Hirdetés

2024. június 13., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5551) harry válasza d.j (#5549) üzenetére


harry
veterán

Kell fehérje, de ez ennyi erővel igaz egész napra is, egy edzés előtt nem látom fontosnak ezt turmix formájában bevinni, mert nem a gyors felszívódáson van a hangsúly (avagy nem közvetlenül előtte fogyasztom). Utána persze más a helyzet a terhelés és regeneráció miatt.
Közben szénhidrát, hát, attól függ, cukrot biztos nem. Meg szerintem annyira be van töltve az ember átlag étkezésből, hogy erre ne legyen szükség, mégis csak 40 perc húzósabb részről van szó, nem több óráról.

natran Ez meg szerintem inkább étrendtől (és regenerációs időtől) függ, mint ilyen szinten sporttól - mármint főleg így, hogy különböző súlyzós edzéseket vetsz össze. Persze a bell sokkal intenzívebb, ami nem az izomgyarapodásnak kedvez, de azért messze van pl. egy futástól. Belles izomnövekedést annyiból érzem macerásnak, hogy nem célzottan izomcsoportokat dolgozol meg, így egy-egy izmot sokkal kevesebbet terhelsz, mint bodynál, ráadásul nem is pihenhet annyit, így nyilván nehezebben gyarapodik, de nem is ez az elsődleges szempont. Ettől függetlenül meglepne, az az ember nem izmosodna idővel...

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#5552) d.j válasza natran (#5550) üzenetére


d.j
csendes tag

Izomnövekedésre gondolsz, vagy csak úgy súlygyarapodásra? Mert nekem mindkettő volt. Volt zsíros hízásom is, de mostanra az megállt, szerencsére. Az izomnövekedés az gyakorlatilag folyamatos. De amióta fehérje és carnitint is szedek az izomnövekedés erősebb.

(#5553) d.j válasza harry (#5551) üzenetére


d.j
csendes tag

Ha étkezel, akkor van fehérje tartalék, de bizonyos esetekbe nincs. pl. éhgyomorra végzett edzés, vagy harcosok diétája esetén stb. Ilyenkor kell lassú felszívódású fehérje, majd edzés után egy gyors felszívódású koktél. Edzés közben az elveszített tápanyagokat pótolni kell, pl. izotóniás itallal. Volt egy tanulmány, igaz, hogy futók vagy kerékpárosoknál, ahol megnézték, hogy melyik folyadék pótolta legjobban az elveszett (kizzadt) tápanyagokat, és az jött ki, hogy egy megfelelően kialakított izotóniás ital a legjobb. Az is meglepő volt, hogy a cola jobban teljesített ilyen szempontból, mint a sima ásványvíz :)
Valahol olvastam, hogy kitünő izotóniás italt lehet készíteni 100%-os gyümölcslé vagy multivitamin és víz 1-1 arányú keverékéből meg egy kis konyhasóból. De igazából 40-50 Ft-ból ki lehet hozni egy liter ilyen italt.

(#5554) Ájvé válasza d.j (#5553) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát azért erről sincs teljes egyetértés:
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140728-izotonias-italok-milliardos-atveres-gatorade-lucozade-isostar.html
Ezt a cikket sem támasztja alá igazán semmi, de azért szerintem is igaz, szomjúság egy megbízható rendszer évezredek óta valószínűleg.
Kolát meg hagyjuk talán, vizes cukor egyéb ártalmas anyagokkal vegyítve. Kóla semmit nem pótol vissza, maximum a cukrodat.
Ezzel a kevergetéssel meg spórolsz csak a gyümölcsleven, más értelme nem nagyon van. Gondolod bármi köze lehet egy izotóniás italnak akár csak a természethez is?

(#5555) d.j válasza Ájvé (#5554) üzenetére


d.j
csendes tag

Az a cikk egy vicc :) Olvasd el a hozzászólásokat, van köztük néhány hozzáértő is, ellentétben a cikk írójával, akinek fogalma sincs, hogy miről írt.
Ez sokkal közelebb áll a valósághoz:
http://www.zuglobootcamp.hu/hir/28

A cola persze, hogy nem ajánlott, csak mint érdekesség írtam, hogy izotóniás hatásában jobb, mint a sima víz.

