2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Amikor asztali Linux telepítését mutatja be a Microsoft... Gondoltad volna?

    Mikor a Steve Ballmer (a kopasz) vitte a dolgokat, akkor a Linuxot ráknak titulálta, amit fel kell számolni, ez volt 2001-ben. Később már más véleményen volt, akkor már nagy vetélytársnak tekintette.

    Aztán őt kirúgták, egy időben a Microsoft egyike lett a Linux kernelhez hozzájáruló legnagyobb fejlesztőknek (hyper-V meg hasonlók kezelésének beépítésével). Végül pedig a Microsoftnak saját Linux disztrója is lett CBL Mariner néven, az Azure cuccuk is Linuxon fut amennyire tudom, most pedig eljutottunk oda, hogy asztali Linux disztró telepítését mutatja be az MS Learn oldala:

    https://learn.microsoft.com/en-us/linux/install

    Szép kört leírtak, mondhatni. :DDD

    CPT.Pirk 5 hónapja 4

  • A Windows telepítések, az update és a fájdalom órái egy ipari célprogram miatt

    Az úgy volt, hogy össze kellene raknom egy ipari rendszer mini verzióját a munkahelyen. Ehhez kell Windows 10, meg rá a Honeywell egy célprogramja. Na mondom mi se egyszerűbb, essünk neki.

    Először a céges gépemen próbáltam meg a telepítést, normál W10 pro... Az Experion célprogram telepítője olyan 12GB, és már előre szóltak, hogy ne próbáljam meg a D partícióra telepíteni (ahová minden mást telepítettem), mert csak a C-n fog helyesen működni. Mondom WTF??? :F Mindegy, Gparteddel hamar átméreteztem a meghajtókat, mert egyébként 55GB szabad helyet igényel a telepítés... Igen, totál reális, hogy ennyi szabad hely van egy C partíción. :N

    Aztán megpróbáltam telepíteni, de hála a jó égnek már az elején elhasalt, mert rosszul írták meg a telepítőt és nem tudott mit kezdeni azzal, hogy magyar nyelvet választottam anno az oprendszer telepítésénél. - aki küldte a programot külföldről ő is megerősítette ezt, mert nála se angol nyelven volt telepítve a Windows és így nála is meghalt a telepítő... A probléma az SID kezeléssel kapcsolatos: [http://polluxhieu.blogspot.com/2017/07/how-to-resolve-systemsecurityprincipali.html]

    Folytatás...

    CPT.Pirk 2 éve 52

  • Windows10 vs Linux gameing Cyberpunk 2077 v1.52 alatt, RX5600XT és RX570 mellett

    A Cyberpunk egy olyan játék, amit ha maximális minőségben szeretnél játszani akkor vagy eladod az autód aminek az árából veszel videokártyát, vagy befizetsz streamingre... :D Mindemellett egy olyan címről van szó, ami a kezdetek óta megy Linux alatt, így igen jó alap összehasonlítani egymással a két platformot játék szempontjából.

    Persze egy játékból nem lehet mindenre kiterjedő következtetéseket levonni, de ez csak egy blogbejegyzés, így nem is célja ilyesmit csinálni. :N

    Úgy alakult, hogy van két számítógépem, ezek:

    Fő pc:
    Ryzen 3600X, 32GB ram, RX5600 XT 6GB, SSD

    Tartalék pc:
    Ryzen 3600, 16GB ram, RX570 4GB, SSD

    Mindkét gépen Manjaro Linux KDE a fő operációs rendszer, 5.17.1-es kernellel és 22.0 Mesa driverrel. A Windows pedig a W10 LTSC 2019-es verziója. Azért ez a Windows került fel, mert ebben nincs bloatware és ez az egyetlen Win10 verzió, ami 2029-ig támogatott. A legújabb AMD driver és összes Windows frissítés fel volt rakva a teszthez, még lemezkarbantartót is végigfuttattam teljes takarítással. :)
    *A játék Steam alatt futott mindegyik oprendszeren.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 2 éve 0

  • Kingston KFJ-PR133/512 dupla nyákos SD Ram ritkaság

    A Pécsi vásárban mindent-is kapni. Jó régen vettem ott ezeket a ramokat, mikor még egy P3-as gépet érdemes volt tartalék gépnek megtartani, de azóta sem láttam ilyen dupla nyákos, egyébként szimpla slotba beleférő ramokat.

    Akkoriban mikor ezt tervezték, nem volt megszokott a nagy kapacitású ram IC, így a meglévőket amiket a 256-os modulokon használtak, azokatt kellett duplázni, hogy elérjék az 512MB kapacitást modulonként, ezért van két nyák egymáson. Később, a BGA tokos ram IC-k korában már ezt a problémát úgy oldották meg, hogy 2 sorba rendezték oldalanként a kis IC kockákat.

