Hirdetés

2018. június 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Megint megszivatott a Win10 aktuális frissítése (gyors rendszerindítás vs Linux)

  Már nem először szívom meg, de mivel fél..egy év telik el két esemény között, a dolog elfelejtődik és újult erővel támad... Szóval a Win10 egy remek tulajdonsága, hogy kérdés nélkül visszaállít egy csomó dolgot alapértelmezettre mikor kiadás frissítés települ. Oké, elhiszem, hogy az 1 bites userek tömege miatt erre szükség van, de engem ne vegyen egy kalap alá velük. Szóljon, vagy kérdezzen, vagy valami... Én sem cserélgetem le B. Gates gépén a háttérképet cicásra...

  Ez a gyors rendszerindítás azt eredményezi, hogy az egyébként Linux alá gond nélkül felcsatolt ntfs partíció olyan "dirty" állapotban marad, amiben nem tudja csatolni a rendszer és te meg csak lesel, hogy miért nem tudsz bootolni Linux alá.

  Aztán jön a felismerés, hogy ó bameg, tegnap volt Win10 verzió frissítés és ez a galád nem csak az Edge ikonját csempészte ki az asztalra...

  Így kell kikapcsolni a gyors rendszerindítást: Vezérlőpultban kattints ebben a sorrendben: Rendszer és biztonság > Energiagazdálkodási lehetőségek > A főkapcsoló funkciójának megadása > A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása > Gyors rendszerindítás bekapcsolása > vedd ki a jelölést > Módosítások mentése

  Folytatás...

  CPT.Pirk 1 hete 35

 • [Linux] Firefox OpenGL kompozittállásának bekapcsolása

  A disztribúciók többségében Firefox az alapértelmezett böngésző. Viszont Linux alatt (ezen sorok írásakor még biztosan) nem aktív az OpenGL használata a grafikus rendereléshez, ami szaggató görgetést és magas CPU használatot eredményezhet pl. Youtube videók nézése közben.

  A gyorsítás állapotát a böngésző címsorába írt about:support oldalt betöltve ellenőrizhetjük.

  Ha a "Grafika" résznél nem ezt látod:
  Kompozitálás OpenGL

  akkor érdemes kézzel bekapcsolni. Lépj be az about:config oldalra a címsorban, azon belül pedig keresd meg ezt a kulcsot:

  layers.acceleration.force-enabled

  és kattintással pöcköld át True-ra. Ez után már csak újra kell indítani a böngészőt és kész is.

  Az about:support oldalon ellenőrizhető, hogy sikerült-e, a kompozittálásnál OpenGL-nek kell lennie.

  *nyilván oka van annak, hogy ez a beállítás alapértelmezetten nem aktív Linuxok esetén, így nem garantált, hogy mindenkinél jól fog működni.

  *viszonylag gyakran változik a Firefox grafikus alrendszere, így a fent írtak nem feltétlen működnek, vagy szükségesek.

  *kérdéseket a kezdő Linux topicban várjuk.

  CPT.Pirk 1 hónapja

 • Koncert hangosítási kultúra - potitologató vájt fülek hiánya

  Voltam idén is több koncerten jellemzően Pécsett, de koncertről koncertre ugyanazokat hülyeségeket lehet tapasztalni, különösen kisebb klubokban. Elkezdődik a műsor, hangerő az egekben, az éneket meg egyszerűen nem lehet érteni a torzítástól. Eközben áll a gyerek a hangosító pultban és kb. semmit nem tesz, mintha nem is ezt a koncertet hallgatná.
  Aztán kijössz a koncertről szétcseszett fülekkel, a fülzúgás meg eltart 2 napig míg elmúlik.

  Különösen fájó pont volt a tavaly karácsonyi Piramis koncert, ahová az ember Révész hangja és éneke miatt ment ki. Lehet nem volt idejük próbálni vagy nem tudom, de a koncert első harmadában egyszerűen nehezen lehetett érteni az éneket. :Y Végül a koncert végére lett olyan a hangzás amire már azt lehetett mondani, hogy "na igen, ezért fizettem b+".

  A korábbi években rendszeresen kilátogattam a Rockmaratonra amíg itt tartották Pécsett. Na ott tapasztaltam olyat, hogy egyszerűen már nem volt kellemes ott állni a tömegben a nagyszínpad előtt az iszonyatos hangnyomás miatt.
  Barátom akkoriban a fősátorral szemben lévő kis sátorban csinálta a hangosítást, de semmit sem tudtak kezdeni azzal, hogy a dob a nagyszínpadról elnyomott mindent az ő sátrukban... Szerencsére az utolsó maratonon ilyesmivel már nem találkoztam.
  Persze mikor egy sátorban megy a hangosítás, azt valahogy nem lehet megcsinálni normálisra, csak hangosra...

