2024. február 28., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Vágódeszkák és kezelésük

  Mivel ma érkezett egy új vágódeszkám, és a kés topikban meglehetősen elhanyagolt téma a vágódeszkáké, gondoltam írok egy kicsit róluk.

  Anyag szerint jellemzően 3 csoportba sorolhatók:
  - műanyag,
  - bambusz és
  - fa

  A műanyag vágódeszka jól használható, mosogatógépben könnyen tisztítható (kézzel már nem annyira), biztonságos, nem kedvelik a baktériumok, ártalmatlan és a kés élét is nagyon jól kíméli. Szóval ideális vágódeszka. Valljuk be, hogy a műanyag vágódeszka a legideálisabb. Csak épp az organikus és szép iránti vágyat nem tudja kielégíteni. Úgyhogy vígan használunk szuboptimális deszkákat. Most ezekről a természetes deszkákról lesz szó.

  A fa deszkákat még tovább osztályozhatjuk anyaguk (elsősorban keménységük) és vágásirányuk alapján. Egy puhafa (pl. fenyő, nyár, nyír) deszka kíméli ugyan a kés élét, de közben komoly sérüléseket szenved, ami miatt a deszka kirojtosodik, nehezebben kezelhető, jobban kedvelik a bacik. Ráadásul a fenyődeszka gyantát engedhet, ami egy komoly méreg, nem élelmiszer közelébe való. Tehát marad a keményfa, mint ideális alapanyag.

  Folytatás...

  schawo 6 éve 21

 • A Meltdown és a Spectre sérülékenységek javításának hatása

  Miként reagál egy Coffee Lake Intel i5-8600K ezen komoly hardveres hibák foltozására?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 6 éve 63

 • Első előzetes DX12 teszt Elemental Demóval GTX750Ti

  Készítettem egy DX12 tesztet a ma megjelent Elemental Demo felhasználásával. A GTX750Ti-t megjárattam alap órajelen, és egy konzervatív túlhajtással is 1350 GPU (+16%) és 1450 RAM (+7%) órajelen (CPU: Xeon X5680@4.0GHz, 6 mag, HT off). A demóban minden beállítás alapon, a felbontás FullHD, teljes képernyőn.

  Windows 8.1 DX11 render, alap órajelen:
  min fps 13,5
  max fps 94,1
  átlagos fps 30,9
  medián fps 33,9
  min 1% fps 21,7
  min 0,1% fps 18,5

  Framtime grafikon (minél kisebb annál jobb):

  Windows 8.1 DX11 render, tuning órajelen:
  min fps 15,1 (+12%)
  max fps 95,1 (+1%)
  átlagos fps 33,9 (+10%)
  medián fps 38,3 (+13%)
  min 1% fps 24,9 (+15%)
  min 0,1% fps 21,5 (+16%)

  Framtime grafikon:

  Folytatás...

  schawo 9 éve 57

 • Sous Vide főző Arduino platformon - 1

  A 150.000 forintos Sous Vide főzőedény helyett inkább építek egy sajátot Arduino alapokon.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 11 éve 46

 • Sous Vide főző Arduino platformon - 1.

  Bevezetés
  Mivel nagyon szeretek főzni, és annál még jobban szeretek enni, ezért elhatároztam, hogy bevezetem a Sous Vide (ejtsd: szu vid) főzést. Ez egy speciális főzési metódus, ami megőrzi az ételek eredeti zamatát, tápanyagtartalmát és állagát. Egy jobb éttermi konyha félkarú óriás Sous Vide főző nélkül, de a háztartásokba is kezd beszivárogni ez a főzési technika.

