagy monitorra dokkolt gép előtt ülök egész nap. Kényelmes, átlátható, hatékony. Munkám javarészt levelezésből, böngésző használatból, Excel táblázatok kezeléséből és viszonylag egyszerű grafikai munkákból áll, ami első hallásra nem tűnik gépigényes dolognak, de mindezek kombinációja – bizonyos esetekben – érezhető lassulást eredményezhet. Persze közben nézek filmeket, hallgatok zenét, néha konvertálgatok, telefonnal készített videót vágok, stb. Mindent összevetve kell a négy mag és a combosabb grafikai teljesítmény. Mármint a jelenlegihez képest. Nem kérdés.

  Van egy nagy monitorom, amit imádok. 34 col, 3440x1440 pixeles felbontás, IPS panel, sok csatlakozó, szóval ezt megtartanám. Kössem egy új 13-as MacBook Pro-ra? Jó kérdés... Egyrészt nem akarok fel-le dokkolgatni, másrészt a hordozható gépek akkumulátorának sem tesz jót az állandó töltés, emiatt valami stabil megoldás kellene. Például egy cuki kis Mac Mini. Csakhogy abban még régebbi a hardver, ergo nem éri meg megvenni. Nézzek Mac Pro-t? LOL! Viccnek is rossz... iMac? Van monitorom, nem kell, bár ha arra kötve használom tovább a meglévőt, talán.

  Folytatás...

  TigerCat 1 hónapja 11

 • macOS Mojave tapasztalatok

  Megjelent a macOS Mojave, van öröm és boldogság, de nézzük, az elmúlt két napban a sok újdonság mellett miben lett szegényebb a felhasználói élmény:

  - Alvó állapotban nagyon komolyan merül (MacBook Pro retina 13" 2015 early). 50%-ot esett egyetlen éjszaka alatt, ami egy hete még 4-5% környékén volt jellemző.

  - Normál madzagos egeret kissé mostohábban kezeli, néha nem érzékeli a kattintást, fura. Megmagyarázni nem tudom, de érzem a különbséget. Razer DeathAdder Chroma.

  - App Store egyrészt jobb, másrészt bénább. Nem látom az új alkalmazásokat, így nem tudok mazsolázni az újdonságokból. Esetleg keresővel... A frissítések kezelése sem az igazi, nincs lista a sikeres frissítésekről.

  - Külső kijelző esetén a megjelenített szöveg elmosódottabb, Viberben minden szöveg félkövér lett, stb. Szerencsére egy terminal parancs megoldja, de akkor is szívás. Nincs sok retina display a piacon. Mármint külső.

  - Az ablakok elmásznak. Pontosabban kevesebb alkalmazás jegyzi meg a pozícióját, ha le-, vagy felcsatlakoztatom a külső megjelenítőt.

  - Képernyőkímélő a jelszó begépelése közben is aktív. Nem kritikus, inkább szokatlan.

  Folytatás...

  TigerCat 2 hónapja 15

 • Hogyan óvjam az akkumulátort?

  Hordozható Mac számítógépekkel kapcsolatban gyakran teszik fel a kérdést, vajon mivel teszek jót a gépem akkumulátorának?

  A válasz röviden: használd.

  Az én esetemben kicsit bővebben ez annyit jelent, hogy rendszeresen járatom akkumulátorról és hálózatról is vegyesen. Mivel az irodában sokat dokkolom külső kijelzőre és perifériákra, alkalmanként beállítok egy filmet, amelyet egész éjjelre ott is hagyok, így szépen lassan lemerül a készülék. Ezáltal – mivel a lejátszás nem igényel nagy teljesítményt – nem merül hirtelen és ezt szereti az akku. Persze, ciklus is kerül bele, de ez nem vészes, hiszen a Mac-ek akkumulátorát nagyjából 1000 ciklusra tervezik.

  Szóval csak használd természetesen, így elkerülheted, hogy az állandó töltéstől idővel felpúposodhat az akkumulátor...

  i ❤ mac

  TigerCat 5 hónapja 9

 • Képek mentése Fotók alkalmazásból

  Kezdő Mac-es ismerőseim sokszor kérdezik, hogy miként tudják (Windows-on jól megszokott módon) lementeni külső meghajtóra a képeiket. Szinte kivétel nélkül másolni szeretnének, de nem találják a fájlokat, pedig a megoldás egyszerűbb, mint legtöbben gondolnák...