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 hónapja 52

 • Gondolataim chili növények tápozásáról, konyhanyelven

  Előszóban annyit, hogy pár éve nevelgetek csili növénykéket saját felhasználásra, de sajnos nem kertes házban lakom. Ennek ellenére belevágtam komolyabb csili nevelésébe is, egy Trinidad Scorpion (továbbiakban skorpió) személyében, ez már a millió környékén van az SHU skálán, miközben az íze és az illata is nagyon jó. No ezek a komoly csilik viszont eléggé igényesek... :)

  Szóval, az év elején figyeltem fel rá, hogy az addig szép növénykém ami már majdnem 1 éves volt ekkor:


  (itt a teleltetés alatt, a szobában éldegélt nagy boldogan)

  elkezdett beteges leveleket hozni, mint ezek itt:

  Mindeközben azért próbálkozott új hajtásokat is hozni mint ami itt látható:

  de ezeken is hamar megjelentek a levél csúfságok.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 9 hónapja 12

 • Az ezotéria maffiáról meg a pénzenergiáról az RTL klubbon

  Nézzétek meg jól ezt a képet, és a szöveget az alján.

  Mennyi időbe került helyesen kiolvasni az ott lévő szöveget? Ugye nem tartott tovább 30 másodpercnél senkinek? Erre rögtön visszatérek.

  Nos a nyaralás során úgy alakult, hogy mobilnet nem volt, wifi sem, és a párt adók meg a vajna tv mellett az egyetlen érdemi adó amit tudtunk nézni az az RTL klub volt, más nem jött be és azért valamit csak nézne már az ember, ha ott van a tv...
  Már reggel be kellett kapcsolni a tv-t, mert különben nem volt hangja az RTL klubnak, sőt, ha elkapcsoltam a tv-t másik adóra majd vissza, már akkor sem. Villamosmérnök vagyok, de így sem tudtam megoldani ezt a problémát, ezért maradt a reggel bekapcsolt RTL.

  No viszont bennem csak most tudatosult, hogy annyi év után még mindig megy az ezotéria maffia és nem kevés pénzt emelnek le a gyanútlan idősektől, egyedülálló nőktől vele.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 11 hónapja 68

 • Hivatalos, jön a Life is Strange (LiS) folytatása!!!!!

  A nap amit sokan vártunk, elérkezett! A DontNod-os srácok ebben a videóban elmondják, hogy a LiS dobozos kiadása óta készül a következő rész.
  Az eddigi infók alapján valószínűleg nem Max és Chloe (vagy Warren, kinek mi :) ) története fog folytatódni, hanem egy új történet lesz.

  Én speciel nagyon örülök a folytatásnak. Nehéz leírni, hogy milyen játék is a LiS de az talán mutat valamit, hogy miután végigjátszottam, két napig csak néztem ki az ablakon mereven... Aztán nemsokára újra végigjátszottam... Mint az édes-savanyú szósz. Egyszerre csodálatos, magával ragadó és megrázó. Egy élmény ami sokáig elkísér... - Nem véletlen van 96%-os pozitív értékelése a Steamen. :)

  Kedvcsinálónak, itt van a játék hiánytalan soundtrackje:
  [link, ha nem megy a beágyazott videó]

  CPT.Pirk 1 éve 19

 • Windows 7 'rollup' update

  Frissen telepített Win7 esetén órákat spórol meg ez a nem igazán publikált frissítési lehetőség:

  A WU frissítése, ezt kell először letölteni és feltenni:
  KB3020369 x86
  KB3020369 x64
  Ez után már valszeg rögtön fog frissítéseket találni, de ne foglalkozzunk vele, haladjunk tovább.

  A "nagy" frissítés csomagot innen kell letölteni: http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=3125574

  A nagy csomag telepítése eltart pár percig, de így is sokkal gyorsabb, mintha a wu önállóan szedne le 230+ frissítést. A telepítés után újraindítás, majd mehet egy frissítés keresés. Már csak pár frissítést fog találni a wu.

  CPT.Pirk 1 éve 11

 • Panellakás erős dohányos szomszéddal. Mi a (technikai) megoldás?

