2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • IBM x226 nyugdíjba

    Ezt a gépet 2006. nyarán vettem, apercben ment hostingba, nem is járt itthon. Egyszer elpukkadt benne a ram, akkor kapott cserét, ennyi történt vele.

    Pénzügyi okokból nyugdíjba megy, tegnap hoztam haza. Itt most arról fogok blogolni, hogy az a pár teszt, amit lefuttatok rajta, milyen eredményt hoz.

    1. teszt: emeljük meg. aaaaaaaargg irgalmatlan nehéz, mint a sár... update: megmértem fürdőszobamérlegen, 28 kiló.

    2. vadásztam egy telepítő cd-t, most írja a brasero.

    Közben a konfigról:
    Ez egy (szerver kategóriához képest) kicsi álló toronygép. A kicsisége főleg abban látszik, hogy nem sokkal szélesebb, mint egy szokványos cd meghajtó. Van benne cd, 3.5 collos floppy (!!!, öreg szegény :) ), hat memóriaslotban 2 giga ddr2 ecc fbdimm, egy p4-es korszakba való 3.2 GHz-es xeon proc.

    Ami meglepett:
    - van benne még egy proci foglalat, lehet, hogy simán bele tudnék rakni még egy procit. feltéve, hogy nincs vrm probléma
    - nagyon szépen van belül összerakva, rendesen lemezek, elvezetett kábelek, stb.
    - a tápján van 4 sata táp is, illetve az scsi blackplane csatlakozója is olyan, hogy egyik vége a backplane-re megy, a másik végén nem mágikus nemtudjuk milyen csatlakozó van, hanem egy garnitúra molex. na ezt lesz triviális átfaragni satára.
    - van az alaplapon is két sata csatlakozó.

    Folytatás...

    bambano 11 éve 3

  • mai pebkac 20130523

    Ahogy ellenőrizni szoktam a rendszert, gyakran látom, ha előfizetőtől megy (pontosabban menne, de ez más téma) kifelé a szemét. Ilyenkor szépen logok átnéz, ügyfél kikeres, nagy kasza suhint.

    Amikor rendbe tette a rendszerét, akkor visszakapcsolom az előfizetését. De vannak visszajáró júzerek, akiket rendszeresen ki kell rúgni a netről, ha nem akarok folyton spamek miatt balhét.

    Ma is egy ilyen ügyfélnél voltam. Résztulajdonos a hálózatban, tehát az alapértelmezett megoldás, hogy felbontjuk vele a szerződést, nem játszik. Főnök is mondta, hogy kesztyűs kézzel, mert nem akar házon belüli balhét. Akkor egy megoldás marad: kocsikulcs.

    Az alapvető probléma az, hogy én már csak az aggregált forgalmát látom, ami átment a routerén meg a natján, így komolyabb hibakeresésre mérsékelten alkalmas. Erre az a megoldásom, hogy rendszeresítettem egy zsebpc-t, debiannal. Ilyenkor az ügyfélnél router kikapcs, saját gép berak, és a tűzfal logok alapján mozdul a helyi rendszergarázda.

    Ez a forgatókönyv zajlott ebben az esetben is egy darabig, csak itt kevés volt az ethernet port. Na akkor router elővesz, dhcp kikapcsol, switch módba átkonfigurál. Közben belelépek a wifi konfig részbe, gyorsolvasással olvasom alulról felfelé. Kulcs van, ez-az amaz bekonfigurálva, mezők kitöltve, stb. ahogy kell. Felérek a lap tetejére: disable security bejelölve.

    Folytatás...

    bambano 11 éve 3

  • Kedvenc zenéim /folyamatosan frissítve/

    Gyakran látok itt a logouton zenei listákat tartalmazó posztokat, közöttük nem egy nem kettő, ami, szerintem, minősíthetetlen szintű zajokat tartalmaz. Ennek a véleményemnek hangot adtam az eurovízió 2013-as posztban, ott rákérdeztek, hogy akkor mi is az én kedvencem? Jöjjön itt a lista, stílusok szerint, folyamatosan bővítve. Előrebocsátom, hogy sok zenész van, akinek 1-2 műve tetszik, nagyon kevés az, akinek minden száma bejön. Másrészt az a gyakoribb nálam, hogy az éneklés nem tetszik, kevés kivétellel.

    1. Progresszív rock

    Mi mással kezdhetnék, mint a Pink Floyddal? A fal. Nem kérdés. A feldolgozása is bejön (hogy ez most tényleg feldolgozás, vagy ugyanaz a fal, más énekesekkel, vitatható), a politikai felhangok ellenére.

    Második helyre minden idők legsikeresebb lemezét (BillBoard magazin), A hold sötét oldala-t tenném. újrakeverve.

    Folytatás...

    bambano 11 éve 5

  • Debian 7.0 Wheezy teszt

    Pár napja releaselték a 7-es debiant, gondoltam, teszek vele egy próbát. Na nem egy olyan mezei gyalogos próbát, mert annak nincs értelme, telepítettem már eleget, az uncsi.

    Hanem vegyünk elő egy, erre tökéletesen alkalmatlan gépet és egy erre tökéletesen alkalmatlan környezetben telepítsünk debiant, az a szép, abban van a kihívás. Vagy mégsem?

    Van egy halom Alix gépem (a konkrét példány egy 2D3-as), mindenféle trükkös dologra lehet használni, ha szükséges. Ez egy abszolút butított gép, se vga, se klavi port nincs. Van viszont három 100 megás ethernetje, meg egy mini pci slot, amiben most egy atheros alapú wifi kártya trónol, plusz soros port. Az egész cucc egy ilyen dobozkában lakik. A biosa egy rendkívül egyszerűsített bios, nincs is menüje, gyakorlatilag 1-2 dolgot tud és jónapot. CD természetesen nincs, éppen lehetne usb-s cd-t dugni rá, de nincs kéznél. USB bootot nem teszteltem.

    Szerintem király.

    Tehát itt a nehezített vizsga: képes vagyok-e erre a cuccra debiant rakni? (közbevetőleg: van olyan Alix, amiben van vga és kezel usb klavit, azzal telepítettem a korábbi példányokat, de az nem kunszt). Jelentem, lehet.

    Folytatás...

    bambano 11 éve 3

  • modellvasút film

    nem bírtam félbehagyni: [link]

    bambano 11 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.