Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12901) Joltee


Joltee
aktív tag

Erről a WD 3TB HDD-ről mi a véleményetek?

Chuck Norris elszámolt végtelenig! Kétszer is... :D

(#12902) King Unique válasza Cheesy (#12900) üzenetére


King Unique
titán

Pár hónapja láttam egy cikket vmelyik Chip /PC world lapban, ott külső vinyóra aszem kb. 5-25 év élettartamot írtak, többnyire kikapcsolt állapotban, nem túlhajtva.
Nyilván, ha nem megy folyamatosan, mint egy belső hdd, csak alkalomszerűen, kevésbé használódik el mechanikája stb. Függ azért vinyótól is, mert mai gyatra minőségű költséghatékony gyártás eredményeként sok pár év után bedöglik, + tervezett elavulás, h rákényszerítsék usert az újbóli vásárlásra, de azért akadnak strapabíró szériák, mint pl. a fentebb említett 3,5"WD Red.
Ott van lemágneseződés is, de nem is tudom hány év után jelent az gondot, ill kell lemágnesezni [link]
Ha megfelelően használod, nem dobálod, azért néhány évig biztos kibírják külsőként, azalatt meg fejlődik annyit a technológia, h bővén újat, nagyobbat veszel, arra mentesz. De általánosan célszerű több helyre, biztos, ami biztos alapon :K + csomó szoftver van - HDS - amivel folyamatosan nyomon tudod követni vinyó állapotát és hiba esetén még idejében léphetsz.
Van topicja, Winchesterek megbízhatósága / élettartama.

(#12901) Joltee: 3,5" gyári kompaktba megbízható, bevált széria a MyBook. :K

[ Szerkesztve ]

(#12903) Lewzke válasza Cheesy (#12900) üzenetére


Lewzke
őstag

Az olcsó megoldás a külső HDD használata csak mentéskor, tehát keveset kapcsolod be és egy ingyenes felhő szolgáltatás, persze az eléggé korlátolt méretű.

(#12904) Segesdy válasza BonFire (#12893) üzenetére


Segesdy
tag

Köszi akkor valszeg ilyen lesz, mert itt is napi használatban lesz a cucc... ;) köszi.

(#12905) Cheesy válasza King Unique (#12902) üzenetére


Cheesy
őstag

King Unique, Lewzke köszi a válaszokat!

Felhő szolgáltatásért még fizetnék is éves díjat, ha tudom, hogy a szolgáltató a tartalmat nem használja fel, nem fér hozzá. SpiderOak ilyen, de ott valamiért nem működött nekem a szinkronizáció, hagytam is a fenébe.
Egy sima, felhős tárhely kellene, ami azért általában redundáns, nem igazán tűnik el róla adat, illetve nem is ragaszkodok az ingyenességhez.

Akkor most keresek egy megbízható, külső vinyót. Vagy veszek még egy ilyet, mint amit a gépbe az SSD-k mellé vettem tárnak: WDC WD20EFRX-68AX9N0

www.vakbelmutet.hu

(#12906) Lewzke válasza Cheesy (#12905) üzenetére


Lewzke
őstag

a magyar Tresorit felhője elvileg jó védelmet biztosít az adatoknak, kliens oldalon titkosítja, így a Tresorit emberei sem tudnak hozzáférni az adataidhoz, a gond vele még az, hogy a kliens még nem kiforrott és kevés lehetőséget nyújt a Dropbox vagy egyéb felhő szolgáltatásokhoz képest, illetve még nem indult el a fizetős szolgáltatásuk.

