Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABE
őstag
válasz Kabooom #2409 üzenetére
Az utolsó kb. 150 hozzászólást érdemes végignyálaznod, mert több, az L30-cal kapcsolatos visszatérő kérdés is megtárgyalásra került. Mondjuk emlékeim szerint az L30 kb. tavaly november óta örvend nagy népszerűségnek (mikor sulinetben elég jó áron lehetett kapni), úgyhogy csak 1 évet kéne visszaolvasnod.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz Kabooom #2411 üzenetére
Gyárilag volt T2080-as (Pentium Dual Core) procival szerelt L30-X, és itt akik cseréltek procit, még nem panaszkodtak a melegedésre, tehát szerintem elbír a gyári hűtés a Core Duo-val. Ráadásul tudtommal lehet a sebességét szabályozni, tehát ez is egy jó pont neki. Ha egyébként visszaolvasod az ajánlott 150 HSZ-t, láthatod, hogy az L30 hűtésének javítására van egy trükk. Mondjuk ezt eddig csak Celeron procival próbáltam, nem tudom működik-e Core Duo-val is (egy Core Duo-s L30-as tulaj kérem próbálja ki!!!!), de én a hűtés miatt nem aggódnék.
-
ABE
őstag
válasz #40935168 #2413 üzenetére
Szia!
Google segítségével a következőkre jutottam:
-Maximum 512 Mb memóriát lehet belerakni.
-A támogatott memória sebesség 100 Mhz, tehát elvileg PC100 SDRAM SO-DIMM kell bele.
-Elképzelhető esetleg, hogy valamiért 133-as memória van a gépedben. Érdemes úgy fejleszteni a memóriákat, hogy egyformák legyenek. A www.lavalys.com-ról töltsd le a legújabb Everestet, és azzal nézd meg, hogy mi van a gépedben.
-Elvileg beletehető a 1 Ghz-s P3, mert a foglalat, a sínsebesség, és a gépen a chipset (Intel 815EM) is megyegyezik. A gép csak a 100 Mhz-es FSB-t támogatja.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz Kabooom #2438 üzenetére
Nekem ilyen chipset van a gépben (L30-134), és a memóriasebességek mérésénél nem írja az Everest, hogy dualban menne a két modul (2db 1 Gb-os Kingmax memóriám van). Azért írtam úgy, hogy tudtommal nem támogatja a Dual Channelt, mert nem akartam még véletlenül sem fals információt adni.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz Kabooom #2440 üzenetére
Az Xpress 200 támogatja a Dual Channelt:
http://ati.de/products/radeonxpress200Intel/index.html"A dual channel system memory interface supporting DDR or DDR2 memory at speeds up to DDR2-667 ensures best-in-class system performance."
De az Xpress 200M szerintem nem:
http://ati.amd.com/products/Radeonxpress200mintel/index.html"Radeon™ Xpress 200M provides investment protection for next-generation operating systems along with support for DDR2 memory up to 667 MHz."
De ha más infót találtál, akkor add meg légyszi a linket, hogy nekem is egyértelműbb legyen.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Egyébként jelentem, a múlt héten lecseréltettem a Celeron M 410-est (1.46 Ghz) egy Core Duo T2450-esre (2Ghz), és meg kell mondjam, megérte a pénzét. Ugyan kicsit jobban megküzd vele a hűtő, de kárpótol, hogy néhol drasztikus javulás következett be. És az sem mellékes, hogy akksis üzemmódnál nyugodtan levehetem 800 Mhz-re a sebességet... Emellett a 2 Gb-ra bővített memória fel sem tűnt szinte, de így legalább megnyugodott a lelkiismeretem, hogy ebből a gépből többet nem lehet kihozni.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Mivel PM-ben kérdezték most ketten is, hogy milyen változást tapasztaltam a fejlesztés után, röviden ide is leírom:
-1 gigáról 2 gigára bővítve a ramot nem vettem észre jelentős változást, önmagában ez még nem gyorsítja meg XP alatt igazán a gépet, ellenben 512 Mb-ról érdemes fejleszteni, mert az jobban érzékelhető
-a Core Duo előnye akkor jön ki, ha processzor igényes program fut (játékok, vagy nálam pl. TV tuner felvétel közben, esetleg PS, CAD)
-bátrabban lehet párhuzamosan programokat futtatni, nem fekszik ki a gép, ha több művelet fut egyszerre, nem szöszmötöl annyit egy-egy program megnyitásánál, szóval kezesebben viselkedik
-akksinál számít (ha nem is túl sokat), hogy le lehet venni a sebességet, így tovább bírja szuflával, és kevésbé melegszik
Összegezve azt mondom, ha valaki tényleg maxon hajtja a gépet, és szokta érezni, hogy kevés az ereje, akkor érdemes fejleszteni (később így jobban el is adható a gép), de az előrelépés akkor lesz csak igazán érzékelhető, ha tényleg ki is van használva a processzor ereje (párhuzamos futtatás, számításigényes programok).
