2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

"Fényhűtés" ciksorozat (tuningnet.hu)

Írta: | Kulcsszavak: fényhűtés . tuningnet.hu . tuningnet . ordasi . gábor . napenergia . parabola . tükör . nap . napkollektor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a cikksorozat nem az én szellemi termékem. 2007 végén nyom nélkül eltűnt Ordasi Gábor népszerű oldala, a tuningnet.hu, vele együtt a cikkek, képek és maga Gábor is.

Nos, a wayback machine és PetAD kolléga segítségével ez a cikksorozat végre újra hiánytalanul megtekinthető!

===========================================================================

"Fényhűtés" 1. rész
2005. Április 17.

Egyébként is fontosnak tartom a napenergia felhasználását és bár nincs benne gyakorlatom, gondoltam érdemes belevágni és megépíteni a "fényhűtésű" számítógépet...

A kissé hangzatos cím után gyakorlatilag egyből kijelenthetjük, hogy fénnyel közvetlenül hűteni márpedig nem lehet! De a napenergiát felhasználva nem okoz különösebb problémát a CPU hűtését szolgáló hideg víz előállítása. Persze ezek után bárki írhatnám, hogy atommeghajtású a gépe, hisz Pakstól kapja az áramot J. A következő az elképzelésem:

Van pár régi nagy parabola antennám. Ezekből egynek a felületét megcsiszolom és festék segítségével gyakorlatilag egy homorú tükröt készítek. (Rázós egy feladat.) A parabola fókuszpontjába egy fekete tartályt teszek, amit egy befőttes üveg fog védeni a szellőcskék hűtő hatásától („üvegházhatás”). Elvileg egy akár 1kW teljesítmény (energia) is érkezik a napból a földre négyzetméterenként. Nekem kb. másfél négyzetméter felületű az antennám.

Jó tudom hatásfok meg minden, így végül is nem számíthatok arra, hogy 1.5kW fogja fűteni a fókuszban elhelyezett tartályt. Ja és azt is csak akkor ha "száz ágra süt a nap". Igazából azt lenne jó elérni, hogy 2-300Wattnak megfelelő fűtőteljesítmény jöjjön létre a fókuszban. Ami szerintem elképzelhető, bár biztosan nem tudom, hogy sikerrel jár-e majd a kísérlet.

Lényeg, hogy a parabola egy hőszigetelt tartályban lévő vizet melegít majd. A forró víz egy abszorpciós hűtőgép fűtőegységét fogja melegíteni. Ehhez a hűtőhöz semmilyen mozgó alkatrész nem szükséges. És végeredményben hőenergia bepumpálásának hatására hideget állít elő, pontosabban hőt von el.

Az abszorpciós hűtőgép hideg leadója vízben fog állni, így gyakorlatilag a napenergia hatására végül is hideg folyadékhoz jutok.

Ugyebár alapvető probléma, hogy nincs mindennap szikrázó napsütés, valamint a parabolával követni kell a nap mozgását. Nos most úgy is jön a nyár, meg a nagy meleg, így az elkövetkezendő hónapokban bizonyára sok lesz a napsütés. Ráadásul a hideg folyadékot hőszigetelt tartályban tudom raktározni, így ha napközben sütött a nap, akkor estére is lesz hideg hűtőfolyadék a számítógépnek.

A nap mozgásának követése nehezebb feladat, bár láttam, hogy már pár ezer forintért lehet venni motoros antenna forgatókat, de erre nyilván csak akkor lesz szükség, ha látom, hogy a parabola fókuszába sikerül "poklot csinálni". (Nagy királyság, hogy a napraforgó ezt „automatán” tudja.)

Ha meggondolom, akkor ennek az egész hűtésnek az energia igénye nem sok, hiszen az antenna forgatáson kívül és 2db 3-5Wattos szivattyúnak az üzemeltetésén kívül nincs többre szükség. Persze nem is azért csinálom, hogy a villamos energia árán spóroljak. Elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy viszonylag kis beruházással valóban megoldható-e a napenergia hasznosítása. Mert pl. egy 170Wattos napelem, kb. fél millió forint. Ehhez képest, az én kísérletem költségei ennek a töredékét sem érik majd el, és elképzelhető, hogy hasonló teljesítményt tud produkálni.

Ha meg látom, hogy mindez, amit leírtam jól működik, akkor megpróbálok villamos energiát is kinyerni. Amit lehetne használt UPS akkumulátorokban tárolni (az, hogy használt nem jelenti az, hogy rossz). És ha mondjuk 40-50Wattnyi villamos energia lenne ebből, akkor egy VIA C3-es kis gép erről már működne. És kb. olyan lenne, mint amikor valaki feltette az Internetre, hogy egy krumpliba, vagy egy almába beleszúrt két elektródát és egy kis WEB szervert üzemeltetett erről. Persze ehhez egy kis fogyasztású IC kellett és nem egy komplett számítógép. No csak rövid ideig működött...

Az elmúlt kb. másfél hónapban írtak páran, a termeljünk áramot peltier elemmel cikkemmel kapcsoltban, hogy hőenergiából Stirling motor segítségével mozgási, majd villamos energiát lehet előállítani. Végül is eddig annyit fogtam fel a Stirling motorral kapcsolatban, hogy gyakorlatilag egy gázon végzett munka hatására alakul ki a forgó mozgás. De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük eddig mire jutottam.

Ilyen az egyik parabola antennám:

Azt rontottam el, hogy venni kellett volna egy új antennát, mert ez már elég viharvert volt, és egy napi glettelés és csiszolás után sem sikerült a tükrös felületet kialakítani. Ezek után tudom csak becsülni az autófényezők munkáját, amikor egy behorpadt alkatrészt úgy kiglettelnek, hogy fényezés után hibátlannak tűnik az adott elem.

Ez a parabola üvegszál erősítésű műanyagból van és legalább 10éves darab, a felületén rengeteg hibával.

Legalább erős a hátsó konzol része....

Nos ezt a felületet próbáltam meg simává varázsolni. Ehhez a karcokat és krátereket glettelnem kellett.

Lefestettem króm hatású festékkel. Előtte egy műanyag lapon kipróbáltam, ha sima a felület, akkor tényleg olyan lesz a festés után mint a tükör. Azt hittem, hogy sikerült simává varázsolni az antenna felületét.... de a festés után kiderült, hogy még mindig egyenetlen.

Ráadásul, amikor a felső részt festettem pár helyen megfolyt a festék, ami nem volt szerencsés dolog.

De nem volt hiábavaló a fáradozásom, mert legalább ráéreztem arra, hogy készíthetek sima felületet. Az a baj, hogy szerintem gépi csiszolóval csak elrontanám a felületet. Kézi smirglizés azon kívül, hogy nagyon fáradságos munka, nem hozhat tökéletes eredményt.

Most egy félhold alakú fa sablont készítek, aminek az íve megfelel majd a parabola ívének és arra teszem rá a csiszoló papírt és úgy próbálok meg sima felületet készíteni.

Ha ez meglesz, akkor már semmi akadály nem lesz, hogy ezt a kb. 30 éves Elektrolux hűtőgép belsőt beüzemeljem.

Ez egy négycsillagos Elektrolux abszorpciós hűtőgép a hűtőház nélkül. A baloldalon látható bádog lemezzel bevont részben sok hőszigetelő anyag és egy elektromos fűtőbetét van. A meleg hatására a benne lévő ammónia nagy nyomást hoz létre. Mielőtt egy vékony csövön porlasztaná a rendszer ezt a nagy nyomású ammóniát egy rövid szakaszon visszahűtik. Így végül is folyadék-gáz halmazállapot változás megy végbe a porlasztás során, ami komoly hőelvonással jár. Bő 100Watt felett fogyaszt ez a hűtőgép, de ha lesz napenergiával fűtött meleg vizem, akkor nem lesz szükség a fűtőbetétre, azt közvetlenül meleg vízzel is fűthetem.

Ez a cikk még nem ért véget, de most itt tartok, akinek van ötlete és segíteni szeretne a megvalósításban írhatna pár ötlete, az villamos energia termeléssel kapcsolatban, vagy ha tud pár trükköt, hogy lehet türkös felületet létrehozni, az írhatna pár sort a gigahertz@tuningnet.hu e-mail címemre, hátha sikerre vihető ez az elgondolás...

===========================================================================

"Fényhűtés" 2. rész (kiegészítve)
2005. Április 24. | Gigahertz

Rövid bemutató, ezek alapján várhatóan tényleg működni fog a "fényhűtésű" gépem.... a cikk végén a további 4 nap munkája látható..