[ Szerkesztve ]

(#12907) Cheesy válasza Lewzke (#12906) üzenetére


Cheesy
őstag

És mi a helyzet a LTO szalagokkal?
LTO3-asat olvasót lehet már kapni kb. 50k-ért, lemezeket 5-6k/db áron. Darabja 400GB. És mivel nem törlöm ami rajta van, ezért 1 írási ciklus / adat. A gyártó (HP) kb. 30év(!) élettartamot ír az így megírt kazettákon tárolt adatok visszaállíthatóságára. 400GB rengeteg adat, ha képekről van szó.

www.vakbelmutet.hu

(#12908) King Unique válasza Cheesy (#12905) üzenetére


King Unique
titán

Ha van hely gépbe, vehetsz még egy Red-et, megbízható, jó széria. :K
Azért ne bonyolítsd túl szerintem, családi, nyaralási egyéb archívumnak bőven megteszi külső vinyó, ha van rá keret többre másolva, a titkosított felhő is jó dolog lenne, mert a simáknál előfordulhat, h 3. félnek kiadják adatokat, pl. hatóságoknak...
Optikai lemezeknél is akadnak 100 évre - Kodak - , ill 50 évre szavatolt BD lemezek is - Panasonic - akár 1000 év az M-Dics-el, igaz ezek hátránya írogtás, kis tárhely...
Ez az LTO dolog egy átlag usernek hétköznapi adatokhoz kicsit erőltetett szerintem, de ha keret, kedv van hozzá, egy jó alternatíva lehet.

[ Szerkesztve ]

(#12909) Cheesy válasza King Unique (#12908) üzenetére


Cheesy
őstag

Jogos, hogy ágyúval verébre eset, de olyan megoldást keresek, ami "write and forget" X évig. (Ami inkább XX legyen :) ) Idáig az LTO technológia a legtartósabb.
Külső vinyó esetében, ha évente az összes használat annyiból áll, hogy ráírom azt a plusz adatmennyiséget, úgy hány évig marad meg rajta?

Úgy értem, ha egy szektorra írás történik, de tegyük fel 10 évig nem történik ennek a szaktornak a módosítása, viszont ez alatt a 10 év alatt évente 2-3x írva van a HDD-re új adat, akkor a legrégebben írt szektorok adatmegmaradása mennyire biztos? Vagy 2-3 évente teljes adatmentés a backup vinyóról, majd ujra visszaírni rá az adatokat? Valahogy nem fér a fejembe, az egy helyben állástól hogy mehet tönkre egy HDD? Zárt, vákuumos rendszerről beszélünk, pormentesről. Mi történhet vele, amíg egy helyben, rázkódásmentesen, szárazon tartva áll?

www.vakbelmutet.hu

(#12910) King Unique válasza Cheesy (#12909) üzenetére


King Unique
titán

Leírtam #12902-ben...jós nem vagyok én se, mivel külső hdd-t azért nem használ évtizedek óta senki, így lehetetlen megmondani meddig bírná, ha megkíméled, odafigyelsz megfelelő tápellátásra, tartósan ne melegedjen túl, ne ütődjön meg stb., azért sokáig kihúzza, de fizikai adattárolónál Murphy törvénye alapján, "ami elromolhat, az el is romlik" .
Ha nagy értekezésbe akarsz bonyolódni, ajánlom figyelmedbe liksoft szakit innen PH-ról, ő ezzel foglalkozik, vmint adatmentés, hdd probléma topicot.

(#12911) TonTomika válasza Cheesy (#12905) üzenetére


TonTomika
aktív tag

Szerintem mindenképpen tarts otthon egy darab megbízható külső HDD-t, illetve vess be egy fizetős felhő szolgáltatást. Nekem eddig ők voltak a legszimpatikusabbak: [link]

$50-ért egy évre előfizetve végtelen tárhelyhez jutsz, ez szerintem egy korrekt ajánlat.

(Egyébként nekem van egy olyan 200GB-os Maxtor SATA vinyóm ami 5-6 éve napi szintű használatban van, rendszerlemezként és még ma is megy.)

[ Szerkesztve ]

(#12912) BonFire válasza Cheesy (#12909) üzenetére


BonFire
veterán

„Úgy értem, ha egy szektorra írás történik, de tegyük fel 10 évig nem történik ennek a szaktornak a módosítása, viszont ez alatt a 10 év alatt évente 2-3x írva van a HDD-re új adat, akkor a legrégebben írt szektorok adatmegmaradása mennyire biztos? Vagy 2-3 évente teljes adatmentés a backup vinyóról, majd ujra visszaírni rá az adatokat? Valahogy nem fér a fejembe, az egy helyben állástól hogy mehet tönkre egy HDD? Zárt, vákuumos rendszerről beszélünk, pormentesről. Mi történhet vele, amíg egy helyben, rázkódásmentesen, szárazon tartva áll?”