[ Szerkesztve ]

(#5556) harry válasza d.j (#5553) üzenetére


harry
veterán

Ez az edzés közbeni tápanyagpótlás számomra akkor sem igazán megalapozott, egy alapos bemelegítés után még talán 30p húzósabb rész szokott lenni, majd levezetés, nyújtás stb, én ennyi időre nem tartanám fontosnak, de szívesen olvasok a hátteréről, ha van valami cikked a témában. Ha valaki több órán át végezne valamilyen fizikai tevékenységet (bringa, túra, vagy akár fizikai munkát), én ott gondolnám fontosabbnak, bár ott is kérdés az intenzitás.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#5557) Ájvé válasza d.j (#5555) üzenetére


Ájvé
veterán

Én simán el tudom képzelni, hogy ez is egy nagy marketing.
Ismerős is mesélte egyébként, maratont futott és beállt egy jól haladó nő mögé (hát persze nem véletlen) aki folyamatosan kortyolgatott. Egy idő után lassulni kezdett, majd annyira belassult, hogy inkább lehagyta. Ő csak frissítő italokat ivott, vizet, pár kortyot. Ö is azt mondta, hogy jók ezek az italok, csak nagyon ésszel kell használni őket.
Én mondjuk nem hiszek bennük, marketinget látom csak. Verejték meg egy főleg sós folyadék, vannak benne más anyagok, de az felesleg. Nem hiszem, hogy ezt olyan gyorsan pótolni kellene, felesleget választ ki a szervezet, te meg tápanyag bevitellel pótolod. Úgy gondolom olyan mint a vitamin, nyomhatod magadba, de jó része felesleges lesz és mivel nem természetes állapotban viszed be, nem is teljesen úgy hat. Ásványvizeket sem ajánlják nagy mennyiségben, mert felesleges egyszerűen. Persze nem vagyok szakértő, de az eddigi tapasztalataimból ez jön le. Vegyél sok izotóniás italt, ásványvizet, vitaminokat meg minden egyebet ez a lényeg.
Én meg azt írtam, hogy káros a kóla és cukor tartalma miatt lehet ilyen hatása maximum, akkor igyál limonádét (bár cukor miatt az se a legjobb).
Folyadék pótlás egyébként rendben van, sőt az se baj ha nagyobb energia szintje van, de szerintem túl van misztifikálva ez az egész. Igyál vizet és egyél szőlőcukrot, folyadékot is pótolsz és energiát is és a szőlőcukor nagyon gyorsan felszívódik.

[ Szerkesztve ]

(#5558) Csarlee válasza natran (#5550) üzenetére


Csarlee
tag

Kettlebellel simán lehet izomtömeget növelni de nem egyszerű...
Szerintem 2 belles dolgokra kell rámenni: CP, guggolás, felhúzás és farmer's walk (cipeled a belleket bőröndként). Egy nagyobbal (>28 kg) pedig TGU és fűrész (egykezes evezés bellel). Ehhez viszont az kell, hogy a technika 100%-os legyen mert kettővel sokkal könnyebben meg lehet sérülni is.
Egyébként nem véletlen, hogy Pavelnek van barbell-es programja is. Az igazi tömegnöveléshez és erőhöz az kell.

(#5559) városi alien válasza natran (#5550) üzenetére


városi alien
csendes tag

Mióta végzel súlyzós edzéseket?

Csak azért kérdem, mert ez az 5 kiló súlygyarapodás valószínűleg annak tudható be, hogy elfért rajtad az izom. Kezdetben minden súlyzós átesik ezen. Csak vigyázni kell ezzel, mert sokan zsírosodással együtt 'híznak'.
Tűzz ki egy reális rövid távú célt. Túl sok súlyt sem érdemes felszedni rövid időn belül (egyrészt az említett zsírosodás miatt, másrészt, meg terheli az izületeket)

(#5560) városi alien válasza Csarlee (#5558) üzenetére


városi alien
csendes tag

Egyet értek Pavel súlyzós programjával.

Kettlebell nem izomozásra való. Ha valaki országúti bicikli versenyen akar indulni, nem bmx-re ül rá. És aki félcsőben akar mutatványokkal elkápráztatni az embereket, az nem országútival csinálja.

Izomnövekedésre súlyzózás.

Erő/állóképesség szerzésre és szálkásításra kettlebell.

(#5561) natran válasza városi alien (#5559) üzenetére


natran
csendes tag

4 hónapja, az a baj, hogy én nagyon sovány alkatú vagyok, ezért minden egyes felszedett kilóért elég erősen meg kell szenvednem.
Csarlee - Csináltam tavaly Pavelnek a dupla súlyos edzéstervét két hónapig, de nem igazán vált be az se nálam, ezért abbahagytam. Ez a kevert edzésterv, amit saját magam állítok össze, azért hozza szép apránként az eredményeket és a belles részeket heti két napon dupla súllyal egy nap pedig szimplával végzem. Igyekszem mindig változatosan és eltérő intenzitással edzeni.

