2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Hogyan mérjük le internetünk sebességét?

Írta: | Kulcsszavak: Internet . sebesség . mérés . hogyan

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az internet sebességünk lemérése egyszerű feladatnak tűnik, mégis sokan nincsenek tisztában a sebesség lemérésének módszereivel, ezért gyakran fals adatokkal szevesülnek. És olyankor ki a hibás? Hát persze hogy a szolgáltató! Ezért úgy döntöttem írok pár sort arról, hogyan is kell úgy megállapítani internetünk sebességét, hogy az még ha nem is egy hiteles adatot hozzon ki eredménynek, de a lehető legközelebb áljon a valósághoz.

A sebességmérés legfőbb elve, hogy méréskor zárjuk ki azokat a tényezőket, amik a sávszélességünket negatív irányba befolyásolják.
Az első ilyen tényező a wifi! Ha mérünk, fontos hogy iktassuk ki azokat a lassító tényezőket, amit egy vezetéknélküli kapcsolat eredményezhet. Mert a wifin elérhető sávszélességet nagyon sokminden befolyásolhatja. Ilyen elsősorban a távolság. Minél távolabb helyezkedünk el routerünktől, access pointunktól annál kevesebb az átvihető adatok mennyisége, annál kevesebb a rendelkezésre álló sávszélesség. Ezeken a távolságokon még tovább csökkentik a sávszélességeket a routerünk vagy áccesspointunk és a vevőeszközünk (pl tablet) között elhelyezkedő tereptárgyak, falak, elektromos, elektromágneses eszközök. Nagyban csökkenti még a sávszélességet más wifi eszközök működése, ami zavart kelthet saját eszközeink vezetékmentes kommunikációjában.
Tehát, ha mérni szeretnénk a sávszélességünket, akkor mindenféleképp ki kell zárni a wifit mint tényezőt, ezért legfontosabb, hogy a mérést kábeles eszközzel végezzük el. Lehetőleg ez a kábel és a mérésre használt eszköz hálókártyája, és a routerünk is támogassa a gigabites átvitelt! Ha ez valami oknálfogva nem lehetséges (mondjuk nem ál rendelkezésre ilyesmi), akkor végezzük úgy a mérést, hogy wifis kliensünket (pl tablet, okostelefon) a lehető legközelebb tesszük wifi routerünkhöz, ezáltal a lehetőségeink szerint a lehető legminimálisabbra csökkentettük a vezetékmentes áttvitel fent felsorolt sávszélességet negatív irányban befolyásoló tényezőit. Habár az eredmény értékelésénél vegyük figyelembe azt, hogy nem zártuk ki teljesen.
Ha rendelkezésre ál vezetékes eszköz a mérésre, akkor győződjünk meg róla, hogy a mérő eszközön és azon a routeren, amire mérőeszközünk kapcsolódik, ne fusson más sávszélességet igénylő folyamat. A mérőeszközön minden futó programot zárjunk be, csak azt az alkalmazást használjuk, amivel a sávszélességet lemérjük. Arról a routerről, amire a mérő gépünk kapcsolódik minden más hálózati eszközt távolítsunk el, se kábelen, se wifin ne kapcsolódjon rá semmi. Ha ez nem megoldható, akkor lehetőségeinkhez mérten a hálózatra kapcsolódó eszközökön is iktassunk ki minden sávszélességet igénylő dolgot. Dsl-es vonalon futó IPTV használata esetén mindenféleképp hangsúlyozom, hogy az IPTV boxok se legyenek használatban a mérés közben!
Ha sem a wifi közeg, sem más sávszélességet igénylő folyamat nem zavar be a mérésnél, akkor válasszunk egy sebességünknek megfelelő adatmennyiséggel dolgozó online mérőeszközt. Sajnos a weben sok olyan mérő található, ami nem a sebességünknek megfelelő adatmennyiséggel méri le a sebességünket, így fals eredményeket produkál, sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen szempontból saját szolgáltatónk által ajánlott mérő sem mindíg megbízható. A minőségtelen mérők saját leterheltsége is produkálhat rossz eredményt. Flasht használnak, ami egyes régebbi gépeket jobban terhel, ez szintén befolyásolja a végkifejletet.
Sok tapasztalat és visszajelzés által a mérésre legalkalmasabb online mérőeszköz a speedtest.net. Igaz ez sem egy hiteles mérőeszköz, de még mindíg messze a legjobb a többiközül. Ennek használata során is érdemes odafigyelni, hogy a mérés során a hozzánk legközelebb lévő vagy a szolgáltatónk által üzemeltetett szerver segítségével mérjünk, de akár több közelebbi szervert is megnézhetünk. Szokták még azt is mondani, hogy egy mérés nem mérés, kétmérés félmérés, három mérés egy mérés. Egy pillanatnyi állapot lehet hiba eredménye is, mérjünk naponta többször, több időpontban, ebből készítsünk átlagot, minimum és maximum értéket és csak ebből vonjunk le messzemenő következtetést.

