2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

eXtremeRate | DualSense (PS5) Pro kontroller házilag

Írta: | Kulcsszavak: playstation . dualsense . extremerate . mod . clicky

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok.

Mielőtt belevágnék a bemutatómba és kedvet kapnátok ahhoz, hogy ti magatok is nekilássatok egy ilyen eszköz összerakásához, szeretnék pár fontos intelemmel, amolyan jótanácsokkal indítani:

1. Mielőtt bármit is megrendelnél, bizonyosodj meg róla, hogy melyik kontroller verziód van (BDM-010-020-030).
2. Gondold át pontosan milyen funkciókra lesz szükséged és informálódj, lehet kelleni fog egy kis forrasztás is.
3. Ha olyan funkciót is szeretnél beépíteni amihez szükséges forrasztani és még soha nem volt a kezedben páka, akkor vagy gondold át újra milyen funkciókat akarsz, vagy kérj segítséget olyantól aki nem ónszűz, vagy ha elég bátornak érzed magad, hogy megcsináld akkor se ez legyen az első amihez nekifogsz, gyakorolj rossz elektronikai eszközökön előbb.
4. Amikor meg van minden eszköz és alkatrész akkor kezdj neki, készíts elő mindent, ne akkor kelljen keresgélni a szerszámokat amikor ezer alkatrész hever össze-vissza az asztalon.
5. Legyél kipihent állapotban, mert sok apró és sérülékeny alkatrésszel lesz dolgod, a műanyagba hajtott csavarokkal mindig finoman bánj, mert hamar megszakítod a menetet.
6. Amennyiben több funkciót is beépítesz, gondold végig milyen sorrendben optimális, ne kelljen feleslegesen újra szétszedni, összerakni amit már megcsináltál.
7. A kontrollerre bukod a garanciát.

Ha ez a pár dolog sem szegte kedved, akkor csapjunk is bele. Egy kis saját véleménnyel kezdeném a Pro kontrollerekről és a Sony DualSense Edge megoldásáról, ha ez nem érdekel akkor a "Bevezető" részt át is ugorhatod, nem kell mindenben egyet értened velem és nekem sem veled, mert ez is egy olyan dolog ami személyes preferenciáktól függ, lehet mind a kettőnknek igaza és lehet tévedünk is.

Bevezető

Magam részéről, ha nem is fanatikusan, de kifejezetten szeretem az FPS játékok műfaját. Azt lehet mondani, hogy a DOOM és DukeNukem volt a gyerekkorom (lehet melléjük jónéhány címet odatenni, de talán ez a 2 volt amik a legnagyobb hatással voltak rám). Későbbiekben amikor eljött az internet szent korszaka, már a középiskolát tapostam, jöttek az olyan klasszikusok is mint RtCW, a Quake, az UT és ami a legtöbbet ment akkoriban, a COD2. Irdatlan mennyiségű órákat tettem bele PC-n. Aztán felnőttem és lett saját keresetem, állandó PC fejlesztés és COD4, majd amikor megszűntek a dedikált szerverek a szériánál, dobbantottam a BF szériához (még COD2 idején próbálkoztam vele, de akkoriban limitáltak voltak a hardveres lehetőségeim és élvezhetetlen volt számomra) és egészen a BF1-ig maradtam is, megvettem az összeset minden lehetséges DLC-vel együtt, ez tette ki a játékra szánt időm nagy részét. Aztán lett család, gyerekek és a PC fejlesztés presztízsét vesztette nálam, átpártoltam konzolra egy PS4 Slim formájában (az igazság, hogy PC mellett mindig is voltak konzoljaim, PS1, X360, PS3 de nem azok voltak a fő platformok és FPS-eket csak PC-n játszottam egérrel meg billentyűzettel). Kezdetben nem multiztam semmivel, visszahozta a játékok iránti szeretetem olyan szériákkal mint az Uncharted vagy a Ratchet&Clank. Aztán amikor már úgy éreztem nem reménytelen a kontroller kezelésem és jött a COD WW2 elcsábultam, tudtam, hogy dedikált szerverek itt sincsenek már, de legalább a zárt rendszer miatt csalók sem olyan mennyiségben és minőségben mint azt korábban "megszoktam". Rengeteg szenvedés várt rám mire ráéreztem és felfejlődtem egy olyan szintre ahol már nem én vagyok a "boxzsák" a pályán, de onnantól kezdve nem félek más FPS-ektől sem, jött a BF, a DOOM és a Wolfenstein is, de a COD-ba beleszaladt több ezer óra azóta összesen. Soha nem akartam a könnyebb oldalt választani és valami csalással egyenértékű hardveres kiegészítővel áthidalni a saját gyengeségem.