  A Sous Vide (vákuum) főzés során az ételek egy speciális vákuumgép segítségével (30-40ezer forint, ez nem megspórolható) egy teljesen légmentesen lezárt zacskóba kerülnek, és alacsony, 50-70 °C hőmérsékleten rendkívül hosszú ideig, 8-12 óráig főzzük őket. A vákuum miatt már ezen az alacsony hőmérsékleten is fő az étel, és az alacsony hőmérsékleten nem bomlanak el a vitaminok sem. Mivel a zacskó légmentesen van lezárva, az ételek nem érintkeznek a vízzel, a vízben úszva nem vesztik el állagukat, zamatukat. Sőt, további előny, hogy a felbontatlan vákuumcsomagolt, sous vide-olt élelmiszer hűtőszekrényben, fagyasztás nélkül is hetekig, hónapokig eltartható. Fogyasztás előtt a sous vide-olt húst egy pár perce forró olajba tesszük, hogy sült kérge keletkezzen, és azonnal fogyasztható. Állagra, ízre, szagra minden egyéb sütési eljárást felülmúl.

  Folytatás...

  schawo 11 éve 22

 • Virtuális billentyűk megjelenítése Samsung Galaxy S ICS AOKP 2.1 build 23-hoz

  Mivel még senki sem csinált AOKP-hoz virtuális gombos frameworkot, kénytelen voltam gyártani egyet.

  Ha esetleg valakinek kellene még ez az extra, akkor 2.1 build 23-hoz letölthető innen.

  Telepítés:
  Root jogosultságú filekezelővel (Root Explorer vagy ES File Explorer) biztonsági mentés után le kell cserélni a /system/framework/framework-res.apk filet a letöltött apk-ra. Mivel ezek után minden alkalmazás és rendszerfolyamat instant összeomlik egy gyors rebootra lesz szükség.

  Visszaállítás:
  A biztosnági mentést a fentiekhez hasonlóan vissza kell másolni, majd megint reboot.

  Elegánsabb megoldás lett volna egy update script, de úgysem lesz erre túl nagy kereslet.

  schawo 12 éve 0

 • Mai szenvedéseim Mint Linux 12-vel.

  Elöljáróban:
  Majd' 20 éve használok linux szervert nap mint nap, és asztali fronton is már szinte minden disztró megfordult a valamelyik gépemen a RedHat5 óta (RH, Debian, SUSE, Corel, OpenSUSE, Centos, Ubuntu, meg egyéb emlékezetemből kiveszett csodák). Azonban egyik sem tudott tartósan sátrat verni, de a mai Mint Linux 12 az 1 órás törlési idejével rekordot döntött.

  Mivel az Ubuntu narancsos témájától kifolyik a szemem, gondoltam megpróbálom az aktuálisan legnépszerűbb rendszert, hátha ez már használhatóbbá vált az elmúlt két évben, amióta nem kísérletezek Lunux-szal.

  A telepítés rendben le is zajlott, megkapta a maga 95 G-os partícióját és 5GB-nyi swap helyet, hogy boldog legyen. Első induláskor felajánlja, hogy telepítse a zárt AMD VGA drivert. Azonban két lehetőséget ajánl, felül, sorszámozás nélkül a driver frissítése, alatta a a driver. Mivel semmi egyéb támpont nem létezik, ezért feltettem a drivert magát. Reboot után az ablakkezelő grafikája és betűi teljesen szétestek, minden értelmetlenné és olvashatatlanná vált. Nagy nehezen kitotóztam, hogy melyik lehet a frissítés, és azt is felraknám, ám a telepítés sikertelenül bezáródott. Nézek bambán, most mitévő legyek. Újraindítás után minden olvasható, azonban nem csak hogy a frissítés nem sikerült, hanem az alap drivert is letörölte ez az idióta Mint. Oké rendben, felveszem a kesztyűt. felraktam az alap drivert megint, újraindítás után újra bugos az ablakkezelő.

  Folytatás...

  schawo 12 éve 5

 • Superlux HD660 a HD668B ellen

  A Superlux két népszerű fejhallgatója járt nálam egy kis tesztelgetésre.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 12 éve 21

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.