Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#60869) maajsz válasza stingy2 (#60867) üzenetére


maajsz
senior tag

Sikertelen a forgalmi vizsga, ha:
sebessége megtévesztő az elsőbbségadás tekintetében;" (tehát pl. lelassítok egy gy.átkelőnél, mert jön egy biciklis)

Ennél a szitunál konkrétan jó ideig állt a kerékpár mellett, a zebra előtt méterekkel leszállt, tehát teljesen szabályos, egyértelműen övé az elsőbbség. Az autós kiemelten rosszul választott sebességet. Tehernél, busznál szokták mondani, hogy ne csalogasd le a gyalogot, de az minden olyan esetre igaz ha még méterekre van az átkelőtől és éppen sétál az irányába. Nyilván nagy járműnél az igaz, hogy ilyen esetben ne állj meg mindig mert qwára nem gazdaságos. De ez semmilyen mértékben nem mentesít az elsőbbségadási kötelezettség alól.

Ja, és a bizalmi elv alapján én azt kell, hogy feltételezzem, hogy meg fog állni.

A bizalmi elv addig tart, amíg a másik fél szabályt nem szeg vagy már előre látható, hogy szabályt fog szegni. Amit te hoztál példának, hogy gurul a gyalogátkelő felé egy biciklis, ott már nem él a bizalmi, mert látod, hogy szabálytalanul akar kijönni eléd, mert nem illeti meg az elsőbbség. Neked viszont mindent meg kell tenned a baleset elkerülése érdekében, mert ha időben észleled de b@szol lassítani és elütöd (merthogy "nekem van elsőbbségem"), úgy hogy közben lett volna lehetőséged ezt megakadályozni, ugyanúgy meg leszel vasalva, csak enyhébben.

..semmi ilyesmire nem hívják fel a figyelmed. Arra hívják fel, hogy ne törd össze az árut, és ne menj neki semminek.

Konkrétan benne van az elméleti tananyagban, szakoktatói felvételin van tétel C-s fékútról, pont erről kell benne beszélni.

Más tészta, hogy a Kresz duplán van biztosítva ilyen esetre, de erről szerintem itt már számtalanszor lehetett vita, a gyalog sem léphet le addig amíg meg nem győződött annak veszélytelenségéről. Itt nem tudom ezt rá lehet e húzni, ez nem menti fel az autóst semmilyen szinten, de lehet ő is kap ezért valamit.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.