Mégis a gyáritól eltérő kontrollerről írok éppen?! Igen. Ezek a Pro kontrollerek nem kompenzálják a játékos gyengeségeit, nem fogják módosítani azt, ahogy a játékbeli segítségek működnek és ugyanúgy meg kell őket tanulni használni, egyáltalán nem érzem csalásnak, mert ha béna vagyok akkor ezektől ugyanolyan béna is maradok. Maximum a saját korlátaim tudom velük kitolni, de ahhoz ugyanúgy rengeteg gyakorlásra van szükség. Mitől is lesznek ezek a megoldások többek vagy jobbak mint azok amiket a gyártó a gép mellé ad?! Az adott játék irányításához a legoptimálisabb funkciók vannak kiemelve, és ez ami miatt az olyan univerzálisra tervezett Pro kontroller mint a DualSense Edge alul marad, merthát hiába a sok-sok funkció, ha a legfontosabbakban nem tud annyira kihegyezett lenni mint egy másik ugyanabban az árkategóriában. Márpedig itt súlyos tízezrekről beszélünk, még az ilyen csináld magad megoldásoknál is mint amiről ez e bejegyzés szól, a komplett eszközök meg 100ezer forintos tételt nyomnak jelenleg. Egy autós játékhoz nem az Edge-et fogja venni valaki ha a legjobb akar lenni, hanem beújít egy jobb kormányszettet, ugyanez verekedős játéknál egy Fighting Stick és hát egy FPS-hez sokkal inkább egy Scuff, AimControllers, Razer vagy éppenséggel egy saját magunk által összeválogatott mod csomag, mert a rengeteg beépített funkció hozott magával kompromisszumokat is, kisebb lett a gyári akkumulátor ami erősen érződik az üzemidőn például és a hátoldalra 4 helyett csak 2 extra gomb fért. Persze a Sony a jelenlegi generációt tekintve (az előzőre volt az Astro C40 amit birtoklok mai napig) az egyetlen ahol a legproblémásabb alkatrészt, az analóg kapcsolókat, minden nehézség és garanciavesztés nélkül cserélhetjük, bár ha ilyen modra szánod magad akkor a garancia úgy sem számít és lehet a forrasztó páka sem idegen, akkor meg az analóg kapcsolókat is ki tudod cserélni jóval olcsóbban mint amit egy modulért (kb. 10ezer HUF) elkérnek a japánok. Személy véleményem szerint ezeknek a Pro kontrollereknek a vásárlói a hozzám hasonló FPS játékok szerelmesei közül kerülnek ki és őket kell a funkciókkal megcélozni. Sokkal fontosabb az, hogy 4 jó nyomáspontú hátsó gombot, egérklikkhez közeli ravaszokat, állítható magasságú analóg karokat kapjunk mint az általunk szinte egyből kikapcsolt rezgő, meg ravasz funkciókat, mert ezek inkább zavaróak multizás közben mintsem hasznosak. Ezeket adott játékokhoz vásároljuk, nem feltétlenül általános használatra, amire ott van általában a géphez csomagolt alap kontroller, aminek a funkcióinak a nagy részét ugyanúgy nem használja ki a játékok nagy része sajnálatos módon. A Kékek megoldásának nagy előnye még a rendszerbe való integráltsága, amivel a külső gyártók nem tudják felvenni a versenyt, azokhoz rendszerint szükség van külső eszköz, PC vagy okostelefon, közreműködéséhez, hogy egyes funkciókat szoftveresen finomhangolni tudjunk. Mod csomaggal és a hozzávett DualSense kontrollerrel én kicsivel több mint a feléből megvoltam.

Mod-ra fel

Sokáig, konkrétan a Sony megoldásának piacra kerülésére vártam, mert bíztam benne, hogy talán nem lesz árban annyira elrugaszkodott mint az átlag külsős megoldások. Sajnos nem lett igazam, konkrétan 4 sima DualSense kontroller árát elkérik érte, miközben a funkciók közel sem indokolják ezt az árat. Akkor fordultam az eXtremrate megoldásai felé. Itt konkrétan komplett csomagokat tudsz venni attól függően, hogy milyen módosításokat akarsz végre hajtani a kontrollereden. Mindenképpen szükséged lesz egy gyári DualSense irányítóra, azt ugyanis nem tartalmazza az ár. Mindenekelőtt érdemes meggyőződni arról, hogy milyen verziójú kontroller van a birtokodban amit módosítani szeretnél.

Nekem a BDM-020-as fekete kontrollerem volt a kiszemelt.
Ezután érdemes végig gondolni, hogy mire lesz szükséged, milyen funkciókat akarsz beépíteni. Számomra a 4db hátsó gomb és a gyors, egérklikkes ravaszok voltak a fontosak. Nem volt szükségem emelt analóg karokra, mert kaptam ajándékba egy pár Kontrolfreek-et amivel teljes mértékben elégedett vagyok. Végül a sima fekete (nem gumírozott, mintás) programozható fém hátsó gombokat és az erős mikrokapcsolós ravaszmodot rendeltem meg. A rendelés kínából jön, akár 1-2 hét is lehet a várakozási idő, de minden fennakadás nélkül megérkezett, összesen 90.15USD-t fizettem a 2 modért.

A megrendelés egyben érkezett, de a két modkit külön volt benne csomagolva. A hátsó gombos egy karton dobozban érkezett, amiben minden lépéshez szükséges alkatrész külön-külön zacskóba volt porciózva. Tartalmát tekintve kapunk egy csavarhúzót, egy szétpattintáshoz való műanyag feszítő eszközt, egy hátlapot a kontrollerre, külön darabokra szedve a gombos panelt és a szükséges szalagkábeleket illetve egy marék tartalék csavart. A ravaszmod egy átlátszó műanyag dobozban érkezett, szintén minden jól el van benne választva és itt is tartozék a csavarhúzó a műanyag feszítővel, de ehhez a modhoz kell kézközelben tartani egy csípőfogót vagy ollót, hogy a műanyag alkatrészeket ott tudd lecsípni, ahol kell. Részletes, lépésről-lépésre leírást nem közölnék, mert nem csináltam minden lépésről fényképet, se videót illetve a gyártó YouTube csatornáján mindenhez van bemutató. Nekem fontos volt, hogy az R3-L3 gombokat is át tudjam a hátsó gombokra programozni, ezért nem tudtam megúszni forrasztás nélkül az összeszerelést. Ezt leszámítva még a touchpad-hoz kellett volna forrasztani, de az nem volt fontos így 2 kis pötty ónnal megúsztam az egészet.

Mivel a hátsó gombokhoz ki kell cserélni az összes szalagkábelt, ezért a mikrokapcsolók cseréjével kezdtem, hogy ne kelljen többször széthúzogatni meg összedugni mindent.
!!! Itt megjegyezném, hogy a gyári videóban nem mondták el, de fórumon bele lehetett futni az információba, hogy miután szétszedted a ravaszokat akkor azok tengelyét rögzíteni érdemes a gyári alap állásban különben ~2mp-ként búgni fognak!!!

Az igazság, hogy a saját tanácsaimat sem fogadtam meg hiánytalanul, ugyanis munka után álltam neki a szerelésnek délután 5óra magasságában és kb. este 9-re fejeztem be. Ez február végén azt jelentette, hogy nagyrészt lámpafénynél kellett dolgoznom vele. A ravaszok szétszedése és összerakása okozott némi fejfájást mert nem akart az egyik tengely kijönni, majd összerakásnál a kis műanyag pöcök ami a mikrokapcsolót nyomja mindig kiesett és mire a forrasztásra került a sor addigra már a szemeim is el voltak fáradva, de minden hiba nélkül összeraktam és azóta azt a kontrollert használom szinte állandóan.

Összegzés, tapasztalatok

Gond nélkül megy vele a COD, R6 Extraction, Destiny 2 és még vár rám a Doom Eternal 2 DLC-je. De ezeken felül más stílusú játékokban sem érzem azoknak a funkcióknak a hiányát amikről a módosítások miatt le kellett mondani, például a Diablo 4 bétáját is ezzel játszottam, de ha úgy lenne akkor van még egy sima DualSense is a polcon. A gombok nagyon feszesek, határozott nyomáspontjuk van, a két szárny nagyon kézre áll, a két belső gomb picit több szokást igényel de azok is jó helyen vannak és nagyon gyorsan át lehet programozni őket ha valami mégsem úgy van ahogy kézre állna. A hátsó gombok lényege, hogy ne kelljen az analóg karokról levenni az ujjaid amikor ugrani, guggolni akarsz és így megszakítás nélkül tudod ezeket megcsinálni célzás közben, illetve amikor levegőt veszel távcsöves puskával akkor sem a kart kell benyomni miközben próbálsz célra tartani. A mikrokapcsolós ravaszok a gyári 7-8mm-es út helyett 1,5-en érzékelnek, ezáltal egylövetű fegyverekkel gyorsabban tudsz ismételni és talán valamivel gyorsabb a reakció ideje is. A gyári Sony töltőállomásra kell külön mod-ot rendelni, mert a hátsó gombos megoldással másképp nem használható.

Egy részről elégedett vagyok, nagyon jó reszponzív és gyors ravaszokat kaptam és 4 programozható, ugyancsak kiváló hátsó gombot. Kicsit ki is élhettem a szerelő hajlamaimat, a gyerekeim is élvezték nézni és a pici kezükkel segítettek is néha. Másrészről azt nézve, hogy mi van a csomagban és nekem kell vele vesződni, bukom a garanciát a kontrollerről, ahhoz képest még ez a megoldás sem olcsó bár még mindig jelentősen olcsóbb mint bármelyik készen megvehető Pro kontroller a piacon, legyen az teljesen egyedi tervezés vagy egy módosított DualSense.

Hozzászólások

(#1) Yodafon


Yodafon
senior tag

Megneztem, BDM-030-am van. Next! :DD

I'm gangsta!

(#2) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ez mehetett volna címlapra is, elég kimerítő, grat :R
Illetve van némi helyesírási hiba, amit lehetne javítani :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) Xaels válasza Yodafon (#1) üzenetére


Xaels
félisten

Van BDM-030-ashoz is már. [link]

[ Szerkesztve ]

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#4) Xaels válasza hcl (#2) üzenetére


Xaels
félisten

Köszönöm. Jelezd kérlek mi van elírva, javítom mert egy részét telefonról írtam.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.