2019. november 22., péntek

Gyorskeresés

Chroot használata hibaelhárításhoz Linuxon (kezdő Linuxos topic számára)

Írta: | Kulcsszavak: linux . bash . terminal . chroot . mount

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ha már be sem tudsz lépni, de nem szeretnéd újratelepíteni...

Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem bootol a rendszer, nem megy a grafikus felület, de te szeretnél azért bejelentkezni a gépre és ilyen vagy olyan feladatokat, javításokat elvégezni. Van rá mód, de legyen hozzá kéznél egy pendrive, amin bootolható Linux disztribúció van, célszerűen az, amivel telepítetted is a gépet. Ha bebootolsz ezzel a live rendszerrel, akkor be fogsz tudni lépni a gépen lévő telepített disztródra, ezt hívják changeroot-nak, vagyis root fájlrendszer váltásnak.

A lényege annyi, hogy fel kell csatolni a live rendszer alá azt a partíciót, ahová telepítetted a disztródat, majd át kell rá váltani. Ehhez nyiss egy terminált a live rendszeren, majd válts root-ra, vagy használd a sudo parancsot. Általában az ezekhez kellő jelszó egy live rendszeren a "root", nem meglepő módon.

sudo fdisk -l - ezzel meg tudod nézni, hogy milyen partícióid vannak a gépben. Innen már tudnod kell, hogy melyiken van a telepített disztribúciód, azaz melyik a root "/" fájlrendszer. Ezt a partíciót csatold fel a live rendszer /mnt mappájába:

sudo mount /dev/sdXy /mnt - ahol az Xy a partíciód neve. Pl. sda3, az "a" eszköz 3. partíciója, az előző parancsnál látott kimenetből.

Majd lépj be a /mnt mappába és ott add ki ezeket a parancsokat:
# cd /mnt
# mount -t proc /proc proc/
# mount --rbind /sys sys/
# mount --rbind /dev dev/
# mount --rbind /run run/
# cp /etc/resolv.conf etc/resolv.conf
# chroot /mnt /bin/bash

Ezt követően már be is léptél a telepített disztródra és el tudsz végezni fontos műveleteket mint csomagok telepítése, grub menü generálás, stb.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.