2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Panellakás erős dohányos szomszéddal. Mi a (technikai) megoldás?

Írta: | Kulcsszavak: panel . cigi . füst . dohányzás . alkohol . részeg

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

29 éve lakunk ebben a panelban, és mindig dohányosok laktak alattunk. Most viszont az aktuális szomszédot elhagyta a barátnője, azóta folyamatosan iszik és megállás nélkül füstöl.

Mivel panellakás, egy rakás helyen tud bejönni a füst. Ha a szobákban dohányzik és nálunk nyitva van az adott szoba feletti ablak, akkor azonnal bejön a füst. A cigifüst mint olyan egy alattomos dolog, mert mire megérzed, már késő ablakot csukni, akkora már tele van a szoba levegője vele...

A rosszabb az, amikor WC-n ülve dohányzik. Az ivászat egyik mellékhatása, hogy gyakran kell menni mert odabent gondok vannak és hát akkor rá is kell gyújtani, mert az úgy dívik (az előző szomszédok is így voltak ezzel).
Ilyenkor valami eszméletlen büdös alakul ki a kis helységben és hiába szereltem fel egy erősebb 12cm-es ventilátort ami még túl is van hajtva, nem győzi szuflával. Szó szerint harapni lehet a füstöt, mint régebben a szórakozóhelyeken... Pontosabban ez ennek a topicnak a kérdése, hogyha a szellőzőt lefedi egy kifelé (a csőbe befelé) fújó ventilátor ami folyamatosan ment a délután során, akkor ott ugye nem jöhet be a füst. Viszont a füst bejött nem is kicsit estére, de mégis hol? :U

Ott a WC fal mögött van egy rakás cső de nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy mondjuk a csövek melletti hézagoknál lehet-e huzat, ami kihúzza a szagot. Tehetek fel erősebb ipari ventilátort, de az valószínűleg zavarná a felső szomszédot. Vagy esetleg kinyomhatom a csövek közötti nagy üres területet mondjuk púrhabbal, az építőipar aszpirinjével. Per pillanat tanácstalan vagyok.

Valakinek van megoldása erre a helyzetre? Technikai megoldás érdekelne, a jogi dolgokkal most nem foglalkoznék, ilyesmi ellen nem véd kb. semmi.

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
(senior tag)

Csinálnál egy képet a wc falról? Sok helyen ott nem mozoghat a levegő. Gondolom van kémlelő a vízórának, csapnak esetleg, ahol kimegy a wc csöve, meg gondolom fa, vagy gipszkarton. Alattomosak a gázok nagyon, a legkisebb illesztési hézagot is megtalálják. Az egy akna ahol a csöveket említed nem? Vagy nem látni ott le a földszintig?
Fölöttem egyszer egy Tony Hawk palánta gyakorolta a figurákat, szobában. Először azt hittem egy elefánt ugrál, de mivel azok nem tudnak ugrani tanácstalan lettem. Elindultam fölfelé, hogy bármi az megölöm, de két szinttel lentebbről! még tőlem is idegesebb lakó jött, hogy nem tud aludni a gyerek. Átengedtem a lehetőséget.

(#2) danih


danih
(addikt)

Nem értek én ezekhez (valszeg helyreraknak), de simán el tudom képzelni hogy valamennyi füstös levegőt behúz a venti, hiába a nagy fordulatszám kifele.

(#3) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

[link]

"Az interfész eléggé géphez kötött, és a számítógép a leggyengébb láncszem. Van aki csak összedugja a gitárral és játszik, más meg feltúrja fél netet, a pokolra megy, meg vissza, holdtöltekor fekete kakas vérével locsolja, mégsem megy." - nap

(#4) 8th


8th
(őstag)
LOGOUT blog

Semmit nem tudsz vele csinálni. Megszoksz vagy megszöksz.

¯\_(ツ)_/¯

(#5) twollah1976


twollah1976
(őstag)

A.szomszed idovel lenyugszik, addig meg csak kibirod.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#6) Mister_X


Mister_X
(nagyúr)

Amíg panelban laktam a másodikon, egyszer volt csőtörés és levették a WC mögött lévő "fémfalat", a csöveken keresztül szépen le lehetett látni a földszintre, sőt, az első emeleten lévő kollégának adta le a szerszámokat a szerelő. Tehát a fal tetején lévő kis általános szellőzőnyílás lófütty. Szépen le kellene szigetelni az egészet, nyílászárókat szintén, mert nem csak a huzat jön be ott. Ha nála a tapéta is omlik a plafonról, akkor a panel betonelemeinek illesztéseinél is átszűrődhet a szag. Meg szerintem akkor is, ha helyén vannak azok a régi tapéták. Konyhában is volt szellőző, amin átjött a pörköltszag. Vagy az elemi szénné égett rizs :DDD

Beszélni kell vele, rávenni, hogy az erkély alkalmasabb pont dohányzásra és akkor a szag egy része csak eltűnik a lakásból. Egyébiránt vinni kell a közös képviselőt komolyabb beszélgetésre a lakóval, ha nem hallgat, akkor lehet panaszt tenni birtokháborítás címén (nem a rendőrségnél), ez macerás, mert jogi szakadék van és csak konfliktust szül.

Tehát nyílászárókat lecserélni, WC-t szigetelni és be kell szerelni egy korszerű klímát, ami levegőt is szűr. Drága, de ez van.

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#7) ncc1701 válasza 8th (#4) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Ennyi. Lehet költözni. Lehetőleg olyan helyre, ahol szabad szemmel nem látni a szomszédot.

(#8) CPT.Pirk válasza CounterBoci (#1) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Nagyjából igen. Délután ha hazaértem, teszek fel képeket. Ahogy nézem, hungarocell lemezek választják el a két szintet, meg némi por és kosz.

ncc1701: nem rég lett felújítva a lakás, szóval nem szeretnénk költözni. :) [link] :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#9) ncc1701 válasza CPT.Pirk (#8) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Az tök jó, jobb áron el tudod passzolni. :)

(#10) juliabrilke


juliabrilke
(addikt)

Szerezz neki egy csajt és leszokik majd az ivásról, dohányzásról.
Ha meg nem jön össze, akkor a közeledő cigaretta áfájának emelése hátha észhez téríti. :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.