Már majdnem 5 napja várok arra, hogy ismét kisüssön a nap és ma végre délután 6 óra fele kibújt a felhők közül a napocska pár percre. Egyből kirohantam, végre kipróbálhatom a krómozott parabola képességeit.

Kezdetben egy digitális hőmérő érzékelőjét tettem a fókuszpontba, de a fekete kábele szinte azonnal lángra lobbant és ezzel együtt egy error felirat jelent meg a kijelzőn. Így papírdarabokkal kísérleteztem. Kb. 5 másodperc alatt kilyukaszt egy vastag karton papírt az az energia, ami a fókuszpontba koncentrálódik, íme:

Egy újságpapírral szeretném bemutatni, hogy milyen energiát lehet még összeszedni még a lenyugvó napból is.... (másodpercenkénti felvétel)

A fókuszponthoz közelítve azonnal megbarnult a sötét részen az újságpapír:

Persze a szél is ekkor kezdett el fújni, alig bírtam ott tartani a lapot, és hideg is volt (7 fok).

Jól látható, hogy ugyan is helyre koncentrálódik az energia, de még így is erős a szóródás, hisz körülötte is nagyon világos volt a papír.

Pár másodperc múlva el kellett dobnom a papírt, ugyanis lassan már a kezem is égett...

Hiába a nap ereje:

A nedves kartonpapír is pillanatok alatt kilyukadt:

Most csak ennyi eredménnyel szolgálhatok, a hétvégén tovább kísérletezem.

Folytatás:

Az előbb és az előző cikkben is bemutatott parabola antenna műanyagból készült. 4 napi sikálással sikerült két fém antennáról is lekaparni a festéket.

Ezeknek a fókuszpontja nem a tányér előtt van, hanem lejjebb. Így a melegítendő tárgy nem takar ki (árnyékol) hasznos felületből. A fókuszpontba egy befőttes üveget tettem a befőttes üvegbe pedig egy feketére festett kólás dobozt, amiben kb. 3 dl csapvizet töltöttem.

További előny, hogy meredekebben kell állnia az antennának, így a kosz kevésbé rakódik le benne, a prímfókuszos antennához képest.

Egy hőmérővel nézem a befőttes üvegben lévő levegő hőmérsékletét, egy másikkal a víz hőmérsékletét. Az eredmény az lett, hogy a 120 fokig (ez mérte a levegő hőmérsékletét) skálázott hőmérő pár perc alatt kiakadt. Ez elég érdekes hőmérő, mert a szondája egy termoelem, ami egyre nagyobb feszültséget ad a hőmérséklettel arányosan és ezt a feszültséget méri egy mutatós műszer, csak a skálája nem Voltban, hanem Fokban van skálázva.

A víz felforrt :), a kis digitális hőmérőm 99 fokot jelezett....

Még nincs napkövetésre alkalmas mozgató mechanikám, ezek csak próbák, ami alapján el tudom dönteni, hogy képe-e mindez elég hőenergiát koncentrálni, hogy működhessen az abszorpciós hűtő, ami remélhetőleg "nagy" hideget állít majd elő.

A parabola festése hihetetlenül ellenálló volt, 3 liter festékmaró meg sem kottyant neki, gyakorlatilag festékmaróval feltöltöttem a tányért és még utána is egy napig sikáltam a róla a festéket.

A polírozása meg végképp nem egyszerű feladat:

Mivel a világ csiszoló papírja nem lenne elég a feladathoz, kb, 10 tekercset vettem és azok pillantok alatt elkoptak, így száraz homokot szórtam a tányérra és erős vászonnal dörgölni kezdtem a vasat. Ez meglepően hatékony csiszolásnak bizonyult és egy fél marék homok és egy darab vászon elegendőnek bizonyult. Hiába az egyszerű dolgok a legjobban működő dolgok...

A fókuszba helyezett kólás dobozon megégett a fekete festék. Pedig víz volt benne, én azt gondoltam, hogy 100 fok fölé nem mehetett volna a rajta lévő festék hőmérséklete és mégis...

Kinagyítva a festés:

Folyt köv....

===========================================================================

"Fényhűtés" 3. rész, krómozás
2005. Április 25. | Gigahertz

A króm spay egy hatalmas átverés, ennyi erővel a kék színre is mondhatnánk, hogy zöld....

A parabola antennám krómozása egyáltalán nem egyszerű feladat. Aki abban töri a fejét, hogy pl. a számítógép házát krómoztatja, annak valamivel egyszerűbb feladata lesz. Ugyanis sík és rúd anyagokat sokkal egyszerűbb krómozni.

Galvanikus úton úgy krómoznak, hogy a vasat rezezik, majd nikkelezik és végül galván fürdőben krómozzák. A parabola esetében állítólag (mivel homorú) középre sokkal kevesebb rakódna le és emiatt sárgás lenne a közepe….

Készítettem pár képet, nézzük meg mi is az a króm fény. Először is nézzük meg egy lábast:

Gyárilag ilyen minőség simán elérhető, nézzük a házi megoldásokat. De még mielőtt ebbe belevágnánk szögezzük le, hogy házilag krómozni szinte lehetetlen és nagyon veszélyes dolog. Egy csomó vegyszerre lenne szükség stb.

Van az úgynevezett króm spray, ami szerintem a festékek között a legnagyobb árverés. Kétfajtát vettem (nem olcsó dolog), az eredmény ugyanaz, a króm hatást közel sem lehet elérni. A boltban azt mondták, hogy nagyon síkfelületen lehet csak azt elérni, ami a kupakon van (minta). Természetesen a kupakon a minta olyan, amivel bárki elégedett lehetne... csillog-villog... ha belenézel látod benne magadat.

A leírás szerint fémen és műanyagon is használható, csak az a fontos, hogy a felület sima legyen. Több dolgon kipróbáltam, alumínium lapon, vas lapon, papíron, de végül a CD-n lehetett a legjobban kísérletezni.

Ha a CD lemez nem szitázható oldalát lefújtam, akkor az eredmény ezüstös színű lett, de a krómhoz semmi köze nem volt. De először nem ezt a képet mutatom meg, hanem azt, amikor vékony lakkréteggel lekentem a CD egyik oldalát, és utána azonnal lefújtam az egyik felét a króm spray-vel. Tehát a festés során a lakk teljesen lágy volt. Így simább és fényesebb felületet kaptam, mintha a megszilárdult lakkot fújtam volna le.

Nézzük egy nagyított képet:

A jobb oldal ezüstös, de ugyebár erre senki nem mondaná azt, hogy krómos...

Lakk felhasználásával nem csak simább és csillogóbb lesz a felület, hanem így egy csapásra kopásálló lesz a felület. Ugyanis, a lefestett felület 3 nap száradás után is olyan, hogy ha végighúzom rajta az ujjamat, akkor a felületről gyakorlatilag ledörgölődik a festék.

Amikor úgy próbáltam meg kopásállóvá tenni a felületet, hogy festettem, megvártam míg megszárad és lelakkoztam, akkor a lakk feloldotta a festéket és nagyon csúnya lett a felület.

De amikor a folyékony lakkra fújtam a spayt, akkor tükörsima lett a felület és a kopásállósága is nagyságrendeket javult.

Az előző képen érdemes megnézni a króm spay kupakját. Én úgy érzem, hogy ez kicsit becsapás, hisz a benne lévő anyaggal soha az életben nem lehet elérni ezt a krómhatást, legjobb esetben is csak ezüst-szürke lesz a felület.

A jobb oldalon látható CD lakkozás nélkül készült (tehát csak a króm spay-vel kezeltem), a bal oldalinak a jobb oldala folyékony lakkra történt festéssel készült, a bal oldala csak lakkozva van.

A következő kép felső részén a festett lakkos CD látható, az alsó csak festéssel készült.

Azt is kipróbáltam mi lesz akkor, ha a lakkba belekeverem a festéket és úgy hordom fel a CD-re, de ez nem adott olyan fényes felületet, mint amikor a lágy lakkra festettem.

A következő képen, az előtérben látható CD készült a lakkba kevert festékkel:

Kicsit megkopott ugyan, de jól látható hogy egy másik márkájú króm spray kupakján milyen minta van. Ugyebár azt várnánk, hogy amit kifújunk az sík felületen azt produkálja, mint a kupakon található mintán látszik.