  29 éve lakunk ebben a panelban, és mindig dohányosok laktak alattunk. Most viszont az aktuális szomszédot elhagyta a barátnője, azóta folyamatosan iszik és megállás nélkül füstöl.

  Mivel panellakás, egy rakás helyen tud bejönni a füst. Ha a szobákban dohányzik és nálunk nyitva van az adott szoba feletti ablak, akkor azonnal bejön a füst. A cigifüst mint olyan egy alattomos dolog, mert mire megérzed, már késő ablakot csukni, akkora már tele van a szoba levegője vele...

  A rosszabb az, amikor WC-n ülve dohányzik. Az ivászat egyik mellékhatása, hogy gyakran kell menni mert odabent gondok vannak és hát akkor rá is kell gyújtani, mert az úgy dívik (az előző szomszédok is így voltak ezzel).
  Ilyenkor valami eszméletlen büdös alakul ki a kis helységben és hiába szereltem fel egy erősebb 12cm-es ventilátort ami még túl is van hajtva, nem győzi szuflával. Szó szerint harapni lehet a füstöt, mint régebben a szórakozóhelyeken... Pontosabban ez ennek a topicnak a kérdése, hogyha a szellőzőt lefedi egy kifelé (a csőbe befelé) fújó ventilátor ami folyamatosan ment a délután során, akkor ott ugye nem jöhet be a füst. Viszont a füst bejött nem is kicsit estére, de mégis hol? :U

  Folytatás...

  CPT.Pirk 1 éve 101

 • ZTE v5 RedBull X9180 - CM12.1 rom készítése

  <<--------------ELŐSZÓ---------------->> CM fordítás leírás v1.3, 16.06.23

  Ez a bejegyzés leginkább magam számára valamint a hasonlóan elhivatottaknak született meg, hogy később is meglegyen a dolog mikéntje. A ZTE V5 teló nem nevezhető gyengének ma sem (csak a 4G hiányzik belőle kínai volta miatt) de mivel "amsuser" már nem csinál több CM portot és a Mokee rom meg olyan amilyen, így szükségét láttam új CM 12.1 rom fordításának.

  Mivel ez a ZTE teló hivatalosan nem támogatott, így eléggé nyögvenyelős rá CM romot fordítani. Amúgy sok CM fordítási leírás van, de ettől még nem lesz könnyű dolgunk. Úgy is mondhatnám, hogy tömény szopás az egész. Amiket itt lentebb írok, arra mindre nekem kellett rájönnöm. - Ha legközelebb állásinterjún leszek, akkor a fizetési igényél azt fogom mondani, hogy én már a google-ben is sokat kerestem! :)

  Kezdésnek kell egy 64 bites Linux disztribúció, javaslom a Debian-t. 4 magos proci nem árt és 8GB ram sem, de legyen a 8GB ram mellette pár GB swap partíció is, mert több esetben túllépi a 8GB-ot a felhasznált ram mennyísége...

  Folytatás...

  CPT.Pirk 2 éve 1

 • A "felhasználóbarát" Windows7 és a digihez betárcsázás automatizálásának története

  Összeraktam egy gépet Win7-tel, egy régi XP-s P4 celeron helyére. Minden frankó, az új gép szalad, Win7 hozza azokat az értékeket, amikhez a gép tulajdonosa hozzászokott az XP alatt, viszont akadt egy kis gond az internet beállításával...

  Diginet az PPPoE-s kapcsolat, kell hozzá egy név és egy jelszó. Az XP-s gépen ment a betárcsázás, magától betárcsázott a gép mikor elindult, ahogy azt kell.

  Megcsináltam a kapcsolat beállítását a Win7-ben, kézzel indítva simán kapcsolódik, van net. Viszont magától nem csinálja. Nézem az IE kapcsolat beállításait, ott ahol ez volt:

  Ott ma ez van:

  Vagyis kompletten hiányzik a nekem kellő beállítás, meg mintha valami kis légypiszok is lenne a helyén. Az másnál is ilyen, nem a képben van a hiba.
  Állítólag az IE11-es verziójától hiányzik ez a rész. Nem tudom, bár nem használjuk, de nem volt sok kedvem visszafejleszteni az IE-t korábbi verzióra.

  Pár nap után lett egy megoldás, miszerint a "rasdial" segédprogram tud kapcsolatot indítani, és lehet automatizálni. Arról van szó, hogy a rasdial-t meg lehet hívni egy .bat fájlból, így:

  Folytatás...

