Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53651) Pete55555 válasza Thorus (#53650) üzenetére


Pete55555
Topikgazda

Esetleg ha besüllyeszted a fába a csavar fejét?

(#53652) Thorus
Ja, fenyőnél ez necces. Keményebb fánál, vagy rétegelt lemeznél még meg lehetne próbálni.

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#53652) Thorus válasza Pete55555 (#53651) üzenetére


Thorus
aktív tag

Arra is gondoltam de túlságosan elvékonyodna a fa, pontosabban fenyő azt ott már egyből kiszakad.

Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.

(#53653) Thorus válasza Pete55555 (#53651) üzenetére


Thorus
aktív tag

Meg van a megoldás és még csavarozni se kell csak melóban kicsit esztergályozni. A CM HAF 922 házam adta a megoldást, a hdd rögzítő keret nincs csavarozva hanem sima rack megoldás.HDD tartó egy sima müanyag keret, de a vinyó ebben 4db kis fém pogácsán van amire kis gumikorongok vannak rögzítve és ezek egyszerűen a menetbe vannak beletolva.

A kis megmentőm

[ Szerkesztve ]

Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.

(#53654) orion1025 válasza Bazsee71 (#53579) üzenetére


orion1025
őstag

Ha még aktuális: Te csak azt gondolod, hogy egy olcsó is jó, illetve aki mondta, az nagy baromságot követett el. Nekem egy 12000Ft-os Skil van, de még ez sem az igazi, számomra még mindig túl nagy a rezonancia, így nehéz finomabban dolgozni vele. Az olcsó szarokról inkább említést sem teszek, nevetséges minőségűek, ráadásul megsüketülsz mellettük.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53655) Land


Land
veterán

Múltkor szó volt olcsó benzines láncfűrészről. Többek megerősítettek, hogy inkább olcsón rakjam helyre a jelenlegit, mint hogy vegyek újat húszonezerért. A motorja hibátlan.
Ami kellene hozzá: lánc, láncvezető és behúzó (eltört benne egy műanyag rész).
Berakom képen, hogy mik a láncfűrész adatai. Valaki linkeljen pls hozzá alkatrészt, amely jó lesz bele.
Köszi!

Típus: Gardenmaster GM-06023

Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

(#53656) imibogyo válasza orion1025 (#53654) üzenetére


imibogyo
veterán

Szerintem meg az a butaság, hogy egy vállaltan hobbi szinten és igen ritkán használandó gépre mondod neki, hogy költsön el több pénzt, mert "jó lesz"... Persze jobb lesz, de meg is éri neki?

Egy a jövőben is alig használandó gépet keresett eredetileg. Egyáltalán nem az jött le, hogy komoly gravírozási, vagy hosszabb időt igénylő egyéb mondjuk vágási munkához keresne gépet, amikben akadályozná a tokmány nem századon belüli kifutása. Erre mondtuk neki azt, hogy igen, egy olcsóbb gép is megfelelő lehet, ilyen alkalmi munkára.

Több éve nyúzom már egyébként a saját olcsó Einhell gépemet és még mindig "jó" gép. Pedig én aztán adtam neki bőven. Szóval szerintem nincs igazad. Átlagos "pár dolgot ki- illetve levágok / csiszolok" felhasználásra tökéletes egy ilyen olcsóbb gép is. Otthoni, ilyen ritka és hobbi használatra nekem biztosan nem érné meg a felárat egy "profi" gép. Ha gravírozásról lenne szó akkor OK, de egyébként...

Ilyen felhasználás mellett amit ő említett marha okos dolog lenne mondjuk 30-60.000 Ft-ot kidobni egy gépre, amit évente majd jó ha 10x használ. Pláne ilyen felhasználás mellett aztán baromira számít, hogy nem olyan a futáskultúrája a gépnek, mint mondjuk egy Shofu-nak, Futuro-nak, vagy egy Vortex-nek. :N

(#53657) orion1025 válasza imibogyo (#53656) üzenetére


orion1025
őstag

Ez esetleg a saját képzeleti síkod, itt senki sem beszélt olyan összegű gépről, de 15000Ft alatt csak kompromisszum van. Én is úgy indultam neki, hogy keveset használom majd, ehhez képest havonta többször is a kezembe kerül. És igen, számít a gép futása, mert a vékony korongokat csak úgy zabálja, ha egy ütést kap, már pedig vágni mással nem nagyon lehet egy ilyen gép esetében.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53658) #33253120 válasza imibogyo (#53656) üzenetére


#33253120
törölt tag

+1
Nekem egy 3500 körüli budget tipusú gépem van. Simán kiszolgál, ha a helyén kezeled.