-
ABE
őstag
válasz garaizs #2452 üzenetére
Hali!
Nekem a következőket írja ki a legújabb EVEREST az infónál a memória időzítésekre:
@ 266 MHz 5-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-3-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-3-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 200 MHz 3-3-3-9 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-21-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
Hogy miért van két érték megadva itt is, azt nem tudom, de azt igen, hogy a memória késleltetés tesztjén a sejtésed szerinti 4-4-4-12 értékek jöttek ki.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
1. Letöltöd innen az Intel Matrix Storage Manager nevű cuccost:
http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/14848/eng/iata78_enu.exe&agr=N&ProductID=2101&DwnldId=14848&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng
2. Ezután megnyitod a DOS parancssort, elnavigálsz abba a mappába, ahova mentetted a fájlt, és beírod: iata78_enu /a
3. A ”/a” kapcsoló arra jó, hogy szimulálja a telepítést, tulajdonképpen csak pár file-t másol fel a gépre. A ”telepítést” futtasd végig, majd a C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver mappában meg fogod találni azokat a fájlokat, amiket bele kell integrálni a telepítőbe.
Sok sikert!
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Ezt így nehéz megmondani, éppen mi nem stimmel. A gépemben nem én cseréltem a procit, csak néztem. Egy biztos: teljesen darabokra kell szedni a gépet, a kijelzőt is külön le kell szedni, a bill. körül lévő műanyagokat le kell pattintani, azok alatt is van csavar asszem. Ki kell szedni a billentyűzetet, alul az összes zárófedelet le kell szedni, kivenni a memóriát, merevlemezt, wlan kártyát. Amúgy könnyebb lenne, ha elmondanád pontosabban, hol tartasz. Matrica alatt nincsen csavar, viszont miután MINDEN látható csavart eltávolítottál (pl. a zsanérnál kívül is fogja egy-egy csavar a burkolatot), nem alulról, hanem felülről kell megbontani a gépet (néha elég nehéz kipattintani egy elemet). Amúgy azt tudnod kell, nem egyszerű szétszedni, még akkor is legalább 1 óra a csere, ha valaki vágja a dolgot. Én továbbra se mernék nekiesni a gépnek...
-
ABE
őstag
Bocsi, az előbb kicsit összeszedetlenül írtam le a szétbontás menetét. Tehát ahogy én emlékszem:
1. Alul le kell szedni a fedeleket, és kiszedni a memóriát, WLAN kártyát, winchestert, illetve a DVD meghajtót.
2. Ki kell csavarni alul az összes csavart, illetve a zsanérnál egy-egy csavart a burkolatról.
3. Le kell pattintani a zsanért takaró fekete burkolatot, ami alatt szintén van csavar.
4. Ki kell pattintani a billenytűzetet, majd a képernyő szalagkábelét lecsatlakoztatni, és végül az egész képernyőt leszedni.
5. Innentől lehet tovább keresni a csavarokat, és tovább bontani a gépet, a lényeg, hogy tulajdonképpen mindig felülről kell indulni.
Sok sikert hozzá, remélem kicsit segítettem, bár talán lesz olyan is, aki pontosabb infót tud adni.
-
ABE
őstag
Ha azért fejlesztetted a gépet, hogy gyorsabb legyen, mint most, akkor ne rakd fel szerintem a Vistát. Biztos gyorsabban futna egy kicsit, mint Celeronnal (feltéve, hogy van elég memóriád), de szerintem nem igazán lesz gyorsabb a gép így, mint Celeronnal az XP. Nálam még akkor volt fent 2 napig a Vista, mikor a régi processzor és 1 Gb memória volt a gépben. Rendkívül lassú volt, nem lehetett a Power Saver-t felrakni, így a hűtő is állandóan felpörgött. Nem ajánlom erre a gépre...