(#5562) Csarlee válasza natran (#5561) üzenetére


Csarlee
tag

Hmmm...
Meg kellene vizsgálni a kaját! Mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt eszel egy nap?
Az okosok azt mondják, hogy 2 g per testsúlykg fehérje és 2-3 g/tskg szénhidrát kell. A zsírt ennyire pontosan nem kell belőni, elviekben elég az a mennyiség amit a fehérje és szénhidrát elfogyasztása közben bejut normál, természetes étrend esetén. Persze, némi esszenciális zsír kell, ez lehet lenmagolaj, halolaj, olívaolaj vagy valami étrendkiegészítős verzió, max 5-10 g/nap esszenciális zsír kell.
Szóval, szerintem írd le pár napig a napi kajáidat, számold ki a kalória és makrónutriens (fehérje, CH és zsír) értékeket (rengeteg kalória- és tápanyagtáblázat van a neten), majd a kapott értékek alapján korrigálj a bevitelen. Ha tényleg nehezen jön a tömeg, először próbáld ki a 3 g/tskg szénhidrátot 2 g/tskg fehérje mellett. Ha 2-3 hét után nő a súly de nem zsírosodsz akkor jó, ha nem, emeld fel a CH-t 4-re! A fehérjét nem érdemes 3 fölé vinni mert nincs extra haszna plusz ugyanúgy extra kalória lesz...
Ja, és mellette edzés keményen!
Na, ennyi....

(#5563) d.j válasza Ájvé (#5557) üzenetére


d.j
csendes tag

Biztos, hogy nem marketing. Régebben, én még emlékszem, hogy a sportolóknak tiltották a folyadékbevitelt edzés vagy verseny közben. Ez mára már túlhaladott. Ugyan úgy, ahogy a verseny előtti szex is tiltott volt, aztán rájöttek, hogy ez azért nem is olyan rossz :)
A testsúly 2 %-ának az elvesztése, pl. verejtékezéssel, már 80 %-os teljesítménybeli romlást okoz. Innen le lehet következtetni, hogy ha nem póotlod megfelelően, mondjuk folyadékkal, akkor az edzés közben is romlik a teljesítményed. Még az alatt a 30 perc alatt is. Persze nem csodaszer, de hasznos. A fehérjét beveszed szó nélkül, de egyszerű itallal kapcsolatban már fenntartásaid vannak :)

(#5564) Ájvé válasza d.j (#5563) üzenetére


Ájvé
veterán

Most fehérjét se szedek, korábban volt. Nem volt rossz. Edzés közbe nem szabad sokat inni, inkább csak szájt szoktak öblíteni, de inni nincs értelme, telítődsz, lassulsz, lustulsz tőle. Dan vizsgán nekem is az volt a gond, kb 2 óra után tudtam csak inni, akkor meg elég sokat ittam, utána meg nem ment olyan jól, mint előtte. Most megnéztem az összetételét is, hát én inkább nem erőltetem.

(#5565) natran válasza Csarlee (#5562) üzenetére


natran
csendes tag

Köszönöm a tanácsokat, mostanában már sokkal jobban odafigyelek az étkezésekre, de azért még mindig van hova fejlődni ebben is. Lustaság, meló sajna mindig találok valami kifogást, pedig a kemény edzés mellett ennek ugyanolyan fontosnak kéne lennie.

(#5566) városi alien válasza natran (#5565) üzenetére


városi alien
csendes tag

Én is olyan típus vagyok alkatra, mint te. (ha jól értem ektomorf típus vagy)
Gondolom neked is gyorsabb az anyagcseréd. Ami annyiból szerencsés, hogy nem kell annyira odafigyelned arra, hogy mit veszel magadhoz. (Feltételezem, nem versenyszerű testépítő szeretnél lenni. :) Mert akkor már nagyon is számít!)

Két tippem van:
1, edzésnapló vezetése. ez magában foglalja az apróbb célok kitűzését. pl. egy gyakorlatból csináltál x súllyal y ismétlést. és kitűzöd edzésről edzésre a céljaidat. Következő alkalommal azt mondod, ugyanennyit fogsz csinálni, de figyelsz a negatív szakaszokra, és szépen szabályosan csinálod. Utána következő edzésen 2-vel többet csinálsz. Vagy súlyt növelsz és 2-vel kevesebbet nyomsz. A lényeg, hogy edzésről edzésre növeld a terhelést az ésszerűség keretein belül. Szépen szabályosan csináld.

