2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Hogyan mérjük le internetünk sebességét?

    Az internet sebességünk lemérése egyszerű feladatnak tűnik, mégis sokan nincsenek tisztában a sebesség lemérésének módszereivel, ezért gyakran fals adatokkal szevesülnek. És olyankor ki a hibás? Hát persze hogy a szolgáltató! Ezért úgy döntöttem írok pár sort arról, hogyan is kell úgy megállapítani internetünk sebességét, hogy az még ha nem is egy hiteles adatot hozzon ki eredménynek, de a lehető legközelebb áljon a valósághoz.

    A sebességmérés legfőbb elve, hogy méréskor zárjuk ki azokat a tényezőket, amik a sávszélességünket negatív irányba befolyásolják.
    Az első ilyen tényező a wifi! Ha mérünk, fontos hogy iktassuk ki azokat a lassító tényezőket, amit egy vezetéknélküli kapcsolat eredményezhet. Mert a wifin elérhető sávszélességet nagyon sokminden befolyásolhatja. Ilyen elsősorban a távolság. Minél távolabb helyezkedünk el routerünktől, access pointunktól annál kevesebb az átvihető adatok mennyisége, annál kevesebb a rendelkezésre álló sávszélesség. Ezeken a távolságokon még tovább csökkentik a sávszélességeket a routerünk vagy áccesspointunk és a vevőeszközünk (pl tablet) között elhelyezkedő tereptárgyak, falak, elektromos, elektromágneses eszközök. Nagyban csökkenti még a sávszélességet más wifi eszközök működése, ami zavart kelthet saját eszközeink vezetékmentes kommunikációjában.

    Folytatás...

    btz 8 éve 13

  • Itt az első település, amely szupergyors internetet kapott!

    Nemrégi blogbejegyzésben adtam hírt arról, hogy Augusztus elején megszülettek a támogatói döntések a Szupergyors Internet Programban elnyert pénzekről és az Itcafé is beszámolt róla, hogy az internetfejlesztési beruházások már jövő év tavasszal megindulhatnak, de ma a Dtvnews beszámolt róla, hogy az Invitel már átt is adott egy Európai Uniós támogatásból épült hálózatot a makói járásban található Óföldeák nevű településen.


    Ófőldeák temploma. Itt a hívek valószínűleg még gyorsabb netért imátkoznak :)

    Az Invitel lett az első cég, ami a GINOP-3.4.1-2015 pályázatokon elnyert összegből nagysebességű internet hálózatot fejleszett és adott átt a Széchenyi 2020 Program keretében még Szeptember 21.-én.

    Folytatás...

    btz 8 éve 33

  • Ingyen telefonálhatunk majd a Telekom új szolgáltatásával

    Hamarosan úgy néz ki minden Telekomos mobilelőfizető ingyen beszélgethet az Immmrével. Nem, nem egy Imre nevű férfivel, hanem minden telekomos Immmréjével, legalábbis valószínűleg mindenki így fogja hívni az Immmr nevű Telekomos alkalmazást, ami a világon már oly jól ismert alkalmazásokkal, mint a WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Skypeal kíván versenyre szálni.

    A fent említtett világhírű, világsikerű alkalmazásokhoz hasonlóan az Immmr-n is küldhetünk majd szöveges üzeneteket, indíthatunk hang beszélgetést, de akár videóhívást is indíthatunk annyi különbséggel, hogy mivel az alkalmazást maga a mobilszolgáltató készíti internetet tartalmazó díjcsomag nélkül is működni fog. Az internetalapú kommunikáció előnyeit ötvözi majd a hagyományos mobilhívás erősségeivel.
    Az Immmr akár PC-ről és táblagépről is elérhető lesz, mivel a mobilszámok virtuálissá fognak válni, tehát a szám már nem csak egy adott sim-hez fog tartozni, hanem magát a felhasználót azonosítja egy Immmr fiókban. Elsőkörben valószínűleg iOS-re és Androidra lesz elérhető az applikáció, de mivel mint már említve lett, PC-n is tervezik alkalmazni, egy böngészőn keresztül, akár rögtön platform független is lehet a dolog.

    Folytatás...

    btz 8 éve 31

  • Kezdődhet az internet fejlesztés! Minimum 30 megabitet mindenkinek!

    Újgenerációs szélessávú internethálózat és felhordó hálózat építése
    Az ország gazdasági versenyképességének javítása érdekében a kormány rövid konzultáció után európai uniós támogatásért pályázatot hírdetett GINOP-3.4.1-15 néven minimum 30 megabit/s névleges sávszélességű internethálózat (NGA), illetve felhordó hálózatok építésére. Cél, hogy 2018 végére minden háztartásban elérhető legyen a minimum 30 megabit/s és az ország lakosságának 50%-ában legalább 100 megabit/s névleges sebességet nyújtó internet hálózat.

    Az európai uniós támogatás alapegysége a járás, amikre a szolgáltatók pályázhattak. A támogatás mértéke a régió fejlettségi szinjétől függően 30-90%-ig terjed, továbbá a pályázók kedvező kamatozású beruhazási hitelt vehetnek fel.
    A GINOP-3.4.1-15 programról összefoglalva további részleteket ezen a linken tudhatsz meg.

