Hirdetés

2024. július 13., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2) csasaKKP válasza #20749568 (#1) üzenetére


csasaKKP
senior tag

+1

Beázott egy hónapja a Telekom kábel egy nagy zivatar során, az utcánkban 4*50 eres rézkábelt húztak be és érdeklődtem az alvállalkozótól, hogy amit a Telekom tavaly annyira reklámozott, hogy több ezer háztartásba fasza netet juttatnak el, az itt mikor lesz? Aztmondja már az öreg, hogy "itt, Borsodban? Optika egyhamar biztos nem!" Addig marad a fasza 10 Mbites ADSL/VDSL. DSLAM is olyan messze van...

Szerk.: Nézem a doksit, a városkánk benne van. :U Hmm. A mi járásunk kapta a legkevesebb összeget.

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#3) funk648


funk648
aktív tag

Egy adott járásban a nyertesen kívül más valószínűleg nem is fog fejleszteni, igaz? Mi most a Telekomnál vagyunk, de sajnos itt egy másik eléggé ismeretlen szolgáltató nyert.

(#4) btz válasza funk648 (#3) üzenetére


btz
addikt

Fejleszteni más is fejleszthet, de az nem ebből az uniós pénzből fogja tenni, hanem saját erőből, mondjuk, hogy versenyben tudjon maradni.

ⓑⓣⓩ

(#5) funk648 válasza btz (#4) üzenetére


funk648
aktív tag

Remélem így lesz, nálunk például azért ilyen gyatra a net, mivel ha jól tudom csak a szomszéd városban van dslam (korábban a két település összetartozott), ott elvileg már a telekom oldalán lévő lista alapján kész a vdsl fejlesztés, csak mi abból nem érzékelünk semmit, mivel nagyon messze vagyunk a központtól. (én elvileg olyan 3,5km-re)

(#6) btz válasza csasaKKP (#2) üzenetére


btz
addikt

Már a Telekomnál megkezdték azokat az optikai fejlesztéseket, amit beharanhoztak annó. Az egy saját erőforrásból megvalósuló fejlesztés a 29-es körzetben és Budapesti elmaradott kerületekben. Ez pedig most egy európai uniós, részben kedvezőkamatozású hitelből és részben sajáterőből megvalósuló fejlesztés lesz.

Ahogy nézem Borsod megyében a Tokaji járás kapta a legkevesebbet, ~113 milliót, ez érthető, mivel a wikipédia szerint ott ~12ezres a lélekszám, a legkisebb lélekszámú járás is egyben. De a támogatások összegét ezenfelül még meghatározza, a jelenlegi fejlettségi szint, illetve a kiépítendő technológia is.
Csak összehasonlításképpen az én lakhelyem szerinti járásban 25ezer ember él de csak 66millió forintos támogatást kapott, valószínűleg a fejlettségi szint az átlagnál már most is magasabb, ezért kaptunk csak ennyit. Nyilván itt ugyan az a szintű fejlesztés ennyiből is megoldható, míg nálatok 113millióból, de lehet hogy egy harmadik helyen 500millió is szükséges, ezért kaptak többet. A legtöbbet a Pápai járás kapta, 1490milliót, pedig csak 58ezer a lélekszám. A szélessáv térkép szerint, látható, hogy az az egész terület, elmaradott internet ellátás tekintetében, sok helyen arra még szolgáltatás sincs, azaz semmilyen, nem hogy 10 megabit.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#7) btz válasza funk648 (#5) üzenetére


btz
addikt

3,5 kilóméteres távolságra már felhasználói szinten tényleg nem lehet érzékelni a vdsl előnyeiből. Ha nálatok nem a Telekom fejleszt, akkor amint kiépült a másik szolgáltató hálózata, célszerű ahhoz átmenni. Van rá példa most is, hogy kisebb szolgáltatók a Telekomnál is gyorsabb internetelérésű csomagokkal tudnak szolgálni. Ha pedig elérhető lesz ilyen konkurencia, de a Telekom nem fejleszt, akkor is kénytelen lesz a konkurencia miatt engedni az áraiból, különben ügyfeleket veszíthet a térségben.