  CPT.Pirk 2 éve 18

 • Csilipaprikák nevelése, ahogy én csináltam

  Palántákkal a panel pincéjéből az erkélyen át a szabadba, sok buktatóval és szépséggel, meg egy kis szószkészítéssel.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 50

 • Roger Waters - A fal magyar szemmel

  Most értem haza a The Wall vetítéséről, ami egy mélyen megható alkotás lett. Trailer:

  Ismerem az eredeti, Pink Floyd - The Wall filmet, így sok momentum visszatérő emlék volt, noha én fiatalabb vagyok néhány évvel, mint az eredeti film... Aki nem látta, az feltétlen pótolja be, de lehetőség szerint azzal a verzióval ahol az énekeket is feliratozzák, úgy lehet igazán megérteni a film történetét.

  Ez az új film egy mestermű, amiben tökéletesen stimmel "az utazás" a koncert közben, ahogy Water végigjárja Franciaországot és Olaszországot, felkeresve azokat a helyeket, ahol apját és nagyapját elvesztette, ahol az emlékműveken a nevük áll. Vele utazik a bátyja is és itt jött elő a furcsaság a dologban mikor Waters bátyja elmeséli, hogy miként kellett elmenekülnie Budapesten a háború alatt.
  Mint magyar embernek, ezt elég megrázó volt hallgatni. Igaz sok történelmi dokumentumfilmet láttam már a két világháborúról, érdekelt is mindig a téma, de ugyanezt ilyen közvetlen módon megtapasztalni az egy egyedülálló élmény.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 2 éve 5

 • Tagital T10 tablet megtisztítása az előtelepített (és újratelepülő) kártevőktől. - a végső megoldás

  Röviden összefoglalva, ez egy olcsóbb 4 magos tablet Android 4.4.4-el, amit az ebayen, Amazonon, stb. lehet megvenni, jellemzően Amerikából. Nos minden szép és jó, csak fertőzött a gyári rom és előtelepített fertőzött alkalmazásokat tartalmaz. Erre abból lehetett következtetni, hogy mindenféle ok nélkül egész képernyős reklámok és kis ablakos facebook hírek ugrottak fel, plusz bizonyos fertőzött programok rendszeresen összeomlottak. No meg egyfolytában kaptam reklámot Obama aktuális beszédeiről. WTF???

  A megoldás egy teljesen tiszta rom felrakása volt, amivel még ráadásul érezhetően gyorsabb is lett a tablet. Hamarabb indul, weboldalak is hamarabb töltenek be, stb.

  Töltsük le az PhoenixUSB progit és tegyük fel: [link]
  A TechKnow fórumán [link] találtam egy A33-as rom gyűjteményt: [link]

  Folytatás...

  CPT.Pirk 3 éve 3

 • ChakraOS - 2015.03 'Euler'

  A ChakraOS üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE-élményt nyújt.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 éve 65

 • Mass Effect széria, maximális grafikával

  Sajnálatos, hogy a PC játékosoknak is configokban kell turkálnia, de ha tetszett a széria, játszd újra, feljavítva!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 85

 • Black Royal chili paprika - különleges megjelenésű, kellemesen csípős chili

  (katt a képekre a normális felbontásért!)

  Ez a Chili egy könnyen nevelhető fajta, kezdő csiliseknek javaslom. A növény kinézete magáért beszél, a levelek színe fény hatására zöldről valami érdekes lilás feketés árnyalatot vesz fel. A termés is ilyen színben kezd, majd mire beérik, végül piros lesz.

  Mivel nem sok értelmes képet találni a neten erről a csiliről, így készítettem párat, ma pont jól süt hozzá a nap.

  Szép két tő, de annyira nem nőttek magasra, mint amennyire írták a neten több felé. Nem baj, az a kb. 55cm magasság pont megfelelő a lakásban tartáshoz.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 3 éve 8

 • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

  Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 3 éve 94

 • USS Árpád - A Hajsza

  Az Árpád novellák a "Magyar Star Trek Fan Club" tagjainak köszönhetően jöttek létre, még a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején. Remek szerzők kiváló művei a témában, de mivel a régi weboldalak már nem élnek, így többet az internet mélyéről kellett előszednem a Wayback machine-el, és még nincs is meg az összes. Akinek megvan még néhány rész ezekből a novellákból, az kérem ossza meg velem, vagy tegye fel egy hasonló bejegyzés formájában, hogy ne vesszenek el.