  Szóval, a Fotók alkalmazásban kijelölöd a fájlt, amit szeretnél menteni, majd a menüben megkeresed az Exportálás menüpontot és már csak azt kell megadnod, hova mentse a rendszer:

  Természetesen több fájlt kijelölve is működik a dolog:

  Ha a normál exportot választod, akkor választható formátumban (JPG, TIFF, PNG) a módosított, effektekkel ellátott képet/képeket menti le a rendszer, ha pedig az eredetit, akkor módosítatlanul, .HEIC kiterjesztéssel.

  Voila!

  i  mac

  TigerCat 10 hónapja 0

 • 10 éves PH! tagság

  Ma 20:25-kor jubilálok, 10 éve jövök-megyek a PH! oldalain.
  Jó társaságban hogy repül az idő...

  Egyúttal köszönöm az oldal üzemeltetőinek, hogy lehetővé tették, illetve a fórumtársaknak, hogy ők is itt vannak!

  TigerCat
  :-)

  TigerCat 1 éve 8

 • Lego Millenium Falcon 2017

  Megtaláltam a non plus ultra karácsonyi ajándékot magamnak. Igen, Lego. De nem akármilyen, hanem maga a megtestesült kaland és sebesség, a Millenium Falcon.

  Sajnos nem olcsó a "játék", kőkemény negyedmillió forintot kell leszurkolni érte, azonban rettentő nagy a kísértés. Ez van. Ha Star Wars rajongó az ember, néha kénytelen belenyúlni a buxtárcába...

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 13

 • Apple ökoszisztéma: It Just Works

  Marhajó az Apple ökoszisztéma. A rendszer működik ahogy kell, valamennyi eszköz szinkronizál mindennel, így bárhol elérem a zenéimet, képeimet, stb. Már ha működik... Merthogy újabban csak a szívás van vele. Ehh.

  Az egyik kedvenc szolgáltatásom az iTunes Match, aminek az a lényege, hogy a zenéimet feltölti a felhőbe és minden eszközömre leszinkronizálja úgy, hogy akár letöltés nélkül is hallgathatom, vagy le is tölthetem minden eszközömre. Természetesen bármikor hozzáadhatok új számokat, komplett albumokat, válogatásokat, melyek szintén felszinkronizálódnak a felhőbe.

  Sajnos mostanában nem akar működni. Hiába adok hozzá zenéket, hiába lépek ki az alkalmazásokból, hiába csatlakozom le-fel a hálózatra, az istennek sem jelenik meg a hozzáadott track.

  Miután mindent megpróbáltam, újraindítottam a problémás eszközt.

  Lássanak csodát, működik!

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 7

 • MacBook Pro akkumulátor probléma: a púpos

  Régebben csak hálózatról üzemeltettem a gépem, aminek az akkumulátorral kapcsolatban volt egy jótékony és egy meglehetősen kellemetlen mellékhatása. Nézzük mindkettőt...

  A jobbik, hogy az állandó áramellátás miatt, relatíve kevés töltési ciklus került bele. Ez nyilván jól jön eladáskor, hiszen az alacsony ciklusszám miatt kevésbé lestrapált a gép és a használt Mac-et vásárlók ezt - jellemzően - elsődleges szempontként veszik figyelembe.

  A rossz hír viszont az, hogy az akkumulátor nem szereti az állandó 100%-os töltöttséget, mert ellustul és pocakot ereszt. Nem vicc, tényleg meghízik. Sajnos ennek egyenes következménye, hogy elkezdi szétfeszíteni a gyönyörűen megmunkált, alumínium unibody gépházat, ami közel sem esztétikus látvány. Ráadásul sík asztallapon, a közepén billegő gépen nem nagy élmény gépelni...


  Nem szép látvány a púpos unibody MacBook Pro

  Mivel már volt szerencsém hasonlóhoz - de időben közbeavatkoztam - rutinból belenézek a kezem közé kerülő gépek élébe, jelentkezik-e deformitás, átlátok-e az alja alatt, púposodik-e a teteje, stb.