ⓑⓣⓩ

(#8) csasaKKP válasza btz (#6) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Hm, értem, köszi a kifejtést! :R
azért tényleg remélem, hogy a közeljövőben lesz fejlesztés nálunk is, mert habár a térkép szerint a 30 Mbit nálunk is elérhető (világoskék jelölés), ez azért a Telekomra nem igaz, és az sem mindegy milyen áron.

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#9) btz válasza csasaKKP (#8) üzenetére


btz
addikt

A Térkép nem csak a Telekom által nyújtott sebességeket mutatja. Több helyben működő szolgáltatótól bekérték, hogy milyen sebességet tud nyújtani, tervez e fejlesztéseket a jövőben, így alakult ki ez a térkép.
A fejlesztések remélhetőleg hatással lesznek a többi cégre is, mivel ők is jelen vannak abban a térségben, ahol a támogatott szolgáltató fejleszt, nekik is fel kell ehhez zárkózni ha versenyezni akarnak, ezt két módon tehetik meg, vagy szimlán az árak csökkentésével vagy sajáterős fejlesztéssel, ami szintén árcsökkenést hoz, tehát a fejlesztések hatása meg fog látszódni a nem fejlesztő (vagy versenyhelyzetből fejlesztésre kényszerülő) cégek árain is.

ⓑⓣⓩ

(#10) lócitrom


lócitrom
őstag

szegedi járásban érdekelne részletesen, hogy hol lesz/zajlik fejlesztés. erről részletesebb infó nincs, jól sejtem? ugyanis az érintett településen a térkép alapján +30 Mbps van, holott marhára tudom, hogy a 20 Mbps is csak könyörögve, túlárazva érhető el.

[ Szerkesztve ]

„the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

(#11) ivana


ivana
Ármester

Nálunk volt telekomos net rézkábel :O 20 le 1 fel. Amiből az 1 fel nagyon kevés volt. Megkérdeztem mennyi a maximum feltöltés amit tudnának adni 3Mbit/s :W Egy-két hónapja elérhető lett az utcánkban a digi optika (családi házás övezet szóval fura de jó :DDD ), azóta 500/200-as net van kb. a router korlátoz mert csak valami olcsó tp-link van amiben nincs gigás switch, de így is sokkal jobb.

(#12) #20655360


#20655360
törölt tag

Ha már fejlesztik, miért nem min. 2-300Mb/s a cél? Érthetetlen...

(#13) btz válasza lócitrom (#10) üzenetére


btz
addikt

A szegedi járásban az Invitel Zrt 102.807.913 ft támogatást kapott. A szerződések megkötésétől számítva 24 hónap ál a kivitelezés teljesítésére, de lekkésőbb 2018 végéig kell elkészülniük a hálózattal. Tovvábbi részletrekről maga az Invitel tud tájékoztatni, ők tudják, hogy milyen hálózatot, hol és mikor kezdenek építeni a kapott összegből.

ⓑⓣⓩ

(#14) looser válasza #20749568 (#1) üzenetére


looser
addikt

Miért büntetnéd magad? Gyere át a SörcsaPH! topicba és ajánlunk neked jobbat :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15) btz válasza #20655360 (#12) üzenetére


btz
addikt

Ezeket a célokat az európai unió határozatározta meg törvényileg 2020-ra teljesíttendőként, de Magyarország 2018 végéig vállalta. A 30 megabit egy mindenkinek nyújtandó minimum sávszélt jelent, ezen felül egy 50% lakossági lefedettségű minimum 100 mbps sebességű hálózat is a cél.
Ebben a pdf dokumentumban megtalálható, hogy az építendő internet hálózatnak, milyen követelményeknek kell megfelelni, illetve mennyi támogatás adható különböző hálózat tipusokra.