2, tejsavófehérje, ahogy azt már itt sokan megírták. és kreatin, amit még hasznos lehet. kreatin mellé picivel több folyadékbevitel ajánlott.

Nekem ezek segítettek. Most már az erőnövelés a célom. Rájöttem, hogy az fontosabb, mint az izomtömeg hajhászása.

(#5567) Ájvé válasza városi alien (#5560) üzenetére


Ájvé
veterán

Már nem azért, ha erőt növelsz akkor izmot is fogsz növelni (van idegrendszeri erő növelés is, feszítettség növelésével, de ettől függetlenül az izmaid dolgoznak és fejlődnek). Még saját testsúlyos gyakorlatokkal is lehet izmot növelni, elég csak a tornászokra gondolni. Kettlebellel is lehet izmot felszedni, de barbellel gyorsabban az is tény (tovább is el lehet jutni vele persze, akár erőnövelésről is lehet szó, lásd súlyemelők, nem lehet azt mondani, hogy gyengék, nekik nem a külsőségek számítanak, hanem az erő).
Erősítő gyakorlatokra kell koncentrálni, nyomások, fűrész, TGU, guggolás és kevesebb ballisztikus gyakorlat kell, vagy akár el is lehet hagyni.

(#5568) koxx válasza Ájvé (#5567) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Sulyemelok a legkemenyebbek, erdemes ranezni pl Dmitry Klokovra. Azt is, hogy miket csinal es milyen fizikuma van.

(#5569) Aidan85


Aidan85
aktív tag

Ha valakinek esetleg egyhangú lenne a gömb forma: [link] :DDD

(#5570) Ájvé válasza koxx (#5568) üzenetére


Ájvé
veterán

Ez rendben van, de kettlebell is lehet izmot építeni, nem úgy mint barbellel és nem olyat, de lehet.

(#5571) városi alien válasza Ájvé (#5567) üzenetére


városi alien
csendes tag

Persze, hogy! Az izomnövekedés együtt jár az erőnövekedéssel. Csak megjegyeztem, hogy súlyzós edzés a leghatékonyabb módja az izomtömeg növelésének.
Elég csak, ha megnézzük azokat a kezdőket, akik fél évig fegyenc edzést csinálnak, meg azokat akik fél évig konditerembe járnak. Az utóbbiakra nagyobb izomtömeg jön.

OFF: még nem sikerült felszerelnem az otthoni húzódzkodót, már alig várom, hogy kész legyen.

Ráálltam a mérlegre 3 kilót fogytam. Ugyanakkor ha jól láttam a karom megtartotta a formáját, legfőképp a törzsemről jött le a fölösleg :) hála a kettlebellnek!

És a térdem is helyre rázódott. Kerékpározásnál sem váltok nehezebb fokozatra + ízületerősítőt szedek. Bár ez utóbbi lehet, hogy placebo hatású.

(#5572) kilinked válasza Csarlee (#5558) üzenetére


kilinked
csendes tag

"Egyébként nem véletlen, hogy Pavelnek van barbell-es programja is. Az igazi tömegnöveléshez és erőhöz az kell."
És ez az SFG keretein belül Budapesten elérhető? Van olyan SFG oktató, aki csinál barbell edzéseket? Én szívesen kipróbálnám a kettlebell mellett, csak még sosem próbáltam. Ezért jó lenne, ha valaki szakavatott megtanítaná ott is az alapokat (hogyan kell guggolni, fekvenyomni, felhúzni stb. szabályosan és biztonságosan).

[ Szerkesztve ]

(#5573) koxx válasza kilinked (#5572) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Igen, tobb helyen is van barbell oktatas, thor gym, flex gymben is bar az inkabb crosstraining.

(#5574) robekri


robekri
addikt

Fegyenc edzéssel szeretném vegyíteni a bellt.

Elolvastam könyv, kérdésem az lenne, hogy jó edzés tervnek tűnik-e ez:
(ugyebár 6 alapgyakorlat 10 nehézségi szinttel, szinteken tanácsos végigmenni)

A bell simán ad egy alapot már, tehát nem kell az egyes szint kezdőjével kezdeni.