    Elvileg ECC-s ramok, bár erről a mai napig nem volt tudomásom, sima hétköznapi Socket 370-es alaplapban használtam őket. Az már csak adalék, hogy mellé egy Engineering Sample 1GHz-es P3 proci ment, mert olcsó volt az Ebayen...

    Érdekes módon a neve alapján nem lehet képeket találni erről a ramról, így földobtam ebbe a bejegyzésbe párat, hogy maradjon róluk valamilyen emlék. Egyszer talán elküldöm egy múzeumnak őket. :)

    Folytatás...

    CPT.Pirk 2 éve 9

  • Proton GE telepítése Steam alatt, a legújabb játékok futtatásához [LINUX]

    Proton

    A Proton amit a Valve a SteamPlay részévé tett, az végre elhozta az érdemi játékot Linux alá is. Ma már itt tartunk és ezek nem is a legfrissebb videók a témában:

    Szóval, az alap Protont először a Proton-Experimental fejlesztés követte, ezek párhuzamosan futottak a Steam-ben és most már a Proton-Experimental az alapértelmezett, ez jelen sorok írásakor (2021.06) a Wine 6.3-ra épül. Hogy hol tart most, azt jól mutatja, hogy gond nélkül lehet vele játszani Cyberpunk 2077-et vagy mondjuk Mass Effect Andromeda-t.

    Viszont, a Mass Effect Legendary edition nem fut vele. Node, van megoldás! A Wine mellett létezik Wine-staging, ami általában 5-700 patchel (igen, ennyire sokkal) többet tartalmaz, mint az aktuális Wine kiadás. Ezt és még egy csomó egyéb patch-et beépítettek egy a Proton GE, azaz GloriousEggroll verzióba, amit külön le lehet tölteni a Steam alá, mintha csak a sajátja lenne.

    Proton GE

    Folytatás...

    CPT.Pirk 3 éve

  • Tájékoztatás a COVID-19 elleni oltásokkal kapcsolatban - valódi tájékozatás?

    Ez a blog azért íródott (íródik folyamatosan a covid alatt), hogy megmaradjon kordokumentumnak amit tájékoztatásnak hívnak oltás témában.

    Én az első órában regisztráltam az oltás weboldalán, nem csak magam miatt, hanem mert nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt a nyavalyát esetleg hazahozzam a családtagjaimnak, van elég orvosi problémájuk így is...

    A regisztrációról megerősítést én sem kaptam ?digitális Magyarország 2020? de aztán pár héttel később megjött az első üzenet, így legalább megtudtam, hogy érvényes a regisztrációm. Nézzük időrendben, hogy miről is tájékoztattak:

    =================================================================================

    2021.01.14
    Tisztelt Hölgyem/Uram!

    December 26-án beadták az első koronavírus elleni vakcinát Magyarországon. Azóta folyamatosan zajlik a védőoltások beadása az oltási terv alapján. Először az egészségügyi dolgozók kaphatják meg a vakcinát a kórházi oltópontokon, közülük több tízezren már éltek is a lehetőséggel. Az elmúlt napokban a fertőzésnek különösen kitett idősotthonokban is megkezdődtek az oltások. A cél az, hogy az itt élők és dolgozók mielőbb megkapják a védettséget. Ez önmagában több mint ezer intézményt jelent.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 3 éve 255

  • fin-toward.com off-shore broker átverés, pénzlenyúlás, scam

    Láttam már pár netes átverést, de mégis sikerült bedőlnöm ennek a csalásnak, személyes tapasztalat következik.

    Nyáron megjelent tucatnyi cikk róluk, ha rákeresel a googleben a fin-toward -ra [link], akkor nagyon szép hosszú cikkeket fogsz látni róla, hogy milyen jó cég, hogyan működnek, milyen szolgáltatásaik vannak. Még jónak is hangzott amit leírtak...

    Folytatás...

    CPT.Pirk 3 éve 8

  • PCL86 SE csöves erősítő házilag, lemezjátszó előerősítővel és számításokkal

    Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy hogyan építettem saját csöves erősítőt és számításokon keresztül azt is, hogy milyen beállításban működik, hogy mi adja azt, amit összefoglaló néven "csöves hangzás" alatt értünk.

    Mivel ez nem címlapos írás, így fejezeteket kicsit nehezebb kezelni. A bejegyzés ezekre a részekre oszlik:

    -------------------------------------------------------------------------------
    I. fejezet: Elektronikai alapok, csöves hangzás mibenléte
    II. fejezet: Építés
    III. fejezet: Erősítő a rendszerben
    IV. fejezet: Gondolatok

    -------------------------------------------------------------------------------

    I. fejezet: Elektronikai alapok, csöves hangzás mibenléte

    Folytatás...

    CPT.Pirk 4 éve 22

  • FFmpeg - több hang és felirat sávos film konvertálása Samsung TV számára.