    Folytatás...

    btz 8 éve 185

  • Androidos okosóra


    Nyomkodós videó

    Modell száma: PELTEC GT08
    A készülék méretei: 41 * 48 * 12mm
    Súly: 50g
    Bluetooth: 3.0 verzió
    Kijelző: 01:54 "TFT LCD HD
    Display: 1.5 "-os TFT LCD HD
    Resolution: 240 * 240 pixel
    RAM: 128M + 64M
    Támogatás: TF kártya 32GB-ig bővíthető. (TF Storage Card)
    CPU: MTK6260A
    Kamera: 3.O MP (0,3M)
    Érintőképernyő: 2.5"
    NFC Bluetooth-kapcsolat
    Szórakozás: MP3, MP4
    Tölthető akkumulátor: 350mAh
    Készenléti idő: több, mint 7 nap / Működés: több, mint 2 nap
    Az óra kijelzés: választható 3 különböző változatban
    Elvesztés gátló riasztás funkció: Az okosóra rezgéssel figyelmezteti Önt, ha eltávolodott okostelefonjától.
    Mikrofon: Igen (beépített)
    G-szenzor: Igen (beépített): lépésszámláló elemzés, mozgásszegény állapotban emlékeztet a mozgásra, alvás állapot megfigyelés
    Telefonkönyv: Igen
    Hívás: támogatva

    Folytatás...

    btz 8 éve 8

  • Hogyan csatlakozzunk a szomszéd netjére routerünkel?

    Hogyan csatlakozzunk a szomszéd netjére routerünkel? Ez fog kiderülni ennek a blogbejegyzésnek a keretében bemutatott videóból! Nem csak azért mert a szomszéd netje mindíg zöldebb, hanem mert jó ha van kéznél egy tartalék netkapcsolat is, ha a miénkel baj van.
    Természetesen nem lopásról van szó, mert ez a módszer csak akkor működik, ha a szomszéd önként megadja neked a jelszavát vagy ha mivel te állítottad be neki, te jobban tudod a jelszót mint a szomszéd maga.
    Ez a módszer amúgy nem csak a szomszéd netjének vezetéknélküli vételezére alkalmas, ezáltal saját otthonunkban is vezeték nélkül oszthatjuk meg egy másik routerünk hálózatát, internet kapcsolatát, kiterjeszthetjük wifi hálózatunkat, anélkül, hogy mindenféle kábeleket kellene húzkodnunk két emelet közt esetleg. A módszer neve repeater-relayd. Lehetett volna pusztán ezt a nevet is adni ennek a blogbejegyzésnek, de tegye fel a két kezét az, aki ilyen száraz szakszóval kezdődő blogbejegyzést is elolvasna. Na ugye... :D A szomszéd netjének vételezési módszerére mégis csak többen kíváncsiak, még ha nem is tudják, hogy az ugyan az mint a repeater-relayd. Tehát maradjuk a példánknál, mialatt mégiscsak a repeater-relayd router bekonfigolását mutatja be az alábbi videó:

    Folytatás...

    btz 8 éve 10

  • Mobilinternet (3G 4G LTE) megosztása wifis OpenWRT routerrel

    Hogyan oszthatjuk meg mobilinternet előfizetésünket, több wifis kliens között egy wifis OpenWRT routerrel és egy mobilinternet stickel? Az alábbi leírásból és videóból megtudhatod!

    Tehát először is szükségünk lesz egy USB-s routerre, amin openwrt fut és egy mobilinternetes stickre.
    A sticket bedugjuk a router USB portjára.

    Ezt a kombinációt hozzákötjük kábelesen a gépünkhöz, ami lehet laptop vagy pc, de akár egy ethernet portos tablet is!
    Ezen az eszközön elindítjuk a böngészőt. A címsorba a routerünk default ip címét írjuk, ami az openwrt esetén nagy valószínűséggel 192.168.1.1 lesz.

    Ha ezt megtettük, ez a bejelentkező ablak fogad.

    Rákattintunk az Hálózat fül - Interfészek menüpontra. Itt láthatjuk az openwrt interfaceinek felsorolását.

    Folytatás...

    btz 8 éve 4

  • Tplink 1043nd v2 soros portos élesztése, flashelése, recovery

    Ebből a Youtube videóból kiderül, hogyan lehet éleszteni sorosporton keresztül a TP-Link 1043ND V2.1 tipusú routerünket, ha valami balul sült el a firmware mókolása közben.

    Routerünkre sorosport tüskéket kell forrasztani, majd a videón lévő példa szerint kell megcsinálni a flashelést.
    Fontos hogy a videóban szereplő adatok csak a Tplink 1043nd v2.1 tipushoz tartoznak, más tipusú készülék esetén más adatokkal kell dolgozni.

    A videón látható flashelést ezen oldal alapján csinálta meg a videó készítője.

    btz 8 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.