2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

MT657x/658x/659x root és backup MTKDroidTools segítségével - Frissített változat

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az eredeti leírás már látszólag kezd elavulni.

Ez miatt hoztam létre a mostanit, ami kicsit frissített változat.
A módosítás elsődlegesen az, hogy az előző leírásban történt frissítést kevesen olvasták el, és értelmezték.
Ez miatt többször kellett ugyanazt leírni; idézet:
„idézet”
frissítés 2013.10.02.Az újabb verziónál, mint pl. a 2.4.8, ott a leírt factory módban történő mentés továbbra is működik MT6577 esetén, illetve jó hír, hogy a root-olt MT6589 telefonok esetén normál módon bekapcsolt telefonnál is működik az ideiglenes root megszerzése, tehát a mentés is!

Tehát amit érdemes tudni:
Az MT6589/6582/6572/6592 SOC-ok esetén a 2.4.8b vagy az feletti verziókat célszerű használni.
(Pl. a 6572-es SOC-cal a 2.4.8 nem igazán tud mit kezdeni)
A Flashtool 5-ös verziója szereti azt a fajta scatter file-t, amit a 2.5.3-as MTKDT verzió csinál.
A 2.4.8b előnye, hogy az az utolsó olyan verzió, amely menti a cache és data partíciókat is.

Alapvetően a 2.4.8b – 2.5.2 verziók között túl nagy eltérés nincs a már említetten kívül.
A 2.5.3 viszont más típusú scatter file-t csinál (A Flashtool 5.x-es verziójához jobban illeszkedőt)

Nézzük akkor a menetét:
Először is szerezz be egy legalább 4GB-os fizikai SD kártyát, és tedd bele a telefonba (természetesen amennyiben nem bővíthető a telefon SD kártyával, erre nem kerülhet sor).

Valamely neked tetsző MTKDT változatot töltsd le, ha pedig épp nem működne megfelelően, akkor válaszd a legmagasabb verziószámút.
2.4.8b
2.5.0
2.5.1
2.5.2
2.5.3
Letöltés során a víruskeresők jelezni fogják, hogy kártékony programról van szó.
Ez ezért van, mert kártékony szoftvernek értzékeli. Nos, tényleg kártékony, hiszen rootkit van benne. Nekünk meg pont ez kell.

A programot telepítsd (kicsomagolja magát egy könyvtárba).
Töltsd le az adb drivert is, mivel az MTKDT adb kapcsolaton keresztül dolgozik.
Telepítsd és ismertesd meg vele a telefonodat:
A telefont normál módon indítsd el.
Miután már üzemel, kapcsold be az usb hibakeresést, majd csatlakoztasd a telefont a számítógéphez usb kábel segítségével.
Ha sikerült felismernie a telefont, akkor kiírja róla azokat az információkat, amiket tud.

Mindig figyelj az információs dobozra, és olvasd el, mit ír ki a program.

Ha segítséget kérnél valamilyen sikertelenség végett, akkor az MTKDT által kiírt hibaüzenetet mellékeld. Ez nagyban segíthet abban, hogy választ kapj.

1, Előkészület
Mielőtt bármit csinálnál, a legfontosabb az, hogy egy scatter file-t készíts. Ez azért fontos, mert pl. ebből kiszámítható az SP Flashtool programmal végezhető mentés is; root jog nélkül.

2, Első ellenőrzés
A második legfontosabb dolog, hogy megnézd azt, hogy a bal alsó sarokban lévő kis jelzőnégyzet milyen színű. Ennek 3 lehetősége van:
- 2.a kék: nem root-olt telefon, nem létesíthető root joggal felépített kapcsolat az aktuális állapot szerint.
- 2.b sárga: vélhetően root-olt telefon, hiszen a sárga négyzet mellett az szerepel, hogy már van telepített su bináris a telefonon, és a root gomb megnyomásával ez elérhető.
- 2.c zöld: vagy insecure kernellel ellátott és root-olt telefon vagy csak szimplán insecure kernellel ellátott telefon, ami viszont a mentést is lehetővé tesz; ez esetben a root gomb nem aktív, és minden funkció működni fog.