  Innentől pedig az eredetei formájában olvasható a mű:
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Az egyetértés a kis dolgokat növeli, a viszály a legnagyobbakat is tönkreteszi.

  Latin mondás

  4.

  A Hajsza

  (The Pursuit)

  Folytatás...

  CPT.Pirk 4 éve 0

 • USS Árpád - Az Álmodó

  Az Árpád novellák a "Magyar Star Trek Fan Club" tagjainak köszönhetően jöttek létre, még a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején. Remek szerzők kiváló művei a témában, de mivel a régi weboldalak már nem élnek, így többet az internet mélyéről kellett előszednem a Wayback machine-el, és még nincs is meg az összes. Akinek megvan még néhány rész ezekből a novellákból, az kérem ossza meg velem, vagy tegye fel egy hasonló bejegyzés formájában, hogy ne vesszenek el.

  Innentől pedig az eredetei formájában olvasható a mű:
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Krisztinek. Bárhogy lesz is...

  ...és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
  már azt, hogy minden kép és költemény,
  azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
  a lepke őt, és mindhármukat én.
  - Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma

  Az Álmodó

  Folytatás...

  CPT.Pirk 4 éve 0

 • USS Árpád - Keresztutak

  Az Árpád novellák a "Magyar Star Trek Fan Club" tagjainak köszönhetően jöttek létre, még a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején. Remek szerzők kiváló művei a témában, de mivel a régi weboldalak már nem élnek, így többet az internet mélyéről kellett előszednem a Wayback machine-el, és még nincs is meg az összes. Akinek megvan még néhány rész ezekből a novellákból, az kérem ossza meg velem, vagy tegye fel egy hasonló bejegyzés formájában, hogy ne vesszenek el.

  Innentől pedig az eredetei formájában olvasható a mű:
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Köszönettel tartozom
  Nagy Lászlónak (Vanguard/Lexandro) a nélkülözhetetlen információkért, és
  Mészáros Józsefnek (Morgan) a bíztatásért és a kíméletlen kritikáért.

  Keresztutak

  Folytatás...

  CPT.Pirk 4 éve 1

 • USB-s hangeszköz, OTL csöves fejhallgató erősítővel

  Eljött az idő, hogy érdemi előrelépést érjek el az otthoni zenehallgatásban (nem high-end a cél, hanem a jó ár / érték arány).

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 éve 99

 • CM6631A USB-s high definition hangeszköz I2S és SPDIF kimenettel.

  Ez a bejegyzés azért jött létre, hogy ezzel a hangeszközzel kapcsolatos tapasztalatokat, méréseket össze lehessen foglalni valahol.

  Szóval a CM6631A

  -egyaránt működik Linux és Windows alatt is, mint "high definition 2.0 hangeszköz".
  -jelenleg nincs fellelhető datasheet erről a chipről, csak a korábbi, nem "A"-s verzióról, aminek gyengébb a tudása. Az előző chip alapján ez is egy 8051-es mikrovezérlőt tartalmaz.
  -az I2S kimenet konfigurálható left/right justified formátumra is, továbbá firmware készítő toolal a használt órajel sebességek is állíthatóak.
  -a képen látható megvalósítás USB-s táplálású, továbbá egy gagyi táp IC (AMS133) csinálja az IC 3.3V-s tápját. Mindkét megoldás javítandó, de az USB-s táplálás különösen kerülendő. Érdemes mondjuk egy 7805-ös egyszerű lineáris stabilizátor szűrt kimenetéről járatni a táp IC-t, aminek a bemenetét leválasztjuk az USB-s tápról. Természetesen a 3.3V-s "digitális" és az ezt a cuccot követő dac "analóg" tápját nem szabad összevonni egy tápba.
  -USB2.0

  Folytatás...

  CPT.Pirk 4 éve 4

 • Debian Linux - összefoglaló a kezdő Linuxos topic számára

  Ez a bejegyzés azért született meg, hogy egyszerűen lehessen a Debian Linuxról egy rövid ismertető csinálni, a többi népszerű Linux disztró kapcsán is vannak / lesznek / lehetnek ilyen írások.

  A Debian Linux azt mondja magáról, hogy "az univerzális operációs rendszer". Ezt komolyan is lehet venni, mert szerverektől a normál otthoni PC-n át egy nagy csomó ARM-os és egyéb platformra is elérhető, míg az "asztali" disztrók általában csak normál számítógépekre.
  A Debian egyike az "ős" disztribúcióknak, stabil és kevésbé stabil ágaiból több tucat egyéb disztró származik, itt meg lehet tekinteni mennyire sok: [link].