Hm. Te most egy szakmai fórumon azt várod, hogy objektíven mondjuk meg neked a jövőt? :F Erre azért még ŐK sem képesek.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12913) HalfStar


HalfStar
csendes tag

Sziasztok!

Egy 500 GB külső merevlemezt szeretnék vásárolni, Western Digital 500GB Elements, Western Digital 500GB My Passport, Western Digital 500GB WDBKXH5000ABK ezekben gondolkozom. Kérdésem melyik lenne jobb választás vagy hasonló árban milyet ajánlanátok ezeknél jobbat,és samsung tv hez melyik lenne a jobb?

Köszönöm válaszotok

(#12914) King Unique válasza HalfStar (#12913) üzenetére


King Unique
titán

Uccsó 2 ua., egyértelműen My Passport, de ha már kapni új Elementsből és nem kell szoftveres körítés, akkor az is jó . :K
#12877 hsz-t olvasd el! :K

(#12912) BonFire: ki tudja, vmit csak kiolvasnának a kártyából, v küldenék az adat éltető energiát :DD

[ Szerkesztve ]

(#12915) BonFire válasza HalfStar (#12913) üzenetére


BonFire
veterán

Samsung tévéhez jó szívvel olyan vinyó ajánlott, amit módodban áll vásárlás előtt kipróbálni. Már csak azért is, mert egyes tévék válogatósak, például az enyém is (UE32EH5000). A gyári manualjában például le van írva kerek-perec, hogy nem alkalmas külső vinyó fogadására. Ennek ellenére lekezeli a vincsesztert, csak pendrájv után az élmény megcsappanhat, mert összehasonlítva eléggé le bír „lomhulni”. Még logikai partícióvá konvertálva sem nyeri vissza a fürgeségét.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szabad rákötni a vincsesztert, csak hogy ne lepődj meg, ha ilyet tapasztalsz. Ha nagyon rá lennék kattanva, nyüstölhetném az ügyfélszolgálatot, hogy mikorra oldják meg egy programfrissítéssel, de nekem nem ér ennyit az egész.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12916) Cheesy válasza BonFire (#12912) üzenetére


Cheesy
őstag

Nem, itt a HDD műszaki tönkremenetelére gondoltam, szerintem pár tíz éve már léteznek belső HDD-k, gondoltam az itt összegyűlt szakértő kollektíva esetleg tud tapasztalatokkal ellátni ebben a kérdésben.

www.vakbelmutet.hu

(#12917) BonFire válasza Cheesy (#12916) üzenetére


BonFire
veterán

Nekem hever itt a szekrény aljában olyan belső HDD, ami kifogástalan, csak éppen az új alaplapom nem kezeli le. Lehetett volna hozzá mindenféle kovertert venni, amivel egyáltalán nem garantált a működés, cserébe viszont pont olyan drága volt, mint egy új vincseszter, amit vettem.

Tehát ha időállóságról van szó, figyelembe kell venni az eszközök villámgyors avulását. Lassan az optikai lemezeket sem lesz mivel olvasni, mert nem fognak az emberek optikai meghajtót venni, figyelembe véve az adathordozók egyre emelkedő árát és csökkenő méretét. Inkább egy pendrive, mint egy többször írható DVD lemez ugye…

Tehát ha valamit archiválsz, 20 év múlva nem biztos, hogy azért nem tudod majd olvasni, mert tönkre ment a lemez. Sokkal inkább nem lesz hozzá beszerezhető olvasóegység.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12918) Cheesy válasza BonFire (#12917) üzenetére


Cheesy
őstag

Teljesen jogos a felvetésed, ezt én is így látom - már 10 év múlva bőven elavultnak fog számítani egy mai USB3.0 interfész, mondjuk egy My Passport esetében.
De ha én ezt a My Passportot mondjuk 5-6 évente az épp aktuális best-buy külső adattárra cserélem és közben csak pihen a fiókban az időszakos ráírások között, úgy - szerintem - van rá esély, hogy a leváltásáig táncsak megőrzi a rajta tárolt adatokat.

