2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • [Linux] Grub2 rendszerbetöltő helyreállítása Windows telepítése után

    Mikor egy Linux kerül telepítésre Windows mellé, akkor az telepít egy Grub2 rendszerbetöltőt, amiből mindkét (vagy több) rendszer indítható lesz. Amikor Windows kerül telepítésre egy gépre, az feltelepíti a saját rendszerbetöltőjét, ahonnan aztán csak a Microsoft operációs rendszereit lehet elindítani. Ezért szoktuk javasolni, hogy dualboot rendszernél először a Windows kerüljön telepítésre, úgy nem szívunk annyit...

    A probléma akkor jön elő, ha valamiért újra kell telepíteni a Windowst és így megszűnik a dualboot lehetőség... Ilyenkor helyre lehet állítani a korábbi Grub2 rendszerbetöltőt, de ehhez készíteni kell egy bootolható Linuxos telepítőt, amivel el tudjuk indítani a gépünket, majd pedig chroot-tal be kell lépni az amúgy elérhetetlen telepítésre. Ennek a mikéntje itt olvasható: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/chroot_hasznalata_hibaelharitashoz_linuxon_kezdo_l.html

    Feltételezve, hogy végigcsináltad a chroot-ot és most be vagy lépve az elérhetetlen telepítésre, ott ezeket kell megcsinálnod:

    --NEM EFI-s telepítés esetén--

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve 1

  • [Linux] hang bitmélység, mintavételezési frekvencia és mintavételező beállítása

    Van nekem egy elég faja külső hangkártyám és egy nem rossz belső. A külsőt nem tudtam maximális beállítások mellett használni Windows10 alatt, mert csak a Youtube hangja szólalt meg vele, a videólejátszók viszont nem tudtak videót lejátszani. Viszont feltűnt, hogy Linux alatt nincs ilyen gond és kíváncsi lettem, hogy milyen beállításokban működnek a hangkártyák.

    Rá kellett jönnöm, hogy ahogy Windows alatt sem, úgy Linux alatt sem maximális minőségre állítva működnek a hangkártyák alapesetben.

    Hangeszközök lekérdezése:
    $ pacmd list-sinks | grep alsa.card
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 0 <alsa_card.pci-0000_07_04.0>
    alsa.card = "0"
    alsa.card_name = "Xonar DX"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 1 <alsa_card.pci-0000_08_00.1>
    alsa.card = "1"
    alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 2 <alsa_card.pci-0000_0a_00.3>
    alsa.card = "2"
    alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 4 <alsa_card.usb-C-MEDIA_Inc._USB2.0_High-Speed_True_HD_Audio-00>
    alsa.card = "3"

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve 9

  • Chroot használata hibaelhárításhoz Linuxon (kezdő Linuxos topic számára)

    Ha már be sem tudsz lépni, de nem szeretnéd újratelepíteni...

    Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem bootol a rendszer, nem megy a grafikus felület, de te szeretnél azért bejelentkezni a gépre és ilyen vagy olyan feladatokat, javításokat elvégezni. Van rá mód, de legyen hozzá kéznél egy pendrive, amin bootolható Linux disztribúció van, célszerűen az, amivel telepítetted is a gépet. Ha bebootolsz ezzel a live rendszerrel, akkor be fogsz tudni lépni a gépen lévő telepített disztródra, ezt hívják changeroot-nak, vagyis root fájlrendszer váltásnak.

    A lényege annyi, hogy fel kell csatolni a live rendszer alá azt a partíciót, ahová telepítetted a disztródat, majd át kell rá váltani. Ehhez nyiss egy terminált a live rendszeren, majd válts root-ra, vagy használd a sudo parancsot. Általában az ezekhez kellő jelszó egy live rendszeren a "root", nem meglepő módon.

    sudo fdisk -l - ezzel meg tudod nézni, hogy milyen partícióid vannak a gépben. Innen már tudnod kell, hogy melyiken van a telepített disztribúciód, azaz melyik a root "/" fájlrendszer. Ezt a partíciót csatold fel a live rendszer /mnt mappájába:

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve

  • Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)

    A terminálban hibakereséshez kiadható parancsok,
    amik segítenek nekünk, hogy megoldjuk a problémádat:

    lsb_release -a - a disztribúcióval kapcsolatos információk
    uname -a - a kernellel kapcsolatos információk

    df -h - tárhely ellenőrzése
    fdisk -l - partíciók listázása (sudo-val, vagy rootként)

    dmesg - a kernel üzeneteit tudod megnézni vele, például hardverek csatlakoztatásakor, vagy a boot folyamat során tapasztalt hibáknál lehet hasznos. Keresni benne adott szavakat tartalmazó sorokat pl. így lehet: dmesg | grep error, ahol az error helyére kell írni a kívánt szót.

    lsusb - kilistázza a csatlakoztatott USB-s eszközöket

    journalctl -b - az utolsó bootolás kezdetétől rögzített systemd naplót mutatja meg. Ilyen formában lehet leszűrni, hogy csak a hibákat tartalmazó sorokat mutassa: journalctl -b -p 3

    inxi - ez a program minden lényeges információt összeszed a gépedről, de nem biztos, hogy alapból elérhető, így telepítened kell a csomagkezelővel. .deb rendszereken ezt így kell: sudo apt install inxi. Az inxi-t paraméterezni kell így:

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve

  • Hogyan lehet rávenni a 10-et, hogy őrizze meg egy mappában az előnézeti képeket?

    Hirtelen kellhet másnak is... Megoldás: [link]

    CPT.Pirk 6 éve 2

  • AMD FX8320@4.3GHz -> Ryzen 2600@4.0GHz - A nagy ugrás

    Sosem volt csúcs gépem, de mindig megpróbáltam jó ár / érték arányú gépeket összerakni magamnak, ezért is voltam a Barton (s462) korszak óta AMD párti. Volt AthlonXP procis gépem, volt PhenomII procis gépem és volt olyan brutális villanyóra tekerő procis is, mint a húzott FX. ;]

    Egy kis előzménytörténet...

    Szóval adott volt egy gép, Gigabyte GA78LMT-S2P alaplappal, benne 3.6GHz-re húzott PhenomII procival, RX460 4GB videokártyával és 16GB AMD Only kínai eredetű rammal. (Az AMD only azt jelenti, hogy az átlagoshoz képest 1-el több címvezetéket használtak benne, így azonos GB méretet feleannyi chippel legyártható, ami olcsóbb. AMD az AM2 óta támogatja ezt a megoldást, Inteleknél állítólag a legújabb DDR3-as chipsetek is kezelték már)

    Aztán jött a Mass Effect Andromeda, és hát voltak gondok... (mondjuk nem csak a géppel, hanem a játékkal is főleg a kiadása idején, de az egy másik történet) Épp akkor jött meg az RX460 a korábbi R7 260 helyére ami sokat segített ugyan stabil FPS elérése téren, de az nem volt túl jó, hogy a PhenomII proci mind a 4 magja konstans 80% terhelés felett volt játék közben. Eljött az idő proci fejlesztésre...

    Folytatás...

    CPT.Pirk 6 éve 20

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.