  3 dolog jellemzi:
  -beton stabil
  -átlagos disztróknál régebbi csomag verziókat tartalmaz hogy elkerüljék a lehetséges még fel nem fedezett bugok okozta problémákat, de néha akkori is lassan frissülnek a csomagok, ha egyébként valamilyen bug van az adott csomagnak a "Debianos" verziójában.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 4 éve 0

 • Az XP haláltusáját gyorsan, de károsan zavarja le az MS

  Nos igen. Már a hátuk közepére sem hiányzik az XP, de a megoldás hagy maga után problémákat.

  Az ominózus karácsonyi fotó után további karddöféseket kénytelen megérni szegény túlkoros nagypapi.

  Most már az ingyenes Microsoft Security Essentials (MSE) sem lesz letölthető [link]. Akinek még van, az még használhatja, de friss vírus mintákat már nem fog kapni.

  A cég ezen döntése meglehetősen nehezen érthető, mivel a neten lévő oprendszerek közül messze az XP a legsebezhetőbb és egyszerűen túl sok van belőle, így jelentős veszélyforrás mindenki számára. Attól hogy lejárt az élettartama a terméknek, még a felelősség a cégén. Köszönjük Microsoft! Még több ilyen remek döntést...

  Szóval a szokásos "nekem nagyon megfelel már 10 éve" hozzászólások ellen jöjjön pár tény:

  Folytatás...

  CPT.Pirk 4 éve 64

 • Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

  Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 éve 61

 • Virtuálisan gyorsabb számítógép = újrarakott Windows7, új hardverek vásárlása helyett

  Egyre több játékban tapasztaltam, hogy szeret beakadni a játék, mint mikor lagol egy multis játék. Főleg animációk lejátszásakor jelentkezett a dolog, először csak a Mass Effect3, majd egyre több mindenben.

  Az ok nem derült ki. Jó pár hét óta nem volt még csak program sem telepítve, az összes partíció meg töredezettség mentesítve volt, így elérkezett az idő, hogy legyen egy friss telepítés. Korábban úgy is már kétszer megszívatott a 490-es hibaüzenet, na mondom most akkor megkapod a magadét.

  Megcsináltam a telepítést, persze jól elfelejtettem, hogy nem ismeri fel a hálókártyámat, így még külön le kellett szedni hozzá drivert, de végül felment minden. Most viszont azt tapasztaltam, hogy gyorsult a gép, elvileg.

  Eddig mindig használtam egy pendriveot a readyboost számára.

  Először azt írta a Windows, hogy a pendriveom nem elég gyors, hogy readyboost eszköz legyen. Így csináltam egy alapos formázást, de erre új üzenetet kaptam, miszerint:

  Szóval gyorsult a gép. WOWOWOWOWOWOW ROTFLOL

  Nézzük az élményindexet:

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 0

 • Pedig csak a tapétát szedtük le, a fal maradhatott volna...

  Kicsi és rövid bejegyzés lesz ez itt most. Lényegében a tapéta már kicsit koros volt nálam, szóval terveztünk helyére festést, valami frankó színnel, márványos ráfestéssel, etc.

  Azt lehetett hallani korábban is mikor kocogtattam, hogy a panel homlokfalában van valami üreg, de arra gondoltam, hogy csak spóroltak az anyaggal, valami farost lemezt tettek oda, mert kicsit mozgott is a fal, mintha hajlana a lemez a nyomástól. Nos, ez helyett a tapétával együtt lejött a fal külső 1 centis rétege is, alatta volt az üreg. Remek. :)

  Itt a szemközti fal látszik, ez maga a fürdőszoba is egyben. Azon a résen belül sötét van, de érezni a huzatot. Nem mellesleg érdekes részlet a falban lévő fa kocka. Mikor régebben a fürdőt újítottuk fel, még többet is találtunk a másik oldalon.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 9

 • "Fényhűtés" ciksorozat (tuningnet.hu)

  Ez a cikksorozat nem az én szellemi termékem. 2007 végén nyom nélkül eltűnt Ordasi Gábor népszerű oldala, a tuningnet.hu, vele együtt a cikkek, képek és maga Gábor is.

  Nos, a wayback machine és PetAD kolléga segítségével ez a cikksorozat végre újra hiánytalanul megtekinthető!