Más:
My Passport (1 TB) esetében van-e favorizált típuson belüli széria, ami javasolt?

[ Szerkesztve ]

www.vakbelmutet.hu

(#12919) BonFire válasza Cheesy (#12918) üzenetére


BonFire
veterán

Éppen ezért bízzuk az ilyen cuccot a felhőre. A Google-nál szerintem garantált, hogy húsz év múlva is meglesz, amit feltöltöttél, hiszen egyfelől redundánsan tárolják (amit te csak nagy anyagi áldozatok árán tehetnél meg), másfelől mindig átmentik az aktuálisan legmodernebb adathordozókra. Így húsz év múlva is csak le kell tölteni, ha úgy gondolod, hogy szükséged van rá. Ezerszer nagyobb biztonságban van a felhőben az adat, mint otthon, a szekrény aljában.

Ha meg a visszaéléstől félsz, akkor már ma is léteznek megbízható fájltitkosítási módszerek, amelyeket az életben nem tör fel senki. Különben sem érdekli senkit XY családi szülinapi videója. Ha megosztod a YT-on, akkor se nézi meg a kutya se. Nemhogy felhasználná.

Nekem most van 55 Gigás felhős tárhelyem, és a vincseszteren egyre kevesebb dolgot tartok. Persze kis pénzért még többet vásárolhatok, ha nem elég, és fizetős ügyfeleknek garantáltan megőrzik az adataikat. És ez az összeg évekre levetítve még mindig kisebb, mint amennyibe a 3-4 évente megújuló adathordozók vásárlása kerülne.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12920) Cheesy válasza BonFire (#12919) üzenetére


Cheesy
őstag

Ó a Truecryptet pl. már régóta használom. Itt nem is elsősorban a titkosításról, hanem inkább a felhő szolgáltató oldali hozzáférésről van szó. :U
Felhőből ezt fogom kipróbálni: Tresorit (magyar fejlesztés)
Még nincsenek fizetős csomagok, de a klienst ma este kipróbálom.

[ Szerkesztve ]

www.vakbelmutet.hu

(#12921) King Unique válasza Cheesy (#12918) üzenetére


King Unique
titán

Van, de azért sűrűbben is bekapcsolhatod, ellenőrizni állapotát, mert az a tuti. :K
Lehet x év múlva lesz fejlettebb usb, v vmi nagyon más, de előbbinél a visszafelé kompatibilitás majd jól fog jönni, ahogy eddig is.
Passporton azonos méreten belül, ezt nem igazán értem :F , mikor ua mindegyik, max vékonyabb Ultrában 3 helyett 2 tányéros új wd vinyó vinyó van, aztán lehet tartósabb, bár régivel se volt gond.
Lehet vinyó tárolás van több 10 éve - akkor ott érdeklődj,+ még ajánlottam pár topicot - de külső hdd nem igazán, az első db-ok kb 2003 táján bukkantak fel [link], de komolyabban megmutatkozni a kereslet irántuk, elterjedés 2006-2008 körül indult be igazán, idehaza is [link1, link2], tehát olyan túl nagy tapasztalatról még nem lehet beszélni.. :N Ráadásul egy vinyó is igazán asztali PC-ben van jó helyen, fixen rögzítve, megfelelően hűtve, tápolva, mert külsőknél ezek inverze alapvető kockázati tényezőt jelenthet élettartamot tekintve.

felhős megoldás egyre vonzóbb manapság, praktikus, én is nézegedem, próbálgatom őket mostanság, Tresorit tippet kösz :R

[ Szerkesztve ]

(#12922) Cheesy válasza King Unique (#12921) üzenetére


Cheesy
őstag

Szívesen. Itt a fészbuk oldaluk, magyarul elég kevés embert láttam megszólalni, amúgy az oldalukról sem azonnal derül ám ki, hogy magyarok az elkövetők. De elég megnézni a tagokat a különböző szinteken, nem gyenge szakemberek. :K
Közben hazaértem, töltöm is lefele a klienst és próbálom!

