2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Nedves-, vizes-, salétromos falak ellen: injektálás, utólagos vegyi falszigetelés

    Utólagos vegyi falszigetelés, azaz injektálás, mint lehetséges megoldás a nedves-, vizes-, salétromos falak ellen

    Általában régebbi épületek jellemző velejárója a salétromos fal, vizes-, nedves vakolat és a pergő festék. Ezeket általában az alulról felszálló nedvesség okozza, mely jelentkezhet a korábban készült kátrányos vízszigetelés elöregedése, megsérülése vagy annak teljes hiánya miatt. Sajnos a sérült vakolatrészek már menthetetlenek, így annak cseréje mellett célszerű arról is gondoskodni, hogy megakadályozzuk a víz utánpótlását azzal, hogy elzárjuk az útját. Ennek egyik lehetséges módja az utólagos falszigetelés vegyi anyaggal, azaz az injektálás.

    Folytatás...

    Magga 8 éve 0

  • Hangulatvilágítás nappaliban LED szalagból

    Az alap gondolat:

    Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy valamilyen hangulatvilágítást kell kialakítani a nappaliban például esti TV nézésre. Mivel folyamatban van a ház "ledesítése" kézenfekvő választás volt a LED egész konkrétan LED szalag használata. Sokat törtem a fejem, hogy hova kerüljön, mit világítson meg, aztán hirtelen felötlött, hogy a falra szerelt TV mögé készítek valamilyen világítást, akkor nem kell a kábelrengeteget néznem, hiszen annak már korábban kialakítottam kábelcsatornát.

    Első körben arra gondoltam, hogy meleg fehér LED-ekkel szerelt szalagot ragasztok a TV-re, amit mindenképpen úgy oldottam volna meg, hogy fényerőszabályozható legyen. Később jött az ötlet, hogy egy RGB szalag sokszínűséget vinne a nappaliba, így emellett döntöttem.

    Alkatrészek beszerzése:

    Alaposan körbenéztem a lehetséges beszerzési források tekintetében és úgy döntöttem, hogy mivel a projekt nem emészt fel túl nagy összeget, itthoni webshop(ok)ban rendelem meg a hozzávalókat, így az esetleges garanciális problémákat (gyorsabban) tudom kezelni.

    RGB LED szalag:

    A jó öreg 5050 SMD-s RGB LED szalagot választottam 60led/méteres kiosztással és szilikon borítással, hogy takarításnál kevesebb baj legyen vele.

    Folytatás...

    Magga 8 éve 7

  • PLEX: multimédia az egész lakásban

    PLEX, mint Kodi alternatíva

    A legtöbb házimozis leírás az XBMC/KODI célszoftverrel foglalkozik, én azonban a kezdetek óta jobban szimpatizálok a PLEX családdal. Szinte mindegyik ismertebb szoftvert kipróbáltam már, de mindig visszatértem a jól bevált kombóhoz. Értem ezalatt, hogy a PLEX áll egy szerver és, de nem szükségszerűen egy kliens programból, de kezdjük az elején.

    A HTPC építés előtti időkben is nagyon foglalkoztatott a dolog, hogy a nappalimban lévő PC-n lévő tartalmakat hogyan érem el pl. a hálóban. Akkor még DLNA megosztással oldottam ezt meg, ami szép volt, jó volt, de valahogy hiányzott a grafikus felület. Ekkor találkoztam először a PLEX-szel, a Samsung okostévémre telepíthető verzió formájában. Nagyon megtetszett, de az akkori TV-men sajnos nagyon akadozva működött.

    Mikor beüzemeltem az első HTPC-met, végigpróbáltam az ismertebb célszoftvereket, így a már korábban megismert PLEX-et is. Elsősorban sorozatokat nézünk, így még mindig fontos szempont volt, hogy a nappaliban és a hálóban is tudjam őket nézni és ne kelljen keresgélni, melyik sorozattal épp hol is tartottam. Mivel a PLEX felépítése mindenképpen szükségessé teszi a szerver telepítését, ami közös adatbázist is jelent, ezt kipipálhattam. Ezen túlmenően utazásaink során is élvezhetjük ezt a kényelmet.

    Folytatás...

    Magga 9 éve 16538

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.