Nagyítva a festett felület, a jobb felső részben egy vízcsepp látható:

Erősebb nagyításban lakk nélkül:

Abban az esetben ha lakkot is használok, ilyen lesz a felület, szintén erős nagyításban:

Kipróbáltam milyen lesz, ha a blokkomat is lefújon króm spay-vel:

Sajnos a felső részén a festés nem lett tökéletes, de a lényeget látni lehet:

Jól látható, hogy a króm spray-val sokkal nehezebb sima felületet létrehozni, mint egy "mezei" festékkel.

Ne feledjük, hogy ez így nem kopásálló, tehát ha megfognánk a "krómozott" részt, akkor megkopik a réteg. Míg a feketére festett blokkot szorongatni is lehet, akkor sem lesz semmi baja a festésének. És mint írtam a króm festett blokkot le sem lakkozhatom, meg a lakk oldja a festéket, még több napos száradás után is és úgy nagyon csúnya lesz a felület, egyedüli remény az lenne, hogy lekenni lakkal és a lágy lakkot festeni, majd napokig szárítani.

Így most megpróbálom a lakkozás+festés kombinációjával kezelni a polírozott felületű parabola antennámat és pár nap múlva meglátjuk, hogy milyen eredménye lesz....

===========================================================================

"Fényhűtés" 4. rész
2005. Május 3. | Gigahertz

Olyan parabolát készítettem, ami a Csillagok Háborúja című filmben is elmenne harcászati fegyvernek....

Legutóbbi cikkemben írtam, hogy a króm spray-vel akkor tudtam csillogó felületet „csinálni”, amikor lágy lakkrétegre festettem. Azt hittem, hogy ez nagy felület esetén is működik, de tévedtem. A lakk gyorsan szárad, így kapkodni kell, aminek sosincs jó vége. Így nem sikerül egyenletesen lelakkozni, néhány helyre túl sok került, így megfolyt a lakkozáson a festék. Ráadásul nagy felületet nem tudok egyenletesen egy spary-vel lefújni.

Jól látható, hogy milyen csúnya az, amikor a megfolyt lakkra kerül rá a festék.

Íme még néhány megfolyás:

Sok levelet kaptam az ügyben, hogy ki hogy készítsek csillogó felületű parabolát. Volt, aki azt írta, hogy sok apró tükördarabból rakjam ki, ez akkor nem tűnt olyan jó ötletnek, hisz egy üveges azt mondta, hogy ha kérem simán megcsinálja sablon alapján üvegből, amit a tükrös haverja meg tükörré varázsol. Ez így még mindig olcsóbb, mint egy ekkora felületet krómozni. De mint kiderül a sablonnal szemben nagyon komoly követelmények lennének, valamint az elkészült darab hiper törékeny lenne.

Így maradtam annál a megoldásnál, hogy kis darabokból kirakom a parabola antennát. Pár ezer Forint ellenében egy tükrös 3 nap alatt elkészített 380db 6x6cm-es lapot. Kaptam hozzá ragasztót és ekkor jött a mega puzzle:

Az előző képen azt próbálgattam, hogy vajon lesznek-e nagy rések amiatt, hogy egy homorú felületet akarok sík lapokból kirakni.

A képen egy cseresznye fa ára tükröződik a lapocskákon. Ekkor már tudtam, hogy nem is olyan rossz ötlet kirakni a parabola belső részét ilyen lapokkal.

Ugyanakkor az is jól látszott, hogy a lapok között lesz egy kis rés. Nyilván annál kisebb ez a rés, minél kisebb darabokból rakom ki, de a darabolást sem szabad túlzásba vinni, hisz úgy az élek száma csökkenti a hasznos felületet. Remélem ez érthető volt...

Kb. 20db lapocska maradt ki, így nagyjából 360db 6x6cm-es tükörlap fért rá az antennára.

A széleken még finomítani fogok.....

Veszélyes dolog ez a tükrös parabola, ugyanis még akkor is túlságosan sok fényt koncentrál a fókusz közelébe, ha háttal van a napnak, így még akkor sem szabad a fókuszpontba tenni a fejünket.

Megfelelő szögből nézve igen érdekes képeket lehet produkálni....

Ez is egy érdekes kép. Az előtérben lévő tükör lapokban látni a túloldal lapjait, így olyan, mintha be lenne rácsozva.

Szerintem viszonylag kevés energia fog az illesztési hibák miatt elveszni.

Természetesen a napsugarakat nem csak a fókuszpontig veri vissza a sok tükör, hanem távolabbra is..... A garázs falára ilyen mintázatot sikerült varázsolnom.

Amikor ezt megláttam, kicsit aggódtam, hogy vajon lesz-e kis méretű fókuszpontja vagy csak diszkóba lehet majd mindezt hasznosítani...

Egy kb. 30cm széles, festett deszka lapot tettem a fókuszpont közelébe. Jól látható, hogy viszonylag kis méretű a fókuszpont és egyből füstölni kezdett a fa.

Kb. 10cm-es folt van a fókuszban, ami tökéletes, hisz az edényem sem lesz pontszerű, amit ide helyezek. Aki nem olvasta volna a korábbi cikkeket, annak most elmondom, hogy folyadékot fog melegíteni a tükrös parabola, ami pedig egy abszorpciós hűtőgép segítségével, gyakorlatilag villamos energia felhasználás nélkül nagy hideget képes produkálni, amivel a számítógépemet hűthetem. Tudom van egyszerűbb megoldás is, de itt sokkal inkább az alkotás örömét érzem fontosnak.

A fókuszpontba egy befőttes üveget teszek, amiben egy fekete edény lesz. Jelenleg az a baj, hogy a festék leég a fény edényekről, anyagában fekete fémről meg nem tudok. Még akkor is megégett a festék, amikor víz volt az fém tartályban... igaz csal egy dobozos kóla volt….

A befőttes üveg meg üvegház hatást „csinál” és ha jön egy kis szél, akkor a nehezen előállított meleg edényemet nem hűti le.

További probléma, a nap követése, bár erre vonatkozólag már kaptam ötleteket, egy egyszerű, de nagyszerű dolog lenne a legjobb... hisz az egyszerű dolgok működnek a legmegbízhatóbban....

folyt köv.

===========================================================================

"Fényhűtés" 5. rész
2005. Május 7. | Gigahertz

Szinte leírhatatlan milyen ereje van a napenergiának, ha a tükrös parabolámmal koncentrálom, az éghető anyagok szinte azonnal lángra kapnak...

Olyan sok ötletet írtatok nekem, hogy mit és hogyan lenne érdemes elkészíteni, hogy a mai napig nem jutottam még a végére. Köszönök minden ezzel kapcsolatos levelet! Ha bárkinek van használható ötlete ne fogja vissza magát (gigahertz@tuningnet.hu)

Nézzük hol tartok most:

Előző cikkemben leírtam, hogy miként készült el a tükrös parabola. Most a fejegységet készítettem el. 80mm hosszú 15mm átmérőjű vörösréz csövek tartják a befőttes üveget 55mm-re az antenna közepétől:

Igyekeztem olyan befőttes üveget találni, amiből sok van, hogy ha eltörik, akkor azt később pótolni lehessen. A befőttes üvegnek a kupakját tartja a három rézpálca. Az üveg rész le lehet tekerni, akárcsak egy villanykörét. Az üvegben egy 1.8m hosszú, 6mm átmérőjű vörösréz spirál van:

Most már látom (nem még nem égette kis a szemem), hogy a kísérletek során biztonsági intézkedéseket kell bevezetni, ezért mindig letakarom a tükör részt ha szerelek, mert az a bő 1kW teljesítmény, ami a fókuszpontba jelentkezik nem gyerekjáték. Gyakorlatilag azonnal megéget, és a szemre is nagyon káros!

Van egy középső cső magja a rendszernek, ez tartja a spirált. De egy helyen (a képen középen, alsó kép), a cső el van lapítva és egy másik ugyanolyan csővel folytatódik tovább, de csak egy kis ponton van a kettő összeforrasztva. Így a keletkezett hőt nem vezeti ki a befőttes kupakra a réz tartómag.

Gyakorlatilag az alja olyan mint egy kakaós csiga.