    Ez a bejegyzés leginkább magamnak szól, hogy meglegyen később is a tudás... :D De másnak is hasznos lehet.

    Na a Samsung TV-k nem igazán játszanak le olyan hangsávot, mint pl. a DTS, sőt, teszik ezt úgy, hogy ha van másik hangsáv a fájlban akkor csak azt játsszák le, nem is mutatva, hogy van ott még valami. Ugye ez egy gyakori helyzet, hogy a magyar hang pl. AC3-ban van amit le tud játszani, de az angol hangsáv az valamilyen DTS lenne...

    A problémára Linux alatt az FFmpeg használata a megoldás, ami mindent tud, csak a megfelelő kapcsolókat kell használni hozzá. Ez a bejegyzés azért született, mert a google-ben talált példák általában gagyin mutatják be a használatát, egyszerű fájlokon...

    Ugye az MKV konténerben eléggé sok minden lehet, több kép, hang és felirat sáv is. Erre megoldás a -map funkció, mert alapból csak az első sávot látja mindenből az FFmpeg.

    ffmpeg -i forrásfájl -threads cpu_szálak_száma -map 0:v -map 0:a -map 0:s -c:v copy -c:a:0 copy -c:a:1 eac3 -c:s copy célfájl

    A -map kapcsolók azt mondják meg, hogy minden kép, hang és felirat sávra szükségem van. Ez után a 4 kapcsoló azt okozza, hogy mindent átmásolunk az eredeti fájlból, de a 2. hangsávot átkódoljuk eac3-al (dolby digital plus), amit már kezel a TV.
    Mivel csak hangsávot kódolunk át, így a folyamat nem tart túl sokáig.

    CPT.Pirk 4 éve 5

  • Így írtam bele néhány sort a Linux kernel forráskódjába - opensource hell :)

    Ez a bejegyzés a --szopás-- 50 árnyalatát fogja bemutatni, igazi szakmai pornográfia következik. :))

    Munkámból kifolyólag foglalkozom C, C++ / QT, Freepascal, Vhdl programozással és hardver fejlesztéssel, szóval nem unatkozom. Az a mondás is nagyon igaz, hogy minél jobban értesz valamihez, annál nehezebben megoldható problémákkal szembesülsz. ?Murphy?

    Szóval "az úgy volt", hogy került hozzám egy X86-os tablet, amit Windowszal és Androiddal árulnak. Igen ám, de én Linuxos arc vagyok és ami tud bootolni egy pendriveról, arra bizony gátlástalanul rakok Linuxot. ;] Így történt ezúttal is, az akkor legújabb Linux Mint Cinnamon (18.3) kiadásával. Prímán ment a tableten, kezelte az érintőképernyőt ahogy kell, a felületet be tudtam állítani tableten kényelmes méretűre, rászabtam a képernyő billentyűzetet, csak hát valami hiányzott, méghozzá a hangja, mert az bizony nem volt...

    Hohó mondom itt valami gebasz van, mert Windows alatt megy a hang. Uccu, lássuk mit mond a dmesg, ahol a kernel üzeneteit lehet olvasni.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 5 éve 28

  • A dohányzás végleges betiltásáról

    Ez a téma valamennyire aktuálpolitika, de csak mert egy politikus nevéhez kötődő javaslat csomagról lesz benne szó, a dohányzás betiltásának, korlátozásának témájában. Bízom benne, hogy konstruktív, politizálás mentes beszélgetést tudunk folytatni a témában.

    Nemrégiben egy rendezvényen beszélt Lázár János a készülő dohányzásellenes javaslatcsomagjáról, amivel többek közt a 2020 után születettek számára tiltaná meg a dohánytermékek vásárlását Magyarországon, akár az alaptörvény módosításával ha szükséges. Ő jelenleg a dohányzásellenes miniszterelnöki biztos. A javaslatcsomagnak egyéb elemei is vannak ezeket összegyűjtöttem itt:

    A témában megjelent első hír szerint [link] ezekre tenne javaslatot:
    -2020 után született személy ne vehessen dohányterméket 18 éves korát elérve sem
    -3 helyett 4000 emberre jutna csak egy dohánybolt a jövőben. A meglévő boltokat nem zárnák be, de a visszaadott koncessziókat már nem osztanák ki új tulajdonosnak, vagyis ahol leadják a koncessziót ott megszűnne a bolt.
    -autóban dohányzás teljes tilalma
    -társasházak közgyűlései is korlátozhatnák a dohányosokat (gangokon, erkélyeken)

    Folytatás...

    CPT.Pirk 5 éve 629

  • [Linux] Grub2 rendszerbetöltő helyreállítása Windows telepítése után

    Mikor egy Linux kerül telepítésre Windows mellé, akkor az telepít egy Grub2 rendszerbetöltőt, amiből mindkét (vagy több) rendszer indítható lesz. Amikor Windows kerül telepítésre egy gépre, az feltelepíti a saját rendszerbetöltőjét, ahonnan aztán csak a Microsoft operációs rendszereit lehet elindítani. Ezért szoktuk javasolni, hogy dualboot rendszernél először a Windows kerüljön telepítésre, úgy nem szívunk annyit...