Hétfő:

fekvőtámasz 1. szint/haladó 3x50 simán megy kezdésnek is :D
Este bell.

kedd

guggolás 1. szint/???? (várom mennyi megy, ha túl könnyű, akkor középhaladó, vagy haladó )

szerda

Húzódzkodás 1 .szint/kezdő (várom mennyi megy, ha túl könnyű, akkor középhaladó, vagy haladó )
Este bell

csütörtök

Lábemelés 1. szint/kezdő(várom mennyi megy, ha túl könnyű, akkor középhaladó, vagy haladó )

péntek

Híd 1. szint/kezdő (várom mennyi megy, ha túl könnyű az 1x10, akkor középhaladó, vagy haladó )

szombat

Tenisz, vagy fekvőtámasz kézenállásból 1. szint/kezdő (várom mennyi megy, ha túl könnyű az 1x10, akkor középhaladó, vagy haladó )

Vasárnap

Tenisz, vagy pihi

Nem kell megijedni,- SZVSZ hogy ez túl sok lenne-, cégnél meg tudom csinálni gyakorlatokat. Egy-egy sorozat 10-15 perc.

Tehát szét szedjem ennyire a gyakorlatokat, vagy inkább sűrítsem be a 6 gyakorlatot 2-3 napba, tehát plö kedd és csütörtök?

Biztos van köztetek aki hibrid edzést művel, bell+konditerem, vagy akár ez a fajta.

Ez lehetne egy optimális párosítás:

Hétfő:bell
Kedd:fekvő+húzódzkodás
Szerda:bell
Csütörtök:guggolás+lábemelés
Péntek:híd+fekvőtámasz kézenállásból
7 vége:pihi, vagy tenisz.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#5575) natran válasza városi alien (#5566) üzenetére


natran
csendes tag

oo az edzésnaplóban nincs hiány 2012.01.13.-tól vezetem folyamatosan (újévi fogadalom:) ) Gyönyörűen lehet látni benne a fejlődést, első kb. edzésemen 12 kilóval indítottunk most dupla 20-al nyomom -66 kilósan. Fel szeretnék menni 74-75-re jövő nyár elejére. Ez talán nem is teljesíthetetlen cél, csak a csirkemell rizs kombóra még mindig nem visz rá a lélek, pedig azzal még előbb is mehetne, de nem szeretném magam napi 3x4-szer sanyargatni vele.

(#5576) városi alien válasza natran (#5575) üzenetére


városi alien
csendes tag

hát erre szokták azt mondani, hogy valamit valamiért :)

amúgy én is ilyen súllyal kezdtem kb. most 81ről fogytam le 78ra és kockásodik a hasam szépen lassan :) (persze hasazni szoktam külön is, felülés + haskerék)

ha izomépítés a cél, akkor azt javaslom, hogy az alapgyakorlatokra feküdj rá (a táplálkozás mellett)
fekvenyomás,
guggolás,
felhúzás

kettlebellel, C+P, nyomás. és a szakítást is betenném.

a táplálkozás és a kiegészítők a legfontosabbak. anno mikor terembe jártam volt egy szerencsétlen srác, nem figyelt a táplálkozásra, 1 évig járt le és gyakorlatilag csak erősödött. izom alig jött rá. végefelé már az erősödés is stagnálni kezdett.

amúgy pesti vagy?
csak mert gondoltam járnék újból terembe, de egyedül nincs hozzá kedvem. úgyhogy ha valaki benne lenne, hogy heti 1-2 alkalommal közös súlyzós edzés terembe, akkor benne vagyok :)

(#5577) Ájvé válasza városi alien (#5576) üzenetére


Ájvé
veterán

"a táplálkozás és a kiegészítők a legfontosabbak. anno mikor terembe jártam volt egy szerencsétlen srác, nem figyelt a táplálkozásra, 1 évig járt le és gyakorlatilag csak erősödött. izom alig jött rá. végefelé már az erősödés is stagnálni kezdett."
Ezt nehezen tudom elképzelni, vagy csak szemetet evett szerencsétlen. Én csak menüt rendelek hét közben, szóval azt eszem ami van, fehérje nincs és semmi egyéb kiegészítő sincsen. Így is fejlődtem és erősödtem. Ha nem szemetet eszel, van benne hús akkor már jó. Persze sokkal jobb ha figyelsz az étkezésre (bár rizs+csirkemell unalmas lehet egy idő után, ezért jó kiegészítő a fehérje), de ha normálisan étkezel, akkor sem vagy rossz úton már, maximum lassabban fejlődsz, de ugyan úgy van változás (zsír vesztés, izom növekedés).
Kicsit túl van misztifikálva ez a táplálkozás dolog, ha normálisan eszel, már nincs nagy baj pedig.

