Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Photoshop (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:07:54

LOGOUT.hu



TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23104) gatesz


gatesz
tag

Sziasztok!

Már megkérdeztem más topikban is, és ott írták, hogy létezik ez a topik is, ezért megkérdezlek titeket is.

Haldoklik a notebookom, és szeretném lecserélni. A kérdés, ami miatt megkerestelek titeket, hogy erre a gépre cserélnék.

[link]

Azért erre a gépre esett a választásom, mert van benne egy I5-ös proci, 8giga RAM, és egy FULL HD IPS paneles kijelző + a 3 év gari!

És itt jön a kérdés. hogy szerintetek mennyire lenne nekem hasznos a FULL HD IPS panel, mennyire venném észre szerkesztésnél a különbséget a sima HD TN-es panelhez képest. Értékben viszonylag sokról beszélünk ugyanazon gépnél, más monitornál.

+ szeretném később ssd-vel bővíteni, de valahol azt olvastam, hogy valami nem ok a cs6 ssd-re telepítésénél. Ezt meg tudjátok erősíteni?

(#23105) Lassú Víz válasza gatesz (#23104) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nagyon látnád a különbségeket, főleg ami a színeket illeti. De kegyetlen bolha menük és ikonok várhatók rajta. Ezért a kisebb felbontásút használhatóbbnak tartom. Viszont fotós munkákhoz mindenképpen csatlakoztatnék egy külső, nagyobb, kalibrálható monitort.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#23106) BonFire válasza gatesz (#23104) üzenetére


BonFire
veterán

Nincs az az isten, hogy én 24" alatt fHD-ban vakláljak. Még azon is nagyítani szoktam a menüket, meg alapértelmezett betűket, pedig 80 cm távolságból nézem. Nem tudom, mekkora monitora van annak a laptopnak, de gyanítom, hogy 24"-nál kisebb.

A HD ready monitorok felbontása általában 1366x768, míg a full HD 1920x1080 pixel. Több tartalom fér ki a full HD-ra.

IPS vs TN – ha zongorázni tudnám a különbséget, én lennék Jordan Rudess. Az IPS-en nagyobb a fényerő, a betekintési szög, a színek élénkebbek, kontrasztosabbak, színhűbbek. Ma már nem is értem, hogy tudtam korábban élni IPS nélkül. Nélkülözhetetlen Ps-munkára.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#23107) *Ropi* válasza gatesz (#23104) üzenetére


*Ropi*
félisten

15.6"-on FHD-ben vagy nagyon kicsi lenne minden vagy túl nagy: a Windows HiDPI-s skálázódása miatt a képszerkesztő programok nem túl élvezetesek ekkora méreten. Ráadásul annak a panelnak a színtere csak 62%-ban fedi az sRGB-t (IPS és IPS között is van különbség): fotót szerkeszteni nem igazán fogsz tudni rajta. :N A helyedben inkább asztali gépet néznék rendes monitorral - főleg, ha munkára kell és nem szeretnéd a szemeidet kifolyatni (mert úgy megerőlteti). A monitorkalibrálós topicban kérdezhetsz tőlem ilyenekről. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#23109) |AP| válasza gatesz (#23104) üzenetére


|AP|
veterán

nekem ilyen laptopom van, PS is megy rajta, de csak ha muszáj, mert tényleg nagyon bolha a menü.
Beállításoknál találsz olyat, hogy UI scale, ez segít(ene) a dolgon, ha a nagyszerű mérnökemberek nem csak 100% és 200% lehetőséget adtak volna az egyszeri usernek. Az igazság valahol a kettő között lenne... :U

Az IPS viszont nagy jóság, szép képe van ennek a notinak.

(#23110) *Ropi* válasza |AP| (#23109) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Az IPS viszont nagy jóság, szép képe van ennek a notinak."