ⓑⓣⓩ

(#17) btz válasza #20749568 (#16) üzenetére


btz
addikt

Én csak a Nagyatádit nem találtam, a többi Somogy megyei járás megtalálható a listában

ⓑⓣⓩ

(#19) #20655360


#20655360
törölt tag

Ahol lakok, dobogós lett sztem támogatásban. A gond csak az, h itt már elérhető a 30Mb/s.

(#20) btz válasza #20655360 (#19) üzenetére


btz
addikt

Előfordulhat, de a hálózatnak minimum nyújtani kell a 30 megabitet, az hogy bizonyos körülmények között van lehetőség 30 megabitre, attól még a hálózat fejlesztésre szorul, másodsorban pedig nem minden település lesz fejlesztve egy járásban, tehát ha egy járáson belül van egy olyan városi tepülés, ahol mondjuk adott egy optikai hálózat ott biztosan nem lesz szükség további fejlesztésre, de lehet hogy a szomszédos falu ami ugyan abban a járásban van, az igényli a fejlesztést.
Olyan is előfordulhat, mint például a mi járásunkban a járászékhely város panelos része le van optikázva, a kertesházi része pedig dsl-el szenved, így ott csak a lakosság 30%-ának kell fejleszteni.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#21) lócitrom válasza btz (#13) üzenetére


lócitrom
őstag

igen, ezt a részt még megtaláltam, csak ugye lebontásokról nincs olyan táblázat, mint amit a Telekom esetében csatoltál a hírben. szóval akkor tőlük kellene érdeklődni mondjuk e-mail formájában vagy hogyan lehetne ezt megtudni?

„the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

(#22) btz válasza lócitrom (#21) üzenetére


btz
addikt

Szerintem telefonon és email formájában is adnak tájékoztatást, már ha cégen belül megtervezték már, hogy mikor állnak neki, a pályázat ha jóltudom nem ír elő kezdési időpontot, csak a végzés dátumára ad iránymutatást, ami 2 év.

ⓑⓣⓩ

(#23) bambano


bambano
titán

egy másodpercig se legyen senkinek kétsége: azok a cégek, akik itt nem nyertek, záros határidőn belül lehúzzák a rolót.

az, hogy kosárszám kap pénzt az egyik, a másik meg saját erőből versenyezzen vele, közgazdasági nonszensz.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24) btz válasza bambano (#23) üzenetére


btz
addikt

Nem tudhatjuk, hogy lesznek e még pályázatok, amin indulni lehet. Továbbá szóba jött már az állami pénzen kiépített infrastruktúra virtuális átengedése kisebb ISP-knek, bizonyos százalékban. A piaci verseny további akadálymentes folyásáról pedig gondoskodik a Gazdasági Versenyhivatal.

ⓑⓣⓩ

(#25) bambano válasza btz (#24) üzenetére


bambano
titán

hiszi a piszi.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#27) btz


btz
addikt

Esetleg tudtok mondani konkrétumot hasonló témában, amiért nem bíztok a versenyhivatal működésében?

ⓑⓣⓩ

(#28) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Én csak a mobil netek áraival nem vagyok elégedett, nagyon el vannak szállva.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#29) lócitrom válasza zoltanz (#28) üzenetére


lócitrom
őstag

kétség kívül. napokban morfondíroztam ezen. elismerem, hogy minden ország más-más piac, de nem akarom elhinni, hogy a úgymond a virtuális termékek árát ennyire magasra kell belőni. nyugaton már az ember után dobják a csomagokat. ráadásul még csak most kezdenek el a szolgáltatók 4G-vel hergelni, mikor már az 5G kopogtat. a DIGI tavaly óta belevetette ebbe magát. kíváncsi leszek mennyire fogja megbolygatni majd a piacot, ha kész lesz az 5G hálózata.