"kockásodik a hasam szépen lassan :) (persze hasazni szoktam külön is, felülés + haskerék)"
Na most jó, hogy hasazol, de gondolom tudod hogy nem ezen múlik. Nem attól megy la zsír a hasadról, hogy ezeket csinálod, ettől erősödik, az előbb említett táplálkozástól függ csak. Felülés meg nem jó a gerincnek, ha már ennyire a témánál vagyunk, csinálj lábemelést inkább.

robekri:
Túl van aprózva, ha van időd munkahelyen, akár többszöri alkalommal is tudsz akár 2-3 perces pihenőt tartani akkor szerintem a Meztelen harcossal (egykezes fekvő és guggolás) jobban jársz. Esetleg fekvő helyett kézen állva nyomás is jó.

[ Szerkesztve ]

(#5578) koxx válasza Ájvé (#5577) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Nálam pl nem 70-30% a kaja-edzés arány mint ahogy mondják az okosok. Amit én össze vissza ettem tavaly nyáron attól más 10kg-ot hízott volna :) Én is menüt szoktam ennni, bár többnyire rizs-csirke-saláta kombó, mellé fehérje és vitamin megy.
Kedvenc reggelim 1dbz túróba 1 natúr joghurt, 30g fehérjepor, 3ek zabpehely, 1kanál goji bogyó.

(#5579) városi alien válasza Ájvé (#5577) üzenetére


városi alien
csendes tag

Gondolom nem vett magához annyi fehérjét és szénhidrátot, ami a fejlődéséhez szükség lett volna.
+ hardgainer típus volt.
Testépítők szerint az jó fizikum 90%-a táplálkozáson és megfelelő regenerálódáson múlik. Mert az edzést általában mindenki rendesen megcsinálja.

Lehet, hogy te szerencsés alkat vagy. Van olyan, akinek tényleg csak edzenie kell és rendesen ennie, és meg borítékolt a fejlődés. Én nem ilyen vagyok. Erősödni erősödök, de minimális izomnövekedést tapasztalok, ha nem szedek kiegészítőket. (Pedig húst majdnem minden nap eszek)

Oké, kipróbálom a lábemelést. De a felesleget nyilván a ballisztikus gyakorlatok szedték le. Táplálkozásomban nem volt változás.

(#5580) Ájvé válasza városi alien (#5579) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát nehezen hihető, főleg, hogy vékony alkatú. Mert ha el van hízva sokkal nehezebb lefogyni és úgy erősödni, még ha valaki vékony megfelelő edzéssel már nagyon sokat lehet elérni, megfelelő táplálkozás (feltételezve ha egyébként rendesen táplálkozik, nem szemetet eszik, mondjuk otthoni koszt már jó) csak később jön elő, mikor tényleg kell a fejlődéshez, mert megreked egy ponton.
Én is most beálltam nagyjából egy súlyra és fejlődés is lassult, de nem is könnyű 24-ről 36-ra váltani, érthető, hogy ez lett. Szóval jó ha valaki odafigyel mit eszik és mondjuk fehérjével segít, de nem csak ezen múlik.
Ha az illető nem tudott erősödni, akkor csak padot melegíteni ment be, meg beszélgetni, különben alkata miatt is kellett volna fejlődnie bizonyos szintig.

(#5581) városi alien válasza Ájvé (#5580) üzenetére


városi alien
csendes tag

Pedig ez nem urban legend... A saját szememmel láttam.

A mezomorf alkat az, amiről te beszélsz. Hogy ha normálisan eszik, akkor jön rá az izom. Az ektomorfoknál kicsit más a helyzet. Sok hard gainer van köztük.

24ről 36os golyóra akarsz váltani?

(#5582) Ájvé válasza városi alien (#5581) üzenetére


Ájvé
veterán

Váltok is, TGU, Swing, Clean, Push press megy, általában TGU meg Swinget csinálom mondjuk, így is elég.
Ektomorfot írtam, csak összehasonlítottam a lehetőségeit egy endomorphal (kövér).
Edzéstől függ leginkább a fejlődése egy ektomorfnak, ehhez meg továbbra is tartom magam.
Én is ilyen vékony alkat voltam mindig is és ha mozog az ember, sportol valamit, akkor előbb utóbb úgy is változni fog. Most már megerősödtem, de csontozatom továbbra se erős, így 36-os bellel az egyik legnagyobb gondom a fogás, mivel alacsony a füle és így hajlamos nyomni a csukló csontom.
Szóval azt mondom, még mindig jobb egy ektomorfnak, mint egy endomorphnak, mivel nem kell a kilókat leharcolnia, hogy egyáltalán mozoghasson vagy edzhessen intenzíven.