  ===========================================================================

  "Fényhűtés" 1. rész
  2005. Április 17.

  Egyébként is fontosnak tartom a napenergia felhasználását és bár nincs benne gyakorlatom, gondoltam érdemes belevágni és megépíteni a "fényhűtésű" számítógépet...

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 7

 • Téma összefoglaló a kezdő Linuxos topic számára

  Hogy legyen hol összehozni a kezdő Linuxos topic összefoglalóját, ezért hoztam létre ezt a személyes bejegyzést.

  A hozzászólásokba várom az ötleteket, hogy mi és hogyan legyen benne, várom a komplett leírásokat is!

  Amiről a kezdő topic összefoglalójában beszélni kellene szerintem:

  -Mi az a Linux, honnan származik
  -Mik azok a disztribúciók, mi a különbség az "asztali" és az egyéb disztrók között
  -Mire használható egy "asztali" disztró (a többiről a kezdő topicban nem érdemes beszélni)
  -Kinek ajánljuk, milyen hozzáállást igényel és mi az a "közösség"
  -Windowsos programok alternatívái
  -Általában miként megy egy program telepítése a wines gugli->letölt->felrakhoz képest
  -Mire való a terminál, miért javasolt néhány alap parancs megismerése
  -Néhány gyakori parancs leírása, amivel gyakran találkozhat a kezdő, pl. az lspci
  -Plusz minden, amit még gondoltok vagy gyakran szoktak kérdezni a fórumban.
  -linkek logoutos cikkekre, bemutatókra (pl. ViSion cikkei)
  -Flash player és néhány gyakori, szükséges dolog
  -jogosultságok, sudo, su...
  -steam és wine meg hasonlók

  Innentől jön az, amit összehoztunk:

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 39

 • Chakra Project 2012.12

  "Asztali" Linux disztribúció KDE környezet köré építve, ami ajánlható bárkinek, beleértve a kezdőket is.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 56

 • Aki nem ért hozzá, azt miért használ Windowst?

  Megint 1-2 javítani való gép került ide hozzám, megosztom a tapasztalatokat.

  1.
  Normális Core2-es gép, minden stimmel, csak a ram nem, 1Gb ram volt a gépben, abból az integrált vga miatt maradt 768MB használható, ezzel kellett beérnie a Windows7 SP1 32 bites verziójának.

  Tapasztalatok:
  -3 víruskereső volt telepítve párhuzamosan, mindegyik triál verzió, boot után rinyáltak, hogy vegyél meg kisgazdám...
  -normális videó lejátszó nem volt, DivX plusz meg néhány codec pack volt felnyomva a gépre.
  -windows updatek letiltva, soha nem is volt engedélyezve
  -futtatom a lemezkarbantartót, 39! giga szemetet szedett ki arról a partícióról, amin csak a Windows volt, meg pár kicsi program. Áll leesik, anyád az a Redmondi...

  Amiért idekerült: volt egy webkamera, amit nem tudtak összehozni a Skype-al, mert hogy nem ismeri fel a gép, meg a gép lefagy, újraindul, stb.

  Bekapcsoltam még a fenti állapotban, semmit nem csináltam, csak bedugtam a kamerát, driver rögtön települt (kipróbáltam, minden USB-ben ment), Skype azonnal látta, semmit! nem kellett beállítani. Plusz a gép sem fagyott le, de ez mellékes.

  Problémákat megoldottam, vírusokat, toolbarokat, kereső vackokat leirtottam, frissítéseket felraktam plusz kapott a gép még memóriát, ccleaner futtat, azóta száguld. Örö bodottá.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 31

 • Idős néni és a villanyáram hiányának kérdése - megoldódik

  Most találtam indexen ezt a videót: [link], nehezen tudok elmenni a látottak mellett.

  A néninek már sok éve megszüntették a villanyvezeték bekötését, és hiába nincs áram, még jöttek ki villanyórát cserélni, ami azóta is 0.0-t mutat. A néni tanyájának visszakötése több milliós tétel lenne, mikor egyik szomszédjától mindenféle trafó nélkül át lehetne hozni az áramot mindössze 400 méterről.

  Szegény néni 87 éves, még szeretné megérni, hogy nem gyertyával kell világítania este. 2012-t írunk. :U

  szerk:
  Porci hozzászólása az indexről:

  A villanykörte nem világít már kilenc éve, de annál világosabb 87 éves szellemének fénye.