    A probléma akkor jön elő, ha valamiért újra kell telepíteni a Windowst és így megszűnik a dualboot lehetőség... Ilyenkor helyre lehet állítani a korábbi Grub2 rendszerbetöltőt, de ehhez készíteni kell egy bootolható Linuxos telepítőt, amivel el tudjuk indítani a gépünket, majd pedig chroot-tal be kell lépni az amúgy elérhetetlen telepítésre. Ennek a mikéntje itt olvasható: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/chroot_hasznalata_hibaelharitashoz_linuxon_kezdo_l.html

    Feltételezve, hogy végigcsináltad a chroot-ot és most be vagy lépve az elérhetetlen telepítésre, ott ezeket kell megcsinálnod:

    --NEM EFI-s telepítés esetén--

    Folytatás...

    CPT.Pirk 5 éve 1

  • [Linux] hang bitmélység, mintavételezési frekvencia és mintavételező beállítása

    Van nekem egy elég faja külső hangkártyám és egy nem rossz belső. A külsőt nem tudtam maximális beállítások mellett használni Windows10 alatt, mert csak a Youtube hangja szólalt meg vele, a videólejátszók viszont nem tudtak videót lejátszani. Viszont feltűnt, hogy Linux alatt nincs ilyen gond és kíváncsi lettem, hogy milyen beállításokban működnek a hangkártyák.

    Rá kellett jönnöm, hogy ahogy Windows alatt sem, úgy Linux alatt sem maximális minőségre állítva működnek a hangkártyák alapesetben.

    Hangeszközök lekérdezése:
    $ pacmd list-sinks | grep alsa.card
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 0 <alsa_card.pci-0000_07_04.0>
    alsa.card = "0"
    alsa.card_name = "Xonar DX"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 1 <alsa_card.pci-0000_08_00.1>
    alsa.card = "1"
    alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 2 <alsa_card.pci-0000_0a_00.3>
    alsa.card = "2"
    alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 4 <alsa_card.usb-C-MEDIA_Inc._USB2.0_High-Speed_True_HD_Audio-00>
    alsa.card = "3"

    Folytatás...

    CPT.Pirk 5 éve 9

  • Chroot használata hibaelhárításhoz Linuxon (kezdő Linuxos topic számára)

    Ha már be sem tudsz lépni, de nem szeretnéd újratelepíteni...

    Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem bootol a rendszer, nem megy a grafikus felület, de te szeretnél azért bejelentkezni a gépre és ilyen vagy olyan feladatokat, javításokat elvégezni. Van rá mód, de legyen hozzá kéznél egy pendrive, amin bootolható Linux disztribúció van, célszerűen az, amivel telepítetted is a gépet. Ha bebootolsz ezzel a live rendszerrel, akkor be fogsz tudni lépni a gépen lévő telepített disztródra, ezt hívják changeroot-nak, vagyis root fájlrendszer váltásnak.

    A lényege annyi, hogy fel kell csatolni a live rendszer alá azt a partíciót, ahová telepítetted a disztródat, majd át kell rá váltani. Ehhez nyiss egy terminált a live rendszeren, majd válts root-ra, vagy használd a sudo parancsot. Általában az ezekhez kellő jelszó egy live rendszeren a "root", nem meglepő módon.

    sudo fdisk -l - ezzel meg tudod nézni, hogy milyen partícióid vannak a gépben. Innen már tudnod kell, hogy melyiken van a telepített disztribúciód, azaz melyik a root "/" fájlrendszer. Ezt a partíciót csatold fel a live rendszer /mnt mappájába:

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve

  • Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)

    A terminálban hibakereséshez kiadható parancsok,
    amik segítenek nekünk, hogy megoldjuk a problémádat:

    lsb_release -a - a disztribúcióval kapcsolatos információk
    uname -a - a kernellel kapcsolatos információk

    df -h - tárhely ellenőrzése
    fdisk -l - partíciók listázása (sudo-val, vagy rootként)

    dmesg - a kernel üzeneteit tudod megnézni vele, például hardverek csatlakoztatásakor, vagy a boot folyamat során tapasztalt hibáknál lehet hasznos. Keresni benne adott szavakat tartalmazó sorokat pl. így lehet: dmesg | grep error, ahol az error helyére kell írni a kívánt szót.

    lsusb - kilistázza a csatlakoztatott USB-s eszközöket

    journalctl -b - az utolsó bootolás kezdetétől rögzített systemd naplót mutatja meg. Ilyen formában lehet leszűrni, hogy csak a hibákat tartalmazó sorokat mutassa: journalctl -b -p 3

    inxi - ez a program minden lényeges információt összeszed a gépedről, de nem biztos, hogy alapból elérhető, így telepítened kell a csomagkezelővel. .deb rendszereken ezt így kell: sudo apt install inxi. Az inxi-t paraméterezni kell így:

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve

  • Hogyan lehet rávenni a 10-et, hogy őrizze meg egy mappában az előnézeti képeket?

    Hirtelen kellhet másnak is... Megoldás: [link]

    CPT.Pirk 6 éve 2

  • AMD FX8320@4.3GHz -> Ryzen 2600@4.0GHz - A nagy ugrás

    Sosem volt csúcs gépem, de mindig megpróbáltam jó ár / érték arányú gépeket összerakni magamnak, ezért is voltam a Barton (s462) korszak óta AMD párti. Volt AthlonXP procis gépem, volt PhenomII procis gépem és volt olyan brutális villanyóra tekerő procis is, mint a húzott FX. ;]

    Egy kis előzménytörténet...

    Szóval adott volt egy gép, Gigabyte GA78LMT-S2P alaplappal, benne 3.6GHz-re húzott PhenomII procival, RX460 4GB videokártyával és 16GB AMD Only kínai eredetű rammal. (Az AMD only azt jelenti, hogy az átlagoshoz képest 1-el több címvezetéket használtak benne, így azonos GB méretet feleannyi chippel legyártható, ami olcsóbb. AMD az AM2 óta támogatja ezt a megoldást, Inteleknél állítólag a legújabb DDR3-as chipsetek is kezelték már)

    Aztán jött a Mass Effect Andromeda, és hát voltak gondok... (mondjuk nem csak a géppel, hanem a játékkal is főleg a kiadása idején, de az egy másik történet) Épp akkor jött meg az RX460 a korábbi R7 260 helyére ami sokat segített ugyan stabil FPS elérése téren, de az nem volt túl jó, hogy a PhenomII proci mind a 4 magja konstans 80% terhelés felett volt játék közben. Eljött az idő proci fejlesztésre...

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve 20

  • Megint megszivatott a Win10 aktuális frissítése (gyors rendszerindítás vs Linux)

    Már nem először szívom meg, de mivel fél..egy év telik el két esemény között, a dolog elfelejtődik és újult erővel támad... Szóval a Win10 egy remek tulajdonsága, hogy kérdés nélkül visszaállít egy csomó dolgot alapértelmezettre mikor kiadás frissítés települ. Oké, elhiszem, hogy az 1 bites userek tömege miatt erre szükség van, de engem ne vegyen egy kalap alá velük. Szóljon, vagy kérdezzen, vagy valami... Én sem cserélgetem le B. Gates gépén a háttérképet cicásra...

    Ez a gyors rendszerindítás azt eredményezi, hogy az egyébként Linux alá gond nélkül felcsatolt ntfs partíció olyan "dirty" állapotban marad, amiben nem tudja csatolni a rendszer és te meg csak lesel, hogy miért nem tudsz bootolni Linux alá.

    Aztán jön a felismerés, hogy ó bameg, tegnap volt Win10 verzió frissítés és ez a galád nem csak az Edge ikonját csempészte ki az asztalra...

    Így kell kikapcsolni a gyors rendszerindítást: Vezérlőpultban kattints ebben a sorrendben: Rendszer és biztonság > Energiagazdálkodási lehetőségek > A főkapcsoló funkciójának megadása > A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása > Gyors rendszerindítás bekapcsolása > vedd ki a jelölést > Módosítások mentése

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve 35

  • [Linux] Firefox GPU kompozittállásának bekapcsolása

    A disztribúciók többségében Firefox az alapértelmezett böngésző. Viszont Linux alatt (ezen sorok írásakor még biztosan) nem aktív a GPU használata a grafikus rendereléshez, ami szaggató görgetést és magas CPU használatot eredményezhet pl. Youtube videók nézése közben.

    Jelenleg kétféle GPU-s használatot lehet bekapcsolni Firefox alatt, a régebbi az OpenGL alapú
    (Gecko motor), az újabb pedig a WebRenderer (servo motor)

    A gyorsítás aktuális állapotát a böngésző címsorába írt about:support oldalt betöltve ellenőrizhetjük.

    Ha a "Grafika" résznél nem ezt látod:
    Kompozitálás OpenGL vagy Kompozitálás WebRender

    akkor érdemes kézzel bekapcsolni. Nézzük meg először az OpenGL alapút, az egy régebbi, valószínűleg szélesebb körben működő megoldás:

    OpenGL kompozittálás:
    Lépj be az about:config oldalra a címsorban, azon belül pedig keresd meg ezt a kulcsot:

    layers.acceleration.force-enabled

    és kattintással pöcköld át True-ra. Ez után már csak újra kell indítani a böngészőt és kész is.