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 17

 • macOS Mail app vázlatok vs. Gmail piszkozatok

  Szeretem a Gmail-t. Stabil, gyors, biztonságos, mindenhol elérhető, jók a szolgáltatások, szóval szinte tökéletes. Egy dolgot leszámítva... A webes felületet. Sajnos azt nem tudom megszokni, ezért csak végszükség esetére van fenntartva. Nem tehetek róla, nekem a levelezés külön alkalmazást jelent és nem a böngészőben elérhető fiókot. Legfőképp azért, mert lényegesen kényelmesebb egy dedikált alkalmazásban dolgozni, ahol egy-egy kattintással átláthatóbbá rendezhetem a tartalmat, kiélvezhetem a rendszerrel együttműködő szolgáltatásokat és nem utolsó sorban, több kijelzős munkaállomáson (vagy egy nagy megjelenítőn) fix pozícióban tartva hatékonyabb munkavégzést eredményez a megszokott helyen levő levelező kliens.


  Mail app Mac-en

  Mac-en a Mail app az ilyen-olyan aprócska hibái ellenére nagyon bejött, tehát ezt használom elsődleges levelezésre. Azonban a macOS gyári Mail alkalmazása a vázlatokat nem kezeli túl jól, így a Gmail webes felületén rendszeresen egy halom duplikált levél keletkezik a Piszkozatok címke alatt. Szerencsére erre is van megoldás és nem is nagyon kell trükközni miatta...

  Lépjünk ki a Mail-ből, majd böngészőben nyissuk meg a Gmail-t.


  Gmail beállítások

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 6

 • Vágólap manager Mac-re: Clipy

  Évek óta a ClipMenu-t használom a vágólap menedzselésére, sokszor használt szövegek beszúrására. Sajnos a fejlesztő már felhagyott a frissítések kiadásával, de szerencsére van egy lelkes csapat, aki felkarolta az eredeti ötletet és továbbvitte az alkalmazás fejlesztését, így macOS Sierra alatt is tökéletesen működik. Az app neve sem sokat változott, nemes egyszerűséggel Clipy lett.


  Clipy app for Mac - Hasznos vágólap eszköz, letöltési oldal

  Nem kell megijedni a japán karakterektől, telepítést követően a felület angol lesz.


  Clipy app for Mac - Hasznos vágólap eszköz működés közben

  Az alkalmazás szinte korlátlan mennyiségű előzményt képes megjegyezni, de érdemes beállítani, hogy mennyit szeretnénk. Ugyanez érvényes a mentett szövegekre (snippets), amelyeket akár mappákba is rendszerezhetünk. Értelemszerűen megadhatjuk, hogy a kényes adatainkat (pl. kulcskarika jelszavak., felhasználónevek, stb.) ne másolja fel a vágólapra, szóval a fejlesztők gondoltak a biztonságra is. Képeket, ikonokat, színeket természetesen vizuálisan is megjeleníti, hogy könnyebb legyen választani.

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 3

 • Küldj képeslapot a telefonoddal!

  Sok ragozni való nincs a dolgon, a Sendcard app azt tudja, amit már a neve is elárul: képeslapot küldeni telefonról.

  Az alkalmazás használata rém egyszerű, csak kitallózzuk a képet, csippentve helyére igazítjuk, megírjuk a szöveget és már mehet is a címzettnek. A címzett hozzáadása a címjegyzékből és manuálisan is megtörténhet, küldés előtt javítható. A képeslap egy-két napon belül megérkezik, szóval nyaralás alatt is érdemes szelfit képeslapra varázsolni...

  A küldött képeslap természetesen némi pénzért megy, de ennek ára sem vészes. A legutóbbi teszt képeslapért PayPal-lal 475 Ft-ot fizettem az alkalmazáson belül. Elsőre kicsit soknak tűnik, de ha az ember összeszámolja, hogy egyrészt meg kell venni a képeslapot, másrészt postázni kell (külföldről nyilván drágábban), harmadrészt utazás közben leginkább kész megoldásokat választunk helyi nevezetességről, már nem is olyan sok az összeg.

  A végeredmény egyébként ilyen lett:


  Sendcard app képeslap (a teszt képet Pixelmatorral szerkesztettem Mac-en)

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 2

 • Total Commander Mac-re?

  Mikor Mac-re váltottam, az egyik legnagyobb gondot, a Total Commander utódjának megtalálása okozta. Persze, nem rossz a Finder, de aki egyszer megszokja, hogy nem ablakok között szerencsétlenkedik, hanem két panel segítségével menedzseli a fájljait, annak tényleg hiányozni fog a Windows-os fájlkezelők királya. Szerencsémre elsőre belefutottam a számomra tökéletes megoldásba, de felmerült egy másik ígéretes alternatíva is. Kezdjük az elsővel...

