2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

A funkcionális analfabétizmusról és a mundér becsületéről...

Írta: | Kulcsszavak: funkcionális analfabétizmus . mundér becsülete . vitastílus

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a téma már régen kívánja, hogy megírjam, hogy miért pont most, azt ezen cikk miatt kirobbant három napos picsogásszonáta indokolja. Nem akarok személyeskedni, mert SAJNOS nem mondhatom, hogy az itt előforduló történések egyediek voltak. Van rá dögivel példa más topicokban is.

De nem csak konkrétan ez az egy cikk váltotta ki, hanem több, károsnak tekintendő folyamatot is tapasztaltam. Nézzünk párat:

Az oktatásról

Másik portálon dicsekedett a helyi menő csávó, hogy megy érettségire és már 5 könyvet elolvasott az elejétől a végéig. He? Nekem gimiben a kötelező olvasmány kvóta havi kettő darab könyv volt, nagyjából átlagosan évi 9 hónapnyi tanítást és 4 évet számolva ez 72 darab könyv. Ez a 72 darab könyv, amit gyakran csak kötelezettség miatt olvastam el, pedig nem biztos, hogy tetszett. Ehhez jön még az a mennyiség, amit azért olvastam el, mert tetszett. Ez sokszáz könyvet jelentett.

Neki meg 5. És ennyivel engedik érettségire, majd 5 könyv elolvasása után mértékadó véleményeket fogalmazhat meg a fórumokon. :)) :W

A fékekről

Pár napja megjelent egy cikk az általam gyakran látogatott magyar autós portálon egy amcsi verda kendácsolásával kapcsolatban. Aki nem tudja, mi az a kendácsolás, annak először Mekk mester jusson eszébe. Itt a cégtulaj rozsdaboglyáját kezdték el talpraállítani. Szépen felszerelték az amcsi autóra az európai alkatrészt. Ezzel csak egy közvetlen meg egy másik közvetett baj volt: az amcsi verda collos (németesen: zollos), az alkatrész meg metrikus volt. Összerakták, megnyomták a fékpedált, orrán-száján dőlt a fékfolyadék. Oké, mindenki követ el hibát, ha itt röhögtek volna egy jót, le is lehetne zárni a sztorit.

De nem. A fék (a közvetett hiba) biztonsági alkatrész. Ki merem jelenteni, hogy a legfontosabb. Elkezdték a legfontosabb biztonsági alkatrészt kendácsolni, húzogatni meg nyújtani meg mittomén, hogy felfeküdjön a cső peremezése a fékdugattyúk csatlakozására. Erre az olvasóközönség azt mondta, hogy ez nem szép munka, ilyet nem illik. Mire mozgásba lendült a nagy moderátori pallos, és kigyomlálta az összes bejegyzést a topicból, amelyik kritikát fogalmazott meg.

Ez kell? hogy fitogtassa valaki, hogy hatalma van a csórikám kommentelők között? Féltjük a mundér becsületét, mert kiderülne, hogy egy autós szaklap szakembere akkora hibát vétett, amelyik életveszélybe is fordulhat, hogy akkor most mi lesz a tekintélyével? Elárulom: ezzel többet rontottatok a tekintélyével, mint bármi más megoldással.

Ez volt a téves mundér-becsület védés.

A posztról.

A fent emlegetett cikkben volt egy mondat, amit, értő magyar olvasás esetén, rosszul lehet értelmezni. Itt sem értem, hogy miért nem lehetett kijavítani, mikor észrevételeztem. De ami utána jött... aaaargh :W Az a funkcionális analfabétizmus és a hülyeség csúcsa volt. Példák:

"ezt csak te érted így, mindenki más jól értette": persze, ha vetted volna a fáradságot, hogy elolvass pár hsz-t visszafelé, láttad volna, hogy másik legalább 3 hozzászóló is látta, hogy a mondat rossz. Azt pedig nem árt tudni, hogy az univerzális kvantor tagadása az egzisztenciális kvantor. Univerzális kvantor: "mindenki más". Annak bizonyításához, hogy ez hamis, elég egy létező ellenpélda ("egzisztenciális kvantor"), az pedig volt, három is.

Arról már ne is beszéljünk, hogy az értő olvasás, egyáltalán, az olvasás hiányát személyeskedéssel pótolta a hozzászóló

moving target: "ha a két diszkes raid0-ból kihal.." de ha két különálló diszket használsz, akkor már nem. Ez igaz. Csak nem erről volt itt szó. A moving target vitastílust akkor szokták alkalmazni, amikor ellenérvei nincsenek, kezdi érezni tudat alatt, hogy igaza sincs, ezért megpróbálja átterelni a vitát egy olyan kapcsolódó témára, ahol még lehet (nek rész) sikere(i). Oké, ilyet lehet, csak az akkor már egy másik vita. Azt képzelni, hogy a másik témában bebizonyított igazság az eredeti témában is igazat ad, tévedés.

Fárasztásos vitatkozás

Ez itt nem fordult elő vagy nem látványosan, de többször volt már rá példa más topicokban. Kirobban valami alapvető nézeteltérés. Egy idő után lenyugszik a téma, majd jön egy új fórumlakó, aki kezdi előröl nulláról az egészet. Természetesen a vita korábbi menetét nem hajlandó elolvasni, hanem meg kell neki mindent ismételni. Amikor ő is elfárad, jön a következő és így tovább, é.í.t. Mintha riadóláncban lennének, hogy védeni kell a <valaminek> a becsületét, gyere, most te fárasztod 2 órán át, majd utána jön a következő beosztás szerinti haver.

