2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

néhány kérdés és válasz a tisztaszoftver program miatt

Írta: | Kulcsszavak: linux . ms . tisztaszoftver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Olvasom ezt a blogbejegyzést, nehezen értem, hogy mit akar mondani. Attól tartok, ez csak a szokásos mezei picsogás, mert alapvetően értelme nem sok van.

"Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is": ez igaz, az utolsó betűig.

"Nem váltok egyszerűen. Semmire, sajnos, és ezzel nem vagyok egyedül - a kollégáim nagyrészt szintén így vannak.": ezt úgy hívja a szakma, hogy vendor lock-in. A microsoft elérte, hogy monopol helyzetbe kerüljön. Ami a legszörnyűbb, ezért 100 milliárdos szinten fizettünk nekik, hogy a kezünkre tegyék a rabláncot. Sehol máshol nincs a világon ilyen. Oké, microsoftot akarunk használni. Akkor ez az évi 1-1.5 milliárd forint jó összegnek látszik, csak a microsoft fizesse meg az országnak, ne fordítva. Ki hallott már ekkora ökörséget, hogy eladjuk a piacunkat az ms-nek, és még mi fizetünk érte? Sok tanár korrepetál tanítás után magánóra keretében, de még egy tanárról se hallottam, aki óránként 2500 forintot fizetne minden diákjának, akit angolból felkészít. Miért pont a szoftverekkel követtük el ezt az őrültséget?

"letöltöm, reszelgetek egy kicsit rajta, és megy": Ha valaki feltesz pl. egy debiant, akkor a gyári beállításokkal használható. Amit a sok ms fan elfelejt, hogy a windowson mennyit reszel, mire használni lehet. Egy debian linuxon tized annyi munka sincs, mint egy xp-n. Az xp-t be tudta állítani? Be. Akkor azt ossza el 10-zel, annyi lesz a linuxon a meló. Azt mindenki elfelejti, hogy az xp, de akár a w7 is egy teljesen csupasz operációs rendszer. Van benne egy notepad meg egy passziánsz, slussz. Ahhoz, hogy egy dokumentumot értelmesen meg lehessen írni rajta, vagy egyéb, napi feladathoz hozzá legyen igazítva, órák hosszat reszeli az informatikus vagy a gazdája, legfeljebb nem egyszerre. Internet explorert kell frissíteni, codec packet felrakni, hogy legalább alapvető formátumokban levő filmeket meg lehessen nézni, valami zenelejátszó, totalcommander, VÍRUSKERGETŐ, MALWARE irtó, stb. A w7-nél ráadásul hetekig reszelgetheti az uac-ot, mire úgy-ahogy működőképes lesz.

Ezeket miért nem veszi senki figyelembe? Mert már rutinszerűen megy, hogy el is felejtkeznek róla?

Ha valaki felrak egy desktop debiant, abban ez mind készen van. A reszelgetés azt jelenti, hogy hátteret cserél, más színt, betűt választ, stb.

"egy biztosan, gyorsan működő rendszert szeretnék a gépemre.": a linux, azonos vason, gyorsabb, mint a windows. Ez akkor derül ki nyilvánvalóbban, amikor régebbi a vas és a vista vagy a w7 csak köhögne rajta. Biztonság? Ennyi vírus, adware, malware, spyware, felsorolni is lehetetlen, esetén windows meg biztonság? Nevetséges.

Támogatás: ha gondja van a windowszal, mint csinál? megkérdez egy kollégát. Na pont ugyanezt fogja csinálni, ha linuxot használ. Kérdezhet informatikus közösségeket, kérdezhet linuxhoz értő tanári közösségeket, eljárhat tanároknak szervezett konferenciákra (LOK), stb. Ez mondjuk kicsivel több, mint az oem windows, amire semmilyen támogatást nem vállal a microsoft. Azt se felejtsük el, hogy a linuxokkal sokkal kevesebb baj van. Nincs vírus, nincs biztonsági probléma, tisztességes telepítők vannak rá, működik. Úgy működik, ahogy a windowsok soha.

