2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

A sorozásról

Írta: | Kulcsszavak: sorkötelezettség . sorozás . az élet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nézem a videót meg a cikket az indexen arról, hogy megint lesz sorozás, és csak ámulok. Gondoljuk végig, mire is lehet jó egy ilyen.

1. Össze kell írni a hadköteleseket. Oké, az egy reális cél, hogy az állam tudja, hogy kikre számíthat ilyenkor. Megmutatom, hogy lehetne a leggyorsabban összeírni a hadköteleseket:

select name, taj_number, address from valasztasi_adatbazis where
age>18 and age<42 and gender='pasas';

Hát így. Ez még azt a szerintem szép filozófiai üzenetet is hordozná, hogy a jogok és kötelezettségek egy modern államban együtt járnak vagy összefonódnak, tehát aki élvezi azt a jogot, hogy választhat, az menjen és védje a hazát, ha szükséges. Persze fordítva lehet, jobb lenne, amikor a hadkötelezettségüket teljesítettek közül kerülne ki a választásra jogosultság, bármi is legyen az adott időszakban a hadkötelezettség.

Következmény1: a sorozás felesleges.

2. Azért írják össze a hadköteleseket, mert az állapotukról is felmérés készül. Ebben sem látom a rációt, ha tényleg jönne az ellen, abban a formában, ahogy elképzelik, ott lőnének mindenre, mindenkire, ami mozog. Mondjuk megtámadnának a pirézek, akkor nem úgy zajlana a csata, hogy mindenkitől kérnek valami arcképes igazolványt, hogy hány éves, meg a sorozási orvosi bizottság határozatát, hogy alkalmas-e, hanem lelőnék, aki eléjük kerül.

Fizikai állapottól függetlenül mindenki rákényszerülne, hogy ellenlépéseket tegyen, védekezzen, tehát hiába válogatják ki most előre fizikai alkalmasság szerint, az igazi háborúban ez úgyis összemosódik.

Következmény2: nem jelent semmilyen valós harcászati infót, hogy tudják, ki a kripli és ki nem.

3. Azt is szokták emlegetni, hogy természeti katasztrófák idején szükség van mozgósítható állományra. Ez igaz. Csak azt nem hiszem igaznak, hogy árvízkor a homokzsákot teljes harcászati és lőkiképzés után lehet pakolni, vagy elég oda a 8 általános (se).

Következmény3: a nem háborús célra mozgósítható állományt felesleges pazarlás háborús szinten kiképezni.

4. Azt mondja az egyik utcán megkérdezett fiatal, hogy a katonaságnál fegyelmet, összetartást tanultak az újoncok, ami a mostani, nem fegyverviselt fiatalokból hiányzik. Ez igaz. De ezen tény valós értékeléséhez azért a mérleg másik serpenyőjébe is tenni kell valamit:
- az az egy év, amíg pl. én katona voltam, feleslegesen eltöltött év volt, mert a saját életemmel nem haladtam előre
- abban az egy évben jelentős mennyiségű tudást felejtettem el, amire később szükségem lett volna, vagy újra kellett tanulni. leginkább az angol tudásom látta kárát.
- abban az egy évben megtanultam egy halom olyan dolgot, amire semmi szükségem. 24 évvel ezelőtt szereltem le, de még ma is képesnek érzem magam harckocsi elleni pusztakezes harcra. Eeeerg. hm. hány harckocsi mászkált az utcákon az utóbbi 24 évben ártó szándékkal? 1 mászkált, de nem ártó szándékkal. Akkor mire is megyek ezzel a tudásommal?
- a seregben több katonatársam is börtönviselt volt. a szakaszparancsnokom, aki az én teljesítményemet hivatalosan megítélte, akkor erőlködött estin az érettségiért. A tisztek egy része karrierista volt, lefelé taposott, mint atom, felfelé nyalt, mint állat. A másik része pálinkába fojtotta karriercéljait. Biztos, hogy ezek az emberek a legalkalmasabbak arra, hogy neveljék a fiatalokat?
- a mai sereg már nem olyan, mint régen. Ez a mai sereg is képes lenne arra az agyament nevelési stílusra, amivel régen tényleg megtörték a helyi menő csávókat?

Következmény4: ha be is vonulnának a fiatalok, a kézzelfogható eredmény eltörpülne az okozott károk mellett.