8mm belső átmérőjű gumi csövet vettem (mert a műanyag nem bírja hőt). A gumi lángba tartva sem roskad össze olyan gyorsan, mint a műanyag cső. Így a 6mm átmérőjű cső végére ráforrasztottam 8mm-es csonkokat:

És íme az antennaforgató mechanika. Alaposan utánajártam az antennaforgató rendszereknek. Az a baj, hogy a gyári megoldások nem tudják a dőlésszöget állítani, csak jobbra-balra forgatni. Azért nincs szükség a dőlésszög állítására, mert olyan közel vannak a műholdak, hogy csak kis oldalirányú mozgásra van szükség. Nekem meg 180 fokos elmozdulásra van szükségem. Van úgynevezett Disec motor, ami elég játéknak néz ki és egy közepes alaplap árába kerül. Ráadásul csak pici parabolákkal birkózik meg.

Az igazi megoldás a toló motor. Olyat vettem ami 250kg-ot is kinyomna és kb. 22” hosszú rúd jön ki a toló motorból. A dőlésszöget pedig egy 18”-os rúddal rendelkező motor állítja. Így 180 fokot nem tudok forgatni, de úgy 160 fokot egészen biztosan, ami szerintem elég lesz, hisz reggel 7-kor a napnak még alig van ereje.

Egy szervo motorral tudom állítani az antenna dőlésszögét, egy másikkal pedig jobbra-balra mozdítani. Borzasztóan nehéz jól beállítani ez a mechanikát. Nagyon hosszú listát tudnék írni, hogy milyen problémákkal szembesültem. Elvileg egy kb. 40 fokban megdöntött tengely körül tudom forgatni az antennát keleti irány és nyugati irány között. Mivel az elevációt (dőlésszög) is szervomotorral állítható, így az előbb említett 40 fokból 70-et és 10-et is tudok "csinálni".

Nagyon nehéz lett a szerkezet (egyedül nem bírtam feltenni a helyére), a tartó rúd gyengének bizonyult, ugyanis kis szellő hatására is mozog az antenna, így egy vastagabb csövet kell beszereznem. Most 5/4"-os vastagfalú alumínium oszlop végén áll, hogy kilásson a gyümölcsfák és a fenyőfák közül. De szerintem egy 6/4"-os vascső lenne az igazi, de most nekem ilyen nincs L

Két gumicső csatlakozik a csőspirálhoz. Még ki kell találnom valamit arra vonatkozóan, hogy a keringetést hogy oldom meg, hisz nagy a szintkülönbség. A kísérletek során a kerti slagot csatlakoztattam, és megnyitottam annyira a csapot, hogy egy vékony folytonos vízsugár legyen a cső végén. És ennek az lett az eredménye, hogy olyan meleg víz folyt ki a cső végén, hogy nem bírtam alatta tartani a kezem.

Megoldandó problémák:

1. Valami miatt kb. 10 perc múlva a befőttes üveg kidurrant és egy tenyérnyi darab kitört (pedig a fedelét kilyukasztottam, hogy ne legyen benne túlnyomás). Gondolom nem bírta a nagy hőmérsékletet. Szerintem kb. 600 fok lehet a befőttes üvegben (egy száraz deszka 2-3 másodperc alatt kigyullad), ezek szerint ez sok... még kipróbálok pár üveget, hátha az egyik jobban bírja...

2. A szervo motorokat majd egy kis mikrokontroller IC-vel szeretném vezérelni. A programot meg tudom írni, de a nap követése még mindig fejtörést okoz. Mert lehet fotocellás stb. megoldásokat készíteni, de egy egyszerű jobb lenne. Az lenne a legjobb, ha a szélkakas analógiájára lehetne egy napkakast építeni, ami mindig beállna a nap irányába... :)

Folyt köv.

===========================================================================

"Fényhűtés" 6. rész
2005. Május 16. | Gigahertz

Most kevésbé látványosak lettek az eredményeim, de sok tapasztalatot szereztem és nem adom fel....

Az uborkásüvegek szétdurranásával kapcsolatban sokan írtak, köszi!

Most készítettem egy fém védőburát, aminek az eleje 3mm vastag üvegből van. A fém oldala duplafalú, a köztes részt kőzetgyapottal tömtem ki. Mint nem mondjak még gumikesztyűben sem egy leányálom kőzetgyapotot tömködni...

Annak érdekében, hogy a kőzetgyapot nem tudjon kijönni a végeken, az egyik véget gipszbe itatott üvegszálas anyaggal tömtem el. Ezért van az, hogy az előbbi képen a karima fehér. És a gipsz rétegre sziloplasztot kentem, hogy ne ázhasson bel.

A túloldalt csak sziloplaszttal szigeteltem. Egyébként 0.4mm vastag alu lemezből viszonylag könnyű volt megépíteni ezt a védőburát.

A védőbórába besüt a nap és a benne elhelyezett 1.8m hosszú rézcső spirálban felmelegszik a víz. Megnézem, hogy napos időben milyen hőmérsékletű a benne lévő levegő. 300 fok körül olvad meg a forrasztóón, nos ez nem volt probléma megolvasztani. Utána bekormoztam gyertyával egy alu lapot és ezt tettem be a védőburába, pár perc alatt ez is összeesett.... tehát a 660 fokot simán eléri a fejben a hőmérséklet.

Azt gondoltam a kőzetgyapot sirály hőszigetelő, de kb. 8-9mm vastagságú réteg után is meleg lesz a külső burkolat. Most már nem forr rajta a víz, de ha megfogom nagyon melegnek érzem, tartósan nem is bírom szorongatni.

Úgy néz ki az előlapi sík üveg jól bírj ezt a nagy hőmérsékletet.

A belső rézcső spirált nagyobb felületű dologra kellene kicserélnem, hogy a forró levegő több vizet tudjon felmelegíteni. Arra gondoltam, hogy egy ventilátorral kezdem ráfújni a levegőt, de sajnos a ventilátor szétolvadt. Persze gondolhattam volna.... kb. 20 másodpercig bírja a strapát :)

Végre sikerült magamban is tisztázni, hogy mi az, amit a napkövetéssel kapcsolatban meg tudok valósítani és mi az, amit nem. Nos némi módosításra lesz szükség. Egyrészt sikerült egy vastagfalú vasból készült kerítés oszlopot beszereznem. lefestem és az alumínium rudat kicserélem a jóval erősebb fém oszlopra.

A nap helyzetétől függetlenül fix pálya mentén fogom követni a napot, függetlenül attól, hogy felhő mögé bújuk-e a nap rövid időre vagy sem. Naponta kb. 0.3 fokkal kell növelni az elevációs szöget, egészen a leghosszabb nappali napig, utána meg ugyanilyen tempóban csökkentem.

De csak azokon a napokon fogom forgatni a tükröt, amikor a fényerő elér egy bizonyos szintet. Ezt még ki kell kísérletezni.

Most elsősorban festési, hegesztési projekten dolgozom. Lassan halad, de biztosan....

És ilyen, amikor belesüt a nap a fejbe:

Kipróbáltam vízkeringetés nélkül is, azt történt, hogy a gumicsövek rásültek a csonkokra, de nem olvadtak szét, valamint egy belső forrasztás elengedte magát. De ha megy a vízhűtés, akkor nincs probléma, csak úgy érzem, hogy a kb. 600 fokos levegőnek jobban kellene melegítenie a réz spirált.

Jelenleg 2dl folyadékot 15 fokosról 40 fokosra pont 2 perc alatt melegített fel. A függvénytáblából kinéztem, 4183 J/(kg*C) a víz fajhője. A 1Joule=1Ws. Ebből kiszámítható, hogy gyakorlatilag milyen teljesítményt sikerült hasznosítani. Kb. 175 Wattot számoltam így ki, ami 15%-os hatásfokot jelent. Ez nyáron naponta annyit jelent, hogy 42Ft-nyi villamos energiát lehet "megspórolni", ami nevetségesnek hangzik. Azt olvastam, hogy simán elérhető a 60-70%-os hatásfok, amit a hőfelvevő spirál lecserélésével lehetne elérni. Ebben az esetben havi szintem maximum kb. 6000Ft-nyi villamos energiát lehetne megspórolni. Szerintem ez a projekt már túlmutat azok, hogy csak számítógépet hűtsek az előállított energiával....

Így szerintem nem is kell tovább ragoznom, hogy a hatásfokjavítás legalább olyan fontos, mint a napkövetés.

===========================================================================

"Fényhűtés" 7. rész
2005. Május 29. | Gigahertz

Nagyot haladtam a tökéletesítéssel, remélhetőleg pár nap múlva kiderül mennyi hőt tudok hasznosítani...

Az elmúlt két hétvégén sikerült egy kis időt szakítani a "fényhűtésű" kütyüm továbbfejlesztéséhez.