    Az about:support oldalon ellenőrizhető, hogy sikerült-e, a kompozittálásnál OpenGL-nek kell lennie.

    *nyilván oka van annak, hogy ez a beállítás alapértelmezetten nem aktív Linuxok esetén, így nem garantált, hogy mindenkinél jól fog működni.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve

  • Koncert hangosítási kultúra - potitologató vájt fülek hiánya

    Voltam idén is több koncerten jellemzően Pécsett, de koncertről koncertre ugyanazokat hülyeségeket lehet tapasztalni, különösen kisebb klubokban. Elkezdődik a műsor, hangerő az egekben, az éneket meg egyszerűen nem lehet érteni a torzítástól. Eközben áll a gyerek a hangosító pultban és kb. semmit nem tesz, mintha nem is ezt a koncertet hallgatná.
    Aztán kijössz a koncertről szétcseszett fülekkel, a fülzúgás meg eltart 2 napig míg elmúlik.

    Különösen fájó pont volt a tavaly karácsonyi Piramis koncert, ahová az ember Révész hangja és éneke miatt ment ki. Lehet nem volt idejük próbálni vagy nem tudom, de a koncert első harmadában egyszerűen nehezen lehetett érteni az éneket. :Y Végül a koncert végére lett olyan a hangzás amire már azt lehetett mondani, hogy "na igen, ezért fizettem b+".

    A korábbi években rendszeresen kilátogattam a Rockmaratonra amíg itt tartották Pécsett. Na ott tapasztaltam olyat, hogy egyszerűen már nem volt kellemes ott állni a tömegben a nagyszínpad előtt az iszonyatos hangnyomás miatt.
    Barátom akkoriban a fősátorral szemben lévő kis sátorban csinálta a hangosítást, de semmit sem tudtak kezdeni azzal, hogy a dob a nagyszínpadról elnyomott mindent az ő sátrukban... Szerencsére az utolsó maratonon ilyesmivel már nem találkoztam.
    Persze mikor egy sátorban megy a hangosítás, azt valahogy nem lehet megcsinálni normálisra, csak hangosra...

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve 52

  • Gondolataim chili növények tápozásáról, konyhanyelven

    Előszóban annyit, hogy pár éve nevelgetek csili növénykéket saját felhasználásra, de sajnos nem kertes házban lakom. Ennek ellenére belevágtam komolyabb csili nevelésébe is, egy Trinidad Scorpion (továbbiakban skorpió) személyében, ez már a millió környékén van az SHU skálán, miközben az íze és az illata is nagyon jó. No ezek a komoly csilik viszont eléggé igényesek... :)

    Szóval, az év elején figyeltem fel rá, hogy az addig szép növénykém ami már majdnem 1 éves volt ekkor:


    (itt a teleltetés alatt, a szobában éldegélt nagy boldogan)

    elkezdett beteges leveleket hozni, mint ezek itt:

    Mindeközben azért próbálkozott új hajtásokat is hozni mint ami itt látható:

    de ezeken is hamar megjelentek a levél csúfságok.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 7 éve 12

  • Az ezotéria maffiáról meg a pénzenergiáról az RTL klubbon

    Nézzétek meg jól ezt a képet, és a szöveget az alján.

    Mennyi időbe került helyesen kiolvasni az ott lévő szöveget? Ugye nem tartott tovább 30 másodpercnél senkinek? Erre rögtön visszatérek.

    Nos a nyaralás során úgy alakult, hogy mobilnet nem volt, wifi sem, és a párt adók meg a vajna tv mellett az egyetlen érdemi adó amit tudtunk nézni az az RTL klub volt, más nem jött be és azért valamit csak nézne már az ember, ha ott van a tv...
    Már reggel be kellett kapcsolni a tv-t, mert különben nem volt hangja az RTL klubnak, sőt, ha elkapcsoltam a tv-t másik adóra majd vissza, már akkor sem. Villamosmérnök vagyok, de így sem tudtam megoldani ezt a problémát, ezért maradt a reggel bekapcsolt RTL.

    No viszont bennem csak most tudatosult, hogy annyi év után még mindig megy az ezotéria maffia és nem kevés pénzt emelnek le a gyanútlan idősektől, egyedülálló nőktől vele.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 7 éve 68

  • Hivatalos, jön a Life is Strange (LiS) folytatása!!!!!

    A nap amit sokan vártunk, elérkezett! A DontNod-os srácok ebben a videóban elmondják, hogy a LiS dobozos kiadása óta készül a következő rész.
    Az eddigi infók alapján valószínűleg nem Max és Chloe (vagy Warren, kinek mi :) ) története fog folytatódni, hanem egy új történet lesz.

