2024. március 4., hétfő

Gyorskeresés

PLEX: multimédia az egész lakásban

Írta: | Kulcsszavak: HTPC . PLEX . KODI alternatíva . PLEX Media Server . PLEX Home Theater

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

PLEX, mint Kodi alternatíva

A legtöbb házimozis leírás az XBMC/KODI célszoftverrel foglalkozik, én azonban a kezdetek óta jobban szimpatizálok a PLEX családdal. Szinte mindegyik ismertebb szoftvert kipróbáltam már, de mindig visszatértem a jól bevált kombóhoz. Értem ezalatt, hogy a PLEX áll egy szerver és, de nem szükségszerűen egy kliens programból, de kezdjük az elején.

A HTPC építés előtti időkben is nagyon foglalkoztatott a dolog, hogy a nappalimban lévő PC-n lévő tartalmakat hogyan érem el pl. a hálóban. Akkor még DLNA megosztással oldottam ezt meg, ami szép volt, jó volt, de valahogy hiányzott a grafikus felület. Ekkor találkoztam először a PLEX-szel, a Samsung okostévémre telepíthető verzió formájában. Nagyon megtetszett, de az akkori TV-men sajnos nagyon akadozva működött.

Mikor beüzemeltem az első HTPC-met, végigpróbáltam az ismertebb célszoftvereket, így a már korábban megismert PLEX-et is. Elsősorban sorozatokat nézünk, így még mindig fontos szempont volt, hogy a nappaliban és a hálóban is tudjam őket nézni és ne kelljen keresgélni, melyik sorozattal épp hol is tartottam. Mivel a PLEX felépítése mindenképpen szükségessé teszi a szerver telepítését, ami közös adatbázist is jelent, ezt kipipálhattam. Ezen túlmenően utazásaink során is élvezhetjük ezt a kényelmet. Az otthoni szerver tartalmát megoszthatom a neten (akár másokkal is), így egy laptop/tablet/telefon kell csak egy wifi kapcsolat mellé és a világ bármely pontján nézhetem a sorozataimat.

Elsősorban ezen tudása miatt tettem lenne a voksom a szoftver mellett.

Kicsit részletesebben a felépítése:

PLEX Media Server:

Ezt mindenképpen telepíteni kell! Legalábbis egyet mindenképpen. Induljunk ki egy normál felhasználásra szánt otthoni hálózatból. Van egy szerver gép (ez lehet PC, NAS vagy mint nálam is, maga a HTPC). Szóval telpítem a szervert a HTPC-mre, majd beállítom, hogy milyen típusú tartalmakat, milyen könyvtárakból olvasson be. Ezt a részét is jobban szeretem pl. a Kodiénál, mert itt én olyan könyvtárakat készítettem, hogy "SD Filmek" "HD Filmek" "3D Filmek" és ezeket külön-külön fogja megjeleníteni a lejátszóm. Szóval beállítom, a média típusokat és konyvtárakat, elkezdi átvizsgálni a tartalmat és a beállított scraperek segítségével letölti a szükséges információkat.
Akár már ezzel is kész lenne az otthoni hálózati multimédia, a böngészőben bármelyik gépen elérem és le is tudom játszani a tartalmakat.

PLEX Home Theater:

Ez a következő lépés. Nálam a "szerveren" is telepítve van, hiszen ez maga a HTPC-m, és a laptopon is. Ez tulajdonképpen egy lejátszó szoftver, amely skinekkel beállítható kinézet mellet egy jól átlátható, teljes képernyős, jukeboxos megjelenítést biztosít a tartalmaimnak.

RasPLEX:
A hálóba beszereztem egy Raspberry-t, amire szintén elérhető a szoftver, így ott is élvezhetem a régi CRT TV-n a sorozatokat, filmeket, képeket, zenéket. Mivel a RPi-n van HDMI kimenet is CEC támogatással, így egy fejlesztést eszközölve már van is egy okostv-m.

