2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Kezdődhet az internet fejlesztés! Minimum 30 megabitet mindenkinek!

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Újgenerációs szélessávú internethálózat és felhordó hálózat építése
Az ország gazdasági versenyképességének javítása érdekében a kormány rövid konzultáció után európai uniós támogatásért pályázatot hírdetett GINOP-3.4.1-15 néven minimum 30 megabit/s névleges sávszélességű internethálózat (NGA), illetve felhordó hálózatok építésére. Cél, hogy 2018 végére minden háztartásban elérhető legyen a minimum 30 megabit/s és az ország lakosságának 50%-ában legalább 100 megabit/s névleges sebességet nyújtó internet hálózat.

Az európai uniós támogatás alapegysége a járás, amikre a szolgáltatók pályázhattak. A támogatás mértéke a régió fejlettségi szinjétől függően 30-90%-ig terjed, továbbá a pályázók kedvező kamatozású beruhazási hitelt vehetnek fel.
A GINOP-3.4.1-15 programról összefoglalva további részleteket ezen a linken tudhatsz meg.

Nézd meg hogy a lakhelyed szerinti járásban mekkora összeget és melyik szolgáltató nyert el!
Még 2016. Augusztus elején megszülettek a támogatási döntések. Ebben a pdf dokumentumban megnézheted hogy a lakhelyed szerinti járás mekkora támogatást kapott, illetve a kiépítést melyik szolgáltató nyerte meg. A nyertesek között szerepel a Magyar Telekom, az Invitel, a TARR, az MVM NET, a Berotel és még néhány szolgáltató.
A fejlesztési támogatás a járásoké, így nem jelenti azt, hogy minden járás minden településén kiépítésre kerül ebből a pályázati pénzből. Hogy mely települések kerülnek felylesztésre az adott járásban, arra következtetni lehet a konzultációs időszakból megmaradt térkép alapján. A térképen sárga és fehér színnel láthatók azok a létesítési pontok ahol még nem elérhető a 30mbps sebességű internetszolgáltatás, kékkel, ahol elérhető. A sötétkék pontokon nem elérhető, de a szolgáltatók ott önköltségen fogják kiépíteni a hálózatot.

Amennyiben Telekomos vagy, ebben a táblázatban is megnéheted, hogy településed szerinti járás mekkora összeget kapott újgenerációs internethálózat építésére, illetve nézz be a Magyar Telekom közösségi fórumának kapcsolódó topicjába, ahol a folyamatban lévő fejlesztésekkel kapcsolatban friss információkhoz is juthatsz!

Hozzászólások

(#2) csasaKKP válasza #20749568 (#1) üzenetére


csasaKKP
senior tag

+1

Beázott egy hónapja a Telekom kábel egy nagy zivatar során, az utcánkban 4*50 eres rézkábelt húztak be és érdeklődtem az alvállalkozótól, hogy amit a Telekom tavaly annyira reklámozott, hogy több ezer háztartásba fasza netet juttatnak el, az itt mikor lesz? Aztmondja már az öreg, hogy "itt, Borsodban? Optika egyhamar biztos nem!" Addig marad a fasza 10 Mbites ADSL/VDSL. DSLAM is olyan messze van...

Szerk.: Nézem a doksit, a városkánk benne van. :U Hmm. A mi járásunk kapta a legkevesebb összeget.

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#3) funk648


funk648
aktív tag

Egy adott járásban a nyertesen kívül más valószínűleg nem is fog fejleszteni, igaz? Mi most a Telekomnál vagyunk, de sajnos itt egy másik eléggé ismeretlen szolgáltató nyert.

(#4) btz válasza funk648 (#3) üzenetére


btz
addikt

Fejleszteni más is fejleszthet, de az nem ebből az uniós pénzből fogja tenni, hanem saját erőből, mondjuk, hogy versenyben tudjon maradni.