  Frissítés: az aggregátor zabálja a benzint, de úgy néz ki, hogy a honvédség kifizeti az újra bekötés költségeit: [link]

  CPT.Pirk 5 éve 21

 • Raspberry PI - SD / USB image backup, helytakarékos módon

  Előző cikkemben minimal rendszerrel foglalkoztam, most itt az idő, hogy a lehető legkevesebb helyet felhasználva elkészítsük a teljes rendszerünk mentését egy állományba, amit aztán pont úgy ki tudunk írni, mint a hivatalosakat.

  A Windowsos image kezelő program és a Linuxos DD-s megoldás egyformán alkalmatlan erre a feladatra, mert az állományok mellett az üres területet is lementik.

  Írtam egy Bash szkriptet Linuxra, ami másként ment, kihasználja az rsync parancs képességeit.

  Lényegében annyit csinál a szkript, hogy miután megmutattuk neki az SD kártya elérési útját, amiben segít a szkript az fdisk -l paranccsal, megállapítja, hogy mennyi a foglalt hely, ehhez képest csak pár Mb-vel nagyobb méretű image fájlt készít egy munka könyvtárba, abba átmenti az első partíciót (boot) kompletten, majd pedig az EXT4-es partíciót is, a már megfelelően kicsire választott állományba.
  Az így készült image simán kiírható bármivel, amivel eddig is írtuk ki a képfájlokat, aztán majd ki lehet terjeszteni a fájlrendszert az aktuális SD kártyánk méretére.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 7

 • Raspberry PI - Netes rádió a terminálban

  Ez egy könnyen, gyorsan elérhető felhasználási módja a Raspberry PI-nak.

  Cél: - grafikus felület nélküli rendszer, ami terminálban képes netes rádió streameket lejátszani.

  Szükséges:
  -minimal rendszer, automatikus bejelentkezéssel
  -mplayer, alsa, pulseaudio
  -hangkimenet beállítása

  Későbbi cél: - konyhai analóg rádió felokosítása netes rádióvá, gombokkal vezérelt PI segítségével. Ez majd egy másik cikk lesz.

  No lássuk akkor. Kiindulásnak fogtam ezt a minimal raspbian image-t: [link], a teljes mérete mindössze 1.05GB. A nekünk tetsző módon pakoljuk ki SD kártyára az image-t. Érdemes kicsit beleszerkeszteni a FAT partíción lévő config.txt állományba, egyrészt itt lehet beállítani mindenfélét, másrészt itt lehett tuningolni kicsit a PI-t, amit erősen javaslok mindenkinek, sokat számít.

  TUNING - [bővebben link]

  Szóval módosítsuk a fájlt így:

  #uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.
  arm_freq=800
  core_freq=400
  sdram_freq=800

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 2

 • Linus Thorvalds találkozása a Gnome3-al (angol)

  Ma találtam meg ezt az írást, elég cinkes ;] :

  [link]

  CPT.Pirk 5 éve 7

 • Jedi balhé

  Nincs nagyon mit hozzáfűzni, gondolom sokan láttátok a videó eredetijét, mikor alaposan egymásnak esnek a népek. ;]

  Na ez itt a Jedi-s verzió belőle: [http://rec.postr.hu/nagyon-veszelyes-mikor-a-jedik-balheznak/] Elég kemény lett. :C

  CPT.Pirk 5 éve 5

 • A birodalom elfogta Skywalker Lajost. Kivégzés a főtéren holnap délben.

  Az esti hírek fénypontja lesz ez az esemény, most hozta le kb. minden hírportál. [link] [link]

  Röviden:
  BME-n gólyafilmet forgattak StarWras témában, amire kaptak engedélyt. A kellék pisztolyt a Skywalker Lajos kitette az asztalra az egyik teremben, amit valaki igazinak vélt és értesítette a rendőrséget.

  Eredmény annyi, hogy a birodalmi rohamosztagosok gyors reakciójának köszönhetően eltiporták a lázadást. Skywalker Lajos agyszondás kihallgatása folyamatban van, amint elárulta a lázadók bázisának helyét kezdődhet a kivégzés.

  Attól félek, hogy szerencsétlen Skywalker Lajossal mint vezető terroristával most példát fognak statuálni... :U

  Update1: Rendőrségi eljárás nem indul a Skywalker Lajos ellen, hazaengedték.
  Kérdés még az intézkedés költsége, valamint az egyetemi hozzáállás.

  Folytatás...

  CPT.Pirk 5 éve 492

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.