(#5583) koxx


koxx
MODERÁTOR

Tegnap rájöttem, hogy k.nehéz a jerk az olimpiai rúddal, 70kilót felpakoltam rá, 5x kiment, de eléggé megviselt :) de legalább van mire gyúrni ill van hova fejlődni. Viszont találtam a teremben 2db 36os bellt, majd azzal is kipróbálom.

(#5584) harry válasza koxx (#5583) üzenetére


harry
veterán

"Találtam", azért 36-os bell nem lehetett nagyon elbújva :D

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#5585) koxx válasza harry (#5584) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

:DDD

(#5586) városi alien válasza Ájvé (#5582) üzenetére


városi alien
csendes tag

A linkelt dolog közhelyekről szól. Inkább marketing szaga van, mint tanulmányé...

Egyszer olvastam a body.builderen (minőségi oldal, minőségi cikkekel, nem is kell reklámoznom) egy vörös és fehér izomrostos szösszenetet. Sajnos most nincs erőm kikeresni. A lényeg az, hogy a mezomorf embereknek nagyjából egyensúlyban van, az ektomorfoknak, pedig az egyik van túlsúlyban. Ezért ektomorf embereknek érdemes 15-30-as ismétlésszámokkal dolgozni. Értelem szerint nem 90%-os RM-mel dolgozni, hanem az ismétlésszámoknak megfelelővel.
Bár ismerek olyat is, aki nem riad vissza az 50es sorozatoktól sem.

Nekem anno ez hozta az izmot, ellenben a klasszikus 8-12 nem volt rám különösebb hatással.

És még az izületeknek is jó!

Tehát aki vékony az egyen rendesen és csináljon szabályosan magas ismétlésszámú gyakorlatokat.

(#5587) Ájvé válasza városi alien (#5586) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát ebbe ne menjünk akkor bele. Ez is egy tudomány, folyamatosan fejlődik és változik. Fitbuilderen sok jó cikk van, ha számodra nem is üti meg a színvonalat, számomra viszont sok okosság van benne, nem fitnessz maszlagokat írnak. Lehet nem olyan mélységben közelítik meg, mint Bodybuilderen, viszont jó dolgokat felhasználva (crossfit, powerlifting stb) írnak cikkeket, közérthetően. Bodybduilder meg szinte csak testépítésről szól, még Fitbuilderen sok másról is szó van, ami engem jobban érdekel.
15-30 ismétlés? Miből? Fekve nyomás, guggolás, felhúzás? 50 ismétlés értelmetlen, maximum ballisztikus gyakorlatoknál van értelme. Erő növeléshez 5 ismétlést ajánlanak, 1 RM 70-80%-val, csinálhatsz 100-zat az 1 RM 30%-val is, de ezzel erőt nem fogsz növelni. Fogyni akarsz akkor kell sok ismétlés.
Egyébként meg igen, aki amíg nincsenek meg az alapok, meg kell tanulnia a helyes mozgást és szoktatni magát a súlyhoz, akkor nagyobb ismétlésszámban dolgozhat, de 50 ismétlés? 5x10 rendben van, de nem mondd már, hogy valaki lefekszik a rúd alá és 50-eket szériázik! Ezek szerint nagyon könnyű súlyt választ, nem sok értelme van, még gyakorlásnak se lehet mondani.
Na mindegy, kár ezt folytatni, maradjunk inkább a kettlebellnél a továbbiakban.

(#5588) városi alien válasza Ájvé (#5587) üzenetére


városi alien
csendes tag

50 ismétlést bunny említette. (ha ismered a bodybuildert tudod kiről beszélek)

ő meg nem hinném, hogy hülyeségeket ír. eléggé ért a témához, nem hiába a sok szeminárium, BBtv stb.

de tényleg kanyarodjunk vissza a bellhez.

(#5589) koxx válasza városi alien (#5588) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Bunnyt inkább hagyjuk sztem... az testépítés, ez kicsit más. Meg nincs is értelme bellezésnél mindenféle ismétlészámokról beszélni, többnyire rövid sorozatok vannak. Pl militaryból nem csinálsz meg egy kézzel 15-öt.