[ Szerkesztve ]

„the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

(#30) SunyaMacs válasza zoltanz (#28) üzenetére


SunyaMacs
aktív tag

Indítani kéne a change.org-on egy petíciót :)

(#31) draco31


draco31
veterán

Amit a másik topicban is írtam, már teljesen belenyugodtam, hogy itt minden marad úgy ahogy volt, a 800 millás pályázati pénz amit a Fehérgyarmati járás kapott, abból ide nem fog jutni semmi sem. Marad a 3 megás net jó időben. Ilyen cégnek nyerni, ami már többször ment csődbe, nincs mit hozzáfűzni szerintem....
A térképet már nem is mondom, nem tudom ki csinálja, de 1-2 utca hiányzik róla, így a házak számát már nem is mondom. :)

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#32) zoltanz válasza SunyaMacs (#30) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Meg a netes reklám felületek korlátozása miatt sem ártana, pl az oldalon a reklám nem lehet több mint 30%. :DDD (ami lehetőleg nem animált)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#33) btz válasza draco31 (#31) üzenetére


btz
addikt

800 milliót kapott 38 ezer lakosú fehérgyarmati járás, a mi járásunk 25ezer emberre 66 milliót kapott. Abból a 800-ból elég szépen ki lehet építeni egy jó optikai hálózatot abban a térségben, főleg ha még a saját erőt is hozzáadjuk, az mégtöbb pénzt jelent.
Szerintem nem kell aggódni, Inárcson, Kaucson is egy olyan cég nyújt 200 megabites csomagokkal hálózatot, aminek az irodája egy fémkonténer, kezdetben én is kiröhögtem, hogy milyen kókler egy cég, de működik és nincs rá sok panasz, ahhoz képest amit személyszerint vártam egy teljesen jólműködő cég. Berotel a neve amúgy.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#34) mbalint987


mbalint987
aktív tag

Táblázatos formában az összes nyertes NGA pályázat: dropbox.com

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#35) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Nálunk a Digi kábel modem van 4/1Mbit és ez 3000Ft
ÉS ennél csak drágább van a Telecom, 20 ezres város egyébként

Romániai magyarok kiröhögték. ott már 10 évvel ezelőtt is olcsóbban több volt.
most talán lesz optika végre...talán

(#36) btz válasza mbalint987 (#34) üzenetére


btz
addikt

Szép munka, de én csak 100-at számolok, elvileg 137-nek kéne lenni

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#37) mbalint987 válasza btz (#36) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Jogos, javítottam a dokumentumot, köszi! :) (Bár én csak 135-öt találtam, nem tudom, hogy melyik maradhatott még le)

Szerk.: Közben meglett a lemaradt két járás is, így teljes a lista!

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#38) draco31 válasza btz (#33) üzenetére


draco31
veterán

Legyen, és csinálják. A mostani vezetés ha jól tudom 1 éve sincs meg, az egyik alkalmazott vette meg a csődbe ment céget ha jól értesültem. 14 éve a környező 15 faluban fektetett le az eredeti cég kábelt TV-nek, és net kábelt is. De már az építésnél itt-ott kimaradt a földből a netkábel. A TV-vel nem volt gond, de ha jött egy nagyobb eső, akkor pár óra hangyafoci jött. Aztán egyre több csatorna kimaradás, majd eladták az egészet ahogyan volt. 2 éve untam meg, ekkor már a Wi-Fi alapú nettel is próbálkoztak, ekkor már a sokadik tulajnál járt a cég. Ekkor volt az, hogy 4000-et fizettem 35 csatornáért, aminek a fele nem működött, de ez mindenkinél így volt. Azóta új kézbe került ismét, aki megnyerte a jelenlegi pályázatot. Már írtam nekik egy érdeklődő email-t, kíváncsi vagyok mit válaszolnak.
Persze az új vezetés lehet más, de még sok jót az elmúlt fél évből sem hallottam róluk. De lehet ez csak a 12 éves fejfájás miatt van. Ez nem csak bennem él, hanem mindenkiben. 4 ismerősömnek szóltam eddig, hárman olyan reakciót mondtak, amit ha leírok ide, az örök kitiltás számomra nagyjából :DDD a negyedik csak legyintett, hogy akkor marad a régiben minden. Szóval itt a környéken nulla a bizalom.