  ForkLift


  ForkLift - A legjobb kétablakos fájlkezelő Mac-en

  Egy ajánlásnak köszönhetően a ForkLift volt az első alkalmazás, amit letöltöttem az App Store-ból. Akkor sem volt olcsó, de azt gondolom, minden fillért megért. Persze eleinte volt pár dolog, ami halálra idegesített, hiszen teljesen másként zajlott, mint Windows alatt Total Commanderben megszoktam, de idővel kiderült, hogy ezen eltérések a két rendszer eltéréseiből adódtak és nem azért, mert a ForkLift rosszabb lenne a fájlkezelők etalonjánál. Persze, ha Mac-en szocializálódtam volna, akkor ez lett volna a természetes és nem a Total Commander, azonban az idő előrehaladtával egyre jobban ráállt a kezem és az agyam, így tökéletes társam lett a mindennapi fájlműveletek során.

  Folytatás...

  TigerCat 1 éve 10

 • Microsoft Office Excel cella animáció kikapcsolása

  Windows alatt a rendszerbeállításokban már a kezdetek óta elérhető, Mac-en azonban jó darabig nem volt lehetőség kikapcsolni az egyik cellából másikba történő kattintás animációját. Aki munkára használja (márpedig a felhasználók 99%-a nem rajzol benne), annak teljesen felesleges egy ilyen eye candy effekt, ráadásul emiatt még lassabbnak is hat a program működése, tehát abszolút indokolatlan fícsör. Szerencsére van megoldás...

  Most, hogy elérhetővé vált a magyar nyelvű Office csomag (hurrá!), már nem az angol verzióból készített képernyőképen mutatom.

  Lépj be az Excel beállításaiba ( ⌘, ), azon belül a Szerkesztés fülre, majd vedd ki a pipát a "Visszajelzés animációval" menüpont elől. És már kész is vagy.


  Microsoft Office Excel for Mac cella animáció kikapcsolása

  Ugye hogy jobb?

  i  mac

  TigerCat 1 éve 0

 • 800 wattos Lamborghini hátsó 24.800 Euróért. Kellene?

  A cucc állítólag minden földi jót megkapott, így van benne Bluetooth, karbon váz, kerámia betétek, 6.1-es hangzás és krómozott kipufogóvégek. A teljesítményre már csak a név miatt sem lehet panasz, de hogy biztosra menjenek, belegyömöszöltek 800 wattot, így garantáltan hangos dísze lehet a lakásnak.

  Impozánsak a méretei is: szélessége 125 cm, magassága 65 cm, mélysége 50 cm, a súlya pedig (kapaszkodj meg!) 53 kg.

  Ha a 24.800 eurós árcédula nem riaszt el, itt megvásárolhatod:
  Lamborhini Esavox Carbon Fibre Docking Station Speaker

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 15

 • Padbury Clock screensaver for Mac - óra képernyővédő Mac-re

  Már nagyon régóta használok képernyővédőt, de a színes-szagos, képes, akváriumos, stb. effekteket nem különösebben szeretem, ellenben az óra megjelenítése hasznos és ha minimalista, letisztult, akkor még tetszetős is. Mármint az én szememnek. Sokat keresgéltem és az összes elérhető képernyővédő közül a Padbury Clock jött be legjobban. Egyszerű, informatív és tényleg jól néz ki.


  Padbury Clock screensaver for Mac

  A telepítő letöltését követően pár kattintással telepíthető, majd azonnal megnyílik a képernyővédő beállítás menüje, ahol még testreszabható, hogy 12, vagy 24 órás módban jelenjen meg, illetve ki-bekapcsolható az elválasztó kettőspont és akár világos háttérrel egyaránt megjelenhet, de ez nem túl praktikus, lévén szó képernyővédőről, ami nem árt, ha nem égeti ki az ember szemét. Apropó kímélő üzemmód... Gondoltak a vámpírokra is. Éjszakai módban piros számok világítanak, ami úgyszintén kapcsolható funkció.