3, Ideiglenes root megszerzése
A 2, pontban leírt színektől függően kell cselekedni.
Alapvetően arról szól az itteni root-olás, hogy ideiglenes root jogot szerezzen magának a program, így biztosítva azt, hogy lehessen teljes rendszermentést végrehajtani.

- 3.a – kék: nincs su bináris telepítve, és secure kernel. Ekkor nyomj já a root gombra, és kövesd az MTKDT információs dobozában leírtakat, illetve a telefonon megjelenő utasításokat, ha van ilyen.
Amennyiben nem sikerül a root-olás, úgy azt ki fogja írni: pl. kiírja, hogy a telefon CWM-men keresztül root-olható, vagy egyébet (minden információ/hibaüzenet nincs a birtokomban).

- 3.b – sárga: mint azt jelzi is, van telepített su bináris, a root jog megszerezhető a root gombra kattintva. Tehát kattints a root gombra, és figyeld a telefonod képernyőjét: kérhet root jog megadását a SuperSU vagy egyéb engedélyező alkalmazás! Ezt a figyelmeztetést az MTKDT is kiírja az információs dobozba.
Ha kér root elérést az MTKDT, és a telefon ezt jelzi, akkor add meg neki (allow) az engedélyt!
Ezek után pár másodperc múlva (10-15) zöldre vált a bal alsó sarokban a négyzet, illetve az információs dobozban írni fogja, hogy az ideiglenes root jog elérése működik, egészen az újraindításig.

- 3.c – zöld: vagy root-olt a telefon, vagy insecure kernel van a telefonon.
Gyakorlatilag itt nincs más teendő, mint a 4. pontra ugrani, hiszen a root jog elérés biztosított.
(A teljeség kedvéért ez nem jelenti minden esetben, hogy a rendszerben van su bináris telepítve, ám ekkor az insecure kernel biztosítja nekünk a root jog megszerzésének lehetőségét)

4, Backup, ideiglenes root esetén
Már egyszerű a dolgunk.
A root and backup fülre kattintva láthatjuk, hogy aktív a backup gomb.
Természetesen erre rá kell kattintani, és a folyamat elindul. A rendszertartalomtól függően 10-30 perc is eltelik, mire a teljes rendszermentés elkészül.

Azért érdemes figyelni, hogy hol tart, mert ha végzett, akkor egy felugró ablakban megkérdezi, hogy „Compress backup?” (vagy ilyesmi...), itt egyéni szájízünk szerint dönthetünk, hogy bezippeltetjük (szép magyar kifejezés ;) ), vagy nem.

A zip, amit készít, az nem alkalmas CWM recovery-ből történő visszaállításra. Ezt sokan gondolják, de nem igaz.

Az MTKDT a művelet során az SD kártyára is létrehoz egy mentést, mégpedig /clockworkmod/backup/<dátum> könyvtárba! Ez egy CWM 5.4.0.0 mentés, ami igen hasznos tud lenni. A telefonon lévő állapot alampentése.

5, Mit kezdjek a létrehozott backup-pal?
Természetesen tedd el jó helyre, írdd ki CD-re, tedd fel felhőbe, hogy meglegyen a nehezebb időkben (jellemzően újraélesztés során.
Ez a javaslat vonatkozik a teljes rendszermentésre, és arra a CWM backup-ra, amit az MTKDT az SD kártyára készített.
Ha pedig szükség lenne rá neadj’Isten, akkor így tudod felhasználni <link>.

Egyéni személyes kérés: szakmai kérdésekre használd a fórumtémát, hisz azt mások is olvassák. Többektől várhatsz választ. Mivel túl sok privát üzenetet kapok – nem értem igazából, hogy miért – nem fogok tudni válaszolni mindenkinek, főleg nem azonnal. Volt már, hogy 3 hét után válaszoltam valakinek, valakinek meg egyáltalán nem sikerült.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.