    Én speciel nagyon örülök a folytatásnak. Nehéz leírni, hogy milyen játék is a LiS de az talán mutat valamit, hogy miután végigjátszottam, két napig csak néztem ki az ablakon mereven... Aztán nemsokára újra végigjátszottam... Mint az édes-savanyú szósz. Egyszerre csodálatos, magával ragadó és megrázó. Egy élmény ami sokáig elkísér... - Nem véletlen van 96%-os pozitív értékelése a Steamen. :)

    Kedvcsinálónak, itt van a játék hiánytalan soundtrackje:
    [link, ha nem megy a beágyazott videó]

    CPT.Pirk 7 éve 19

  • Windows 7 'rollup' update

    Frissen telepített Win7 esetén órákat spórol meg ez a nem igazán publikált frissítési lehetőség:

    A WU frissítése, ezt kell először letölteni és feltenni:
    KB3020369 x86
    KB3020369 x64
    Ez után már valszeg rögtön fog frissítéseket találni, de ne foglalkozzunk vele, haladjunk tovább.

    A "nagy" frissítés csomagot innen kell letölteni: http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=3125574

    A nagy csomag telepítése eltart pár percig, de így is sokkal gyorsabb, mintha a wu önállóan szedne le 230+ frissítést. A telepítés után újraindítás, majd mehet egy frissítés keresés. Már csak pár frissítést fog találni a wu.

    CPT.Pirk 7 éve 11

  • Panellakás erős dohányos szomszéddal. Mi a (technikai) megoldás?

    29 éve lakunk ebben a panelban, és mindig dohányosok laktak alattunk. Most viszont az aktuális szomszédot elhagyta a barátnője, azóta folyamatosan iszik és megállás nélkül füstöl.

    Mivel panellakás, egy rakás helyen tud bejönni a füst. Ha a szobákban dohányzik és nálunk nyitva van az adott szoba feletti ablak, akkor azonnal bejön a füst. A cigifüst mint olyan egy alattomos dolog, mert mire megérzed, már késő ablakot csukni, akkora már tele van a szoba levegője vele...

    A rosszabb az, amikor WC-n ülve dohányzik. Az ivászat egyik mellékhatása, hogy gyakran kell menni mert odabent gondok vannak és hát akkor rá is kell gyújtani, mert az úgy dívik (az előző szomszédok is így voltak ezzel).
    Ilyenkor valami eszméletlen büdös alakul ki a kis helységben és hiába szereltem fel egy erősebb 12cm-es ventilátort ami még túl is van hajtva, nem győzi szuflával. Szó szerint harapni lehet a füstöt, mint régebben a szórakozóhelyeken... Pontosabban ez ennek a topicnak a kérdése, hogyha a szellőzőt lefedi egy kifelé (a csőbe befelé) fújó ventilátor ami folyamatosan ment a délután során, akkor ott ugye nem jöhet be a füst. Viszont a füst bejött nem is kicsit estére, de mégis hol? :U

    Folytatás...

    CPT.Pirk 8 éve 110

  • ZTE v5 RedBull X9180 - CM12.1 rom készítése

    <<--------------ELŐSZÓ---------------->> CM fordítás leírás v1.3, 16.06.23

    Ez a bejegyzés leginkább magam számára valamint a hasonlóan elhivatottaknak született meg, hogy később is meglegyen a dolog mikéntje. A ZTE V5 teló nem nevezhető gyengének ma sem (csak a 4G hiányzik belőle kínai volta miatt) de mivel "amsuser" már nem csinál több CM portot és a Mokee rom meg olyan amilyen, így szükségét láttam új CM 12.1 rom fordításának.

    Mivel ez a ZTE teló hivatalosan nem támogatott, így eléggé nyögvenyelős rá CM romot fordítani. Amúgy sok CM fordítási leírás van, de ettől még nem lesz könnyű dolgunk. Úgy is mondhatnám, hogy tömény szopás az egész. Amiket itt lentebb írok, arra mindre nekem kellett rájönnöm. - Ha legközelebb állásinterjún leszek, akkor a fizetési igényél azt fogom mondani, hogy én már a google-ben is sokat kerestem! :)

    Kezdésnek kell egy 64 bites Linux disztribúció, javaslom a Debian-t. 4 magos proci nem árt és 8GB ram sem, de legyen a 8GB ram mellette pár GB swap partíció is, mert több esetben túllépi a 8GB-ot a felhasznált ram mennyísége...

    Folytatás...

    CPT.Pirk 8 éve 1

  • A "felhasználóbarát" Windows7 és a digihez betárcsázás automatizálásának története

    Összeraktam egy gépet Win7-tel, egy régi XP-s P4 celeron helyére. Minden frankó, az új gép szalad, Win7 hozza azokat az értékeket, amikhez a gép tulajdonosa hozzászokott az XP alatt, viszont akadt egy kis gond az internet beállításával...

    Diginet az PPPoE-s kapcsolat, kell hozzá egy név és egy jelszó. Az XP-s gépen ment a betárcsázás, magától betárcsázott a gép mikor elindult, ahogy azt kell.

