Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz didyman #6095 üzenetére
"Csont stabil 4V, úgy, hogy a 6105 vonatkozó TL431-ese működik, referencia jó, bemenet meg szintén alulfeszes, tehát elvileg kéne szabályozni, oszt mégse ."
Úgyértve, hogy a VRef lábon van 2,5V, míg a másikon mégsem 5V-ot igyekszik tartani, hanem következetesen négyet? Esetleg a kosz-szennyeződés okozta parazita ellenállás, párhuzamosan a +5VSB-2,5V-GND közti referenciafeszültségosztó 5V felőli tagjával párhuzamosan? Vagy ezt már kizártad?
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Nos. Kísérleteztem kicsit a Weltrend WT7520 IC-s táppal. Tesztert dugtam rá (az ugyebár triggerelte a PSON-t), és áram alá helyeztem. Méricskéltem az IC lábait, minden odaillőnek tűnt, ahol nullának kellett lennie (OVP/UVP lábak), az is volt. A 4-es láb az egy spéci bemenet, kettős funkcióval. OVP, ha 1,25V fölé megy a feszültsége, de letiltja az UVP-t, ha 0,62V alá megy. Én ezen 0,8V-ot mértem. Két kisjelű diódával van ez a láb csatolva két helyre.
Az egyik a -12V és a +5V között létrehozott feszültségosztó középpontja. Okos.
A másik pedig az IC kimenetéről táplált, visszacsatoló transzformátort meghajtó tranzisztorok szekunder oldali tápja környékére megy, több ellenálláson, diódán keresztül. Ez a táp még a primerre trafóval csatol.Gondoltam egyet, zavart az a 0,8V, így kiforrasztottam azt a lábat (az alulfesz védelmet iktattam ezzel ki, mert 0V lett a láb feszültsége). Indítottam a tápot, erre eldurrant az egyik primer főköri tranzisztor a félhídból (D13007K - Jilin Sino-Mictroelectronics). Igazából az zavar, hogy ez miért történt, hisz látszólag semmi köze nincs az alulfesz védelem kiiktatásának a főkörhöz, hisz a 3,3-5-12V-os OVP / UVP bennmaradt, no meg a szabályzás (16-os láb) is maradt az eredetiben.
A legdurvább eset szerintem, hogy folyton kapcsolgat az IC, és a primer is ezáltal. De elvileg ettől a tranzisztornak nem szabadna elszállnia, üresjáratban sem, hisz ott csak ~150V feszültség van (félhíd ugyebár), és a Lenz-törvény következtében fellépő ellenirányú tranziensek meg védődiódával vannak söntölve. Tehát szerintem a tranzisztor alapból gyenge volt (pedig diódamérővel semmi hibát nem mutatott), és ezért pukkant el, vagy alapból gyenge volt, és csak puszta véletlen, hogy most pukkant el.
Viszont a félhíd féltökű működése magyarázat a néhány pillanatnyi működésre: a jó hídágon is először egy szép kövér 150V-os impulzus, aztán a hídkondi feltöltődéséig mind kisebb impulzusok jutnak át, ami elég lehet a néhány tizedmásodperces üzemre, a kimeneti kondikat feltöltve.
Szerintetek (stol, didyman) tranzisztorcsere után a 4-es láb visszakötésével, vagy anélkül kíséreljem meg a bekapcsolást? Én továbbra is meg vagyok győződve, hogy a primer tranzisztornak ilyen körülmények között sem szabad elszállnia. Habár a fentebb jelölt gyártójú tranzisztor nem egy Tungsrammal megegyező strapabírású.
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Hümm.
Csak emlegetni kellett. Sirtec High Power ATX-410-212. A szokásos (ennél a típusnál ugyebár) Zener és kondicsere után indul. 5,8-5,9V a készenléti, a kapcsolófrekvencia szépen beállt 130 kHz-re. Az SG6105 belső TL431-esének VREF1 lábán 2,6V mérhető, az osztóellenállások értéke hajszálpontos 5,1kOhm a GND és az 5VSB felé mérve is. Mégis majdnem 6V a készenléti feszültség. Furi.
Próbaképp kiiktattam az IC belső 431-esét, és egy diszkrét HA431-gyel helyettesítettem. Így meg 6,3V-ra állt be a kimeneti feszültség.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple notebookok
- Hobby elektronika
- Nem menekül a Facebook-függőségi per elől a Meta
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest