2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

BBQ Brisket Burnt Ends (Kansas City Style)

Írta: | Kulcsszavak: Bbq . low&slow . Brisket . Burnt-Ends

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hozzávalók

• 1 6-8 font szegy (point része)
• 2 teáskanál durva kosher-só
• 2 teáskanál durva fekete bors
• 2 teáskanál fokhagymapor
• 1 csésze marhahúslé (Jobb híján leveskockából)
• 1 csésze Kansas City Style BBQ szósz
• 1/2 csésze sötétbarna cukor

Elkészítés

1. Melegítse fel szmókert 225 fok F-re tölgy füstölőfa felhasználásával.
2. Ha egész szegyet sikerült vásárolni, akkor válassza le a point részt a flat részről, egy éles késsel a két izomrész közti kemény zsírréteget átvágva. Faragja le a fölösleges zsírt, a videóban látható módon.
3. Keverje össze a sót, a borsot és a fokhagymát. Szórja rá bőségesen a szegy minden oldalán.
4. Helyezze a fűszerezett szegy point részt a füstölőbe, csukja be a fedelet, és füstölje addig, amíg a hús belső hőmérséklete 165 F fokot el nem éri. Ez a lépés általában 6-8 órát vesz igénybe, a hús méretétől és vastagságától függően. Spriccelje be a húst egy marhahúsleves kockából főzött 1 csésze (2,5 dl) lével minden órában, spricni híján esetleg egy Moppal is átkenheti.
5. Amint a szegy eléri a 165 F fokot, szorosan tekerje be őszibarack színű hentespapírba,(itthon elvétve kapható, egyéb beszerzési forrás Amerika, Amazon.com, Amazon.de) és rakja vissza a füstölőbe. Füstölje tovább, amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 195 F fokot, majd vegye ki egy daraboló deszkára. Ez általában további 3 órát vesz igénybe. Hentespapír híján próbálkozhatunk zsírpapírral (nem próbáltam), vagy grillfóliával (ez vastagabb és szélesebb a normál konyhai alufóliánál) A szilikonos sütőpapír cafatokra ázik (tapasztalat)
6. Csomagolja ki a húst a hentespapírból, és öntse ki a folyadékot a papírból egy alumínium edénybe. Vágja a szegyet kb. 1/2 hüvelyk vastag kockákra.
7. Helyezze a kockákat egy préselt alumínium tepsibe,és keverje - rázza össze a BBQ szósszal és a barna cukorral. Gyorsan dolgozzon, hogy megakadályozza a szegy túlzott lehűlését.
8. Helyezze vissza a fedetlen edényt a füstölőbe, és csukja le a fedelet. Folytassa a füstölést 225 fok F hőmérsékleten további 1-2 órán keresztül, vagy amíg a kockázott szegy nem kezdi felszívni a BBQ mártást, és minden oldalról karamellizálódik.
9. Vegye ki az edényt a füstölőből, és tálalja egy szelet kenyérrel.

Saját megjegyzésem.

Jó minőségű szegy, húsmarhából való. A hazai hentes boltokban többnyire a tejelésből kiöregedett 8-10x elletett tehenekből származó marhahúst lehet kapni. Levesnek, pörköltnek elmegy kategória, de nem ehhez a fenti cucchoz való. Nem azt mondom, hogy nem lehet beszerezni némi utánjárással, de nem egyszerű.
Épp ezért csak csendben mondom mert majdnem szentségtörés. :)
Húsos (nagyon húsos) Császárszalonnából, és szintén nagyon húsos bőr nélküli Hasaaljaszalonnából (amiből a füstölt bacon is készül) is elkészíthető, Szegy híján. Természetesen ebben az esetben a sütési idő rövidül.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.