(#5590) városi alien válasza koxx (#5589) üzenetére


városi alien
csendes tag

Hogy néznek ki a belles munkasorozatok?

Csak mert én hülye vagyok ehhez. 15-20as ismétléseket is csinálok egy kézzel.

Létráztok pihenés nélkül? vagy 5ösével csináltok 20-at 20-at?

(#5591) robekri válasza városi alien (#5590) üzenetére


robekri
addikt

Ilyesmik

Tegnap edzés végén levezető ötös váltott kezes swing létra.

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#5592) városi alien válasza robekri (#5591) üzenetére


városi alien
csendes tag

danke schön!

akkor lehet, hogy eljött az ideje a súlyváltásnak.

(#5593) robekri válasza városi alien (#5592) üzenetére


robekri
addikt

nm.

Mennyivel nyomod mióta?

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#5594) városi alien válasza robekri (#5593) üzenetére


városi alien
csendes tag

1 hónapig 20assal. Hétvégén lenyomtam 10 sorozatot, 10 C+P kezenként. 1-1,5 perces pihenőkkel.

Hétfői edzésen 24esre váltottam. 5x 12-őt csináltam C+P-ből.

(#5595) robekri válasza városi alien (#5594) üzenetére


robekri
addikt

nagyon kevés ez az idő....

Mióta is bellezel?

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#5596) városi alien válasza robekri (#5595) üzenetére


városi alien
csendes tag

komolyabban június eleje óta. az előtt pedig hébe hóba volt befogva az edzéseimbe.

(#5597) robekri válasza városi alien (#5596) üzenetére


robekri
addikt

:U áhh nagyobb súly, technika rovására megy, remélem nem jutyúról tanultad meg :D

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#5598) Ájvé válasza városi alien (#5590) üzenetére


Ájvé
veterán

Lehet ez is az is, szoktam létrázni 5-ig C&P vagy 5-vel váltok kezet és ez megy időre. Létra jobb talán. C&P-be viszont felesleges 15-20 ismétlés, akkor csinálj C&J-et mondjuk, az ballisztikus azt lehet nagy ismétlésszámba csinálni.
Military pressnél fontos a feszítés, levegő kipréselése nyomás közben, ezért nehéz nagy ismétlésszámban csinálni, jobb alacsonyabb ismétléssel több pihenővel.

(#5599) harry válasza városi alien (#5594) üzenetére


harry
veterán

Ez inkább ilyen bodys vonal, ami amúgy nem feltétlenül baj, de bellnél, főleg nyomásnál, a 3-5 ismétlés között szoktunk mozogni, sőt inkább létrázunk eddig.
De, cserébe nem igazán szoktunk pihenőt tartani, 1.5p esetleg egy 10 perces munkablokk után szokott lenni, közben meg 5-10sec pihenők pl. snatch tipikusan ilyen: 6-8 ismétlés, 5-10sec pihi, majd másik kézzel ugyanez, és így tovább. Hogy pontosabb legyek, fél perc egyik kéz, fél perc másik kéz, ismétlés legyen meg, maradék időben pihensz.
Nyomás más, már ha jó vagy, akkor egy 5-ös létrában nem rakod le a súlyt, és így nem is pihensz - ha az sok, akkor 4. és 5. sorozat előtt szokott lenni egy nagyobb lélegzetvétel. De nincs egy perc, tehát sokkal pörgősebb, de ez instruktortól is nagyban függ, nálunk elég dinamikusak az edzések, van, ahol nagyobb a súly, de több a pihenő is, nincs akkora pörgés, de ez már szubjektív téma, kinek mit tetszik jobban.

Nagy ismétlés számnál azért különösen érdemes arra figyelni, hogy ne pumpálás legyen, hanem szépen legyen negatív szakaszon leengedés, nyomásnál felfeszítés, nem pedig rángatás, hisz az semmit sem ér, persze ez bodyban is így van. A másik kulcs kérdés a szabályosság, ne essen szét a végére, de ez megint csak nem lehet újdonság.

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#5600) városi alien válasza robekri (#5597) üzenetére


városi alien
csendes tag

Nem youtube-ról tanultam... mint írtam, az edzésen jött be, mint kiegészítő eszköz, és ott mutatták meg nekem. Azóta a srác SFG oktató.

Amúgy kellő alázattal állok a tanuláshoz. Szerintem ez így természetes ;)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.