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz Jodanovich #2483 üzenetére
Hali!
Vista alapból felismerte ezt a funkciót, vagy driver kellett hozzá? Ha Toshiba oldalán nincs ehhez a típushoz XP alá driver, akkor valószínűleg nem fog működni ez a funkció...
-
ABE
őstag
Természetesen úgy akarta írni, hiszen olvasta a fórum alapelveit.
Azt el is felejtettem említeni, hogy a korábbi zsanér recsegés megszűnt a proci csere után. Gondolom valami műanyag borítóelem mozdult el az idők során, és most helyére került az összerakás után. Azt persze továbbra sem értem, hogy miként lehetséges, hogy már gyárilag is nagy holtjátéka van a kijelzőnek. Anno fel is tettem ezt a kérdést, hogy ki mit tapasztalt, de asszem nem érkezett válasz. Lehet, hogy csak az enyémnek rosszak gyárilag a zsanérjai?
-
ABE
őstag
Amikor a srác szerelte be nekem a procit, még a szétszedéskor, a burkolatok leszedése után eltűnt a recsegő hang. Emiatt gondolom, hogy a műanyagok voltak a ludasak. Ellenben a holtjáték okára nem tudok rájönni. Pár fokot tudom lötyögtetni már új kora óta a kijelzőt, ami szerintem nem normális. Igaz, eddig gondot még nem okozott, csak éppen meglepődtem rajta... Talán a zsanér perselyei rosszak gyárilag, vagy nem tudom, de asszem kár is idegesíteni magam rajta. Ellenben a venti kezdi megmakacsolni magát, első indításkor alaposan búg, bár mire feláll a Winfos, már nincs zúgó hangja. Szereléskor kértem a srácot, hogy olajozza meg, de valamilyen zárt rendszerű volt a hűtő, és nem mert nekiesni. Asszem ez is így marad, míg le nem cserélem a gépet.
-
ABE
őstag
Egész pontosan egy éves. Egyelőre nincs pénzem lecserélni, ezért csak bővítettem, de remélem, hogy bírja még legalább egy évig meghibásodás nélkül. Jelenleg már fejleszteni sem tudok rajta, proci, memória, winchester, akksi már cserélve lett. A teljesítményével (a videokártyát leszámítva) nincs is gondom, inkább a mechanikai meghibásodástól tartok. Igaz, nem éppen kímélő üzemmódban használom, állandóan hurcolom, napi tizenórákat megy, de kénytelen lesz bírni még egy darabig.
-
ABE
őstag
Egy vadiúj akksival, levett procisebességgel és fényerővel tuti tudná a 3 órát netezés közben. Talán még többet is, de végülis az üzemidő a beállításoktól és a terheléstől függ. Nekem kb. 3/4 év után 20 százalékos elhasználtságot mutat az akksira az EVEREST, ami részben annak is köszönhető, hogy elég rendszertelenül töltöm... Ha érdekel, pü-ben elküldöm, hogy merre lehet venni, mert nem akarok nyilvánosan reklámozni.
Amúgy szerintem könnyebb találnod, ha nem L30-ra, hanem akksi típusszámra keresel rá. Az én akksim aljára a következő kompatibilitási lista van nyomtatva:
PABAS059
PS3420U-1BRS
PS3420U-1BAS
PS3420U-1BAC
PS3450U-1BRS -
ABE
őstag
válasz Kabooom #2498 üzenetére
Ha jól emlékszem, már itt a topicban is volt valakinek problémája a 667-es memóriákkal, és külföldi fórumon is jelentkezett kompatibilitási probléma. Én inkább azt mondanám, hogy a siker attól is függ, hogy milyen márkájú, sebességű és méretű modulokat teszel össze. Én továbbra sem javasolnám bátran 667-es modulok használatát, csak azon az alapon, hogy nálad gond nélkül megy...