"Természetesen sok géppel együtt is jön a legális változat (ezt nevezik OEM-nek), de azokhoz nem jár az automatikus frissítés.": aki ennyire tájékozott a windowsokról, miért ír posztot? Az oem windowsra nem jár automatikus frissítés? Tévedés.

A legóról meg a termtud eszközökről: nem mondta senki, hogy nem lehet windowst használni a továbbiakban. De azt sem hiszem, hogy minden pc-n legóznak meg eszközöket hajtanak. Sőt, azt sem hiszem, hogy az országban mindenki legózik. A tanulók zöme nem. A tanulói gépek zömén ezekre nincs szükség. Oda rakjanak fel linuxot.

"a német külügyben átálltak - évek alatt! - nyílt forráskódú rendszerekre...": olvassa el az egész történetet, mert ez a mondat így csak karcosan fedi a valóságot, pont azt a részét domborítja, ami ostobaság volt. Ugyanis a német külügyben megtalálták azt az egyetlen módot a linux átállásra, amiről előre lehet tudni, hogy bele fognak bukni. Minden gépen rajta hagyták a microsoft szoftvereit, mellé rakták a linuxot, és a korábbi egy helyett két operációs rendszert kezdtek támogatni. Utána csodálkoztak, hogy magasabb lett a költség, mint korábban. Én speciel nem csodálkozom, csak azon, hogy hogy lehet ennyire ostobán hozzáfogni valamihez. Persze, hogy belebuktak. München városa például nem bukott bele a linuxos átállásba, még akkor sem, ha a projektvezető nevében illegálisan nyilatkozó hazudozók ezt állítják.

"Bevallom, amikor idén nyáron ellátogattam a Microsoft főhadiszállására": hát így nem lesz objektív ítélet ms-linux fronton, ha az ms fanoknak nincs annyi eszük, hogy ne írják le, mivel vesztegette meg őket az ms...

A tanári hiszti valódi, de ki nem mondott oka az, hogy ezentúl értéket kell tanítani. Nem lehet bebifláztatni a gyerekkel a word menüpontok sorrendjét, hanem elveket, használati szabályokat kell oktatni, amit a gyerek önállóan adaptálni tud akár ms, akár linux világban. Vagy mekken. Elismerem: kínos. Mert ezzel a váltással az is együtt jár, hogy modernizálni kell az oktatást, a tananyagot, és végre tényleg piacképes tudást kell a tanároknak előadniuk. Ami, gyakran, nekik sincs meg még.

Az meg nevetségesen egysíkú gondolkodás, amikor az ms képviselője azt hiszi, hogy csak az ms cuccaival lehet versenyelőnyt biztosítani. Ha a kormányzat is átáll szabad formátumra, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy az ms office a versenyelőny.

A magam részéről pedig azt gondolom, hogy az iskolai windows felhasználásnak nem ezen a ponton lesz vége. Ez itt max, egy pókerjátszma első körének tekintendő, ahol mindenki kimondta az első blöffjét.

Hozzászólások

(#1) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

"A tanári hiszti valódi, de ki nem mondott oka az, hogy ezentúl értéket kell tanítani. Nem lehet bebifláztatni a gyerekkel a word menüpontok sorrendjét, hanem elveket, használati szabályokat kell oktatni, amit a gyerek önállóan adaptálni tud akár ms, akár linux világban. Vagy mekken. Elismerem: kínos. Mert ezzel a váltással az is együtt jár, hogy modernizálni kell az oktatást, a tananyagot, és végre tényleg piacképes tudást kell a tanároknak előadniuk. Ami, gyakran, nekik sincs meg még."

