2024. április 14., vasárnap

Gyorskeresés

ATM-ek és mögöttes szervek!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyszerűen ki kell írnom magamból, mi történt. Na nem azért, mert egyedi eset lenne, hanem azért, ahogyan baktattam a megoldás felé vezető úton.

Személy szerint nem szeretem a számlámon tartani a vagyonomat. Egyfelől nem bízok a bankokban, másfelől ha van a számlámon egy kis zseton, képes vagyok bármilyen hülyeséget megrendelni az internet világából.

Így amikor jelezte felém főnököm, hogy utalt, vidáman ugráltam el a megszokott ATM-ig, hogy kezembe foghassam előző havi munkám gyümölcsét, mint ahogyan azt teszem minden hónap elején. Csak most nem ment minden terv szerint.

A kártyát beraktam, PIN pipa --> Add ide a pénzem!
Már a leszámolás folyamata ment, mikor egy hirtelen villanás, a gép elsötétül, majd visszatér minden pár másodpercet követően, és... Üdvözlöm! Kérem helyezzen be egy kártyát!

Lefagytam. Én is, nem csak a gép. Se pénz, se kártya.

Próbálkozás Level 1

Felhívtam a bankot. Igaz ugyan, hogy 10 perc kellett, mire elnavigáltam egy ügyintézőig, de azt meg kell hagyni, jól felépített rendszerük van és hallható is, amit a robotasszony mond.
Elmeséltem a történteket, a megnyugtató válasz pedig az alábbi volt: Az elkövetkező 2 hétben valamikor ürítik és eljuttatják a bankomba, ahol át tudom venni majd.

Remek. Hó elején, a számlák rengetegében még éhezzek is 2 hétig?

Az ügyintéző nem tudott vagy akart a továbbiakban segíteni.

Próbálkozás Level 2

Fogtam magam és elmentem személyesen a Bankba. Kivártam a sorom, majd ott is elmeséltem az esetet. Ott azzal vígasztaltak, hogy lesz az 3 hét is, mire visszakapom. Egyre jobban kezdtem kijönni a sodromból.
Ekkor az alkalmazott megpendítette, hogy van ez a Simple alkalmazás, ha beviszem a kártyám adatait, akkor telefonnal tudom azt helyettesíteni.
Ez jól hangzott, csakhát ugye a kártyám és az azon szereplő adatok az ATM gyomrában pihennek. Itt hozzáteszem, hogy vadonat új kártyáról van szó, mert most járt le az előző

Mondom is a tagnak, hogy kellenének az adatok. Ő pedig felvilágosított, hogy Ők ahhoz ugyan nem férnek hozzá, nem tudja kiadni. Ismét csak remek!!!

Próbálkozás Level 3

Elkezdtem kutakodni, mígnem megtaláltam az ATM-esek elérhetőségét. Ismételt 10 perc, de már tudtam is beszélni az ügyintézővel. A történtek elmesélése után ránézett a szóban forgó automatára, és nyugtázta, hogy valóban fellépett rendszerhiba áramkimaradás végett.
Ekkor tájékoztatott arról is, hogy van a közelemben még egy ATM, próbáljam meg ott.

Felemelt szemöldökkel kérdeztem vissza, hogy vajon mit próbáljak meg OTT?
Azt mondta, hogy a pénzfelvételt. :W
Nyugodt hangon tájékoztattam róla ismét, hogy miért is telefonálok, ekkor felébredt Ő is és végre megértette, hogy nincs meg a kártyám... Majd pedig ajánlani kezdte a Simple alkalmazás megoldását. Elmondtam neki is, hogy mi ezzel a probléma, Ő pedig nyugodt hangon csak ennyit mondott: Nem probléma!

WHAT?

Elkért tőlem olyan biztonsági adatokat, amiket a legjobb haverom is tudna rólam, és közölte, már azonosított is engem. Ezt követően pedig lediktálta a benyelt kártyámon szereplő számadatokat.

Összegzés

Már tudok telefonnal fizetni és ügyeket intézni egy érintéssel, bár meglepő, hogy milyen furcsán néznek rám a pénztárosok. Azonban...
Mi az, hogy az ATM-es ügyintéző simán lekéri bárki bankkártya adatát, amelyet még személyesen a Bankban sem adtak ki nekem? Ráadásul telefonon, olyan kérdések alapján, amire a környezetem javarészt tudna válaszolni???!!!