(#53660) AAntii


AAntii
őstag

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy a konvektorokhoz való piezzo armatúrához rögzítésének van e valami metódusa, hogy a szikra ne az armatúra alatt csapkodjon, hanem eljusson az elektróda segítségével a konvektor belsejéig? A régi szétugrott ki akartam cserélni, de sajnos ha a helyén van a szikráztató, akkor az imént említett problémába futok, ha pedig nincs a helyén (és ebben az esetben a szikra is eljut a célig), akkor pedig szigszalaggal a konvektor burkolatának oldalához van rögzítve, amely funkcióját tekintve nagyon szuper, de esztétikumról ebben az esetben szó se essen. :)

Ötlet, tipp, tapasztalat? Köszönöm a segítséget.

F8.50

Linkeltem képet is, hol kellene lennie, illetve a konvektorról mamáról is, ami egy fég f8.50-es.

"Az amatőrnek ihlet, a profinak előleg kell."

(#53661) Kernel válasza AAntii (#53660) üzenetére


Kernel
nagyúr

Alapvetően egyszerű, az ív mindig a legrövidebb úton húz át. Ha például belül a szikraköz 5 mm, de kívül bárhol kisebb távolság van a testhez képest, akkor kívül fog áthúzni.

Most nem beszélve a szigetelt részekről, ami a levegőhöz képest hatékonyabban szigetel.

Konvektor burkolatához rögzítést meg nem is nagyon értem, kell neki egy fémesen érintkező test, amihez képest adja a feszültséget, illetve belül is oda húz át a szikraköz.

Piezo egyébként, nem piezzo. Nem tudom, miért dupláznak a magyar nyelvben sok mindent (tera --> terra, szet --> szett stb.) pedig ezek ilyen nem létező, kitalált dolgok.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#53662) Sokimm válasza #33253120 (#53658) üzenetére


Sokimm
senior tag

Egy restaurátor műhelyben a finom dolgok takarítására (drótos fejek) használok egy szuper kínai (noname) verziót (nem vágok vele, és ha ütne (de nem érzem), akkor lehet mást mondanék), de a szénkefe zabálásán kívül (kisebb van benne, mint a dremel-be, ezért hamarabb kopik) semmi bajt nem tudok mondani róla.
Az árát már jóval visszahozta, de ismétlem: nem precíziós munkára használom!

(#53663) AAntii válasza Kernel (#53661) üzenetére


AAntii
őstag

A Piezo-ra visszatérve. Én sem tudom, azt sem tudom, hogy miért húzta pirossal alá a helyesírás ellenőrző mikor eredetileg helyesen írtam, azt viszont töredelmesen bevallom, hogy nem vettem a fáradtságot, hogy megnézzem én tudtam jól a szó helyesírását, vagy a nyelvi ellenőrző. Most már legalább nem fogom még egyszer átjavítani, ha majd legközelebb újra szükségem lesz erre a szóra. A segítséget pedig köszönöm.

"Az amatőrnek ihlet, a profinak előleg kell."

(#53664) imibogyo válasza orion1025 (#53657) üzenetére


imibogyo
veterán

Én már vagy 80 gép moddolásán vagyok túl az Einhell-el és kb. 40-50 korongom bánta eddig az egészet, és egy 11.000 Ft-os gépről beszélünk. A csapágyak cseréjét követően 0,07 mm a tengely kifutása a gépemen a gyári 0,16-hoz képest, ami hatalmas javulás, de előtte sem volt használhatatlan és mindez 2700 Ft-omba került. Akkor ez most kompromisszum?

És hogy van-e különbség egy olcsóbb és egy drágább gép között? Evidens hogy van, mégis több-százezret behúztam már munkában az olcsóbb gépeimmel is. Tehát a "használhatatlan" és "van jobb is" között, azért van bőven különbség...