-
ABE
őstag
válasz Kabooom #2500 üzenetére
Külföldi fórumon pl. Crucial memóriákra panaszkodtak, amik elvileg márkásak. Ráadásul ott 2 db 1 Gb-os 533 Mhz-es modul nem ment együtt több esetben sem, de asszem panaszkodtak 667 Mhz-es memóriákra is. Csak arra akartam kilyukadni, hogy a kompatibilitási problémákat akkor lehet leginkább kizárni, ha ajánlott sebességű (jelen esetben 533 Mhz-es), márkás memóriát használsz, de még így sem feltétlenül garantált a biztos működés. És persze lehet, hogy az alábbi ajánlásnak teljesen ellentmondó esetben is tökéletesen fognak működni. Mondjuk a legbiztosabb, ha utánajársz a hivatalosan támogatott memóriák listájának.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Hali!
Alapvetően a notik eléggé tudnak melegedni, hiszen nagyon kicsi helyen sok melegedő alkatrész (memória, HDD, processzor, VGA) van elhelyezve. Asszem a tiedben Dual Core proci van, amit tudja rendesen termelni a hőt. Azt kicsit kétkedve fogadom, hogy a memóriabővítés miatt tovább melegedne a gép, mert alapvetően a processzor a fő hőforrás. Új ventit nem lehet belerakni, mert a notikba úgy fejlesztik ki a hűtést, hogy valahol kompromisszum legyen a teljesítmény és a hangerő között. Ha netalán házilag barkácsolva sikerülne is ezt kicserélni, valahol valószínűleg hibázna a dolog. Az egyetlen megoldás, hogy amikor nincs szükséged a max. teljesítményre, akkor leveszed a proci sebességét. Nem tudom pontosan, milyen progikat adtak a géphez, és nem írtad, milyen oprendszert használsz, de ha nincs ilyen sebességszabályozó programod, akkor ajánlom a "Notebook Hardware Control" nevű programot, amivel meg tudnád kicsit zabolázni a sebességét és a melegedést is.
-
ABE
őstag
Ha XP-t használsz, esetleg megpróbálhatod még a Power Saver nevű Toshiba programot, nekem L30-nál ez szabályozza a sebességet. Nem garantálom, hogy L40-et is támogatja, de egy próbát megér, hátha hajlandó együttműködni. Ez könnyebben kezelhető szerintem, mint az NHC, a www.toshiba.hu-ról az L30 XP-s cuccai közül le tudod vadászni. Kérlek szólj, hogy sikerült-e működésre bírni L40 alatt, mert kíváncsi vagyok rá. Amúgy pedig pár hete már a Toshiba honlapján is elérhetőek az XP-s driverek L40 alá, ha esetleg gondod lenne a levadászott driverekkel. Sok sikert!
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Az NHC egyébként szépen beállítható, csak a felületén az advanced megjelenítést érdemes választani, és minden kis eldugott menüt végig kell járni. Amúgy ha egy kicsit foglalkozol vele, úgy 15-20 perc alatt tökéletesen ki lehet ismerni és beállítani. Nálam szépen szabályozta a sebességet is, be tudtam állítani az ikonokat, pl. az akksi töltöttségét is ki lehet vele tenni a tálcára. A proci sebességét és hőmérsékletét érdemes kiíratni vele, és figyelni a változást. A beállításoknál fixre vagy dinamikusan változóra is lehet tenni a sebességet. Ha a Power Saver nem ment, mindenképpen ajánlom, hogy molyolj egy kicsit az NHC-vel, mert megéri, általában ezt szokták ajánlani, ha nincs gyári program. Működik az szépen, csak ki kell ismerni...
-
ABE
őstag
A Power Saver nekem is egyszer hibásan települt. Ez akkor van, ha a Hotkey driver nincs felrakva előtte, ugyanis az Fn+F2 kombinációval lehet választani a profilokat, és mivel nem volt telepítve a Hotkey program, ezért a Power Saver se ment fel. Ha esetleg ez nálad is hiányozna, telepítsd fel, és tegyél még egy próbát.
-
ABE
őstag
válasz runner 125 #2514 üzenetére
Hali!