A szép és a színhelyes (Ugye képfeldolgozásról beszélünk!) nem ugyanaz. ;) Karácsony előtt kalibráltam egy ilyen laptopot: normális, rendes monitorral nem említhető egy lapon a színvisszaadása (egy Dell 2709w-vel használja a tulaja: összekalibráltam őket amennyire lehetett). Ebben a laptopban egy LG-Philips 156WF6 AH-IPS panel van, ami natívan 262.000 színt tud megjeleníteni, ezt szoftveres trükkökkel feltornásszák 16.2 millióra-ra, de a weben elfogadott szabványként a 8 Bites jpeg megjelenítéséhez is 16.7 millió kell (a panel natívan az NTSC színtér 72%-át fedi le, ami az sRGB-nek csak a ~61%-a). ;) A monitorkalibrálós topicban pont a napokban írtam le a tudnivalókat a hasonló megoldású panelekről. Az IPS panelekről még azt érdemes megjegyezni, hogy nincsenek valódi feketéik, csak egy tejfölös, szürke massza...Már csak ezért sem jó rajtuk képeket "masszírozni". ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#23111) |AP| válasza *Ropi* (#23110) üzenetére


|AP|
veterán

A szép és a színhelyes (Ugye képfeldolgozásról beszélünk!) nem ugyanaz.
Ezt nem állítottam :) (de köszi az infókat, ezek nekem is újak voltak a panelről) Mégiscsak egy 200k-s notiról beszélünk, nem egy profi monitorról. Profi képfeldolgozáshoz mindenképpen külső monitort javaslok én is.

[ Szerkesztve ]

(#23112) *Ropi* válasza |AP| (#23111) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt. :K Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha vesznek egy üzleti kategóriás (vagy legalábbis jó drága) lapost akkor abban biztos nagyon csiribiri kijelző is van, amin már képeket is simán lehet szerkeszteni. Szerkeszteni lehet, csak nem érdemes: sajnos pont az business class notik azok, amik gyengébb kijelzőt kapnak az előzőleg linkelt hozzászólásomban taglalt, a gyártók közt fennálló megállapodások miatt.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#23113) ViZion válasza *Ropi* (#23112) üzenetére


ViZion
félisten

Fontos a jó monitor, könnyebb vele a munka, de azért akkor is szerkesztettünk képeket, mikor az IPS még tervben sem volt... Amikor kijött a nyomdából, vagy hozták a proofot azt megnéztük, korrigáltunk. pl. feketét sem ránézésre állítjuk be, színekhez is van sok segítség, CMYK kódok sora.

Laptopnál ez azért lehet érdekes, mert gondolom mutogatja az ügyfélnek, végül nyomtatásban más lesz, mint a monitoron. Csak egyelőre kevés infót kaptunk, mert ha pl. webre fogja felrakni a képeket, akkor máris jobb a kijelzője, mint amit a többség használ.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23120) Morgal


Morgal
tag

Sziasztok, tudna valaki javasolni olyan technikát vagy plugin-t ami a lehető legjobb hatékonysággal távolítja el a moiré mintázatot szkennel fotókról?

(#23122) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Helló!
Biztos alap kérdés, de valahogy nem tudtam rákeresni angolul youtubeon.

Van kettő réteg egymáson. Az szeretném elérni, hogy a felső réteg egy bizonyos területen átlátszó legyen, és látszódjon az alsó réteg. Fontos, hogy csak egy bizonyos területen.

Vagy tudtok jobb megoldást arra, hogy pl egy emberi bőrön ábrázolni ereket? Fontos lenne, hogy úgy nézzen ki, mintha bőr alatt lenne. Vagy jó az én megoldásom?

(#23123) #81999360 válasza ReSeTer (#23122) üzenetére


#81999360
törölt tag

Szerintem az kevés lesz, hogy fölé teszed és leveszed az átlátszóságát annak a területnek. Esetleg ha nem privát kép, dobd be ide. :)

(#23124) ReSeTer válasza #81999360 (#23123) üzenetére


ReSeTer
senior tag

Nincs még semmilyen kép, egyelőre tervezgetés van csak. Nekem az is elég, ha leírjátok nagyjából miket kell csinálni, vagy tutorial videó is jó.

Lényeg annyi, hogy olyat akarok csinálni, mint amikor átlátszik a bőrön egy ér. Az ér csak egy példa.

(#23125) #81999360 válasza ReSeTer (#23124) üzenetére


#81999360
törölt tag

Mint minden ilyen "manipulációs" munkához, idő, türelem és az eszközök ismerete szükséges. Clone Stamp, Levels, az összes Adjustment otthonos használata, rétegek és maszkok, stb.

Nem hiszem, hogy lenne erre "tutorial" vagy YouTube videó. Nézegess fotómanipulációs tutorialokat úgy általánosságban és majd szépen lassan megtanulod használni a szükséges eszközöket. :)

[ Szerkesztve ]

(#23126) ViZion válasza ReSeTer (#23124) üzenetére


ViZion
félisten

A rétegedre rárakod amit láttatni akarsz. Erre egy rétegmasz, maszkot invertálod, a réteg "eltűnik". Ekkor ecsettel maszkolod a részt, amit láttatni akarsz. Tutorialok nélkül nem lesz egyszerű...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23127) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Köszönöm, már ez is elég lesz szerintem, összelogikázom valahogy :)

(#23128) T 1000


T 1000
aktív tag

Sziasztok!

A segítségetek szeretném kérni: szeretnék egy képen egy kisebb módosítást csinálni, keresek valakit, aki gyorsan meg tenné ezt nekem. Nagyon fontos és nagyon sürgős lenne, ha valaki lenne olyan kedves és segítene, kérem priviben írjon rám.

(#23129) BonFire válasza T 1000 (#23128) üzenetére


BonFire
veterán

Az ilyen kéréseket legközelebb IDE.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#23130) Ricardo128


Ricardo128
aktív tag

Üdv mindenkinek!

Adott 200+ változó magasságú és szélességű kép. Ezen képek mindegyikét szeretném egy-egy, 300*400-as képre ráhelyezni. Utóbbi egy fehér (esetleg áttetsző) háttér lenne. A képeket mint réteg, középre igazítanám (ez megy) az alapon. A probléma csak azzal van, hogy nincs kedvem egyesével megcsinálni, hanem, vagy egy gombnyomásra, vagy valami makróval. Csak nem tudom már hogyan kell, meg, hogy hogyan lenne a legjobb makrózni. Ebben szeretnék segítséget kérni. Ha valami nem világos vagy érthetetlenül fogalmaztam csak szóljatok - magyar PS, van Lightroomom is.

Előre is köszönöm! :R

gölmétcsül ©

(#23131) szabog4


szabog4
aktív tag

Üdv mindenkinek!

Tudnátok segíteni?
Lenne egy olyan problémám, hogy a kijelölésen túl is kifestni elhalványítva a keretet. Ez nem gyere be! :DDD
Elfelejtettem ezt hol lehet átállítani! :F

A segítséget előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

HUN_Thorpedo

(#23132) ViZion válasza Ricardo128 (#23130) üzenetére


ViZion
félisten

Talán egyszerűbb lenne mindet croppolni erre a méretre.
Megnyitod a képet, új action rögzítése és crop a képet a kívánt méretre, mentés másként, bezárás, action felvétel vége. Utána a file- automation menüben a batch (kötegelt feldolgozás), kiválasztod a mappát, amiben a képek vannak, és megadod, h ezt az actiont csinálja meg rajtuk.

szabog4: ha van egy kijelölésed, akkor azon kívül nem enged festeni. A kijelölést lehet elmosni shift+F6 vagy refine edge-vel.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23133) szabog4 válasza ViZion (#23132) üzenetére


szabog4
aktív tag

Nem igazán működik. (Refine Edge az hol van?) :F

HUN_Thorpedo

(#23134) ViZion válasza szabog4 (#23133) üzenetére


ViZion
félisten

Akkor lehet én nem értem, h mit szeretnél. Van egy kijelölés, annak a széleit mossa el, amikor fested, ott halványabb lesz. 0,1 pixelnél sokat nem látni nyilván. Nagyobb érték látványosabb, mittomén 20 px.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23135) szabog4 válasza ViZion (#23134) üzenetére


szabog4
aktív tag

Valószínűleg én nem fogalmazok világosan! :F

Úgy sikerült megoldanom ezzel a beállítással, hogy kitöltöttem, majd invertáltam a kijelölést és töröltem.

A cél, hogy kijelölésen ne menjen túl a kitöltés.

[ Szerkesztve ]

HUN_Thorpedo

(#23136) ViZion válasza szabog4 (#23135) üzenetére


ViZion
félisten

Ha a kijelölésen kívül nem akarsz festeni, akkor a kijelölés invertálása után del és kész.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23137) Ricardo128 válasza ViZion (#23132) üzenetére


Ricardo128
aktív tag

Egyszerűbb bizony, és köszönöm is, viszont elég csúnyán változnak az arányok. Az írásod alapján megpróbáltam egy olyan műveletet (action) beállítani, hogy nyisson meg egy új, áttetsző lapot, 300*400-as méretben. Réteg másolása, aztán fájl megnyitása (simán behúztam TC-ből az elsőt). Teljes kijelölés, majd a második réteget középre helyeztetem. Elmenti, kilép.
Sajnos nem jó, miután automatizálom. Látszik, ahogy dolgozik, megnyit új lapokat és folyamatosan sorban nyitja meg azokat a képeket, amiket kell, de amikor befejezi a műveletet, csak annyit csinált a képekkel, hogy megnyitotta.

gölmétcsül ©

(#23138) aldebaran


aldebaran
őstag

Ha valakit érdekel:

Ultimate Cheat Sheets for Photoshop and Lightroom:

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

(#23139) BonFire válasza Ricardo128 (#23137) üzenetére


BonFire
veterán

Ugye a mentés is rögzítve van az Action-ben? Máskülönben honnan tudná a program, hogy el kell neki menteni? ;)

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#23140) Ricardo128 válasza BonFire (#23139) üzenetére


Ricardo128
aktív tag

Természetesen. :K

Szerintem a hibát az automatizálásnál kell keresni. Még körbenézek, hátha rájövök.

gölmétcsül ©

(#23141) cigam


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Hogyan tudom megadni egy képnek, hogy a szélei pl. 100pixel vastagon fokozatosan átlátszóak legyenek?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#23142) Ricardo128 válasza BonFire (#23139) üzenetére


Ricardo128
aktív tag

Na már közelebb vagyok a célhoz. A probléma, amiért nem mentette el végül, mert az automatizálásban nem volt megadva célmappa. Most már van, viszont csak egy fájlt ment el: az elsőt. És gondolom azért, mert a megnyitásnál csak azt nyitottam meg (azt rögzítettem az actionsbe), és nem tudja a program, hogy a következő képeket nyissa meg a következő actionnel. Ez megoldható valahogy?

gölmétcsül ©

(#23143) ViZion válasza Ricardo128 (#23142) üzenetére


ViZion
félisten

Akkor az automate menüben add meg, h hova mentse.

cigam: csinálsz új réteget, kitöltöd bármivel. Utána inner glow, normál keverés, vagy ami tetszik. Ezzel eljátszol. Réteg kitöltést (fill) lehúzod 0-ra.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23144) Ricardo128 válasza ViZion (#23143) üzenetére


Ricardo128
aktív tag

Ahogy már írtam, adtam meg célmappát. Készítettem gyorsan egy videót a folyamatról. Mi lehet a hiba, mi nem tetszik neki?

gölmétcsül ©

(#23145) BonFire válasza Ricardo128 (#23144) üzenetére


BonFire
veterán

Meg kell tanulni eksönben gondolkodni. Én a helyedben nem üres vászonra helyezném a képet (amely minden esetben Névtelen-1), hanem az eredeti képet

1. Megnyitás.
2. Átméretezés.
3. Crop a megfelelő rajzvászon méretre
4. Üres réteg, kitöltve fehérrel.
5. Üres réteg alulra.
6. Rétegek összeolvasztása
7. Mentés másként egy bizonyos mappába. Legyen a neve mondjuk: IDE
8. Bezárás.

Ez azt fogja eredményezni, hogy a kép megtartja az eredeti nevét, mégis újként el lesz mentve egy új mappába a műveletek elvégzése után.

Ha mindig Untitled-1 nevű új doksiba plészeled a képet, akkor mindig felülírja, és egyetlen darab Untitlen-1 lesz a végeredmény.

Az Asztalra érdemes egy IDE nevű mappát csinálni. Ezek után ha nincs is ott a mappa, mentéskor automatikusan létre fogja hozni. És mentés után egyesével szépen be is zárogatja az elkészült fájlokat.

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

(#23146) Ricardo128 válasza BonFire (#23145) üzenetére


Ricardo128
aktív tag

A hozzászólásodból vettem némi ötletet az elkészítéshez, és sikerült. :K Röpke 20 lépésből, de megoldottam. A 2. és 3. lépés közötti különbséget nem igazán értettem meg a javaslatodban, meg ugye a méretarányt meg kell, hogy tartsák a képek.

Megnyit, összes kijelöl, másol, megnyit új dokumentum, bemásol. Előző dokumentumon meg törlöm, majd másolom a réteget. Bemásolom az előzőleg vágólapra helyezett képet, középre igazítom és elmentem. 20 hosszú lépés, de végre sikerült!!!

:C Szóval köszönöm a segítséget! :R

gölmétcsül ©

(#23147) elfelejtette válasza ViZion (#23070) üzenetére


elfelejtette
veterán

pffff...
A gyííí3 nem egy bajnok, de leginkább a ram kevés.

