2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Meltdown és a Spectre sérülékenységek javításának hatása

Miként reagál egy Coffee Lake Intel i5-8600K ezen komoly hardveres hibák foltozására?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A Meltdown és a Spectre két (három) komoly hardveres, a CPU-k felépítéséből fakadó sérülékenység, amelyek javítása a hírek szerint komoly teljesítményvesztést okoz. Lássuk, hogy miként reagál egy Coffee Lake Intel i5-8600K a hibák foltozására!

A sérülékenységekről és a szükséges javítások módszeréről ez a közelmúltban megjelent IT Café cikk írt részletesen: [link]. Ez a cikk nem a hibákról, nem is a javítások metódusáról, hanem kizárólag a javítások hatásáról kíván információt szolgáltatni.

A vizsgált rendszer egy Z370 alaplapból, egy i5-8600K processzorból, 16 GB 3200MHz-es DDR4 RAM-ból, egy 0,5 TB-os Samsung NVMe SSD-ből, és egy GTX 1060 VGA-ból áll. A processzor 6 magos, SMT (Hyperthreading) nélküli, amely a teszt során (meg 0-24-ben is) 5,0 GHz magórajelen és 4,4 GHz uncore órajelent ment. A RAM-ok 3200 MHz időzítés beállítása XMP szerinti 16-16-16-36. Az SSD egy Samsung PM951 OEM típus, mely az előző generációs vezérlőt és 3D V-NAND chipeket használ, névleges sebessége 1000/600 MB/s. A gépben két darab ilyen SSD szolgál, a mért példányon nem a rendszer futott. Az operációs rendszer Windows 10 Pro v1709 (Fall Creators) legfrissebb, teljesen patchelt állapotban.

Meg kell jegyezni, hogy a mikrokód frissítéssel egy kis csalást is hozott az új BIOS, mert a korábbi 99,7 MHz helyett 100,0 MHz-en jár az alapórajel, ami 0,3% órajel-emelkedést és gyorsulást jelent. A 3. körben mért értékekből érdemes fejben levonni ezt.

Minden egyes tesztet 4-szer futtattam és a legmagasabb mért értékeket jegyeztem fel. Azért a legmagasabbat, és nem az átlagot, mert véleményem szerint ez a helyes módja, hogy az operációs rendszer hatását legjobban kizárjuk. Mivel a legmagasabb eredménnyel is tudott futni, ezért, amikor alacsonyabb eredményt kaptam, akkor, feltételezésem szerint, az operációs rendszer háttérfolyamatai lassíthatták a gépet.

A Stockfish benchmarkot többször kellett futtatnom, mert a CPU-mon időnként valamiért nem a legjobb lépést találja meg. Ilyenkor pedig a sakkmotor rossz ágat, más pozíciókat számol, ezért a többivel nem lesz összehasonlítható a kapott eredmény. Ezeket az eredményeket kizártam, és ilyenkor újrafuttattam a benchmarkot. A megfigyeléseim szerint az egyes futások között komoly különbséget nem találtam, a legjobbhoz képest legfeljebb pár tizedszázalékkal volt gyengébb a többi eredmény. Csak a Realbench eredmények kóvályogtak kicsit jobban, ezért ezt 8-szor futtattam, és ebből választottam ki a legjobb eredményt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.