ⓑⓣⓩ

(#5) funk648 válasza btz (#4) üzenetére


funk648
aktív tag

Remélem így lesz, nálunk például azért ilyen gyatra a net, mivel ha jól tudom csak a szomszéd városban van dslam (korábban a két település összetartozott), ott elvileg már a telekom oldalán lévő lista alapján kész a vdsl fejlesztés, csak mi abból nem érzékelünk semmit, mivel nagyon messze vagyunk a központtól. (én elvileg olyan 3,5km-re)

(#6) btz válasza csasaKKP (#2) üzenetére


btz
addikt

Már a Telekomnál megkezdték azokat az optikai fejlesztéseket, amit beharanhoztak annó. Az egy saját erőforrásból megvalósuló fejlesztés a 29-es körzetben és Budapesti elmaradott kerületekben. Ez pedig most egy európai uniós, részben kedvezőkamatozású hitelből és részben sajáterőből megvalósuló fejlesztés lesz.

Ahogy nézem Borsod megyében a Tokaji járás kapta a legkevesebbet, ~113 milliót, ez érthető, mivel a wikipédia szerint ott ~12ezres a lélekszám, a legkisebb lélekszámú járás is egyben. De a támogatások összegét ezenfelül még meghatározza, a jelenlegi fejlettségi szint, illetve a kiépítendő technológia is.
Csak összehasonlításképpen az én lakhelyem szerinti járásban 25ezer ember él de csak 66millió forintos támogatást kapott, valószínűleg a fejlettségi szint az átlagnál már most is magasabb, ezért kaptunk csak ennyit. Nyilván itt ugyan az a szintű fejlesztés ennyiből is megoldható, míg nálatok 113millióból, de lehet hogy egy harmadik helyen 500millió is szükséges, ezért kaptak többet. A legtöbbet a Pápai járás kapta, 1490milliót, pedig csak 58ezer a lélekszám. A szélessáv térkép szerint, látható, hogy az az egész terület, elmaradott internet ellátás tekintetében, sok helyen arra még szolgáltatás sincs, azaz semmilyen, nem hogy 10 megabit.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#7) btz válasza funk648 (#5) üzenetére


btz
addikt

3,5 kilóméteres távolságra már felhasználói szinten tényleg nem lehet érzékelni a vdsl előnyeiből. Ha nálatok nem a Telekom fejleszt, akkor amint kiépült a másik szolgáltató hálózata, célszerű ahhoz átmenni. Van rá példa most is, hogy kisebb szolgáltatók a Telekomnál is gyorsabb internetelérésű csomagokkal tudnak szolgálni. Ha pedig elérhető lesz ilyen konkurencia, de a Telekom nem fejleszt, akkor is kénytelen lesz a konkurencia miatt engedni az áraiból, különben ügyfeleket veszíthet a térségben.

ⓑⓣⓩ

(#8) csasaKKP válasza btz (#6) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Hm, értem, köszi a kifejtést! :R
azért tényleg remélem, hogy a közeljövőben lesz fejlesztés nálunk is, mert habár a térkép szerint a 30 Mbit nálunk is elérhető (világoskék jelölés), ez azért a Telekomra nem igaz, és az sem mindegy milyen áron.

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#9) btz válasza csasaKKP (#8) üzenetére


btz
addikt

A Térkép nem csak a Telekom által nyújtott sebességeket mutatja. Több helyben működő szolgáltatótól bekérték, hogy milyen sebességet tud nyújtani, tervez e fejlesztéseket a jövőben, így alakult ki ez a térkép.
A fejlesztések remélhetőleg hatással lesznek a többi cégre is, mivel ők is jelen vannak abban a térségben, ahol a támogatott szolgáltató fejleszt, nekik is fel kell ehhez zárkózni ha versenyezni akarnak, ezt két módon tehetik meg, vagy szimlán az árak csökkentésével vagy sajáterős fejlesztéssel, ami szintén árcsökkenést hoz, tehát a fejlesztések hatása meg fog látszódni a nem fejlesztő (vagy versenyhelyzetből fejlesztésre kényszerülő) cégek árain is.

ⓑⓣⓩ

(#10) lócitrom


lócitrom
őstag

szegedi járásban érdekelne részletesen, hogy hol lesz/zajlik fejlesztés. erről részletesebb infó nincs, jól sejtem? ugyanis az érintett településen a térkép alapján +30 Mbps van, holott marhára tudom, hogy a 20 Mbps is csak könyörögve, túlárazva érhető el.

[ Szerkesztve ]

„the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.