Megállapíthatjuk a sességünket egy megfelelő sebességű szerverrel is, megfelelő méretű teszt fájlok segítségével. Én pl a BME FTP szerveréről vagy Linux distro FTP-ről töltögetek img fájlokat. Itt is legyen érvényes az hogy több fájlt több helyről többször teszteljünk. Figyeljünk oda hogy az online mérőkkel ellentétben a böngésző vagy FTP kliens letöltője nem megabitben, hanem megabájtban mutatja az adatokat. (Erről még lesz pár szó odalent!

Ha DSL internetünk van, akkor van - a speedtest.net-nél is jobb - plusz lehetőségünk az inernetünk sebességének megállapítására! A mérő eszközünket ezesetben maga a szolgáltató biztosítja, mert ezesetben a mérő a szolgáltató által adott HGW, másnéven digitális elosztó!
Nincs más teendőnk mint a HGW eszköz user manuáljában leírt módon belépni a HGW eszközünk adminisztrációs felületére, ahol az újabb tipusok menürendszerében mindenféle rejtés nélkül megtalálhatóak a dsl vonali információi.


Dsl vonali információ egy Speedport Entry 2i HGW adminfelületén.

Speedport W724V esetén már nehezebb a dolgunk mert a dsl info nem érherő el közvetlenül az adminisztrátori menüből, az egy rejtett oldalon található, de erre a rejtett oldalra a direktlinkje alkalmazásával minden további nélkül beenged. A Speedport W724V rejtett "mérnöki" menüje a http://speedport.ip/html/engineer/ro_dsl.htm linken érhető el, de a speedport.ip rész cserélhető a HGW-nk saját belsőhálózati ip címére.
Ha még régi fekete dlink modemünk van, abból is készíthetünk vonal diagnosztikai eszközt az alábbi leírás alapján!

Itt érdemes megjegyezni, hogy a HGW általi szinkronsebességekből még 10% körüli értéket le kell vonni, tehát egy 50 megabit/s csomag szinkronsebessége 55 megabi/s szokott lenni, egy 20 megabitesé 22, a 10-esé 11, 12. Ha valakinek 10-9 megabit a szinkronsebessége, az a speedtestel már csak olyan7-8 megabit körül fog mérni. A fenti képen látható szinkronnal is csak 28-29 megabitet mutat a speedtest.

Ha a HGW/modem által mutatott adatok megfelelőek, de a speedtest alacsonyabb sebességet mutat, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a hiba a mi lészülékünkben van. Ha azt látjuk mondjuk egy 30/5 mbps netcsomag esetén, hogy az aktuális (szinkron) sebességünk (fenti képen Actual Rate) a HGW felületén 25 megabitet mutat csak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a szolgáltató szinkron szinten csökkentette a sebességet (ezt egy autómatika irányítja, nem egy technikus csinálja, ha sok a hiba, a vonal stabilitása érdekében automatikusan csökkenti a sebességet, ezáltal növelve a stabilitást)

Kábelnet esetén már nincs ilyen egyértelmű dolgunk, mint DSL esetén mert a HGW felülete csak ilyesmi értékeket mutat:

De megijedni nem kell, mert ezekből az adatokból is lehet következtetni, hogy egy sebesség miért olyan, amilyen. Szerencsére a PH-n sok olyan fórumtárs jelen van, aki tud segíteni az adatok kiértékelésében!

Akkor mégegyszer vázlatosan összefoglalva, hogy mire figyeljünk oda az internet sebességünk megállapításánál:
- Iktassuk ki a wifit
- Mérjünk kábelesen
- Ha 100 mbps feletti netet mérünk, akkor ellenőrizzük, hogy a helyi hálózatunk hálókártyái, a routerünk is gigabites portokkal rendelkezik.
- Itt még pluszban megemlíteném, ami a bejegyzés folyamán nem hangzott el, de ha van rá lehetőségünk, akkor a routert is hagyjuk ki a hálózatból, a gépünk közvetlenül kapcsolódjon a netre. Sajnos HGW vagy ONT esetén ezt nem tudjuk megoldani.
- Állítsuk le a további sebességet negatív irányba befolyásoló folyamatokat, mind a mérő gépen, mind az otthoni hálózatunkon. Kapcsoljuk ki a böngészőnk nem használt bővítményeit, ne terhelje a mérőgépet, tegyük ugyan ezt más futó alkalmazásokkal is.
- Használjunk megfelelő alkalmazást a mérésre, amely a sebességünkhöz mérten megfelelő adatmennyiséggel dolgozik.
- Mérjünk többször, vonjunk átlagot, használunk több közeli mérőszervert.
- Nézzük meg milyen sebességgel tudunk letölteni egy közeli nagysebességű FTP-ről.
- Nézzük meg a HGW/modemünk által mutatott értékeket.

