2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

CM6631A USB-s high definition hangeszköz I2S és SPDIF kimenettel.

Írta: | Kulcsszavak: cm6631a . usb . hangeszköz . high . definition

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés azért jött létre, hogy ezzel a hangeszközzel kapcsolatos tapasztalatokat, méréseket össze lehessen foglalni valahol.

Szóval a CM6631A

-egyaránt működik Linux és Windows alatt is, mint "high definition 2.0 hangeszköz".
-jelenleg nincs fellelhető datasheet erről a chipről, csak a korábbi, nem "A"-s verzióról, aminek gyengébb a tudása. Az előző chip alapján ez is egy 8051-es mikrovezérlőt tartalmaz.
-az I2S kimenet konfigurálható left/right justified formátumra is, továbbá firmware készítő toolal a használt órajel sebességek is állíthatóak.
-a képen látható megvalósítás USB-s táplálású, továbbá egy gagyi táp IC (AMS133) csinálja az IC 3.3V-s tápját. Mindkét megoldás javítandó, de az USB-s táplálás különösen kerülendő. Érdemes mondjuk egy 7805-ös egyszerű lineáris stabilizátor szűrt kimenetéről járatni a táp IC-t, aminek a bemenetét leválasztjuk az USB-s tápról. Természetesen a 3.3V-s "digitális" és az ezt a cuccot követő dac "analóg" tápját nem szabad összevonni egy tápba.
-USB2.0
-papíron 192kHz / 32bit a maximális tudása a chipnek, de eddig még nem sikerült 192 / 24bit fölé menni. Ez mondjuk nem egy nagy ügy, mert még rendes 24 bites hangforrást találni is nehéz, nem hogy 32-est, szinte minden 16 bites.
-érdemes olyan DAC IC-t használni hozzá aminek van belső PLL-e (órajel generátor), így nem kell a nagyfrekvenciás I2C master órajelet átvinni a chipek között, mert az sok gondot okozna. Egy ilyen DAC a Texas instruments PCM5102A dacja [link], ami nem is drága (TME-nél kapható) és TruePath audio felépítésű, vagyis nem kell csatoló kondenzátort tenni a kimenete és a követő erősítő közé, vagyis nem kell költenünk minőségi kondenzátorra a jelútban.
Jó tapasztalataim vannak ezzel a DAC chippel, merem ajánlani. Viszont Firmware téren szükségessé teszi a bitclock értékek módosítását, mert az alacsonyabb órajeleken szeret csak működni, de ez szerencsére semmire sem hat ki. Ehhez való Firmware lentebb.
-mindenképpen árnyékolt vezetéken vigyük át az I2S buszt a kütyük között, az árnyékolás meg legyen az egyik végén a földre kötve.

Így néz ki a firmware tool, minden lényegest konfigurálhatunk. A beállítható Bclk értékeket a dac szabja meg, el lehet vele szórakozni egy kicsit.

A generált firmware fájlt meg ezzel a programmal lehet feltölteni a kütyübe. Régebbi verzió is van a neten, de azt ne használjuk, mert csak XP-n hajlandó működni. FW frissítéshez a javasolt platform a Win7.

CM driver Windows alá: [link], e nélkül nem fog menni az eszköz. Szerencsére Linux alatt egyből működik. Véleményen szerint nem túl stabil a Wines driver, bár mióta saját firmwaret használok az eszközön és nem az USB-ről kap tápot, legalább újabb kék halálom nem volt.

FW generátor progi: [link]

FW upgrade tool: [link]

A nálam használt Firmware: [link]

Kapcsolódó DiyAudio fórum: [link]

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

És ez így működik?

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#2) CPT.Pirk válasza Blindmouse (#1) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Igen. Többnyire plug and play. Mire gondolsz?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3) Blindmouse válasza CPT.Pirk (#2) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Nézegettem régebben ezeket a Cmedia USB I2S átalakítókat. Most kb ez az egyetlen lehetőség annak aki kis darabszámban szeretne DAC-ot gyártani, és 192 ksps kell. Az a bajom (ezzel is) hogy a kínaiaknak semmi technológiai érzékük nincs a dologhoz, mármint hogy hogyan kellene egy ilyen ICt vagy nyákot gyártani. Ennek például az a baja, hogy nem igazán sikerült eldönteniük, hogy most optikai kimenetet csináljanak belőle, vagy I2S-t. Mert ha egy DAc-ba akarom beépíteni, akkor sehogy sem jó, hogy kimenetek vannak a hátoldalon bemenetek helyett, és az USB pedig rajta van a nyákon. (De ahogy látom közben felkerültek olyan modulok amiken ez már jobban át van gondolva.) Az ICt magában meg nem lehet sehol kapni.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#4) CPT.Pirk válasza Blindmouse (#3) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mi az optikai részével nem foglalkoztunk, beraktuk egy szép nagy dobozba hátul, oda meg saját dac és csöves erősítő került, egy 4-5 kiló biztos megvan a cucc. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.