    Megcsináltam a kapcsolat beállítását a Win7-ben, kézzel indítva simán kapcsolódik, van net. Viszont magától nem csinálja. Nézem az IE kapcsolat beállításait, ott ahol ez volt:

    Ott ma ez van:

    Vagyis kompletten hiányzik a nekem kellő beállítás, meg mintha valami kis légypiszok is lenne a helyén. Az másnál is ilyen, nem a képben van a hiba.
    Állítólag az IE11-es verziójától hiányzik ez a rész. Nem tudom, bár nem használjuk, de nem volt sok kedvem visszafejleszteni az IE-t korábbi verzióra.

    Pár nap után lett egy megoldás, miszerint a "rasdial" segédprogram tud kapcsolatot indítani, és lehet automatizálni. Arról van szó, hogy a rasdial-t meg lehet hívni egy .bat fájlból, így:

    Folytatás...

    CPT.Pirk 8 éve 18

  • Csilipaprikák nevelése, ahogy én csináltam

    Palántákkal a panel pincéjéből az erkélyen át a szabadba, sok buktatóval és szépséggel, meg egy kis szószkészítéssel.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 8 éve 50

  • Roger Waters - A fal magyar szemmel

    Most értem haza a The Wall vetítéséről, ami egy mélyen megható alkotás lett. Trailer:

    Ismerem az eredeti, Pink Floyd - The Wall filmet, így sok momentum visszatérő emlék volt, noha én fiatalabb vagyok néhány évvel, mint az eredeti film... Aki nem látta, az feltétlen pótolja be, de lehetőség szerint azzal a verzióval ahol az énekeket is feliratozzák, úgy lehet igazán megérteni a film történetét.

    Ez az új film egy mestermű, amiben tökéletesen stimmel "az utazás" a koncert közben, ahogy Water végigjárja Franciaországot és Olaszországot, felkeresve azokat a helyeket, ahol apját és nagyapját elvesztette, ahol az emlékműveken a nevük áll. Vele utazik a bátyja is és itt jött elő a furcsaság a dologban mikor Waters bátyja elmeséli, hogy miként kellett elmenekülnie Budapesten a háború alatt.
    Mint magyar embernek, ezt elég megrázó volt hallgatni. Igaz sok történelmi dokumentumfilmet láttam már a két világháborúról, érdekelt is mindig a téma, de ugyanezt ilyen közvetlen módon megtapasztalni az egy egyedülálló élmény.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 8 éve 5

  • Tagital T10 tablet megtisztítása az előtelepített (és újratelepülő) kártevőktől. - a végső megoldás

    Röviden összefoglalva, ez egy olcsóbb 4 magos tablet Android 4.4.4-el, amit az ebayen, Amazonon, stb. lehet megvenni, jellemzően Amerikából. Nos minden szép és jó, csak fertőzött a gyári rom és előtelepített fertőzött alkalmazásokat tartalmaz. Erre abból lehetett következtetni, hogy mindenféle ok nélkül egész képernyős reklámok és kis ablakos facebook hírek ugrottak fel, plusz bizonyos fertőzött programok rendszeresen összeomlottak. No meg egyfolytában kaptam reklámot Obama aktuális beszédeiről. WTF???

    A megoldás egy teljesen tiszta rom felrakása volt, amivel még ráadásul érezhetően gyorsabb is lett a tablet. Hamarabb indul, weboldalak is hamarabb töltenek be, stb.

    Töltsük le az PhoenixUSB progit és tegyük fel: [link]
    A TechKnow fórumán [link] találtam egy A33-as rom gyűjteményt: [link]

    Folytatás...

    CPT.Pirk 9 éve 3

  • ChakraOS - 2015.03 'Euler'

    A ChakraOS üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE-élményt nyújt.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 65

  • Mass Effect széria, maximális grafikával

    Sajnálatos, hogy a PC játékosoknak is configokban kell turkálnia, de ha tetszett a széria, játszd újra, feljavítva!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 9 éve 85

  • Black Royal chili paprika - különleges megjelenésű, kellemesen csípős chili

    (katt a képekre a normális felbontásért!)

    Ez a Chili egy könnyen nevelhető fajta, kezdő csiliseknek javaslom. A növény kinézete magáért beszél, a levelek színe fény hatására zöldről valami érdekes lilás feketés árnyalatot vesz fel. A termés is ilyen színben kezd, majd mire beérik, végül piros lesz.

    Mivel nem sok értelmes képet találni a neten erről a csiliről, így készítettem párat, ma pont jól süt hozzá a nap.

    Szép két tő, de annyira nem nőttek magasra, mint amennyire írták a neten több felé. Nem baj, az a kb. 55cm magasság pont megfelelő a lakásban tartáshoz.

    Folytatás...

    CPT.Pirk 9 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.