A WD Passportok közötti különbséget az alábbi link mintájára értem. De akkor ezek szerint nincs revízió/széria különbség a WD Passportok között?

WDBBEP0010BRD
WDBBEP0010BBK
WDBBEP0010BBL
stb.
ahogy látom csak a szín tér el.

Szerintem beruházok egy ilyenbe, a másolat meg megy majd a felhőbe.

[ Szerkesztve ]

www.vakbelmutet.hu

(#12923) Lewzke válasza Cheesy (#12922) üzenetére


Lewzke
őstag

Én közel 8 gigát már felpakoltam a Tresoritra, volt egy időszak amikor 50 giga tárhelyet adtak ha regisztráltál. Érdemes figyelni az oldalukat, szerintem még lesz hasonló "akció". Hónap végére, szeptember elejére várható a fizetős verzió, illetve a bővített kliens.

[ Szerkesztve ]

(#12924) Cheesy válasza Lewzke (#12923) üzenetére


Cheesy
őstag

Későn kapcsoltam, így jártam :)

Amit hiányolok a kliensből, az a sync-nél a sebesség kijelzése, illetve egy webes felület, ahol látnám a pontos tartalmat. Vagy legalább egy remote dir/file listát a kliensben. Mert igaz, hogy szinkronizál, de akkor is :)
Viszont becsületére legyen mondva, azonnal syncel, gyors, egyszerű.
Vajon milyen árat fognak érte kérni?

[ Szerkesztve ]

www.vakbelmutet.hu

(#12925) BonFire válasza Lewzke (#12923) üzenetére


BonFire
veterán

Én a box.com-on is kifogtam a 25 Gigás akciót, mert most csak 5 Gigát adnak. De a Copy.com most azzal csalogat, hogy nem elég, hogy 15 Gigát kapsz, de ahány felhasználó a te invitálásodra regisztrál, kapsz utána bónuszt.

Ezt most csak így offként.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12926) King Unique válasza Cheesy (#12922) üzenetére


King Unique
titán

Igen, csak színben térnek el, választhatsz kedvedre valót :K , az a lista meg csak sima vinyókról szól. Amúgy jók az új Passportok, az Ultra modellek is kaphatóak már újabb vinyóval, igaz vmivel drágábbak.

(#12927) HalfStar


HalfStar
csendes tag

Köszönöm válaszotok.

(#12928) Andrasxy


Andrasxy
tag

Sziasztok!

Van egy 500Gb-os külsö vinyóm. Az lenne a kérdésem, hogy hozzá szeretném csatlakoztatni egy TV-hez, hogy meg tudjam állítani az adást, esetleg fel tudjak venni tv adást.
Ha jól informált vagyok, akkor úgy tudom, hogy a TV úgymond kisajátítja az egész vinyot ((formázza, törli)
Viszont a vinyóra szeretnék közbe pár filmet rámásolni amit a TV-n megnézek, valamint 20-30GB-nyi képet szeretnék tárolni rajta.
Megoldható az, hogy két particiót hozok létre a vinyón, és az egyik csak a TV-jé a másikon pedig tárolom a képeket és másolgatok rá filmeket?
Fogja tudni kezelni a TV a két particiót, nem alakítja vissza az egész vinyót egy teljes patricióra?

Remélem érthetö a kérdésem, segítségeteket elöre is köszönöm.