És hogy 15.000 alatt van kompromisszum??? Egy ismerősöm nem épp a társadalom aljának készít egyedi ékszereket (egyedi gyémánt gravírozás és hasonlók), ahol egy-egy fej többe kerül, mint itt legtöbbünk gépe és ahol sokszor még a cirka 100.000 Ft-os gépe is kompromisszumos. Szóval a kompromisszum, mint olyan nem összeghez köthető, hanem felhasználási jelleghez és igényhez. ;)

(#53665) orion1025 válasza imibogyo (#53664) üzenetére


orion1025
őstag

Ki beszélt itt egy Einhell szintű gépről? Van olyan jó az (ha nem jobb netán), mint az enyém, de nem is egy Lidlis Parkside, na én arra a volumenre gondoltam, hogy tisztán lássunk.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53666) TESCO-Zsömle


TESCO-Zsömle
félisten

Van itt valaki, aki ért a metallurgiához? A jó öreg rézzel kapcsolatban lenne kérdésem.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#53667) Tegla80 válasza orion1025 (#53665) üzenetére


Tegla80
addikt

Akkor megsugom,h pl a lidl es aldi 1ik beszallitoja az einhell csak mas neven toljak ott a termeket.Amire amugy ezen cegek 3ev garit vallalnak. ;)

Sony® & PlayStation®

(#53668) orion1025 válasza Tegla80 (#53667) üzenetére


orion1025
őstag

Kérlek ne hasonlítsunk össze egy "állítólag" azon cégtől származó terméket egy márkától. Nem véletlenül olyan olcsó, azért, mert valami liszensz el van adva, attól még köze sincs egy normálisabb termékhez, csak a sz@rt is el lehet adni, mert van olyan, aki megveszi, ez a piac. De ez egy olyan összehasonlítás, hogy egy mai black&decker sem olyan minőség, mint 10-20 éve. A mai napig nyúzom nagyapám b&d körfűrészét, ami rendszerváltás előtt már a tulajdonát képezte, eddig még szénkefét sem kellett cserélni benne, nem csapágyas, brutális szörnyeteg az újabb gépek között is. De mindenki vegye meg azt, ami neki jó. Én sem szívesen áldozok gépekre sokat, na de van az a szint, amit nem veszek meg, mert tudom azt, hogy csak a szívás lesz vele.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53669) imibogyo válasza orion1025 (#53665) üzenetére


imibogyo
veterán

Na jó, de azt az elején jó lett volna beírni a hsz.-edbe hogy pontosan melyikekre gondolsz, mert úgy jött le, hogy úgy egyben a sub. 15k-s tartomány minden egyes tagjára írod, hogy kuka, ezért is vitatkoztam ennyire...

Az enyém sem egy "hűde valami" gép félre értés ne essék, de alap munkákra tökéletesen használható. Az meg, hogy van-e jobb, ugye megint csak evidens, hogy van ezt már beszéltük. Mindig van jobb...

Mondjuk én a 11k-s gépet 13k-ért vettem, mert a kofferes verziót választottam a rengeteg extra tartozék miatt (és én ezt is ajánlottam a topiktársnak is). Hamarosan érkezik itthonra is egy sűrített levegős gép a finomabb munkákhoz, mert a mostani relatíve gagyi ERBA levegős készletem kezd gyengülni és fordulatot veszteni és baromi drága lenne hozzá egy új csiga. :B

(#53670) orion1025 válasza imibogyo (#53669) üzenetére


orion1025
őstag

Igen, azért a levegős egy kicsit barátibb játékszer, csak ott meg ugyebár a tömlő zavaró tényező, illetve általában ezek a gépek elég nehezek, hogy a nagyobb nyomás ne lökje szét őket. persze ha van az embernek egy ilyen célt szolgáló bungija, ahol lehet barkácsolni, oda jól jön a kompresszor mellé, illetve sok más levegős szerszám.

Én is kofferes multit vettem, bár a tartozékok annyira nem érdekeltek, mert sok benne a felesleg számomra (polírozó, gyémánt, stb.), illetve nagyobb tételben rendelek mindig korongot is, így mellé csak azt veszem meg pluszba, ami éppen kell.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53671) imibogyo válasza orion1025 (#53670) üzenetére


imibogyo
veterán

Engem nem zavar nagyon a tömlő sem, mert vettem direkt vékony és relatíve rugalmas tömlőt, de olyat ami még bőven bírja a 10 bar-t (ennyit tud max. a kompresszorom), de a cső elvileg 15 bar-os...

persze ha van az embernek egy ilyen célt szolgáló bungija, ahol lehet barkácsolni, oda jól jön a kompresszor mellé, illetve sok más levegős szerszám.
Hát most még csak ~20 négyzetméterrel gazdálkodhatok (egyre-egyre szűkösebben), de jövőre ha minden jól megy már 100+ négyzetméter lesz a kis birodalmam...