[ Szerkesztve ]

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#39) draco31 válasza btz (#33) üzenetére


draco31
veterán

Vasárnap írtam nekik email-t, még semmi válasz, szóval hozzák a megszokottat. :DDD

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#40) akom


akom
senior tag

Sziasztok!

A térképen mi alapján jelölték az elérhető sávszélességet?

Csak mert a mi területünk is 30Mbps felettinek van jelölve, a szolgáltatónak van is ilyen csomagja, de amikor meg akartam igényelni azt az információt kaptam hogy ne is reménykedjek hogy hozni fogja a sebességet. Terhelt területnek számítunk.

Kistérségi kábelszolgáltató aki (a hostom alapján) opticontól veszi a netet.

Illetve látok olyan helyeken is jelölést ahol semmilyen vezetékes szolgáltatás nem érhető el, mégis 30Mbps felettinek van jelezve.

(#41) btz válasza draco31 (#39) üzenetére


btz
addikt

30 napnszokott lenni válaszadásra. Telefonon lehet hogy jobban jársz.

ⓑⓣⓩ

(#42) btz válasza akom (#40) üzenetére


btz
addikt

A térkép készítői a területen elérhető szolgáltatóktól kérték be az információkat, ha pl 5 szolgáltatótól csak egy jelezte, hogy x helyen tud minimum 30 megabit netet szolgáltatni, azt már világoskéknek jelölték, sötétkékkel pedig a szolgáltató sajátköltségen várhatóan hálózatot épít, ami el fogja érni a 30-at.

ⓑⓣⓩ

(#43) draco31 válasza btz (#41) üzenetére


draco31
veterán

Az itt nyertes cégről beszélek. A T-nél tudom, hogy így megy.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#44) tope


tope
addikt

Ha az egyik szolgáltató (PR-Telecom, drága banda) biztosít több mint 30 megabitet, akkor lehet hogy a másik (Telekom), akinél vagyok nem is fog csinálni semmit, ha nem ők nyerik el ?
Szolnok kertes házas településrésze, itt a T max 12,5 megabitet tud

(#45) btz válasza draco31 (#43) üzenetére


btz
addikt

Jah, bocs mindig elfelejtem hogy nem T nyertes területen vagy

ⓑⓣⓩ

(#46) btz válasza tope (#44) üzenetére


btz
addikt

Ha nem a T nyert azon a területen, akkor valószínűleg nem lesz náluk fejlesztés, hacsak nem saját költségen akarják tartani a versenyt.

ⓑⓣⓩ

(#47) bambano válasza akom (#40) üzenetére


bambano
titán

az is lényeges, hogy nemcsak azt adták meg, hogy ki tud ott most 30 megát szolgáltatni, hanem azt is, hogy ki vállalja záros határidőn belül saját erőből pályázat nélkül a fejlesztést.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#48) bambano válasza tope (#44) üzenetére


bambano
titán

ha egy adott területen megvan a 30 mega, akkor oda nem adnak pályázati pénzt, nincs mit megnyerni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#49) btz válasza bambano (#48) üzenetére


btz
addikt

Itt azért azt is figyelembe kell venni, hogy minimum kell biztosítani a névleges 30 megabitet, tehát ha van egy 30 megabitet épphogy nyújtó rendszer, de az már a plafon, akkor azt ki fogják váltani, persze elsődlegesek azok a területek, ahol még mindig semmi sincs.

ⓑⓣⓩ

(#50) akom válasza bambano (#47) üzenetére


akom
senior tag

A faluba van egy kistérségi szolgáltató aki a falu 75%-át lefedi (ennél vagyok én is), illetve van mellette T ami kb 40%-át, és az Opticon aki kb 25%-át. Anno amikor szerettünk volna netet+tv-t a T és az Opticon is elküldött hogy ők biztos nem fognak még 3 oszlopra felhúzni kábelt. Szerencsére ez a kis szolgáltatónak nem volt probléma.
Jól gondolom, hogy most az Opticon majd a támogatásból a 25%-os lefedettségét növelni fogja? (Ergo nulla befektetéssel ki fogja nyírni a kis halat)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.