Hogyan használom én a PLEX-et:
Van egy szerver telepítve az otthoni HTPC-n és van egy szerver a munkahelyi gépemen telepítve. Mindkét szerver úgy van beállítva, hogy az általa kezelt tartalmat el lehessen érni a világhálóról is, így aztán otthon is látom a munkhelyi gépet és fordítva. Az otthoni HTPC-n vagy a hálóban lévő Rpi-n is nézhetem az általam futtatott szerverek tartalmát. Telepítve van az androidos telefonomra is az app, így azt tudom lejátszóként (bárhol a világon) és távirányítóként is használni.

Amennyiben igény mutatkozik rá, egy következő cikkben leírom a különböző komponensek telepítését és beállítását.

Köszönöm, hogy elvolvastad (első) írásom.

Hozzászólások

(#1) Joccc07


Joccc07
addikt

Jó lett!

Tervezek otthonra én is egy ilyet de még azt se tudom, hogy kezdjek neki úgyhogy mindenképp várom a folytatást! :R

>Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla<

(#2) Ayden89


Ayden89
csendes tag

Szívesen elolvasnám a folytatást!

Nem túl rég (~1 hónapja) használom én is hasonlóan sorozatokhoz, 1-2 filmhez a Plex szervert az asztali PC-men (csak a mappát állítgattam, semmi komoly). Nagyon bevált nekem is, mondjuk valami hasonló felületű kliens progi nem lenne rossz hozzá mondjuk LG WebOS- re :D

Esetleg leírhatnád hogy milyen komponensekből áll a HTPC-d, csak kíváncsi vagyok rá :))

[ Szerkesztve ]

Nexus 5 w/ Android M

(#3) Orionhilles


Orionhilles
senior tag

Szintén várós a folytatás! :K

Érdekes a dolog, lehet át fogok állni rá. :K

– Yet, thou serves with thine eyes clouded in chaos. Thou, bound in the cage of madness. I am he who commands those chains – Fate/Zero Berserker Mad Enchantment

(#4) ferensz válasza Ayden89 (#2) üzenetére


ferensz
senior tag

WebOS tv-n UK lokáció, storeban PlayZ nevezetű alkalmazás. 3 font, de nem kell legalább külön médialejátszó.

"jah, mert a többi nyelvben a for nem for, hanem kapswagenschmetterling"

(#5) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

RasPLEX: ... élvezhetem a régi CRT TV-n a sorozatokat,...

CRT-n élvezni a TV-nézést? :U

(#6) Magga


Magga
aktív tag

Köszönöm! :R

(#2) Ayden89
Ház: Silverstone LC16M fekete
Lap: valami MSI
CPU: i3 4330
ssd rendszernek + 2*3TB WD RED HDD

És van egy Harmony One távom, amit nagyon szeretek!

Tudom kicsit erős HTPC-nek, de néha megy rajta photoshop meg néhány régebbi játék is.

(#5) KaiotEch
Kiragadtad a lényeget! :C

(#7) Ayden89 válasza Magga (#6) üzenetére


Ayden89
csendes tag

(#6) Magga: Ez így kifejezetten jól hangzik :D

(#4) fec555: Köszönöm szépen!

Nexus 5 w/ Android M

(#8) sulu1701


sulu1701
aktív tag

Szia!

Engem is érdekelne a folytatás ,kifejezetten a bárhol a világon nézhetem a sorozataimat rész.

(#9) Heimdallr75


Heimdallr75
őstag

sziasztok,

jómagam egy hostingon próbálkozom ezzel, sajnos még a teljesítményt nem tudtam kipróbálni, mit reagál ha 3-4 stream van.
Aki esetleg segítene tesztelni megköszönöm, felveszem plexben a barátok közé (dobjatok egy privit) és próbálgassa kicsit.

الغريبة في هذا الكوكب

(#10) MineFox54


MineFox54
őstag

Sziasztok!

Van egy debianos szerverem, amire feldobtam a plex servert, viszont a webgui nem elérhető, még localhostról sem. Ez alapján tettem fel: [link]

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.