2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Hogyan csatlakozzunk a szomszéd netjére routerünkel?

Írta: | Kulcsszavak: relayd . internet . megosztás . repeater . hálózat . wifi . extender . router . openwrt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hogyan csatlakozzunk a szomszéd netjére routerünkel? Ez fog kiderülni ennek a blogbejegyzésnek a keretében bemutatott videóból! Nem csak azért mert a szomszéd netje mindíg zöldebb, hanem mert jó ha van kéznél egy tartalék netkapcsolat is, ha a miénkel baj van.
Természetesen nem lopásról van szó, mert ez a módszer csak akkor működik, ha a szomszéd önként megadja neked a jelszavát vagy ha mivel te állítottad be neki, te jobban tudod a jelszót mint a szomszéd maga.
Ez a módszer amúgy nem csak a szomszéd netjének vezetéknélküli vételezére alkalmas, ezáltal saját otthonunkban is vezeték nélkül oszthatjuk meg egy másik routerünk hálózatát, internet kapcsolatát, kiterjeszthetjük wifi hálózatunkat, anélkül, hogy mindenféle kábeleket kellene húzkodnunk két emelet közt esetleg. A módszer neve repeater-relayd. Lehetett volna pusztán ezt a nevet is adni ennek a blogbejegyzésnek, de tegye fel a két kezét az, aki ilyen száraz szakszóval kezdődő blogbejegyzést is elolvasna. Na ugye... :D A szomszéd netjének vételezési módszerére mégis csak többen kíváncsiak, még ha nem is tudják, hogy az ugyan az mint a repeater-relayd. Tehát maradjuk a példánknál, mialatt mégiscsak a repeater-relayd router bekonfigolását mutatja be az alábbi videó:

Használhatunk veztékes kapcsolatot is két router összekötésére, de vannak olyan esetek, amikor ez a kábelezés semmiféleképpen nem kivitelezhető, erre is pont jó példa a szomszéd wifijének vezetékmentes backup vonalként való használata. Erre a célra pedig kiválló, a wireless közeges átvitel hátrányainak figyelembevételével is.

A videó OpenWRT-t futtató router Luci grafikus felütén való repeater-relay-d beállítását mutatta be.

A szomszéd vagy a helyi meki netjének illegális lopkodásáért a blogbejegyzés írója és a videó készítője nem vállalja a felelőséget :)

Hozzászólások

(#1) apezka


apezka
tag

Hali!

Nem rossz leírás, de a router vásárlók/beállítók elég szűk keresztmetszet az aki érti is, nem hogy nyílt firmware-t tegyen egy router-re.
Érdemes tudni, hogy az 5-6 ezer forintos t*-link routerek mind tudják a WDS funkciót amivel percekkel és kattintásokkal gyorsabb összekapcsolni két routert. Bár igaz ott nem elég tudni a wifi jelszót, a "szomszéd" routerre is be kell tudni lépni. De valljuk meg a routerek 70-80% a gyári jelszóval működik kis hazánkban...
Ettől függetlenül hasznos és érdekes összeállítás! ;)

A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!

(#2) #82729984 válasza apezka (#1) üzenetére


#82729984
törölt tag

Rosszul tudod, WDS-hez pont hogy csak és kizárólag a wifi hálózat jelszava kell. A "szomszéd" routerére a jelszót egyáltalán nem kell tudni, az a router nem is tud róla hogy egy másik kiterjeszti a hálózatot.

(#3) apezka válasza #82729984 (#2) üzenetére


apezka
tag

Jogos! Igazad van! Megkavart, hogy melyikről melyikre! :B :R
Szóval, pláne egyszerűbb!

A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!

