Mivel ma érkezett egy új vágódeszkám, és a kés topikban meglehetősen elhanyagolt téma a vágódeszkáké, gondoltam írok egy kicsit róluk.
Anyag szerint jellemzően 3 csoportba sorolhatók:
- műanyag,
- bambusz és
- fa
A műanyag vágódeszka jól használható, mosogatógépben könnyen tisztítható (kézzel már nem annyira), biztonságos, nem kedvelik a baktériumok, ártalmatlan és a kés élét is nagyon jól kíméli. Szóval ideális vágódeszka. Valljuk be, hogy a műanyag vágódeszka a legideálisabb. Csak épp az organikus és szép iránti vágyat nem tudja kielégíteni. Úgyhogy vígan használunk szuboptimális deszkákat. Most ezekről a természetes deszkákról lesz szó.
A fa deszkákat még tovább osztályozhatjuk anyaguk (elsősorban keménységük) és vágásirányuk alapján. Egy puhafa (pl. fenyő, nyár, nyír) deszka kíméli ugyan a kés élét, de közben komoly sérüléseket szenved, ami miatt a deszka kirojtosodik, nehezebben kezelhető, jobban kedvelik a bacik. Ráadásul a fenyődeszka gyantát engedhet, ami egy komoly méreg, nem élelmiszer közelébe való. Tehát marad a keményfa, mint ideális alapanyag.