Három problémát kell megoldanom és utána szerintem tökéletes lesz a parabolás fűtőegység:

1. napkövetés

2. hatékonyabb fejegység

3. erősebb forgatószerkezet.

Az előző parabola forgató mechanika döntő zöme gyári dolgokból lett felépítve. Csak hát kispórolták az anyagot és az első szelesebb nap meghajtogatta a vasakat és szétszedte a hegesztést. Ezért elhatároztam, hogy hegeszek egy olyan tartót/forgatót, ami az atomvillanást is túléli :)

Egyúttal azt is elhatároztam hogy a parabola kelet-nyugati forgatását valamint döntését másként oldom meg. Ugyanis kezdetben úgy készítette el, hogy ez a napsugarakra merőleges tengely mentén fogom forgatni a parabolát és így csak kb. 3 naponta kell utána állítani a dőlésszöget. De ez nem jött össze, ugyanis ha egy ilyen tengely mentén forgatom az antennát, akkor parabolának azon pontja, ami délben legfelül van, lejjebb kerül, amint keleti, vagy nyugati irányban csavarom. Ezt így nehéz felfogni, lényeg, hogy a parabola dőlésszögének az állítása eddig nagy bravúrt igényelt.

Most úgy lesz, hogy egy függőleges oszlop fog elfordulni és ahogy keleti irányból nyugat fele halad az antenna folyamatosan emelem majd a dőlésszögét, hogy innen a földről látszólag egyre feljebb kerül a nap, majd a délutáni óráktól csökkentem a dőlésszöget, ahogy lejjebb kerül a nap.

A fej hatásfokát csak úgy tudom növelni, ha minél nagyobb felület veszi fel a hőt és adja át a víznek. Valamint jó lett volna, ha anyagában fekete, anyag vehetné fel a hőt. Eloxáltatni nem volt kedvem (ezzel el lehet feketíteni az alumíniumot), így egy Coolink Tank P4-es hűtőbordából készítettem el, ami eleve eloxálva volt:

Sajnos csak a második kísérletre készült el a jobb oldalon látható egység. Ugyanis az első esetben, amikor már kb. 80% -ig elkészült a Coolink Tank hűtőjének átalakítása a marógép széttépte a bordát, mert kicsúszott a gépsatuból a munkadarab. Még szerencse, hogy volt egy másik borda.

A hűtőborda innenső oldalán, ahol a sok alumínium rudacska van lesz a víztér. Én úgy gondolom ekkora hőátadó felület bőven elég lesz. Ugyanis emlékszem, hogy amikor évekkel ezelőtt elkezdtem a vízhűtéssel kísérletezni, ennél kezdetlegesebb dologgal sikerült úgy 400Wattot gyakorlatilag kézmelegre hűteni.

A fedő kupak alumíniumból van, de a csonkokat be kell forrasztani, de ugyebár ez alumíniumba körülményes lenne (nem tévedés, az alu az aluhoz forrasztható, de drága és spéci forraszanyag kell, valamint iszonyatos hő... sőt még hegeszteni is lehet). Forrasztani nem mertem (300 fokon kiolvad), mert már volt rá példa, hogy a fókuszba helyezett fejből kiolvadt a forrasztóón. Ezért ezüsttel behegesztettem a csonkokat. Az ezüst hegesztőpálca sem olcsó dolog, de szerencsére volt a polcomon pár darab. Kb. 900 fokosra kellett felmelegíteni a rezet, ezt malacperzselővel értem el. Annyira sikerült felizzítani a rezet, hogy szó szerint pirosan világított a réztömb. No az már biztos, hogy az életben nem fog kiolvadni a csonk :)

Remélhetőleg ez a kb. 2000 négyzetcentiméteres hőfelvevő felület elegendő lesz. Mindenesetre optimista vagyok....

Az a lyuk, amit a borda talpában van, a gyári hőmérsékletérzékelő helye.

A réz fedőlapot és az alumínium kupakot három szegecs fogja össze, a kettő között akvárium ragasztó van. Kipróbáltam a 300 fokos páka gyakorlatilag nem tesz kárt a ragasztóban, így remélhetőleg ha állandóan kapja a vízhűtést, akkor 80-90 fok nem okoz majd problémát.

Két hármas csavar rögzíti össze a két darabot, a tömítést itt is akvárium ragasztóra bíztam.

Ilyen lett a forgató berendezés:

A vízszintes motor forgatja kelet-nyugati irányba a parabolát, a képen kb. 45 fokban látható tolómotor pedig a dőlésszöget állítja.

Ebben van anyag rendesen, minden vastag falú vasból van, kb. 25 pálcát olvasztottam el, mire elkészült. Este olyan volt mint a Rambó filmben, amikor a villamosszék miatt hunyorgott a lámpa… hiába jó öreg orosz hegesztő tarafó megszívta paksot…

Már csak a parabolát kell feltenni rá. Ám ez így olyan nehéz, hogy gyakorlatilag nem bírom felemelni. Az előző kép bal oldalán látható egy zöldre festett cső lesz az új tartó oszlop. Elég nehezen, de sikerült olyan vascsövet beszerezni, aminek 5mm-es falvastagsága van. Érdemes ebbe belegondolni, a cső olyan nehéz, hogy vállon kell hordozni...

Ilyen egy gyári hegesztés, ahol spórolnak a falvastagsággal:

Bizony úgy kiszakadt a cső oldala...

Ilyen az én "taknyolásom":

A régi fejet kivettem a duplafalú hőszigetelő anyaggal kitömött hengerből, ebbe kerül be a mostani "találmány":

Azokat a részeket, amit a fűrész megsértett bekormoztam a jobb hőfelvétel reményében. Ugyanis a festés nem jó, mert szinte azonnal leég a felületről:

A korom viszonylag jól kapaszkodik, tuti nem ég el, csak tapizni nem szabad...

Most már majdnem megvan minden, hogy ismét kipróbálhassam a szerkezet tudását. Most minden a földöm van és olyan nehéz lett, hogy egyedül alig bírom felemelni, a felállítására gondolni sem merek. Majd szerezek pár embert és valamelyik nap felállítom a rudat végén a parabolával.... sajnos nem lehet elemenként összeszerelni, mert a tető fölé nyúlik és nem lehet állni a palán, mert beszakad...

folyt köv.

===========================================================================

"Fényhűtés" 8. rész
2005. Június 2. | Gigahertz

Az áldozatos munka mindig meghozza az eredményét, így volt ez most is. Ha a nap odapörköl valahová....

Végre jó hírekkel szolgálhatok, a legutóbb bemutatott fejegység beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Nézzük ezt a látványos képet:

A parabola felülete 1.13 négyzetméter (120cm átmérőjű), úgy számolom, hogy a tükrök illesztése során kb. 3% felületet veszítettem, tehát a tükrös felület 1.1 négyzetméter körül van.

Azt tanultam anno, hogy egy tükör a ráeső fény kb. 97%-át veri vissza, valamint azt is, hogy a parabola, ha nagyon HI-TECH kivitelű, akkor a beérkező sugaraknak kb. 80-85%-át tudja hasznosítani (azért nem a 100%-át, mert a fej és a fejtartó is kitakar egy darabot, valamint szóródás is van, továbbá vetemedés stb. miatt is fellép egyfajta szórás). Tegyük fel, hogy a kezem is remegett, amikor a több száz tükröt felragasztottam, így számoljunk 80%-os hatásfokkal.

A mai napon kb. 10 órakkor végeztem a kísérleteket, százágra sütött a nap, számoljunk azzal, hogy négyzetméterenként 1kW teljesítmény érkezik a földre. Így gyakorlatilag az eddigi számadatokat figyelembe véve a fejhez 850Watt érkezett.

Megnéztem, hogy egy kétliteres ásványvizes flakont mennyi idő alatt tudok feltölteni melegvízzel. Függvénytáblából kinéztem a víz fajhőjét, így már ki tudom számítani, hogy 2 liter folyadékot adott idő alatt, adott hőmérsékletre hány Watt képes felmelegíteni és máris tudom, hogy hány Wattot sikerült hasznosítani.

A csapvíz 15 fokos volt, és a kimeneti csövön (5 méter hosszú gumicső) 54 fokos víz folyt ki. A 2 literes flakon 10 perc 23 másodperc alatt lett tele, ezt azt jelenti, hogy 523Wattnak kellett fűtenie a fejben, hogy ennyi vizet ennyi idő alatt ilyen hőmérsékletűre melegítsen.