  Padbury Clock screensaver for Mac beállítások

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 7

 • Időjárás jelentés macOS menüsoron, ingyen

  Kb. azóta keresek egy jól működő időjárás kijelző alkalmazást a menüsorra, amióta a Degrees app megmurdelt. Nagyon szerettem, mert pontosan és jól működött, ráadásul alkalmazáson belüli vásárlással (vagy a fizetős PRO verzióval), néhány napos előrejelzést is kaptam. Sajnos a támogatásra fenntartott oldaluk közben meg is szűnt, semmilyen kommunikációra nem válaszolnak, így lemondtam róla.

  Néhány kitérő és rengeteg Google keresést követően azonban ráakadtam a Meteorologist nevű időjárás előrejelző alkalmazásra, ami - egyelőre - úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzöt reményeket.

  Az előrejelzést nagyon nem is használom, de a menüsoron kijelzett hőmérsékleti érték rém kényelmes megoldás. Szerencsére jól néz ki, még ikonnal együtt is.

  A fogyasztásra nem lehet panasz, a frissítési gyakoriság is állítható, szóval részemről ajánlott.

  Még egy kép a beállításokról:

  Egyetlen dolgot nem lehet beállítani, mégpedig a rendszerrel törénő indítást. Ezt sajnos manuálisan kell megtennünk, a Rendszerbeállítások » Felhasználók » Indítóelemek menüben.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 8

 • Új MacBook Pro vélemény

  Úgy vártam ezt a bemutatót, mint kisgyermek a karácsonyt. Utólag azt gondolom tetszett, de sajnos nem csak csillogást hozott...

  Új MacBook Pro

  Dizájn

  Szép vékony, ez kétségtelen. Bár ha marad az előző méret, de komolyabb vasat raknak bele, nem haragudtam volna meg. Kíváncsi leszek, az akku mennyi idő alatt nyomja szét az egészet... A világító alma logó hiányzik. Összességében igazán mutatós, nem nagyon lehet belekötni.

  Billentyűzet, Trackpad és Touch Bar

  A billentyűk közti távolság kisebb lett, remélem nem megy a gépelés rovására. Állítólag a nyomáskomfort egész jó. Úgy legyen, majd kipróbálom egy APR-ben. A nagyobb Trackpad nyilván jobb. Már ha nem lóg bele az ujjam gépelés közben. Így is előfordult párszor, ezt is ki kell próbálni. Mellékesen szólva, már jó ideje egy fasza egeret várok, ami nem ez a lapos medzsik izé, hanem tényleg használható és kényelmes. A Touch Bar hasznosságát egyelőre nem nagyon látom, hiszen franc sem akar kétfelé figyelni. Azért van a kijelző, hogy azt nézzem. A DJ bemutatója, ahogy ezen huzigálta az ujját.... Na az ciki volt. Jó, nem írom le, meg kell tapasztalni, talán tényleg akkora dolog, amekkorának beállítják.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 13

 • MacBook Pro Touch Bar

  Szó se róla, nagyon szép, látványos és innovatív cucc, de vegyesek az érzéseim.


  MacBook Pro Touch Bar

  Elsőként ami tetszik:

  Az új gép nagyon szép, vékony, elegáns készülék lett. Az előző sorozat sem volt éppen csúnya, de ez még szebb. Legalábbis a képek és a bemutató alapján.

  Az egész belső egy mérnöki csoda. Jony Ive szuggesztív hangjával megspékelve élmény volt nézni a filmet. Ha létezne noteszgép-belső pornó, Oscar-díjat kapna érte.

  Jobb lett a teljesítmény és a hardver. Hurrá! Bár ez alap...

  Megérkezett a Touch ID. Nagy királyság! Telefonon imádom.


  MacBook Pro Touch Bar - Látványos, az biztos

  Ami nem tetszik, jöjjön a Touch Bar kritika:

  Nincs ESC gomb. Magától értetődik hogy ott van. Vagyis volt... Hiányozni fog.

  Még egy felület, amire figyelnem kell. Biztos segít dolgokban, de részemről pont elég a képernyőt nézni, nem akarok magam elé bámulni folyamatosan.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 15

 • I found a bug in the MacOS Sierra...

  Pixelmator a barátom. Ezt nem lehetett kihagyni...


  I found a bug in the MacOS Sierra...

