2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

A végtelen töredezettségmentesítés története

Írta: | Kulcsszavak: hp . pavilion . dv-5 . töredezettségmentesítő . defrag . boot time

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét visszakerült hozzám egy HP pavilion DV-5 laptop, hogy megint túlmelegszik, meg egy két dolgot csináljak meg rajta.
Valóban túlmelegedik, 100 fok fölé ment a CPU, de a Win7 90 fok felett ha úgy gondolja, elmegy sleepbe (random csinálja). Korábban megoldottam a melegedési gondot, a gyári hőátadó lapocska a proci, gpu és a hűtés között beton kemény valami lett, gyakorlatilag átment hőszigetelőbe, ezt kicseréltem normális pasztára...

A dolog szépséghibája, hogy a hűtés köré épült a laptop, az utolsó csavart is ki kellett szedni a gépből. Itt van egy gyors timelapse videó erről [link], érdemes megnézni, ezek után nem fogtok akarni HP laptopot venni...

Most kapott egy kis porszívózást, meg ráveszem a tulajokat, hogy vegyenek laptop hűtőpadot, mert még egyszer szét nem szedem, az száz. Egy kis ventit kötöttem USB-re, az fújja oldalról a gépet, így használható, szóval a hűtőpad megoldja majd a gondot, meg elvileg vesznek majd levegő sprayt is a pucoláshoz a tulajdonosok, amit már jó lett volna alkalmazni az elmúlt másfél évben is, mióta nem láttam a gépet. :U

Na szóval az igazi gond a Windowszal jött, ilyen belassult Windows7-et még nem láttam. Lemezkarbantartó lefut, 5.5Gb szemét kijött a gépből. CCleaner még 700 megát kiszedett, 500 valamennyi registry error mellett. Fasza, csak jó lesz ez...

Persze nem, következő induláskor megint bűn lassú az egész. Nézem, nincs is igazán tele szeméttel, alig 1-2 progi indul el a boot során.
Nézem a lemeztöredezettséget, a Raxco perfectdisk progi be volt ütemezve a gépen, így a vinyó jó állapotban volt. No gondoltam egy boot idejű töredezettségmentesítés talán segít valamit, így elindítottam.

Ez volt lassan 48 órája! :Y :Y :Y

Mivel csak a Win7 boot animációja látszik, semmire nem reagál, fogalmam sincs, hogy hol tart, meddig fog tartani még. Az IO led villog, a hdd hallhatóan dolgozik (egyébként nem is nagy, 320-as 85g szabad hellyel), de csak ennyi.

Persze kikapcsolhatnám, de vagy elkezdené előröl az ütemezés miatt, vagy megpusztulna a fájlrendszer...

Hozzászólások

(#1) Mister_X


Mister_X
nagyúr

Én a haveromnak vettem kezelésbe a "csúcsgépét" amit anno én építettem meg neki okosan. Q6600, Gigabyte EP35-DS3 alaplap, 4GB Geil RAM, 2db 8800GT, lett belerakva két bónusz venti és egy Scythe Mugen cooler. Most bontottam meg azóta a gépet, mert panaszkodott a haver, hogy tíz perc alatt bootol és random újraindul. Hát én még annyi port az életben nem láttam. Minden egyes alkatrészt külön kelett pucolni, a bordákat ki kellett mosni, a tápot, meghajtót szétszedni... csak a pucolással két órám ment el, szoftveresen meg ennek kétszerese... Fél terrás telerakott vinyón órákig tökölt a Defraggler, a CCleaner meg tíz giga szemetet (ebből hat volt Lomtárba száműzött valós szemét) és rengeteg hibát talált a rendszerleíróban... Miután azokkal is végeztem, kénytelen voltam újrahúzni a Windowst (szerencséjére annak adtam anno egy külön, húsz gigás particiót), mert vírusos volt az expoler.exe, autorun.exe, scvshot.exe és még egy rahedli rendszerfájl.

Huh, de kemény nap volt az.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Itt jön az, amikor fogja az ember a fejét, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna simán újrahúzni egy formázott lemezre. :)

(#3) Mister_X válasza Crystalheart (#2) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Aha, utána 400GB adat újratelepítését ráhagytam volna, ugye? :D

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#4) CPT.Pirk válasza Mister_X (#1) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ismerős. Anno kötöttünk vezeték nélküli netet egyik faluban az isten háta mögött, aztán egyik helybeli letámadott minket, hogy fizet a netért, de alig tud netezni, irgum-burgum. Megnéztük mi van, ott ugyan por nem volt, de Vistás masina, és az unokájuk gyakorlatilag mindent kikapcsolt az UAC-től a tűzfalon át a víruskeresőig. Egy kiló vírust szedett össze az avast, meg visszakapcsoltam mindent, aztán hirtelen minden jó lett, még kávét is kaptunk, volt nagy boldogság, az unokának meg dádá. ;]

Aztán csináltunk rendszeres karbantartást is pár helyen, volt h. fél év alatt a por annyira rárakódott az Intel gyári hűtőre (C2D korszak), hogy az nem tudott befújni levegőt a bordák közé... Egyszerűen belülről kifelé egy por réteget épít a gyári hűtő, iszonyat rossz tervezés, nem is beszélve a felfogató műanyag pöckökről.

Crystalheart: ezt el szeretném kerülni, soha nem volt külön partíció, így kapták a boltból. Ráadásul a gép külföldön van használva, van rajta rakás nem angol progi, szal még vissza sem tudnám tenni nekik ezeket.
Jah rajta van a külföldi lokalizáció a Windowson, így minden induláskor random, hogy a 0 szám a numerikus gombsor elején, vagy végén van, és szopat a bejelentkezéskor. ;]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#5) Crystalheart válasza CPT.Pirk (#4) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Külső vinyóra adatot kimenteni? Határozottan gyorsabb, mint beláthatatlan ideig töredezettségmentesíteni. :D És egy durván belassult Win már sose lesz az igazi.

(#6) westcoastog


westcoastog
veterán

Azért durva hogy így le lehet amortizálni egy oprendszert. :DDD

(#7) CPT.Pirk válasza Crystalheart (#5) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az a gond, hogy ez nem az én rendszerem. Persze nálam nem fajult volna idáig a helyzet, de itt a gond az, hogy úgy sem találnám meg minden fontos dolgukat, jelszavukat, stb.

Guga egyik írásában volt, hogy újrarakta valakinek a gépét, csak véletlen nem vette észre, hogy a teljes családi fotó gyűjteményt egy mappában tartották az asztalon... Volt, nincs. ;]

Most már unom a dolgot, foglalkoztat a kikapcsolás gondolata, csak félek a végeredménytől.

westcoastog: Na igen, és az ellen nem véd semmi!

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

No megléptem, kinyomtam a gépet a francba. Szerencsére semmi gond nem lett. Megnézve perfectdisket, annyit láttam, hogy a gyakran módosított cuccokat elkezdte betolni a hdd vége felé. De ezek alapján még napokig elszöszölt volna velük.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#9) Crystalheart válasza CPT.Pirk (#8) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Más defragprogi esetleg, mondjuk OO Defrag?

(#10) CPT.Pirk válasza Crystalheart (#9) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Most először megkapja a friss verziót a 11-es helyére. Igazából évek óta használom ezt a perfectdisk progit, nincs vele semmi gond.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.