A TV ilyen: LINK

külsö vinyó pedig ilyen: LINK

[ Szerkesztve ]

(#12929) King Unique válasza Andrasxy (#12928) üzenetére


King Unique
titán

Jobb TV-ken, médialejátszókon, set top boxokon stb., ki lehet választani több partíció esetén, h melyikre rögzítse, ami célszerű is, mert akadnak olyan készülékek, amik külső hdd csatlakoztatásakor, felvétel készítésekor alapból regisztrálják-formázzák azt , függetlenül attól, h megvan e már (rajta lévő cuccokat törli) és olyan spec. fájlrendszert hoznak létre, amit utána PC-n nem fog tudni kezelni, pl. Sony TV-knél. Nem tudom Philipsnél hogyan megy, vsz hasonlóan

De igazából én Timeshift, PVR dolgokat annyira nem nyomattam soha, leginkább csak sima lejátszást, annál meg nem volt fenti probléma. Szerintem várd meg, itt hátha vki bővebbet mond, v érdeklődj multimedia topicban is. :K
újabb márkávsl bővült a "szótáram" :) , erről a Proworx-ről se hallottam még, de nem jófélének néz ki, milyen vinyó van benne?

[ Szerkesztve ]

(#12930) tipuka


tipuka
addikt

sziasztok!
új hdd/ssd és odd vásárlására előtt állok, szeretnék egy kis segítséget kérni. (iponnál venném)
1.odd-ból mindegy milyet veszek? mert én egy évben 3x használom csak dvd-rw írásra és rendszer telepítésre.
2. arra gondoltam, hogy veszek egy 1 TB-set meg mellé egy KINGSTON 120GB SATA3 2,5" SSDNow V300 SV300S37A/120G -t. VAGY 2TB-t SSD nélkül. a kérdésem, hogy mennyire gyorsabb a rendszer ssd-vel win8 használata közben? (2 böngészővel való több ablakos böngészésre hatással van e?) mert azt tudom, hogy hip hop elindul a rendszer az ssd-vel, de azért még nem akarnék rá 24k-t kiadni.
3. milyet ajánlanátok, amire van 3 év garancia legalább?
egy ASROCK Z77 Pro3 -ba lesz és sok adatot mozgatok heti rendszerességgel 720p-1080p filmeket, szóval sokat lenne használva, ne a leglassabbat ajánljátok kérlek. :)
mindkettő verzió kb. egy árban van, cirka 39-42k a keretem, ha nem nézzük az optikai meghajtót.
előre is köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#12931) tipuka válasza tipuka (#12930) üzenetére


tipuka
addikt

hoppá most nézem, lehet rossz helyen járok. akkor melyik a megfelelő topik?

(#12932) King Unique válasza tipuka (#12930) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem ez félrement, nem? :U
Van SSD, vinyó és dvd író topic is, ott érdemes rákérdezni aktualitásokra.
Egyértelműen rendszert, progikat SSD-re érdemes tenni, sokkal gyorsabb lesz minden, nem csak a boot. :K

(#12933) Andrasxy válasza King Unique (#12929) üzenetére


Andrasxy
tag

www.proworx.at

Nem tudom milyen vinyó van benne,

[ Szerkesztve ]

(#12934) BonFire válasza tipuka (#12930) üzenetére


BonFire
veterán

Nem lesz villámgyors az SSD. Valamennyire gyorsabb, de nincs olyan, hogy pikk-pakk, indul rajta bármi is. Épp a napokban teszteltem egy erőgépen. Win8 64 bit 28 másodperc alatt bootol. A Cubase LE5 pedig a videón látható módon (3 perc 35-nél figyeld...) . Sikerült lencsevégre kapni, habár nem ez volt a videó célja.

Ebből a kettőből okulva én még bizony nem adnék pénzt ssd-ért, főleg ennyiért nem. Egy 57ezres Samsung SSD-ről van szó.

[ Szerkesztve ]

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12935) Segesdy


Segesdy
tag

Nos úgy néz ki erre esik a választásom-->WD My passport
egy kérdés lenne még, hogy ez mennyivel jobb mint az első? WD My passport Ext.