Ugyan az utolsó 50cm-es szakaszon volt hőszigetelő anyag, de a további 4.5 métert hőszigeteletlenül tette meg a folyadék. Így szerintem, ha ezt megoldom, akkor 57 fokos is lehetne a folyadék és így kicsit javulhat a dolog (550Watt).

Tehát 65%-os hatásfokot sikerült így elérni!!!!

Az 550Watt nem lebecsülendő, ugyanis ha süt a nap, akkor reggel 9-től este 6-ig biztosan rendelkezésre áll ez a teljesítmény, vagyis egy nap 9 órán át összesen majdnem 5kW teljesítményt tudok kivenni a napocskából. Ezt pedig azt jelenti, hogy egy nap alatt valamivel több, mint 100 liter vizet tudok felmelegíteni. És ha ezt pl. fürdésre használom, akkor untig elég.... Igaz csak 150Ft-nak megfelelő áramot lehet megspórolni, ami egy ideális hónap alatt 4500Ft. De legalább a saját erőből állítom elő és biztosan állíthatom, hogy nagyobb méretek mellett is működne.

Természetesen voltak negatív tapasztalataim is, pl. a fejegység üveg előlapja ismét hatalmas durranással össze vissza repedt... most már hőálló sík kerek üveg kellene, amit gyanítom nem tudják megcsinálni, mert a hőálló üveggel az üveges betörő készlete tuti nem boldogul el.

A külső burkolat 145 fokos volt, a fejben lévő levegő 563 fokos!!!!

Hegeszteni kellett az elevációs szög állítási lehetőségen, ezt az alábbi képen pirossal bekarikáztam.

Osztatlan sikert arattam a kúpcserépen állva hegesztőpálcával a kezemben a szomszédok között. De nem nagyon érdekel, meg kellett csinálni. Elég horror mutatvány volt, remélem soha nem szakad szét az a hegesztés....

Gyakorlatilag 2 dolgot kell még megcsinálnom, ebből az egyik nagyon egyszerű. Hőszigetelni kell a csöveket. Utána elkezdek a forgató elektronikán dolgozni. Elvileg egy 386-os gép is elég lenne.... csakhát az meg sokat fogyaszt és így oda lenne a fő célkitűzés (elsődleges irányelv). Így ha csak jobb ötletem nem támad, akkor egy PIC16C84 mikrokontrollert fogok használni.

Nem tudok 180 fokot forgatni kelet-nyugati irányba, csak kb. 160 fokot, most még jó lesz ez így. Úgy fogom megoldani a forgatást, hogy a tolómotorok kb. 3 percenként utána állítják a parabolát. Nem a fényforrás (nap) helyét fogom megkeresni, hanem egy óra alapján forgatom majd. Ezen még kell egy kicsit gondolkoznom... de nem adom fel.

folyt köv.

===========================================================================

"Fényhűtés" 9. rész
2005. Június 26. | Gigahertz

A motorvezérlő program többé-kevésbé már működik. Készíttem egy videofelvételt is....

Ismét nagyot haladtam a "fényhűtéses" kísérletemmel. Kb. egy hete sikerült beszereznem egy Compaq 386 deskpro 386 DX 25MHz számítógépet. Azt terveztem, hogy egy kis fogyasztású számítógéppel fogom vezérelni az antenna mozgató tolómotorokat. A gép 40Wattot fogyaszt HDD nélkül, ami nem mondható túlságosan kevésnek. Ráadásul elég eszelős BIOS-a van és csak nagy floppy-ról hajlandó indulni HDD nélkül. A párhuzamos portja pedig néha random jeleket ad ki, ami hátrányos, hisz ezzel szeretném vezérelni a panelomat, ami pedig a tolómotorokat kapcsolgatja.

Végül úgy döntöttem lecserélem a Compaq gépet, egy barátom adott erre a célra egy laptopot. Nem egy erőmű, 386 SX 25MHz, 2M RAM, 40M HDD. Kikapcsolt kijelzővel lemegy 7.6Wattal!!! Ez a 8 Watt alatti fogyasztás teljesen baráti -szerintem-.

Így néz ki:

Anno nagy szám lehetett, PS/2-es csatlakozói vannak, van monitor kimenete is, és hátul egy SCSI vezérlővel is megáldották! 8db baby góliát elemmel egy napig.

A monitora fekete-fehér, de ez nem baj... a rajta futó program DOS alatt működik, C++ -ban írtam és SunFire elnevezést adtam neki.

A programnak két üzemmódja van, egyik esetben kézzel a W,A,S,D billentyűkkel tudom irányítani az antennát a kívánt pozícióba.

A másik üzemmódban automatikusan követi a napot. Egy olyan programkódot készítettem, ami 5 perces intervallumonként kiszámolja az év összes napjára, hogy milyen pozícióba látható a nap. A motorokkal északtól számítva vízszintesen mérve 112 fokos szögtől 260 fokos szögig tudom követni a napot. Kb. egy hete volt a legmagasabban a nap, 66 fokos szögben volt látható.

Lényeg, hogy amikor a nap olyan pozícióba látható, hogy az antenna már rá tud fordulni, akkor a számítógép órájának segítségével "kisüti" a program, hogy mikor jön el az az időpont. Ekkor beindul egy rövid, kb. 3 perces kalibráció, amikor is a motorokat végállásba állítom, így ismert pozícióba kerül az antenna.

A tolómotorok mágneses forgásérzékelővel vannak felvértezve, így pontosan tudom mikor kell lekapcsolni az áramot a motorokról, hogy az adott pozícióba állítsák az antennát.

A motorok ugyan 36 Voltosak, de én csak 12 Voltot adok nekik, így is simán állítják az antennát. Egy nap kb. 60x kell után állítani a motorokat, melyek egy után állítást 3-4 másodperc alatt elintéznek.

Most vasárnap, amikor a képeket készítettem elég felhős volt az idő. Ez most nem volt nagy hátrány, ugyanis az antenna már többször meggyújtotta a fejhez menő csöveket. Ugyanis ha a fókuszpont a rossz beállítás miatt a csövekre vetül, akkor kb. 3 másodperc alatt lángra lobban.

Egyik nap, amikor úgy felejtettem valahogy az égre irányítva az antennát 3 méter cső égett le és minden tele lett fekete korommal. Órákig sikáltam az antennát, még szerencse, hogy nem lett nagyobb baj.

Így most a csöveket csak akkor teszem fel, ha már biztosan mindig jól céloz az antenna.

Készítettem egy rövid videofelvételt (Kb. 62Mbyte méretű). Itt azt láthatjuk, hogy az antenna vár a napfelkeltére, addig keleti pozícióba áll. Amikor elérkezett az az időpont, amire az antenna már rá tud fordulni, akkor picit megmozdítják a motorok az antennát jobbara-balra és fel-fe, hogy tudni lehessen, hogy minden üzemkész. Utána rááll az antenna a napra. Minden korrekció úgy kezdődik, hogy vízszintesen megmozdul az antenna, majd a magasság beállítása következik.

Annak érdekében, hogy ne legyen túl hosszú a film, 5 perc helyett kb. 5 másodpercenként állítottam az antennát, mintha olyan gyorsan látnánk haladni a napot (pedig mi haladunk a Nap körül).

Videó leöltés: Kattins ide.

Folyt köv….

===========================================================================

Napenergia
2006. Április 24. | Gigahertz

Hurrá süt a nap!!! Jó lenne ezt hasznosítani, építettem egy kollektort és néhány képpel bemutatom mindezt. Szerintem az alábbi információk mások számára is hasznosak lehetnek...

Meglepően sokan írtak a "fényhűtéses" cikkemmel kapcsolatban az elmúlt ősszel, amikor is röviden azt csináltam, hogy egy nagy parabola antennát kb. 400db tükörrel kibéleltem és szervo motorok no meg némi szoftver segítségével napkövető fénygyűjtőt készítettem. A fókuszpontban pedig olyan hőmérséklet keletkezett, hogy az alumínium is megolvadt.

A sík napkollektorok már régóta ismertek, tavaly meg is néztem, hogy ezek mennyibe kerülnek, és bizony négyzetmétere kézbe adva (nem felszerelve) több mint százezer Forint, sőt van drágább is...

