2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

kaja mítosz: teljes kiőrlésű

Írta: | Kulcsszavak: étel . teljes kiőrlésű gabona

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Akármelyik portált kajázós rovatát nézem, mindenhol megy ez a teljes kiőrlésű mítosz. Nem teljesen értem, hogy miért. Akik ezt javasolják, azok miért nem chloroxot vagy hypót isznak tea helyett?

Könyörgöm, felejtsük már el ezt a mérget egyszer és mindenkorra, a gabonamagvakon annyi trutymó lehet, hogyha azt beledarálod a kenyeredbe, örülj, ha a terméketlenséged lesz a legenyhébb betegséged.

Tehát kenyérből, főleg kisgyerek számára adott kenyérből a fehér az, ami a legkevesebb bajt okozza az összes közül.

Hozzászólások

(#1) Иван


Иван
őstag

Vannak olyanok, akik szerint már eleve a gabona rossz (paleo mozgalom).

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#2) Dluinet


Dluinet
nagyúr

Elárulok pár titkot:
A fehér liszt, zsír, só és cukor nem káros ha normálisan étkezel.
Én csak olyan üdítőt iszok meg, amiben rendes cukor van, semmilyen fruktózos meg 0 energiatartalmú italt nem iszom.
Csak fehér kenyeret eszem, mindenféle teljes kiőrlésű sz@rt kerülök.
A tükörtojást vagy szalonnát nem zsírban vagy olajban sütöm, hanem igazi vajban.
Margarint és más hidrogénezett növényi zsírt nem fogyasztom.
Az embereket teljesen széthülyítették, inkább többet kell sportolni és kevesebbet enni.
Reggeli soha nem maradhat el, soha.

De hát nem mindenki érthet egyet.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3) Иван válasza Dluinet (#2) üzenetére


Иван
őstag

+1

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#4) bambano válasza Dluinet (#2) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

azt hinni, hogy mindenkinek úgy működik az emésztése, mint a tied, az a túlzó általánosítás hibája.

a bennem élő nyelvtannáci nem bír elmenni a fogyasztom mellett...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) bambano válasza Иван (#1) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

A gabona tényleg nem a legjobb választási lehetőség ételbiológiai szempontból. De gazdasági és egyéb szempontok szerint meg az.

viszont ha már gabona, legalább ne a legrosszabb fajtát együk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) Иван válasza bambano (#5) üzenetére


Иван
őstag

Sok étel van rossznak kikiáltva: gabona, tej, cukor, tojás meg még anyámtudja mik.

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#7) bambano válasza Иван (#6) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

mutass még egy állatot, amelyik felnőve is tejet iszik.
tejet kb. azóta iszunk ilyen mennyiségben, amióta minden tehenet szülőszobává változtatnak. nem mondom, hogy nagyon rossz, de hogy annyi idő alatt még nem szokhattunk hozzá, az biztos.

viszont tojást már az ősember is rabolt, ha talált, tehát az nemigen káros. gabonát csak pár ezer éve eszünk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) Dluinet válasza bambano (#4) üzenetére


Dluinet
nagyúr

akkor állj meg ;]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#9) D1Rect válasza bambano (#7) üzenetére


D1Rect
félisten

Mutass egy állatot amelyik felnőve egy másik állat tejét issza.
De nem is ez a baj a tejjel, hanem a homogenizálás.

A fehér liszt+cukorral a legnagyobb baj, hogy túl sok szénhidrát túl gyorsan.
Margarin kuka. 0 cukortartalmú hülyeség helyett hipót is ihatnál.

Sóval, zsírral, tojással nehéz magadban kárt tenni.

(#10) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

A hagyományos csépelt, hántolt, de nem koptatott búzán egyetlen igazán káros dolog van, az pedig a fuzárium nevű gomba által termelt enzim, mely a hőkezelés hatására sem szűnik meg. Minden más - feltéve, ha nem permetezték agyon veszélyes permetszerekkel - hatását veszti főzéskor vagy sütéskor. Mindazonáltal a fuzárium is elég veszélyes lehet a teljes kiőrlésű lisztben.

Ezért együnk tönkölybúzát, amelyet nem támad meg a fuzárium, épp ezért permetezni sem kell. Az anatómiája olyan, hogy a magokat nagyon szorosan zárja körbe a pelyva, így nem nagyon tud szennyeződni sem porral, sem egyébbel. A tápértéke is jobb a hagyományos búzáénál, csak épp harmadannyit terem adott területen (csupán 0,8-1,2 t/ha), ezért szorult vissza a termesztése.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.