(#4) domos


domos
senior tag

Jaj de clickbait cím. ;]

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#5) #20655360


#20655360
törölt tag

A szomszéd routerje nincs lekódolva. :)
Viszont uaz a szolgáltató és lassabb is, szal ennyi. :D

(#6) btz


btz
addikt

WDS esetén a főnrouter is tud róla, hogy ki van terjesztve, ezért a WDS beállításnál, szükség van a fő router konfigurációjára is.
Relay-d repeater esetén a főrouteren nincs szükség WDS-hez hasonló konfigurációra. A főrouter egyszerű kliensként látja az alroutert, mintha egy sima usb-s wifi vevővel kapcsolódtunk volna vagy egy tablettel.
Nekem a TP linkem szintén tudta a WDS funkciót gyári szoftverrel is, csak a szomszéd HGW-je, sem a saját Telekomól kapott HGW-m nem, és mivel említettem a WDS-hez a szolgáltatói HGW-knek is tudni kellett volna ezt a funkciót, ezért maradtam a TP-Link gyári repeater módja mellett, de azzal csak folyton gondok voltoltak. Elvesztette a kapcsolatot a főrouterrel, csak újraindítás után működött újra, ezért fogtam magam és lecseréltem a gyári firmware-t openwrt-re, azóta ilyen gondjaim nincsenek, minden gond nélkül remekül működik. Vannak olyan routerek is amik nem tudják a repeater funkciót a gyári szoftverükkel, de openwrt támogatás van hozzájuk, azzal pedig remekül működik ez a funkció, amit gyárilag nem ismert a router.

ⓑⓣⓩ

(#7) btz válasza #20655360 (#5) üzenetére


btz
addikt

Jelszó nélkül is rálehet csatlakozni a saját routerrel, mondjuk így bárki illegálisan tudja lopni a netjét, ne csodálkozzon az illető, hogy mennek ki hozzá a TEK-től mert illegális tevékenységet észleltek az IP címéről.
Nálam is lassabb a szomszéd netje és a wifis áttvitel miatt nálam ez még tovább lassul, mellék vonalnak ugyanakkor jó. Nálunk vannak olyan hibák DSL-en, hogy az enyémmel probléma van, miközben a szomszédé szakadás mentesen megy, ekkor jól jön, hogy kockulhatok tovább igaz a sebesség a megszokottól lassabb. Routert használva pedig maradhatok a lakásomba, nem kell kimenjek a tabletemmel a szomszéd háza elé sem. A router látja a szomszéd (sőt a két házzalnodébb lakó) wifijét az ablakból, miközben a tablet beépített vevője onnan már semmit nem lát.

ⓑⓣⓩ

(#8) d@vee


d@vee
őstag

Hmm, hatásvadász egy iromány :C Mivel én tudom a szomszéd wifi kódját, problem soved :D Mellesleg a szomszédé kicsivel több mint kétszer gyorsabb. De sajna a szobából nem tudom fogni, csak ha a konyhában ülök, az meg nem mindig megoldás :) Tegnap pl. vihar volt, nálunk elment a net. Laptopot kivittem, és folytattam a szomszéd netjével a dolgomat :D
Olyat nem lehet csinálni, hogy a saját router adja az itthoni netet, de mellé megosztja a szomszédét is?

[ Szerkesztve ]

Ja

(#9) btz válasza d@vee (#8) üzenetére


btz
addikt

Következő videóban lehet hogy berakom ezt is, habár a fő témája az otthoni vezetékes net és a mobilnet együttes használata lesz. Ugyan ezt meglehet csinálni otthoni vezetékes net+ szomszéd nettel is.

ⓑⓣⓩ

(#10) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

No én múlthéten WDS-tem (igaz nem a szomszédé volt a net, hanem a miénk). Van egy fő router (gyári 1043ND V3, a neve: XY (nem a rendes neve), erre hídként rá van csatlakoztatva egy másik router (DD-WRT 1043ND V3, neve: XY-1), és a harmadik router a második routerre csatlakozik rá, szintén WDS-ként (DD-WRT 941ND V3, neve:XY-2). Minden esetre a fő router ossza a DHCP, így aki a 3. routerre csatlakozik rá, az is a fő router által adott IP címet fogja használni.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.