Halál unalmas.

Személyeskedés, kettős mérce

Tipikus. Amikor valaki nem tud érdemben hozzászólni, jön a személyeskedés, amikor már nem azt vitatja, hogy mit mondott valaki, hanem abba köt bele, hogy ki mondta. Ilyenkor gyakori, hogy az illetőnek eszébe sem jut, hogy a személyeskedést csak *visszakapta* egy korábbi helytelen hozzászólása miatt. Ez a kettősmércének egy formája.

A személyeskedés másik formája, amikor valaki ismeretek hiányában valamit rosszul ír, mond, felhívják rá a figyelmét és ezt személyeskedésnek veszi. Pedig nem az. Az sem személyeskedés, hogyha valaki helyesírási hibáktól hemzsegő hozzászólást ír (legalább a -ba, -be, -ban, -ben helyhatározói ragokat kellene ismerni, meg a gagyi szlenget mellőzni, mint például egy poszt címében szereplő belassult ige a pc piaccal kapcsolatban...), akkor ellentmondanak.

Megoldás?

Nem lehetne ilyenkor nem védeni indokolatlanul a mundér becsületét, hanem egyszerűen átírni a mondatot? Sajnos ki kell mondani: minél fiatalabb generáció, annál inkább valószínű, hogy nem beszélni jól madzsar. Nem személyes szégyen, az oktatásunk lett ilyen hulladék.

A magam részéről kifejezetten sajnálom és szégyellem magam, hogy ilyen bejegyzést kellett írnom.. Bocsánatot kérek érte.

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

Ha a bejegyzés témáját érintő jó hsz-t találok, azt át fogom vezetni.

üssetek :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) Kassadin válasza bambano (#1) üzenetére


Kassadin
addikt

Nem lehet, hogy a hiba a fiatalokban (is) keresendő? Mármint itt elsősorban a helyesírásra gondolok. Szvsz hiba csak az oktatást okolni, amikor a mai fiatalok többsége(tisztelet a kivételnek) sz*rok bele mindenbe alapon jár be az iskolába(nekem éppenséggel sokkal fiatalabb osztálytársaim vannak, mint én; nem nem buktam meg :D), és rajtuk is dettó ezt látom. És ez mindenre elmondható, a hozzáállásra is a dolgokhoz.

[ Szerkesztve ]

(#3) bambano válasza Kassadin (#2) üzenetére


bambano
titán

a gyerekben az van genetikailag kódolva, hogy feszegeti a határokat és mindig elmegy a határig. mikor elkezd négykézláb járni, akkor addig fogja tesztelni a konnektort, amíg rá nem szólsz vagy rá nem versz a kezére.

következmény: a gyerek az iskolában pontosan addig megy el, ameddig a tanár hagyja. nyilván firtatni lehetne a tanári tekintélyt is, de ebbe nem feltétlenül mennék most bele. az iskolarendszer hibája az is, hogy a diákok fegyelmezéséhez szükséges minden eszközt elvették a pedagógusoktól, ezt a kölök hamar kitapasztalja és kihasználja.

azért megy a gyerek iskolába, hogy neveljék. természetes, hogy van benne valamennyi ellenállás.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) Kassadin válasza bambano (#3) üzenetére


Kassadin
addikt

A gyereket otthon kell(ene) (meg)nevelni, nem az iskolában. :N

#6: Ha foglalkoznak a gyerekkel a szülei, az iskolában nem kell nevelni. A tanár feladata a tanítás, nem a nevelés.

[ Szerkesztve ]

(#5) Mr X


Mr X
veterán

A helyesírás témára:

Bár ilyenkor sokan hajlamosak a "grammar nazi" kifejezést felhozni, de szerintem lehet és kell is, hogy a helytelenül íróknak szóljunk a hibás írásmódért. Enélkül azt hiszi, hogy ez így jó nyilvános felületen, vagy ha nem tudja a helyes írásmódot, akkor soha nem is fogja megtanulni, ha nem említik meg neki.

(#6) bambano válasza Kassadin (#4) üzenetére


bambano
titán

semmilyen indok nem szól amellett, hogy az iskolában ne történjen nevelés.
ha a gyerek rossz, neveljék meg megfelelő eszközökkel vagy szóljanak a szülőnek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7) gabor85


gabor85
őstag

"Nem személyes szégyen, az oktatásunk lett ilyen hulladék."

...és az önmagával szembeni igényesség súlyos hiánya is úgy gondolom.

(#8) bambano válasza gabor85 (#7) üzenetére


bambano
titán

nem tudja, hogy mit veszített, ezért azt sem tudja, hogy emiatt igénytelen lett.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9) D1Rect


D1Rect
félisten

5 könyvet? Vannak körök ahol ez soknak számít.
Egyébként respect a kötelezőkért, én egyet olvastam el, mert a többi nem érdekelt. :DDD

(#8) bambano: Ne is mond, vannak akik még arra is lusták, hogy a mondatot nagybetűvel kezdjék.
;]

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#10) bambano válasza D1Rect (#9) üzenetére


bambano
titán

"Ne is mond, vannak akik még arra is lusták, hogy a mondatot nagybetűvel kezdjék.": :)))
arra én is, mert redundáns :)
de maradjunk annyiban, hogy vannak tipikus helyesírási hibák, amit a neten rosszul írnak, igen sok esetben szándékosan. ez ellen nem akartam felszólalni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.