Ez aztán egy biztonságos megoldás. Habár azzal nyitottam az írásomat, hogy nem bízok a nevezett szervekben, ez az eset csak tovább erősített abban az elhatározásomban, miszerint ne tartsam vagyonomat ilyen helyeken!

Hozzászólások

(#1) sztanozs


sztanozs
veterán

Mi az, hogy az ATM-es ügyintéző simán lekéri bárki bankkártya adatát, amelyet még személyesen a Bankban sem adtak ki nekem? Ráadásul telefonon, olyan kérdések alapján, amire a környezetem javarészt tudna válaszolni???!!!

Azért azt ugye belátod, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy a környezeted tudja, hogy benyelte épp a kártyádat egy ATM és pont fel tudják hívni pont azt az üzemeltetőt, hogy bemondják az adataidat. Ugyen nem gondolod, hogy bármilyen kártyaadatot kiadnak bárkinek? :DDD

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2) Mr. Y válasza sztanozs (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Nem kell tudni, hogy elnyelte, sőt, el sem kell nyelnie. Az ATM-es ügyintéző ugyanis nem látja, hogy van-e benne kártya, avagy sem, de ha mégis, egy ilyen hiba után nem hiszem, hogy látná, kinek a kártyája. Szóval úgy gondolom de, bárki, aki ezt az interneten fellelhető telefonszámot megtalálja, és tudja egy illető alapvető dolgait, annak kiadják kérdés nélkül.
Mint ahogyan azt a telefonszolgáltató is teszi. Személyesen kell személyi, lakcímkértya és egyebek, hogy szóba álljanak veled, de ha csak felhívod őket, elég egy 4 jegyű számot tudnod ahhoz, hogy bárki számláján módosításokat hajtass végre.

But who is watching the guardians?

(#3) wintikek


wintikek
tag

Két dolgot nem értek :D

Fizu után egyből pénzlevét:

Ha megkapod a fizudat egyből leveszed az egészet?
Spórolt pénz meg megy a párna alá v mi? :D Vagy nincs spórolt? Számlákat is postán fizeted?
Egy ilyen embert ismertem eddig, ő meg folyamat mással rendeltetett netről mert hogy neki nincs pénz a számláján, aztán mikor ki kellett volna fizetni az e-bayről érkezett cuccot már kp se volt(talán a kövi hónapba v azután, v azután....), pedig a munkájához képest pofátlan sok pénzt keresett...

ATM:
Nekem túl sok az elvárásom, vagy tényleg illene pont az ilyen helyzetek miatt egy szünetmentest tenni az atm-ek mögé? :D Vagy ne legyek ilyen kis naív?

(#4) freeknight válasza Mr. Y (#2) üzenetére


freeknight
őstag

Biztos vagyok benne, hogy az ATM-es cég nem fér hozzá a mastercard kártyaadatbázisához.
Valószínű, hogy megtalálták a kártyádat ürítéskor, így olvashatta be neked az adatait.
De ezt azért nem mondta, mert a sok értetlen ember ilyenkor nem tudná felfogni, hogy akkor miért nem külik neki egyből vissza. Mindig a banknak küldik, mert az ő tulajdonuk, csak ezzel az emberek 95%-a nincs tisztában.

wintikek: ezt én sem értem. "Nem bízom a bankokban". Aztán lesz majd nagy pofára esés, ha egyszer egy besurranó az ékszerek, tv stb mellett még a párnahuzatban lévő vagyont is viszi. Nagyon nehéz kp-t elrejteni a házban, széf se biztos megoldás, pláne a millió alatti árkategóriában.
Persze ha az embernek nincsen semmiféle megtakarítása, hónapról-hónapra él, akkor nincsenek ilyen gondjai :D

(#5) janeszgol válasza wintikek (#3) üzenetére


janeszgol
félisten

Ez olyan, mint a MÁV esete, miért nem készítk fel a télre a vasútat. Mert nem éri meg, ugyanis mediterrán ország, egyre inkább az. Az év háromnegyed (sőt, több) részben jó idő van. Olcsóbb, ha abban a kicsi időben benyelik a problémát.
Itt is. A szünetmentesekkel foglalkozni kell, lehet még szabályok is vannak rá. (DC-ben vannak az akkuk esetében.) Lehet annyira ritka ez a probléma, hogy nem éri meg vele foglalkozni.

Több embertől is hallottam már, hogy nem bízik a bankokban, de még normális érvet senkitől nem hallottam. Csak azt, hogy bármikor lenyúlhatják(?), bármikor inkasszózhatják(??), lehet elromlik a terminál, és nem lehet kártyával fizetni (ez benne van, de nagyon ritka). Pedig ha elveszted a számládon lévő pénzt (ellopják, kicsalják), ott nagyobb eséllyel kapod vissza, mint a készpénznél.

(#6) stickermajom válasza Mr. Y (#2) üzenetére


stickermajom
addikt

"egy ilyen hiba után nem hiszem, hogy látná, kinek a kártyája."

De, lát egy sikertelen tranzakciót ezzel és ezzel a kártyával.

(#7) #90088192


#90088192
törölt tag

Azért egy fejlett országban, ha hiszed ha nem, ennél érdekesebb dolgok is vannak: az én számlámat akármikor megnézheti az adó hatóság, akár visszamenőleg is, sőt bármelyik könyvelő is. Bárkinek megadhatom a számla számom, de akár a kártya számom is mert a 2 lépcsős azonosítás miatt kb semmire nem mennek vele.
Ennek tetejébe ha megbízhatónak minősített aki számára fizetek, akkor nincs szükség se PIN kódra se kutya fülére, mert ha valami nem stimmel visszakapom a pénzem.
Telefonon bármit el tudok intézni banki ügyeket is, de gyakorlatilag bármelyik hivatal képes segíteni.
Miért ne legyen bizalmam a bankkal szemben?
Én tartozok neki, ha hibázik nem sok esély van nekem rosszabb legyen. :DDD
Üdv a 21. Századból :R

(#8) Syl


Syl
nagyúr

Ha mindig felveszed a teljes fizetést, miért tartasz számlát, bankkártyát? Miért nem kéred KP-ban a fizetést?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#9) waccamár


waccamár
senior tag

Nem bízol a bankokban?
Mert mit csinál? Behúzza a számládról a zsét? Bezár, becsődöl, és elveszted a pénzed? Ettől tartasz?
Ilyenre csak nagyon extrém helyzetekben kerülhet sor - ha egyáltalán sor kerülhet.

De amikor ilyenre kerülne sor, akkor az állammal szembeni követelésed, vagyis a készpénz sem fog semmit érni.

[ Szerkesztve ]

(#10) Mr. Y


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Na akkor, megpróbálom összefoglalni az egészet:

Nem élek hónapról hónapra, és egy bizonyos takarék mindig marad a számlán.
2 okból kifolyólag nem tartom a számlán a pénzem nagyobb részét:

- Ha kártyával intézel mindig mindent, annak van kezelési költsége, nem is kevés, összeg függvényében, plusz számlavezetési díj és még sorolhatnám mindazokat, amilyen címekkel a bankok lenyúlnak a pénzünkből azért, hogy ők azt tárolják. Pedig ha belegondolunk, még nekik kéne fizetniük érte, hiszen abból élnek, abból adnak hiteleket, abból fizetik az alkalmazottaikat, amit mi berakunk, mivel biztos nem fogja mindenki kivenni az összes pénzét egyszerre. Ha ez megtörténne, akkor bizony jó pár ember nem kapná meg a pénzét, mivel MÁR nincs annyi pénz a bankokban, mint amennyi a felhasználók náluk lévő össz vagyona papíron.

- Eddig 4 alkalommal vettem életemben járművet. A kereskedőknél javarészt KP-val kell fizetni. Amennyiben azt az összeget egyszerre kívánod levenni a számládról, nem pedig részletekben (ahogy teszem azt én is), akkor x százalékát lenyúlja a bank, arra hivatkozva, hogy nagy összeget veszel fel. És nem, nem mondhatod nekik, hogy a saját pénzed, ez nem kifogás. Sőt! Bizonyos összeg felett külön engedélyt kell kérned, hogy hozzájuthass a SAJÁT pénzedhez. Másik megoldás persze, ha a kereskedőnek átutalsz vagy esetleg terminálnál rendezed a vásárlásodat, de azért szintén levon tőleg a bank nem is kevés pénzt.

Ergo: Ha kis összegekben, hónapról hónapra megkaparintod a vagyonodat, akkor a bankok nem tudnak olyan nagy mértékben meglopni. KP kifizetés pedig sajnos a cégek 95%-nál nincsen. Igaz ugyan, hogy nem annyira biztonságos otthon tartani, de megoldható. És nem lesz kevesebb akkor, amikor nem költöd (mint a számlán).

Lényegében ennyi

But who is watching the guardians?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.