  I ❤ mac

  TigerCat 2 éve 5

 • Szorzás magyar kiosztással MacBook billentyűzettel

  Mikor először szembesültem vele, hogy magyar kiosztás mellett nem tudom beütni a szorzást a számológép alkalmazásban, azt hittem béna vagyok, esetleg valamit nem jól állítottam be. Pedig nem, tényleg nem volt rá mód. Cupertinóban, amikor a számológép alkalmazást hegesztették, egész egyszerűen nem gondoltak kicsiny hazánk népére és az általunk használt fantasztikus Mac-es billentyűzetkiosztásra. Apropó kiosztás... Windows-ról érkezőknek eleinte nem kevés fejfájást okoz néhány őrült kombó, de szerencsére legtöbb almás gépen világít a logó, így nem olyan nagy a sokkhatás. Szóval a számológép nem lett a barátom és ez így is maradt hosszú-hosszú éveken keresztül.

  De ennek mostantól vége!


  Okos számológép alkalmazás, ami végre szorozni is tud

  A macOS Sierra megjelenésével együtt kijavították ezt a béna hibát, így végre kedvemre szorozhatok a beépített billentyűzettel és nem kell szerencsétlenkednem az egérrel.

  Yeah!

  i ❤ mac

  TigerCat 2 éve 13

 • iPhone 7 tok - Spigen iPhone 7 Case Liquid Armor

  Pár napja már az új iPhone 7-et használom, de előrelátóan, már 2 hete megrendeltem hozzá a tokot, hogy megfelelő védelemmel óvjam a fizikai behatásoktól, sérülésektől és hogy biztosabban tarthassam a kezemben. Anélkül ugyanis meglehetősen csúszós...


  Spigen iPhone 7 Case Liquid Armor

  Veszettül jó cucc, ilyen volt az i6-on, de ez még elegánsabb. Jól véd, kényelmes a fogása és a legkirályabb, hogy szinte semmi nem látszik meg rajta. Tapogathatom libazsíros kézzel, annak sem marad nyoma...

  Ebay-ről rendeltem hármat (két munkatársam is kapott egyet-egyet), így tokkal-vonóval és szállítási költséggel együtt 4.000 Ft-ból megúsztam darabját. Ennyit simán megér.

  Igaz, a telefonra van biztosításom, szóval dobálhatnám kedvemre, de pont jön a hideg és télen puszta kézzel nem nagy élmény a hideg alumíniumhoz érni. Ráadásul így tényleg sokkal jobb a fogása.


  Spigen iPhone 7 Case Liquid Armor

  És szép. Tényleg. Nagyon szép, élőben különösen. Nem csak a képeken mutat jól...

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 3

 • macOS Sierra ikoncsere

  Ma lefrissült a rendszer és vele együtt visszaálltak az alapértelmezett rendszerikonok. Oké, nem néznek ki rosszul, de szeretem, ha egységes a felület és hát sok alkalmazás nagyon kilóg a sorból.


  macOS Sierra gyári ikonok

  Frissítve!
  Már letölthető az új verzió, szóval megy a móka, lehet cserélni a macOS Sierra ikonokat mindenféle trükközés nélkül: LiteIcon letöltés

  Mikor a LiteIcon alkalmazással le akartam cserélni a megszokott ikonkészletemre, az app hibát jelzett. A rendszer nem támogatott...


  A LiteIcon egyelőre nem támogatott macOS Sierra alatt

  A megoldás a következő:

  Keressük meg az alkalmazást, jobb kattintással jelenítsük meg a csomag tartalmát és navigáljunk az alábbi könyvtárba:
  /Applications/LiteIcon.app/Contents/Resources/

  Itt lesz egy fájl, ezzel a névvel:
  IconData_10.11.plist

  Duplikáljuk, nevezzük át erre:
  IconData_10.12.plist

  Ezt követően működni fog és cserélhetjük az ikonokat.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 2

 • Mac eladás, avagy mit tegyek mielőtt eladom a Mac-em?

  Legyen szó szeretett Mac-ünk eladásáról, vagy használt Mac vásárlásról, fontos, hogy tisztában legyünk néhány dologgal.

  Egyrészt a készülék az iCloud segítségével aktuális felhasználójához kötődik, másrészt eladás esetén a gépen található adataink megfelelő eltávolításáról is gondoskodnunk kell. Szerencsére az eljárás rém egyszerű...


  Mielőtt átadod, nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagy...

  Tehát, mit tegyek, mielőtt eladom a gépem?