5. Változott a hadviselés. Alapvetően kétféle "rendbontást" lehetett látni mostanában:
- polgárháborús vagy arra utaló felkeléseket (arab tavasz). tisztességes állam nem veti be a hadseregét saját polgárai ellen. Egyébként sem lenne rá alkalmas a legtöbb fiatal, hogy azokat lőjje, akikkel együtt nőtt fel. A leghüjébbnek se lehetne bemagyarázni, hogy ez most egy halo3 vagy cs csak szuper 3d kijelzőn nézi, mert nincs örökélet cheat.
- háború, amit katonák vívtak. de ki ellen? a hagyományos értelemben vett háború, amikor két sereg feláll egymással szemben, és frontálisan egymásnak rontanak, nincs már vagy 55 éve. Nem hiszek benne, hogy valaha is megtámadnák az országot hagyományos katonai módszerekkel. Partizánháborúk vannak, viszont azok ellen a tömeghadsereg alkalmatlan.

Következmény5: minek sorozni, ha nem alkalmas a feladatra a besorozott állomány?

Tehát akkor kérdezném: minek soroznak?

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

"minek soroznak?"
Halovány lila gőzöm sincs. A hivatalos "magyarázat" bullshit.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#2) csƵ


csƵ
őstag

Engem annak a srácnak hozzáállása vágott földhöz, aki szerint a NATO majd úgyis megvéd. :DDD

(#3) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Valahol szerintem mégis volt pozitív oldala is a katonaságnak - én már persze kimaradtam belőle, koromnál fogva nyilván. Mondom ezt úgy, hogy a sok szart is hallottam ám, nagyon sok embertől, a ranglétra legkülönbözőbb fokain.

Ettől függetlenül az egész érvelésed helytálló, a sorozás f*sság.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#4) ArchElf


ArchElf
addikt

Ha az első pontot nem csak abból az irányból vizsgálod, amint részletesen kifejetettél, hanem abból amint sejttettél (amolyan Starship Troopers-es nézőpontból) - a sorozás igenis alkalmas lehet a harcképes fiatalság kiválogatására (aki később választójogot szerezhet). Bár nem feltétlen az itt felvázolt államrend az ideális; bár tény hogy kifejezetten lokálpatrióta és harcképes sorállomány (polgárság) volna kiképezhető ilyen módon hosszútávon.

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

(#5) Dluinet


Dluinet
nagyúr

Azt mondják nincs rá szükség, csak biztonságképpen csinálják a sorozást.
Ha igaz lenne, hogy nincs rá szükség, akkor nem csinálnák, tehát hazudnak.
Egy villám polgárháborúra kellhet (ha olyan helyzet áll elő), hogy olyan gyors legyen, amibe külföldiek nem tudnak beavatkozni.

ArchElf +1

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#6) nincsisbéla


nincsisbéla
aktív tag

Szerintem lenne értelme, de úgy, hogy max 2 hetes kiképzést kapnának az emberek. Többre nincs szükségünk, akinek meg van, az menjen katonának! :)

Mentalita'

(#7) tildy


tildy
nagyúr

Sajnos a fenti sql keres nem jo, mert van aki ideiglenesen vagy vegleg elhagyta az orszagot. Elvileg azokat nem kell/lehet besorozni.

Nomeg ott vannak az elliteltek is, pl. eletfogytosok. No nem hinnem, hogy azokat soroznak.

Aztan : nok nem hadkotelesek... Mi ez a kivetelezes?

Egyebkent en sem ertem , miert soroznak...

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#8) Dluinet válasza tildy (#7) üzenetére


Dluinet
nagyúr

A piszkos tizenkettő? :U

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#9) tildy válasza Dluinet (#8) üzenetére


tildy
nagyúr

hm? Nem igazan ertem.

(bakkamakka, elitelteket akartam irni, sikerult ket ll-t rakni rossz helyre)

Bambano : az sql-es dologban nem bantani akartalak, csak gondoltam sozlok, kell meg par left vagy inner join is ...

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#10) Dany007


Dany007
veterán

Na várjunk, de most itt csak sorozásról van szó, konkrét kiképzésről nem, ugye?
Mondjuk egyiknek se látom túlsok értelmét. De az alapkiképzést bevezetni visszamenőleg elég nagy fa***gnak tartanám...
Egy sorozásra még elmegy az ember - kiveszek egy nap szabit - nem nagy kunct, de nehezen tudnám elképzelni, hogy most itt hagyjam a munkahelyem akár csak fél évre is, hogy elmenjek katonásdit játszani...

Inkább jólszervezett és fizetett hivatásos sereg kellene. Olyanok persze, akik nem csak a pénzért mennek katonának - hanem mondjuk a hazájuk iránt érzett elkötelezettségből is.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.