(#12936) tipuka válasza BonFire (#12934) üzenetére


tipuka
addikt

végül én is úgy döntöttem, hogy nem lesz ssd, majd, ha olcsóbb lesz veszek, mert most az árán jobb dolgot is tudnék venni, ami a gépbe jobban szükség lenne.pl. egy hangkártya. :)

King Unique: köszi benéztem a topikokba!:)

(#12937) King Unique válasza Segesdy (#12935) üzenetére


King Unique
titán

Ugyanaz a 2 :K , nem tudom mért drágább egyik-másiknál...

(#12938) Segesdy válasza King Unique (#12937) üzenetére


Segesdy
tag

Köszi a gyors választ. Igen azt furcsállottam én is, hogy drágább. Jo lesz az olcsóbb, kinézet nem annyira fontos.

(#12939) agentJ


agentJ
tag

Üdv mindenkinek.

Véleményetek szerint melyik a jobb választás,ha a hordozhatóság alig szempont?

1TB 3.5' belső merevlemez+külső rack

Vagy

1TB külső merevlemez?

Szerintem olcsóbb lenne az első,és véleményem szerint jobb is.

Apropó.
Milyen külső rack-et tudnátok ajánlani,ami rendelkezik eSATA port-al?
Legolcsóbb darab is megfelelő lenne szerintem.

És még valami:
Ezekhez a külső rack-es megoldásokhoz nem kell külön táp,elég neki az eSATA?

Előre is köszönöm a segítséget. :)

(#12940) csdm


csdm
senior tag

Tudtok ajánlani 750GB vagy 1000 GB 2,5 " külső merevlemezt? Igazából a legjobb ár/érték arányút keresem. Előnyben részesítem a sok garanciát!

(#12941) King Unique válasza agentJ (#12939) üzenetére


King Unique
titán

Tehát 3,5" kell, valóban sima hdd+ egy jó alurack jobb megoldás lehet esata esetében, mert abban ritkább a gyári külső, usb3 a favorit mostanság. :K
Van 3,5" mobilracknek is topicja, sokat ajánlgatott a Sharkoon RC, van esata változata is, ha nem kell usb3.
3,5"-hez minden esetben kell külső táp, esata önmagában ráadásul csak adatot továbbít, tápot nem ad :N , csak esatap képes erre, de ennek 2,5"-nél van értelme, Delock gyárt ilyen rackeket [link], viszont akkor gépen is olyannak kell lennie, de gondolom csak sima esata van, esatap notikon szokott lenni.

(#12940) csdm: inkább 1 TB, ezen hsz linkjeiben találsz alternatívákat.

[ Szerkesztve ]

(#12942) BonFire válasza csdm (#12940) üzenetére


BonFire
veterán

„Előnyben részesítem a sok garanciát!”

Ezek szerint nem vagy túl optimista alkat… :DDD

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#12943) naja


naja
aktív tag

Sziasztok!
Van ilyen jó kis összefoglaló külső merevlemezekhez is, mint a milyen_winchestert_vegyek topic? Elnézést, hogy ezt kérdezem (nyilván nem én vagyok az első), de sehol sem találok ilyet.

Szeretnék venni 1TB 2,5" cipelős winyót, de nem tudom mivel járnék jobban. Kellene majd Samsung TV-re, PC-re kötni, meg nyilván hozni vinni is.
- Vegyek egy WD Scorpio Blue-t (WD10JPVT) esetleg
egy Hitachi Travelstar 5K1000-et, hozzájuk egy Sharkoon házat, vagy
- Vegyek egy komplett megoldást?

Mit javasolnátok?
Köszi előre is!

(#12944) King Unique válasza naja (#12943) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kellenek szoftveres extrák, gyári titkosítás, speciális dizájn , akkor első megoldás jobb (hdd+mobilrack), második se rossz, pl. WD my Passportok, Adata, Toshiba külsők. Ezen hsz-ba találsz alternatívákat még, ebben TV-s használatra is van pár infó.

Összefoglaló készülget, nagyjából majdnem kész is, csak kicsit bőre, hosszúra sikeredett, de ha így is végigolvasnátok, majd bekerül nemsokára. :)

[ Szerkesztve ]

(#12945) erdeizt


erdeizt
csendes tag

Sziasztok Forumozók.