  1. Mentsd le az adataidat egy külső meghajtóra, hálózati eszközre, stb.
  2. Jelentkezz ki az iTunes-ból, iCloud-ból, iMessage-ből és Face Time-ból.
  3. Indítsd újra a gépet, majd a CMD+R billentyűk lenyomásával lépj a Helyreállító menübe és a lemezkezelő segítségével töröld a Macintosh HD-t.
  4. Ugyanitt indítsd el az online telepítőt, ami egy teljesen tiszta rendszert tesz fel a gépre.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 11

 • Milyen fényképezőgépet vegyek?

  Úgy döntöttem, fotózni kezdek. Vagyis megtanulok.

  Persze eddig is fotóztam, csak hát nem tudatosan, ráadásul ájfónnal. Nem rossz a szifon, de mostanra már kevés. Gyakran túl közel van amit fényképeznék, de ugyanilyen gond az is, ha messze van és nem tudok zoom-olni, nem beszélve arról, hogy még nappal is zajosodik a kép... Ebből egyenesen következik, amennyiben komolyan bele akarok vágni, nem a telefonom lesz a legmegfelelőbb eszköz a tanuláshoz.

  Tehát, kell egy fényképezőgép és rögtön belefutottam a kezdő fotós dilemmájába: - Milyen fényképezőgépet vegyek? Egész pontosan milyen DSLR fényképezőgépet, amivel elsajátíthatom a fényképezés alapjait...


  Telefonhoz képest nem rossz, de lehetne jobb is. (iPhone 6 fotó)

  Leginkább kedvelt témáim a tájképek, városi fotózás, éjszakai fények (kivilágított kirakatok, épületek, stb.), de sokszor egész közelieket is lövök erről-arról és a minimal stílus is bejön.


  Minimal akar lenni, de nem elég éles. Meg ilyenek... (iPhone 6 fotó)

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 106

 • Mac egér

  Egy korábbi bejegyzésemben már írtam (Mac és az egér), micsoda tortúra volt a megfelelő egér megtalálása szeretett Mac gépemhez. Azóta szerencsére semmi gondom a választott rágcsálóval, hiba nélkül, szépen teszi a dolgát

  Viszont a beállítások megérnek egy bejegyzést, ezért úgy gondoltam összefoglalom, miként sikerült oly módon konfigurálni, hogy tökéletesen megfeleljen az igényeimnek.


  Az egér pontosan, jól működik, és még kényelmes is...

  Hogy miért vezetékes az egér, az szépen kiderül a fent említett írásból, de őszintén szólva már nem zavar különösebben, sőt. A többi gépen is elkezdtünk átállni, mert így nem kell bajlódni az elemekkel, akkumulátorokkal.

  A valóságban több alkalmazást is kipróbáltam, de ezek váltak be, ezeket használom lassan három éve, így bátran ajánlom kipróbálásra. A telepítés menetére külön nem térek ki, mivel minden esetben egyértelmű a dolog. A letöltési linkek vagy a fejlesztő, vagy az alkalmazás hivatalos oldalára, vagy pedig az App Store-ban elérhető alkalmazás oldalára mutatnak (nem használok linkgyűjtő oldalakat), így valamennyi biztonságos, bátran tölthető.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 4

 • OSX menüsor

  Ahogy korábbi bejegyzésemben írtam [Ikoncsere Mac-en], szeretem az OS X felületét. Harmonikus, áttekinthető, jó ránézni. Azonban a képernyő tetején található menüsor néha igencsak kaotikus tud lenni...


  OS X menüsor - rendezetlen káosz

  Ember legyen a talpán, aki hirtelen kiválasztja, mire van szükség és őszintén szólva nem is túl szép látvány. Mindezeken túl, leggyakrabban az idő és dátum miatt pillantok fel, de a sok kis vacak ikon, simán eltereli a figyelmem.

  Természetesen erre is van megoldás. Úgy hívják Bartender.

  A Bartender app letöltését követően húzzuk be az alkalmazások közé és kész is a telepítés. Indítást követően már rendezhetjük is az ikonokat...