[ Szerkesztve ]

(#53672) orion1025 válasza imibogyo (#53671) üzenetére


orion1025
őstag

Nem szeretnél örökbefogadni? :DDD Nekem javarészt sajnos csak a lakáson belüli móka marad, mert a garázst eladtam, így szűkös a moddolás keresztmetszete.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53673) imibogyo válasza orion1025 (#53672) üzenetére


imibogyo
veterán

Át tudom érezni, ez volt 2 évig a műhelyem... ;] :P

(#53674) orion1025 válasza imibogyo (#53673) üzenetére


orion1025
őstag

A semminél még az is több volt :) Nem mellesleg addig jó, amíg nem utálják ki otthonról az embert, ha egy kicsit szétpakol ;]

De ha már gány topik, ma befejeztem az xboxom moddolását, ami érintette a tápot is. Mivel gyárilag egy "mókuskerék" hűtő van benne, az is van vagy 4cm átmérőben, korából és méretéből adódóan már csak sivított. Mondjuk a hűtési teljesítménye is a nullához van közelebb, így belefaragtam egy kicsit nagyobb alanyt.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53675) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Hali

VGA lógásra esetleg van vlmi megoldás ,lehet kapni valamilyen vga támaszt vagy tartót álló házba?

[ Szerkesztve ]

(#53676) imibogyo válasza orion1025 (#53674) üzenetére


imibogyo
veterán

Simán szép megoldás. Hangban mennyit hozott? És hőmérsékletben?

(#53675) TechN7ne: Vannak rá gyári megoldások, de én erre simán nem költenék egy fityinget sem (főleg ha már barkács topik :P ). Lekoppintani simán le lehet az ASUS megoldását. Szerzel egy gázteleszkópot, raksz két gumikockát a végére, a szárára pedig készítesz egy nagyon alap összecsavarozható "kart". Most nem találok jobb képet, mert dolgozom, de valami ilyesmire gondolok (a besüllyesztett fémgyűrű helyére menne a gázteleszkóp szára), oldalról pedig egy sima hernyócsavarral ráfeszíted. Vagy egy sima átmenő csavaros megoldás is jó lehet (bár én csak egy oldalról vágnám be a fát, így csak egy csavarra lenne szükség, ami lehetne rejtett is.

Bármelyik mellett is döntesz, miután az egészet lefújtad feketére és relatíve szépen dolgoztál, a kutya meg nem mondja, hogy nem gyári a cucc. ;)

Mondjuk egy ilyet lekoppintani sem atomfizika (bár én tuti vékonyabbra készíteném, az oldalfal akár 3-5 mm is lehet acélból, például valami ilyesmi). Vagy készítheted akár plexiből is (ezt még akár gravírozhatod is)....

Ha van kéznél LEGO az is sokat segíthet. Esetleg egy nem használt C-vitaminon doboz, vagy egy nem használatos Dávid szobor. Bevállalósabbak acélsodronyt is használhatnak. A lehetőségek tárháza végtelen. ;] :P

[ Szerkesztve ]

(#53677) orion1025 válasza imibogyo (#53676) üzenetére


orion1025
őstag

Van hozzá egy porszűrős tető is, úgy nem látszódna a csavar, de alig tudtam lepajszerolni róla, ezért inkább mellőztem a felrakását. A táp magának szabályozza a fordulatszámot, de maximumon tekerve is néma marad a venti, bár beépítve addig biztosan nem jutott még el. A mutatvány nem került 1000Ft-ba, de ennyit megért az biztos.

[ Szerkesztve ]

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53678) imibogyo válasza orion1025 (#53677) üzenetére


imibogyo
veterán

Szerintem jó ez így. Nekem amúgy is nagyon ambivalens érzéseim vannak a porszűrőkkel. Olyan sűrűn szoktam szerelni/cserélni/tisztítani mindenemet, hogy konkrétan nálam értelmetlen bármilyen porszűrés. :B

(#53679) AxBattler válasza orion1025 (#53674) üzenetére


AxBattler
félisten

Szép, igényes megoldás, grats!

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#53680) TechN7ne válasza imibogyo (#53676) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ! :R

(#53681) #92888064


#92888064
törölt tag

ha egy alaplap nyákja sérült, azt mivel lehet orvosolni?
működik a lap, csak kicsit barbár módon lett leszedve egy "túlhúzott" csavaros hűtés, és sérül egy kicsit a nyák hátsó része a hűtésrögzítési lyuknál.
van erre valami spéci lakk? vagy szigszalag?

(#53682) Kernel válasza #92888064 (#53681) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha csak a lakk sérült, arra jó szinte bármi (lakk, festék), színtelen körömlakk is. Ilyenkor csak az esetleges korrózió kivédése a cél, levegőtől elzárás.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#53683) #92888064 válasza Kernel (#53682) üzenetére


#92888064
törölt tag

köszönöm:R

(#53685) Gyíkac válasza Kernel (#53682) üzenetére


Gyíkac
aktív tag

én is használtam már körömlakkot, korrekt megoldás.

(#53686) athomi


athomi
veterán

Tudtok olyan purhabot, ami párazáró? Párásodó cső köré kellene faláttörésbe.

(#53687) #33253120 válasza athomi (#53686) üzenetére


#33253120
törölt tag

Nem nagyon.
Kifújod simával, vísszavágod szint alá, és valami neked tetsző cuccal felületkezeled a párazáráshoz.

(#53688) Danex


Danex
addikt

Egy kis hétvégi megoldás a Wifi Antennához :U

(#53689) cinemazealot válasza Danex (#53688) üzenetére


cinemazealot
addikt

:C Dönthető, forgatható, további legó-alkatrészekkel ékesíthető. Zsír!

(#53690) Thorus válasza Danex (#53688) üzenetére


Thorus
aktív tag

Már csak egy építős lego emberke kéne.

Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.

(#53691) Pickit3


Pickit3
aktív tag

Egy kis délutáni barkács...
A vinyók nagyon zúgtak, hiába kerítettem ilyen gumiszemes rögzítő micsodát amivel fel lehet fogatni a vinyót, a zúgás 95%-ka megmaradt. Így fogtam egy ötletet a netről meg egy bringabelsőt és alkottam. :D

Beszerelve

Szakszerű felfogatás

(#53692) Pickit3 válasza Pickit3 (#53691) üzenetére


Pickit3
aktív tag

Azt még elfelejtettem írni, hogy baromi halk lett ettől szal lehet kopizni. :D

(#53693) quailstorm válasza Pickit3 (#53691) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Lehetne picit vízszintesebb.
Én inkább vettem Deepcool Kendoment. Van az az árhatár ahol nem taknyolok. 2x2TB HDD az 40k HUF akkor is ha Toshiba.

(#53694) cinemazealot válasza Pickit3 (#53691) üzenetére


cinemazealot
addikt

WD... mármint Well Done! :K Én bugyigumiból csináltam vízszintes pántokat és arra ültettem rá a vinyót. Tökéletesen megszűnt a ház búgatása. Csak arra kellett vigyáznom, hogy a házat ne billentsem meg, mert akkor a vinyó lecsúszhat a pántokról. A Te megoldásod ilyen szempontból jobb.

(#53695) kispal87 válasza Pickit3 (#53691) üzenetére


kispal87
aktív tag

Király! :C
Csak egy meglátás, a gumi alsó részét is lehetett volna rögzíteni ugyanúgy mint felül és akkor mozgatáskor sem csapódik neki a háznak, de ez már csak részletkérdés.

(#53696) Pickit3 válasza quailstorm (#53693) üzenetére


Pickit3
aktív tag

Igazítottam rajta már azóta, hogy ne legyen belőle működési zavar.
"Van az az árhatár ahol nem taknyolok." Öltem már bele pénzt és akkor se lett jobb. Így határozottan jobb lett, mint bármelyik gyári megoldás.

(#53694) cinemazealot
Thx! :)

(#53695) kispal87
Ezt már leteszteltem és meglepő módon jócskán meg kell dönteni, hogy hozzáérjen az oldalához (legalább 45°). És akkor sem olyan durván koppan, hogy kinyírja csak finoman hozzáér. De van benne valami amit írsz.

(#53697) orion1025 válasza Pickit3 (#53691) üzenetére


orion1025
őstag

Ó istenem, de nem tud hiányozni egy mezei HDD :DDD

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#53698) quailstorm válasza Pickit3 (#53696) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Ha vízszintben van akkor már ez is oké. Tudom milyen amikor zajos...
Csak a HDD-t fix pozícióban érdemes tartani. Oldalán, fejjel lefelé, vagy rendesen. De nem ferdén.

(#53699) Barret001 válasza Pickit3 (#53691) üzenetére


Barret001
addikt

Ráhibáztál a legjobb megoldásra,ráadásul olcsó is :D Sajnos nem védetheted le,mert ezt már sokan megcsinálták előtted.

(#53700) #21346560 válasza TechN7ne (#53675) üzenetére


#21346560
törölt tag

Én így oldottam meg anno, mert a rárakott procihűtőtől kissé elkezdett lógni....

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.