Ha így járunk el, akkor meglehetősen pontos képet kaphatunk internet sebességünkről, HGW-nket használva pedig vonalunk állapotáról is!

Bár nem szorosan kapcsolódik a témakörhöz, hogy gyakran szoktak olyanért panaszkodni, hogy a letöltése csak 12,5 a feltöltése pedig csak 1,2 pedig neki 100/10-es netje van, a speedtest annyit is mutat, de a böngésző letöltője csak az előbbi 12,5-t.
Az internet sebességét általán megabit per másodpercben (Mbps) mérik a különbö online mérők, a böngésző pedig megabájt per másodpercben mutatja. Megabit és megabájt között pedig 8 a váltószám, azaz 12,5megabájt/s*8=100megabit/s, tehát az illető megkapja az előfizetett 100 mbps-t csak nincs tisztában a mértékegységekkel.
A mértékegységek váltogatásához ajánlom a bitmatek.hu oldalt.

Bármiféle véleményed, megfigyelésed, kiegészítésed, ellenvetésed van a témával kapcsolatban, tedd fel azt a bejegyzés kommentjében!
Köszönöm, hogy végigolvastad! :)

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
őstag

Bevallom őszintén kicsit komolyabb írásra számítottam. Úgy mint UDP, TCP sebességbeli különbségek, MTU méret és társai, ha mást nem de legalább annyira, hogy oké ezek szignifikánsan nem módosítják az eredményt.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) btz válasza buherton (#1) üzenetére


btz
addikt

Sokan sajnos nincsenek tisztában a netjük sebesség mérésnek a legalapvetőbb dolgaival. Előfizet egy gigás Digire, de csodálkozik, hogy az n draftos wifis tabletje csak 30 mbpst mér. Nekik szól ez a bejegyzés.

ⓑⓣⓩ

(#3) thotzoltan


thotzoltan
tag

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni..120 mbites netet kötött be a tréhom...Inspiron 15R 5520
laptopom van,lehet valahol a kártyát állítani a nagyobb sebességhez,vagy csak 100 Mbit/s a teljesítmény max?
a vezetékes realtek PCIe FE Family controller
és a Wifi Intel (R)Centrino(R)Wireless-N2230
a Dell a LAN-hoz azt írja10/100/1000 Mbit/s..

(#4) btz válasza thotzoltan (#3) üzenetére


btz
addikt

Lan csatlakoztatásánál milyen sebességet ír ki a tálcán?

ⓑⓣⓩ

(#5) thotzoltan válasza btz (#4) üzenetére


thotzoltan
tag

90-100 Mbits közt..
egy 5G-és Sagemcom van..

(#6) btz válasza thotzoltan (#5) üzenetére


btz
addikt

Megnéztem én is a laptopod specifikációja szerint gigabites ethernet portal rendelkezik, a segemcom szintén.
De ezt írtad: "a vezetékes realtek PCIe FE Family controller"... Az FE ebben azt jelenti hogy Fast Ethernet, azaz 100 mbps. PCI GE Family controller kéne írjon a rendszer. A legújabb driver van feltéve a hálókártyához?
Win7 oprendszer van rajta? (A gyári specifikáció szerint ezzl adják ki a típust). Azt a halózati adapter tulajdonságaiban biztos lehet állítani 100/1000 között, már ha jó a driver. Ha ezek mind be vannak lőve, akkor is még lehet gond a kábel miatt, mert arra alkalmas minimum CAT5e kábel kell.
Tehát összefoglalva: Megfelelő driver, Megfelelő beállítás az adaperbeállításoknál, Megfelelő cat5e típusú UTP kábel.
Ha így sem jó, akkor a gyáritól eltérő hálókártya is lehet benne, volt már rá példa, hogy egy gyári cuccot kicseréltek egy laptopban, de a tulaj elfelejtette megemlíteni, hogy nem rég kicseréltek benne ezt azt, úgyhogy nem azok a driverek kelletek, amit a gyártó ajánl a specifikáció szerint.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#7) thotzoltan válasza btz (#6) üzenetére


thotzoltan
tag

Win 10 van rajta,de rákeresek a Dell oldalán...

(#8) btz válasza thotzoltan (#7) üzenetére


btz
addikt

Win 10-et nem használtam még, de nem hiszem, hogy sokmindenben eltér a dolog a win7-hez képest. Ott is adaptereket lát a win és azokhoz tartozó beállításokat kell megnézni.

ⓑⓣⓩ

(#9) thotzoltan válasza btz (#8) üzenetére


thotzoltan
tag

túl vagyok rajta..addig nem zaklattalak benneteket..:(

(#10) btz válasza thotzoltan (#9) üzenetére


btz
addikt

Egy frisebb drivernek próbálj meg utána nézni. Sajnos ez így eléggé X-akta.

ⓑⓣⓩ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.