Na most mondhatná valaki, de hát ez a tuningnet.hu itt mindenféle vízhűtés és egyéb tuningok szoktak lenni, mi köze ennek a tuninghoz. Erre pedig azt mondom, hogy jelen pillanatban nem sok, de majd meglátjuk :)

Mindenesetre bemutatok egy általam készített napkollektort, ami a saját kitartó munkám miatt jóval olcsóbb, mint a gyári megoldás. Igaz ugyan, hogy valamivel alacsonyabb a hatásfoka mint egy vákuumcsöves kollektornak és a tartóssága is kérdéses, de ezeken még lehet segíteni. Nézzük:

Adott egy öregecske déli fekvésű garázs tető. Anno palával burkolták be, amire a szerelés során nem igen lehet rálépni, ezért az egész tetőt beburkoltam OSB lappal.

Az OSB lap, lényegében egy préselt falap, nagy táblákban árusítják. Másfél nap alatt sikerült a tető mindkét oldalát beburkolni és az északra néző részt tetőfedő anyaggal befedni. Nyílván számomra csak a déli fekvésű része az izgalmas.

Itt látható az OSB lap, ilyen:

A déli oldalra építettem egy 8x2 méteres fa keretet. Ebbe párazáró fekete fóliát tettem, majd egy réteg hungarocellt raktam le. A fóliát lényegében azért tettem le, hogy ha mégis beszivárog valahol a víz, akkor be menjen tönkre az OSB lap. A hungarocellt pedig azért építettem be, mert azt a meleget, amit összegyűjtök majd nem szeretném a tetőtér irányába közvetíteni. Nyílván a hungarocell vastagsága javítja a hatásfokot, én 2cm vastagot vásároltam.

A hungarocellre elvileg vas vagy alu esetleg rézlap kellene, amit majd a napsugarak melegítenek, illeve felforrósítanak. Mindhárom anyag elég drága, ezért én egyszerűen vettem két tekercs jó minőségű kátrány papírt és dupla soron leborítottam vele a hungarocellt.

2 méterenként festetlen cseréplécet helyeztem el, ennek funkcióját nemsokára látni fogjuk.

A következő képen látni, hogy a 8x2 méteres fa kert és a hungarocell találkozásánál kitüremkedik a párazáró fólia széle.

A fa keret alját Bonomit nevű anyaggal vastagon bekentem, így a csapadék nem csuroghat be. A Bonomit kb. olyan mint a bitumen. Egyébként a fa keret megépítése és a hungarocell + kátrány papírral történő kitöltése megint csak egy napig tartott.

Említettem, hogy a vas, réz, alumínium drága dolog, pláne ha sok kell, akkor érzi meg csak igazán az ember pénztárcája. Ezért én fekete gumicsövet vettem. Ezt raktam fel csőkígyóként a kátránypapírra. Node, így a csövek lecsúsznának, ezért 14db 2 méteres vékony fapálcát tettem a kátránypapírra, amibe összesen kb. 600db szöget vertem be. No ez húzós meló volt.

Középen táplálom meg vízzel a rendszert és középen is gyűjtöm össze a felmelegedett folyadékot. A következő képen látható villa alakú rézcső a szétosztó illetve az víz összegyűjtő. (A jobb oldalán látható réz villa a betápláló.)

Itt pedig a szöges léceket nézhetjük meg, melyek majd a csöveket tartják. Hú de szép meló volt beszögelni...

A tető végén pedig ott "figyel" a tükrös parabola antennám. Amikor a tetőn szerelek el kell fordítanom és le kell takarnom ronggyal, mert ha elég kerülök égési sebeket okoz!

Ilyen a tükrös része (egész télen kültérben volt, semmi baja nem lett).

A tető egyik felét megint csak 1 nap alatt sikerült becsövezni. Összesen 224 méter csövet sikerült így beépítenem. Nagyon nagy munka volt ezt a sok csövet közel rendezetten végigvezetni, már csak azért is, mert a fekete részre nem lehet ráállni, ezért akrobatikusan mindig a fa kereten kellett tartózkodnom. Arról még nem is szóltam, hogy milyen érzés, amikor a 65 fokra felmelegedett kátránypapíron kell szerelni...

A következő kép bal oldalán a víz betápláló látható. 2x7db 8mm belső átmérőjű csövön indul meg a folyadék. Minden cső 16 méter hosszú, a csövek külső átmérője 12 mm. Nagyon jó minőségű gumiból van. Bár nem tudhatom, de szerintem a gumicső évekig bírhatja a napsugárzást, télen majd letakarom, akkor legalább nem öregszik olyan gyorsan.

A hatások javítása érdekében befóliáztam az egészet. Az üvegről és az átlátszó polikarbonát vagy plexi lapról azt tudnám elmondani, mint a rézről vagy alumíniumról, vagyis drága. A fólia olcsó és szerintem még akkor is megéri, ha évente cserélni kell, mert 20 négyzetméter fólia nem egészen kétezer forint volt, ehhez képest pl. a plexinek tízezer az üvegnek nyolcezer forint körül van négyzetmétere. Tehát a fóliának kb. 100Ft négyzetmétere, ami elég barátságosnak mondható és könnyen kezelhető.

Ezek a képek már naplementében készültek:

Szépen látszik, ahogy a 14db bilincs rászorítja a gumicsöveket a vastag réz melegvíz összegyűjtőre:

Ahhoz képest, hogy pár nap alatt készült az egész és ez életem első napkollektora, egészen jól sikerült:

Természetesen ki is próbáltam, kb. délután kettőkor, rákötöttem a rendszert a kerti csapra és megnyitottam. Úgy állítottam be, hogy egy 50 literes műanyag edény pont öt perc alatt teljen meg. Ez kb. annak felel meg, mint amikor valaki a kertben locsol. Miután átmostam a rendszert, és kiengedtem a kezdeti hatvan fokos folyadékot nekiestem a mérésnek. Pont 10 fokos volt a csapvíz hőmérséklete. Az edény öt perc alatt 28 fokos vízzel lett tele.

Aki egy kicsit jártas a fizikában és tudja, hogy a víz fajhőjét az idő és a hőmérséklet különbség ismeretében kiszámíthatja azt, hogy vajon milyen teljesítményre van szükség ahhoz, hogy 50 liter folyadék 5 perc alatt 10-ről 28 fokra melegedjen. Az eredmény: 12.3kW (12300Watt). Ez elég jó eredmény, gondoljunk csak bele, hazánkban egy négyzetméterre kb. 1000Watt energia jut a napból. Nekem 16 négyzetméteres gyűjtő felületem van, ami elvileg 16000Watt hasznosítását tenné lehetővé. Persze nem 100% a hatásfok, az esetemben a drága anyagok olcsó anyaggal történő helyettesítésével 77% hatásfokot értem el!

Tegyük fel, hogy 8 órán át süti a kollektort a nap, ami tavasz közepétől, ősz közepéig reális dolog. Persze nem süti állandóan merőlegesen, de ezt most hanyagoljuk el. Azt mondják, hogy hazánkban a leírt időszak 70%-ban napos. Tehát így kb. 126 napsütötte napunk illetve 1000 napos óránk van. Legyen a 12kW helyett csak 9kW az átlagos teljesítmény befogás (így belekalkuláltam azt, hogy nem süti mindig merőlegesen a nap a kollektort és néha apró felhők is vannak). Ez annyi teljesítményt jelent, amit az elektromos művektől közel negyed millió forint ellenében vásárolhatnánk meg. Ehhez képest ez az egész ennél kevesebbe került!

Ja és ez persze tiszta energia. Én azt mondom, hogy majd a gyakorlat eldönti, hogy mennyire válik be a rendszer.

A fóliát idővel vastagabbra szeretném cserélni. Aki tudja hol lehet vastag fóliát venni, kérem írja meg nekem (gigahertz@tuningnet.hu).

Ja és persze kérdés mint kezdek ennyi meleg vízzel. Nos ez ügyben is van még mit tennem, hisz ez kb. 5 családnak elég lenne fürdési célokra. Jó lenne akár villamos energiát termelni, de még nem tudom hogyan fogjak hozzá. Ebbe a témában is szívesen várom az ötleteket.

===========================================================================

Hurrá napeneriga
2006. Június 22. | Gigahertz

A gyári rendszerek árának töredékéért építettem magamnak egy energia hasznosítót, majd az idő eldönti, hogy mennyire jól működik...

Tovább fejlesztettem napenergia hasznosító "kütyümet". Mindent mérlegelve úgy döntöttem, hogy a napenergiát befogom a háztartás energiaszámlájának csökkentésébe. Igazából nem lehet hatalmas összegeket spórolni, sokkal inkább az építési vágy vezetett és sokat tanultam a kivitelezés során.