  OS X menüsor - lenyitva, rendezetten

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 0

 • Ikoncsere Mac-en

  Alapvetően nagyon tetszik az OS X (hamarosan macOS) felülete, de sok esetben az összevissza ikonokkal nem vagyok kibékülve. Ja. Szeretem a rendet, mi több, rendmániás vagyok és ez valamilyen szinten erre is kihat. Tehát elkezdtem lecserélgetni a rendszer és az alkalmazás ikonjait olyanokra, amelyek megfelelnek az elképzeléseimnek.

  Mindenek előtt, a fő szempont, hogy azonos méretekben és stílusban, de jól megkülönböztethető módon jelenítsem meg az egyes ikonokat. Ehhez eleinte a neten vadásztam pakkokat és egyedi ikonokat, de idővel úgy döntöttem, inkább megcsinálom magamnak valamennyit. Persze ehhez kell egy képszerkesztő is. Mivel a Mac-es alkalmazások közül a Pixelmator a legjobb barátom, ezzel készítettem el az összes ikont...


  Pixelmator a barátom

  Az ikonokat 1024x1024 pixeles méretben, PNG formátumban exportáltam ki, majd egy segédalkalmazással - egy kattintással mindent megcsinál - elkészítettem a szükséges méreteket. Így ripsz-ropsz meglett a PNG mellett, az ICO (Windows-hoz) és az ICNS (Mac-re).

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 5

 • Egy hete nincs Mac-em...

  És rettentően hiányzik. Nem mintha a Windows, vagy az Ubuntu rosszabb lenne (bár utóbbit egyáltalán nem szeretem), de az ökoszisztéma, ahogy az eszközök együtt működnek egymással, borzasztó kényelmessé és vonzóvá teszi az almás készülékeket. Remélem 1-2 napon belül újra a szép kis munkaállomásom előtt ülhetek és a saját billentyűzetemet koptathatom...

  Amíg nem lesz meg, tolom a Battlefield 3-at.

  Vesszenek a pokémonok!
  Noshahr Canals forevőőőr!

  :-)

  Ui.: Most vettem észre, hogy nem volt jóváhagyva a bejegyzés. Azóta megérkezett. Ehh, elcsesztem az időrendet...

  TigerCat 2 éve 22

 • Megérkezett!

  Két napja végre megkaptam az új gépem! Mivel kívülről dettó tök ugyanolyan mint az előző, rajtam kívül pont senki nem vette észre az irodában, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy megvan. A korszerűbb belsőnek köszönhetően érezhetően gyorsabb, gördülékenyebb rajta a munka. Kíváncsi leszek, az Apple mivel jön ki ősszel. Ha valami űbercsúcs masina lesz, akkor legrosszabb esetben eladom és veszek egy olyat. Ha meg nem, akkor simán megérte és megtartom a 34"-os ultraszéles monitorommal együtt (ami álítólag már nem lesz kompatibilis az új csatlakozó szabvánnyal)...

  Ha az ember nem Time Machine mentésből rakja vissza a dolgait, elég időigényes folyamat az újratelepítés. Ráadásul nem egy olyan alkalmazást vásároltam, amely számolja a visszaállításokat követő aktiválást és egy bizonyos számot túllépve letiltja azt. Ilyenkor nincs más választásom, mint írni a supportnak és megkérni őket, hogy ugyan már legyenek szívesek feloldani az aktivációs korlátot és hadd használhassam tovább, amit legálisan pénzért vásároltam tőlük.

  Folytatás...

  TigerCat 2 éve 14

 • OS X USB telepítő létrehozása

  Néhány hónapja egy friss telepítést akartam készíteni a szokásos módon, internetről letöltve. Azonban a menüben valamiért épp nem indult el a letöltés és mivel nem volt lementett telepítőm, kénytelen voltam várni, amíg a kapcsolat helyreáll. Azóta minden friss rendszer megjelenésekor lementek egyet és készítek belőle boot-olható telepítő pendrájvot. Ennek menete rém egyszerű, csak csatlakoztassuk a kívánt meghajtót, majd terminálba írjuk be a következő parancsot:

  sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/PENDRIVE_NEVE --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

  A PENDRIVE_NEVE helyére értelem szerűen a csatlakoztatott pendrájv nevét írjuk. A rendszer bekéri a jelszavunkat és már teszi is a dolgát. ha használni akarjuk, ALT lenyomásával csak ki kell választani a telepítő meghajtót és már mehet is a telepítés...

  Forrás: Rendszerindításra alkalmas telepítő létrehozása az OS X rendszerhez

  TigerCat 2 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.