Nem, nem ez az oka. (Sőt, a 2007/2010-es officeban már nem is olyan menü van. ) Hanem az, hogy érettségi előtt pár hónappal jött ki ez a határozat. Egyébként te konkrétan oldottál meg Open Office-szal érettségi feladatokat? Érdemes. Főleg az Access feladatokat. Már az importálásnál több gubanc is van vele. A magyar ékezetes betűk... nem is lehet állítani a karakterkódolást importálásnál, csak utána, de akkor se csinál semmit. Az importált táblákat nem lehet szerkeszteni, csak ha átmásolod egy új fájlba. office formátumba nem is ment, csak a sajátjába. Az access fájlokat megnyitva a lekérdezéseket is a táblák közé teszi be. A többi nagyjából rendben, de a Writernél is van olyan, amit nem lehet megoldani. Amíg az érettségi feladatokat is Officehoz tervezik, addig ne térjünk már át így hirtelen Linuxra... van vele szívás bőven!

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#2) hoffman_


hoffman_
nagyúr

No offense, de elfogult vagy.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3) dabadab


dabadab
titán

LEGO-t programozni csak Windowson lehet? A feneket, van a Mindstormhoz linuxos fejlesztokornyezet, tiz evvel ezelott is volt (tudom, hasznaltam).

(#2) hoffman_: az "argumentum ad hominem" c. ervelesi hibat kovetted el

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#4) bambano válasza Victoryus (#1) üzenetére


bambano
titán

a tanárok fognak érettségizni? eddig úgy tudtam, tanítani felsőfokú végzettséggel szabad, amihez, korábbról, lenni kell érettséginek.
ha helyesen értelmezed a linkelt posztban a személyragokat meg a többi kifejezést: "Mi lesz a tanárokkal?" "Ki fog nekem segíteni?" "van ingyenes online közösség, ahol esetleg segíthetnek nekem"

ezek alapján nekem nem az jön le, hogy az érettségi körüli lehetséges káosz miatt aggódik. hacsak nem fog ő is érettségizni. Az érettségi szó egy alkalommal szerepel a posztban, míg a "nekem" meg hasonlók, sokkal többször.

Nem az érettségi miatt aggódik, a mennyiségi jellemzők alapján magasról tesz rá.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) bambano válasza hoffman_ (#2) üzenetére


bambano
titán

mindenki elfogult, van, aki az ms irányába, van, aki nem.
de engem legalább nem utaztatott egyik oldal se, hogy fizetett bértollnok legyek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) moha21 válasza dabadab (#3) üzenetére


moha21
addikt

Nálunk a suliban pont a linux miatt váltottak anno Atmel IC-re, mert könnyen lehetett programozni ( C- alatt is ), ha jól emlékszem a régebbi lego cuccokban Atmega IC volt.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7) dabadab válasza moha21 (#6) üzenetére


dabadab
titán

Maga az IC tok mindegy a Mindstormnal, nem azt latod, hanem azt a kornyezetet, ami azon a ucontrolleren fut, azzal meg a regebbi cuccoknal irdan, ujabbakon meg Bluetoothon lehet kommunikalni.

DRM is theft

(#8) hoffman_ válasza dabadab (#3) üzenetére


hoffman_
nagyúr

A város közepén vagyok, és nem volt affinitasom telefonról 3 bekezdést írni, van nagyobb bajom is jelenleg sajnos. Amúgy igazad van, de talán nevezzük "csak, hogy visszataláljak"-nak.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#9) bambano válasza hoffman_ (#8) üzenetére


bambano
titán

erre egy másik portálon a sub vagy subscribe egyszavas hozzászólást találták ki.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#10) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ez a cikk egy baromság, sztereotípiákra épít.

Igazán reszelni egy linuxon akkor kell, ha ritka / régi hardverre akarod felrakni. Minden máson pöccre megy, és most itt linux alatt a debiant és a hasonló komoly disztribeket értem, nem az ubuntu-féle bughalmazokra.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.