Korábbi cikkemben láthattátok, miként építettem meg minimális összegből egy 16 négyzetméteres sík kollektort a garázs tetejére, most arról lesz szó, hogy a temérdek hő energiával mit tudok kezdeni. (mert pl. a mai napon csúcsban 13.5kW/h -ra volt képes, ami ha azt nézzük Forintban több mint 400Ft egy óra alatt.)

Nézzük meg az alábbi vázlatot:

Van két 80 literes Hajdu bojlerem. A képen a felső szolgáltatja a fürdéshez a meleg vizet. Eredetileg elektromosan fűtött, kb. 1.2kW-os fűtőbetét van benne és 5.5 óra alatt fűti fel a csapvizet 80 fok környékére.

A másik bojler egy előtag lesz. Ugyanis van egy gázbojlerünk, eléggé idegesítő módon lassan fűt fel a gázbojler és meglehetősen sokáig nyitva kell tartani a csapot, hogy meleg víz jöjjön. Ezért ezt a bojlert betettem a gázbojler elé, tehát a bojlernek nem a 15 fokos csapvizet kell felfűtenie, hanem mondjuk az 50 fokosat, vagyis a csap kinyitásakor eleve rendelkezésre áll a meleg víz és a gázbojler csak erre rásegít. Ezt nem rajzoltam rá az előbbi vázlatra.

Továbbá a mosogató és a mosógép is elég sok elektromos áramot fogyaszt, hisz a fűtőbetéteik zabálják az áramot. Ezentúl nem csak a gázbojler fogja a vázlaton látható alsó bojlerből kapni a vizet, hanem bekötöm a mosogató és a mosógép víz betápját a bojlerbe. Tehát ha süt a nap és van meleg víz, akkor a gázbojler kevesebb gázt fogyaszt, hisz kevesebbet kell melegíteni a vízen. A mosogató és a mosógép is jóval kevesebb áramot eszik, hisz eleve meleg víz jut be. Mivel mindegyik berendezésben van hőfok kapcsoló, így nem probléma, hogy nem 15 hanem mondjuk 50 fokos víz jut bele.

Az alábbi képen azt a fűtő betétet láthatjuk, mely a bojler vizét melegíti majd. Ennél nincs elektromos fűtés, csak a kollektorból jövő forró víz áramlik át a képen látható rézcsöveken. A rézcsöveket a bojlerben lévő víz veszi körül, vagyis fel fog melegedni a 80 liter víz:

A vastag alumínium rúd, az úgynevezett anód, ez azért kell, mert így a vízkő ezt szedi szét és nem a bojler falát. Ezt mondták a boltba én meg beleraktam, mert nem volt drága...

Tehát ezt az egységet csak bele kell csavarozni a bojler aljába és már melegít is.... (azért némi napsütés is kell hozzá :))

Így néz ki a Hajdu bojlerbe beszerelve. Így összesen 4db csonkja van a bojlernek. A két réz csonkon áramlik be illetve ki a kollektor meleg vize. A gyári két csonk vasból van, ott áramlik be illetve ki a csapvíz. Tehát egy hőcserélőt építettem. Nem vezethettem be közvetlenül a napkollektor vizét a bojlerbe, mert a kollektorom kb. 4 bár nyomást bír csak, a hálózatban meg 10 bár is lehet. Valamint egészségügyi okokból sem célszerű bejuttatni a kollektorban lévő vizet a csapba. No meg még azért is, mert télen le kell engedni a folyadékot, hisz akkor úgy sem tud sok energiát termelni és a „mezei” víz megfagyna.

Összességében ha a csapvíz hőmérsékleténél akár 1 fokkal többet tud a kollektor előállítani, már energiát állítottam elő a háztartás számára.

Azonban nincs mindig rekkenő hőség és gondolom mindenki szeret meleg vízbe zuhanyozni, ezért a másik bojlerbe, mely fürdési célokat szolgál elektromos fűtőbetétet is tettem. Napközben a napenergia fűti a bojler vizét és abban az esetben ha nem elég meleg a víz (mert keveset sütött a nap), akkor este rásegít a elektromos fűtőbetét a bojler vizének hőmérsékletére. Tehát jóval kevesebb villamos energia kell a felfűtéshez napkollektor esetén.

A fűtő spirálon már van némi vízkő...

Itt az elektromos becsatlakozás is látható:

Ilyen, az elektromos kábelekkel:

A napkollektor és a bojlerek között vagy 8 méter távolság van, így hőszigetelt csövekben juttatom el a folyadékot kollektorból a bojlerbe épített hőcserélőbe.

Ilyen a bojler a helyén:

A vízszintes réz csonkokon jön be a napkollektor vizet, a fényes csöveken meg jön be a hálózati víz a másik cső meg megy a gázbojler, a mosogató és a mosógép fele. Ami azt jelenti, hogy ez a három energia faló berendezés napsütéstől függően kevesebb energiát fogyaszt.

Hőmérséklet érzékelőket is tettem a bojlerbe, erről még szó lesz. A hőmérséklet érzékelő kábele az a fekete lelógó vezeték.

Egy WC tartályból építettem meg a keringető szivattyú számára a kiegyenlítő és feltöltő tartályt és a szivattyút is ebbe tettem bele:

A WC tartály alján érkezik be a folyadék és a tetején kimenő csövön keresztül nyomja vissza a szivattyú rendszerbe a folyadékot. Nem kell különösebb emelő magasság, ezért 30Wattos szivattyú elegendő volt! Mivel ez a rendszer legmagasabb pontja, ezért csak keringetni kell a folyadékot! A valóságban kb. 1000 litert mozgat meg óránként a szivattyú...

Itt látható az a bojler, amibe nem csak a kollektor meleg vize melegíti a 80 liter hideg vizet, hanem egy elektromos fűtőbetét rásegít a víz hőfokára azokon a napokon, amikor nincs elég napsütés.

Egy olyan elektronika vezérli a szivattyút, mely méri a napkollektorban lévő víz hőmérsékletét, méri a bojlerekben lévő víz hőmérsékletét is! Így ha az elektronika azt tapasztalja, hogy a kollektorban már meleg a víz, csak akkor kapcsolja be a szivattyút és csak addig megy a szivattyú, míg a kollektor növelni tudja a bojlerekben lévő víz hőmérsékletét. Tehát teljesen automata, ezért kellett hőmérséklet érzékelőket tenni a bojlerbe. Az elektronika az alábbi műanyag dobozba került:

Az elektromos bojler még egy időkapcsolón keresztül is üzemel, amire azért van szükség, hogy napközben még véletlenül se kapcsoljon be az elektromos fűtőbetét, kizárólag este fürdést megelőzően fűtsön és csak akkor ha a napenergia nem volt elég a felfűtéshez.

Kiszámoltam összességében a mi háztartásunk egy közepes meleg napon (28 fok körüli hőmérséklet) 6.5kW/h energiát tud így hasznosítani. A kollektor ennek többszörösére képes, de azt most még nem tudom hasznosítani, mert bőven elég 160 liter meleg víz naponta. Így a további energiát maximum medence felfűtésére tudnám használni, csak egy kész medence kellene hozzá :)

===========================================================================

Köszönöm a figyelmet.
Aki esetleg tudja, hogy mi történt az oldallal vagy Gáborral, az megírhatná a cikk fórumába.

Hozzászólások

(#1) Dluinet


Dluinet
nagyúr

nagyon régen olvastam, 2007 környékén le is mentettem, de nekem már rég elveszett

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#2) lapa


lapa
veterán

most akkor csináltál egy új posztot kiegészítve a korábbiból hiányzókkal, jól értem?

(#3) CPT.Pirk válasza lapa (#2) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A régit töröltem, így két fél cikk helyett van egy egész. Ha csak módosítom a régit, azt nem sok ember találja meg.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4) mexicanraven


mexicanraven
aktív tag

Nem semmi egy tema es megvalositas! :)

when the sun shines, we'll shine together

(#5) PetAd


PetAd
tag

Nagyon jó ez a cikksorozat, nem a semmiért mentettem le anno, ha valaki belevágna a témába akkor rengeteg hasznos infót ki lehet szedni belőle. Engem főleg a Nap-ra "célzó" parabola érdekel, majd ha lesz időm biztos csinálok én is, csak épp valami mikrokontrollerrel, nem pedig egy "hatalmas" fogyasztású laptoppal.
Érdekes egyébként, hogy szemétből sokszor milyen jó dolgokat is lehet csinálni.

(#6) kovgab


kovgab
aktív tag

jó anyag, igazi barkács :R

Ká Úr

(#7) dezs520


dezs520
senior tag

Upp...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.