2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Szupergyors Internet Projekt - Kerekasztal beszélgetés [VIDEO]

    [ITB&T konferencia 2017]
    Hol tart most a SZIP azaz a Szupergyors Internet Projekt? Tartható e a 2018-as vállalás? Milyen célokat kellene szolgálni a Digitális jólét programnak? Ki mit gondol a Digitális Jólétprogram megvalósításának ráeső részéről? Ki mit vár a programtól? A Digitálus jólét program szerepe az oktatásban. Szó esik még a HTMR, azat a Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring rendszerről.

    Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az alábbi videóból.

    Résztvevők:
    Debreceni Győző - KIFÜ
    Kövesi Gabriella - Magyar Telekom
    Kőrösi Gábor - Telenor
    Budai J. Gergő - Invitel Csoport
    Bancsics Ferenc - BM
    Solymár Károly Balázs - NFM

    Deutsch Tamás felvezető beszéde a kerekasztal beszélgetés előtt:
    - A DJP azaz Digitális Jólét Program előrehaladása
    - Az eddig elért eredmények
    - Milyen változásokat fog hozni
    - Mi lesz az elkövetkezendő másfél- két évben
    - Kormányzati célú hálózatok fejlesztése
    - Az internetezés költségeinek csökkentése
    - Digitális kompetenciák kérdése
    - Digitális Startup stratégia
    - Digitális agrár stratégia

    Folytatás...

    btz 7 éve 0

  • 30 megabit/s figyelő - Az NMHH vezetékes gyorsjelentéseiből - 2017.03

    A 2017 tavaszától induló Európai unió által és hazai fortásokból támogatott hálózat fejlesztés aprobójából, úgy döntöttem, hogy figyelemmel kísérem az NMHH általi vezetékes gyorsjelentésben a 30 mbps képes előfizetések terjedését

    Immáron második alkalommal írok ilyen jellegű bejegyzést (Az első itt olvasható), nézzük mi változott azóta.

    2017 januárra a 30mbps sebességre képes internetelérések aránya 62.9%-os lett, ez 0.3%-os növekedés az előző hónap adatához képest.
    Az optikai (FTTx) kapcsolatok száma 518-ezerről 527-ezerre nőt.
    Tovább folytatja mélyrepülését az xDSL technológia. 767-ezer előfizető kapcsolódik ezen a technológián az internethez. Ilyen alacsony értéket 2013-ban mutatott utoljára az xDSL mutatója.

    Ennek a blogbejegyzésnek a hozzászólás részében felrakom a régebbi NMHH által készített statisztikákat is, hogy még szemléletesebbek legyenek a változások, és hogy, egyhelyen megtalálható legyen.

    Folytatás...

    btz 7 éve 17

  • A Hálózatfejlesztést Támogató Monitoring Rendszer projekt befejeződött

    Befejeződött a HTMR projekt 3. üteme.

    Befejeződött a "Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer" elnevezésű projekt alkalmazás fejlesztésének harmadik üteme. A 2,54 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló teljes fejlesztés célja egy országos, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása. A projekt közvetlenül támogatja a Szupergyors Internet Programot, és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden olyan háztartás részére, amely ezt igényli, elérhetővé váljon a legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolat.
    2016. szeptemberében zárult a projekt első két üteme. Ekkor készült el a működéshez szükséges teljes hardver infrastruktúra, átadásra kerültek a főbb szoftverkomponensek. Most pedig a 3. ütem is lezárult.
    2017 januárjában zárult le az alkalmazásfejlesztés harmadik üteme, melynek keretében két szoftvermodul: a „Kiviteli tervezés és kivitelezés felügyelete”, valamint a „Stratégiai tervezés és riportálási alapadat interfész” fejlesztése és tesztelése történt meg.

    Folytatás...

    btz 7 éve 1

  • Egy router két internet kapcsolat, két LAN hálózat.

    Hogyan készíthetünk egy routerből két internet és két LAN hálózatot kezelő szerkezetet, úgy hogy egyik LAN hálózat az egyik, a másik LAN hálózat a másik internet hozzáférést használja?
    Ezt sikerült némi küzdelem árán megvalósítanom egy Openwrt-t futtató routeren.

    A két internet elérés pppoe kapcsolaton valósul meg. Mindegyikhez külön LAN tartozik.

    Két WAN:
    wan és dwan néven. Mindkettő külön publikus, dinamikus ip-t kap.

    Két LAN:
    Dlan helyi hálózati ip cíne 192.168.4.1
    Lan helyi ip címe 192.168.1.250.

    Itt a képernyőmentés a 2WAN 2LAN interfészről.
    Látható, hogy a dlanra csak wifivel lehet kapcsolódni. A LAN nevezetűhöz már a négy vezetékes port valamelyikével is. Vlan beállítással megvalósítható lenne, hogy az első kettő port a LAN nevezetűhöz a hármas-négyes port a DLAN nevezetűhöz tartozzon. De nekem elég volt ha a dlanhoz csak wifivel kapcsolódhatok.

    Mellé a tűzfalazás. Látható, hogy mindkettőt azonos mintára állítottam be. Álcázás, MSS a wanokon.
    Dlan, Lan zónákból szabad a továbbítás a társ pppoe wanok felé.