Mi is erre gondoltunk először, ezért dobtam még 8GB RAMot a jelenlegi 8 mellé, de nem gyorsult semmit. Ebben a 8.0-ás PS-ban még nincs Performance menüpont a beállításokban, csak "Memory & Image cache" ahol megadod, hogy a PS mennyi memóriát használhat, ott maximum 1.7GB-ot engedett beállítani, és a kollégám által készített 100+ rétegből álló nyomdai megrendelésre készülő képei gyorsítótárazva 5+GB méretet is elértek.

SSD és arra rakni ascratch file-t, amit a PS-ben lehet beállítani.

Beraktam a gépbe egy gyorsnak éppen nem nevezhető Kingston V300-as SSD-t, és arra tettem a scratch disk-et, amitől harmadára lement a képek betöltésének az ideje. :Y :C Mert ugye a beállított 1.7GB RAM elfogyása után a jelenlegi ~90MB/s sebességű HDD-re dolgozott.

Újabb PS mindenképp érdemes, CS4 minimum.

Beszerzés alatt, abban több memóriát is meg lehet adni a PS-nak, így a jelenlegi hardverekkel is gyorsulna, mivel ki tudná használni a gépben lévő 8GB RAM-ot, ha a PS-nek átengedek belőle ~5GB-ot.

Egy egyszerű VGA is gyorsít ezt-azt, de ennyi rétegnél inkább ram legyen az első.

Ha benne marad a 16GB RAM, abból 4-8GB-ot leválasztok ramdrive-nak, és arra teszem a scratch disk-et, azzal még jobb is lenne, mint az SSD-vel, ugye? Vagy ha a 16GB-ból 10GB-ot engedélyezek használni a PS-nak, akkor már ez nem fog sokat jelenteni, mivel ennyi memóriát úgysem használunk ki (eddig az az 5GB volt a plafon)?

[ Szerkesztve ]

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#23148) ViZion válasza elfelejtette (#23147) üzenetére


ViZion
félisten

:R
Az utolsó ponthoz: ki kell kísérletezni, h melyik a jobb, de volt itt korábban valaki, aki használt ramdisket, csak nem tudom ki volt. Egy keresést, privát üzenetet megér.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#23149) *Ropi* válasza ViZion (#23148) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én voltam / vagyok. :) A RAMdisk inkább LR-nál ad előnyt, amikor a sok kis xmp fájlt kell írogatnia minden egyes csúszkatologatásnál. A PS inkább szekvenciális írással menti a nagyobb PSD-ket, azt meg bármelyik modern SSD tudja (csak ne Sandforce, vagy más, röptében tömörítős vezérlőjű legyen - nálam pl. 830-as Samsungok vannak): ott a CPU a szűk keresztmetszet (főleg egy i3: nekem i7 2600K van és a PS mentése úgy sem gyorsult "hűha" sebességre a LR-hoz viszonyítva - 32 (8x4) GB RAM dual channel-ben, ebből 24 a RAMdisk ). Ha tehát sebességnyerés miatt kell, akkor azon a gépen 2 SSD közti sebesség is elég lesz, ha viszont azért, hogy a nagy fájlok írásterhelése ne az SSD-ket nyírja ki gyorsított ütemben, arra mindenképpen jó.

Tudom, hogy Te tudod, de mások esetleg nem:

Érdemes szem előtt tartani, hogy a RAMdisknél mindig 2x kell menteni: egyszer magán a RAMdisken, utána pedig a RAMdisk-ről egy olyan helyre (HDD / SSD) ami a gép kikapcsolása után is megtartja az adatokat. Plusz arra is figyelni kell, hogy ha véletlenül áramszünet van, akkor azonnal elrepülnek az adatok az örök Bitmezőkre, tehát biztonságos használathoz kötelező egy szünetmentes táp a RAMdisk-es gép alá!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#23150) *Ropi* válasza elfelejtette (#23147) üzenetére


*Ropi*
félisten

Régebben (CS6-CC környékén) a PS memóriakezelésében volt egy hiba: nem lehetett túl sokat engedélyezni neki, mert akkor nem működtek bizonyos funkciók (a Liquify, meg még valami ha jól tévedek). Nem tudom mit fogsz végül használni, de erre figyelj!

A scratchdisket mindenképpen a RAMdisk-re kell áthelyezni (ha van), csak legyen elég nagy! :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Photoshop (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.