Egy olyan kérdésem lenne felétek hogy van egy WD My Passport 1T külső winchesterem. lehet bizonyos százalékát exFat fájlrendszerre particionálni ? Ha igen hogyan? Mondjuk 200GB exFat a maradék meg NTFS.
Válaszotokat előre köszönöm.

(#12946) King Unique válasza erdeizt (#12945) üzenetére


King Unique
titán

Természetesen lehet :K , akár windows lemezkezelőjével is (zsugorítás, felszabadulóból újat létrehozni), v külső - Paragon, Easus, Minitool - progikkal is, ezekkel talán egyszerűbb a felosztás ˙[link]
Azt azonban nemtom, h ha titkosítását használod (ha használod :) ) abba ez bezavar-e, kiválasztható- e adott partíció és csak titkosítja, mert nem próbáltam.
De minek az exFat, mihez kell :F

[ Szerkesztve ]

(#12947) Kernel válasza King Unique (#12946) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az exFAT nem támogat titkosítást, legfeljebb opcionálisan hozzáférési jogosultságokat lehet beállítani (ACL), fájlszinten, mint az NTFS-nél is. Ez viszont nem tud elrejteni semmit egy rendszergazda jogosultságú felhasználó elől.

Az NTFS támogatja a fájlszintű titkosítást, ahol kiválasztott mappákat vagy fájlokat titkosítani lehet. Ha annak elvész a kulcsa, azt már senki nem tudja használatba venni.

Tehát ezek fájlrendszer-szintű témák, nem vonatkozik egész partícióra, noha arra is be lehet állítani.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#12948) King Unique válasza Kernel (#12947) üzenetére


King Unique
titán

Én egész partícióra értettem, mert Passportoknál hw-es titkosítás van (nyilván ezért gyárilag NTFS, mert az támogatja), csak ha 2 partíció van, olyankor hogyan müxik a progi :F , kiválasztható intelligensen NTFS partíció, v megkavarja felosztás, ez lenne a kérdés, de elvileg működnie kell így is.

(#12949) erdeizt válasza King Unique (#12946) üzenetére


erdeizt
csendes tag

Szia. Sikerűlt megoldanom a problémát, viszont jött ennél számomra egy sokkal nagyobb gond. Leírom miért kellett nekem exFAT. Vettem magamnak egy Samsung Galaxy Tab 2-öt, úgy gondoltam ha van akkor kiváltom az asztali gépet és vele fogok torrentezni. Ami gond volt az az hogy a tablet nem kezeli az NTFS fájlrendszert de a fatokat igen. Nekem a Fat, Fat 16, Fat 32 nem jó mert a fájl méretben megvannak a korlátok. Ekkor jött képbe az exFAT mert az megfelel a kritériumoknak. Megcsináltam és a tablet gyönyörűen látja az exFAT-ot, na mondom király akkor kezdjünk el letölteni torrent kliensel. Megadtam neki hova töltse le oh mondom sikerült. Aha elkezdte letölteni majd egyből megált és nem szedte tovább, ehelyett látom nagyba hogy a szabad terület rohamléptekkel csökken pár perc alatt több giga foglalt terület lett, miközben a letöltés nem ment. Amig nem szedtem le azt a fájlt amit éphogy elkezdett leszedni csökkent a szabad terület. Én soha ilyennel még nem találkoztam. Mi lehet a baj a torrent kliensnek nem tetszik az exFAT? Vagy rosszúl lett megformázva? Vagy ez az exFAT még nem kifort dolog? Ötlet? Esetleg tapasztalat? Amugy nem a torrent programmal van a baj a tablet saját memoriájába simán szedi. Adatátviteli probléma is lehet? Válaszotokat előre is köszönöm.

(#12950) #01682176


#01682176
törölt tag

Sziasztok!

Édesanyámnak szeretnék venni külső hdd-t, normális, elérhető áron. A méret az kb 320-500GB. Tudnátok ajánlani olyat, ami jó? (Összeszerelős, előre összeszerelt)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.