    Folytatás...

    btz 7 éve 21

  • Virtuális magán hálózat szerver házilag (Home VPN)

    Úgy döntöttem, hogy létrehozok, egy virtuális magán hálózatot (VPN-t), hogy el tudjam érni az otthoni fájljaimat sftp-n (és úgy amblokk az otthoni cuccaimat, mint kapmerák stb), úgy mintha az otthoni LAN-omon lennék. Jó lenne, ha az otthoni net elérésem ip címével tudnék kapcsolódni a netre, akkor is, ha egy idegen ingyenes hotspoton vagyok.
    Egyenlőre ennyi az igény. Neki is állok a megvalósításnak és ezt megosztom veletek. Egyrészt, hogy ti is tanuljatok belőle valamit, másrészt, ha én vagyok láma valamihez, tudjatok segíteni.
    Openwrt-s routerrel fogom csinálni. Openwrt-n bevallom még csak egyszer csináltam ilyet, de remélem menni fog ezúttal is. Kezdjük!

    Openwrt, Openvpn alapokon készítem el a szervert, ezért ebből a kezdőknek szóló írásból indulok el:
    [OpenVPN Setup Guide for Beginners]

    A profibbaknak itt található tananyag. Ez pedig itt egy közepes szintűeknek való leírás.

    Folytatás...

    btz 7 éve 49

  • Vendég wifi accesspoint routeren Openwrtvel

    Van egy routerem, amire LAN-on gépek kapcsolódnak, de a wifi része nem volt használva, ebből a kihasználatlan rádiós részből egy vendégeknek szánt hotspotot csináltam. A neten fellelhető sok írás, hogyan is kell beállítani, de mind olyan esetet mutat be, amikor a router a wan-on kap netet, nálam viszont a LAN-on kapja a net elérést a router, a fő router egy szolgáltatói digitális elosztó eszköz, erről kapja LAN-on a netet ez a router, így némi módosításra van szükség az eredeti leíráshoz képest.

    Itt található az Openwrt wiki oldalán a beállítás menete, ebből indultam ki, ehhez képest módisítottam a beállításokat, hogy ezzel a switch módú routerrel is működjön.

    1. Ugyan úgy mint a leírásban olvasható, létrehoztam a wifi beállítások alatt egy wifi elérést, ami egy külön interfészen kap helyet. Ez a Guest nevű interfész. Látható, hogy a hálózat résznél a LAN-t nem jelöltem be csak a Guestet. Ezzel létre is jön ez a LAN-tól különálló interfész.

    Folytatás...

    btz 7 éve 0

  • Tracert Telekomos kábelnetről

    Üdv!
    Akinek Telekomos kábel netje van, az nyomna egy " tracert bix.hu" vagy "tracert dev.openwrt.org" parancsot (windowson parancssorból vagy linuxon terminálban lehet kiadni ezt a parancsot) és a parancs kimetét (eredményét) elküldené PM-ben?
    Előre is köszi a segítségeteket!

    btz 7 éve 4

  • 30 mbps figyelő - 2017.02 NMHH gyorsjelentésből

    A 2017 tavaszától induló unió támogatott hálózat fejlesztés aprobójából, úgy döntöttem, hogy figyelemmel kísérem az NMHH általi vezetékes gyorsjelentésben a 30 mbps képes előfizetések terjedését

    Immáron 62,6% a 30 mbps-re képes előfizetések száma. Az optikai elérések száma decemberben 512ezerről 518ezerre nőt.
    Decemberben 781ezerről 771-re csökkent a Dsl előfizetések száma, ami már több mint egy éve nem látott mélyrekord. Talán elkezdődött a technológia kihullása?

    Kapcsolódó bejegyzések:
    Minimum 30 mbps mindenkinek
    Szupergyors Internet Program
    Szupergyors Internet a Telekomnál
    Szupergyors Internet az Invitelnél

    Folytatás...

    btz 7 éve 6

  • Szupergyors Internet Program az Invitelnél

    Az Invitel oldalán már megtalálható, hogy egyes településeket milyen technológiával fognak lefedni a Szupergyors Internet Program keretében.

    Ajkai járás >> Békési járás >> Dunaújvárosi járás >> Gyulai járás >> Jászberényi járás >> Makói járás >> Gyulai járás >> Mezőkovácsházai járás

    Folytatás...

    btz 7 éve 30

  • Szociális internet csomag

    „A Digitális Jólét Alapcsomag márciusban jelenik meg a szolgáltatók kínálatában, ára legalább tizenöt százalékkal alacsonyabb lesz a jelenleg elérhető legolcsóbb internet-előfizetési konstrukció áránál – mondta Deutsch Tamás budapesti sajtótájékoztatóján.

    Tájékoztatása szerint az alapcsomag védjegye januártól él, a használatára vonatkozó pályázatot január végén várhatóan kiírják, és az elbírálás után a tervek szerint februárban valamennyi – a feltételeket garantáló – szolgáltatóval megkötik a védjegyhasználati szerződést.

    A vezetékes Digitális Jólét Alapcsomag minimális letöltési sebességének másodpercenként 4 megabitnek (Mbps) kell lennie, a garantált letöltési sebesség pedig 1 Mbps lesz.

    A mobilinternet alapcsomag letöltési sebessége számszerűen nem meghatározott, de a védjegyhasználati szerződés előírja, hogy az igénybe vehető szolgáltatást legalább 4G technológián kell biztosítani, megfelelő hálózati lefedettség esetén. Ezeknél kedvezőbb feltételeket biztosíthat egy szolgáltató, rosszabbat viszont nem – hangsúlyozta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

    Folytatás...

    btz 7 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.