Neked kell eldönteni, megéri-e. A említett két gép közül a Toshiba minden tekintetben jobb a FuSi-nál, jóval komolyabb gép. Ha tényleg jó állapotban van a Toshiba, akkor szerintem nem rossz vétel, de ezt leginkább neked kell mérlegelned, hogy megér-e ennyi kiadást számodra. Mindenesetre az biztos, hogy ez a P100-as szép kis darab. Ha gondolod, cserébe felajánlok egy L30-at a P100-ért, és még ráfizetned sem kell.
-
ABE
őstag
válasz runner 125 #2516 üzenetére
Izéééé, keress rá guglival a típusra, és látni fogod, hogy mennyibe kerül(t). Végülis az esetedben csak annyi a kérdés, hogy a 150e különbséget SZÁMODRA megéri-e a gép, mivel a plusz teljesítményt és minőséget a notiknál duplán meg kell fizetni. Mondhatom úgy is, hogy elvileg egy olcsó noti ár/érték arány jobb, mint egy drágább modellé, de attól az még csak egy belépőszintű gép marad.
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
Hali!
Ha bent akarod hagyni a régi memóriát is, akkor 533 Mhz-en fognak futni, mert az alacsonyabb órajelű határozza meg a sebességet. Különböző sebességű memóriáknál nagyobb az esélye a kompatibilitási problémáknak, én inkább 533 Mhz-eset ajánlanék, ha mindenképpen ragaszkodsz az 512-eshez (bár 2 Gb fölött az 512 Mb nem oszt, nem szoroz). Mondjuk az is érdekes, hogy a procid FSB-je 667 Mhz, a memó pedig csak 533 Mhz-es. Szerintem a legjobb megoldás, ha veszel 2 db 667 Mhz-es 1 Gb-os memóriát (persze csakis megbízható gyártótól), és ezt a kettőt rakod bele, így dual-channel módban fognak menni a memók (tudtommal a 945PM chipset támogatja).
-
ABE
őstag
kisKlambi
Az L40 BIOS-t konkrétan nem ismerem, természetesen az oprendszerhez illő BIOS-t kell a gépre rakni. XP ugye azért nem megy fel a gépre, mert nincs benne alapből a SATA driver. Ezt BIOS-ban néha ki lehet kerülni valami Native Mode állítgatással. Nem tudom, kipróbáltad-e már az XP-s BIOS-t L40-en, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy csere után simán felmenne az XP, lehet, hogy még akkor is szükség van az integrált driverre. Persze, ez csak feltételezés, ki kell próbálni.
WLAN problémádra ennek az angol nyelvű fórumnak az alapos böngészését ajánlom, mert L40-nel kapcsolatos problémák gyakran felmerültek:
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/forum.jspa?forumID=59&start=0
bence2005
Gondolom nLite-tal integrálod. Válaszd ki, hogy egész mappát integráljon, de csak a 32 bit-es drivermappát válaszd ki. Elvileg automatikusan meg kellene csinálni az nLite-nak a kiválasztást. Én úgy tudom, hogy TEXT módban kell integrálni a drivert. Mit értesz azalatt, hogy ki kell választani az oprendszer és hardver típusát? Elvileg neked a 32 bit-es XP kell (gondolom olyat akarsz telepíteni), illetve a 965GM chipsetre van szükséged. Amikor én integráltam drivert telepítőbe, tőlem csak annyit kérdezett, hogy PNP vagy TEXT módú legyen-e.
-
ABE
őstag
válasz bence2005 #2539 üzenetére
Utánanéztem, és ha minden igaz, az ICH8 jelzésű driverek kellenek a gépedhez, ugyanakkor elvileg az összes driver integrálása sem szabadna, hogy galibát okozzon. A linkelt képen az OS kiválasztása csak annyit jelent, hogy ha pl. a 32 bites Windows-ba 64 bites drivert integrálsz, akkor a telepítő lefagyhat. A Driver64 mappában lévő file-okat ne integráld! Próbáld ki úgy is, hogy csak a két ICH8 jelzésű drivert integrálod bele (textmódúként). Amúgy az nLite indításakor megkérdi, mit akarsz csinálni. Válaszd ki azt is, hogy készítsen bootolható ISO-t, amit vagy még nLite-tal, vagy más programmal kiírhatsz CD-re.
Tehát még egyszer a tisztázás érdekében, és hogy később könnyebb legyen hivatkozni egy HSZ-re, leírom az egészet:
1. Innen letöltöd az Intel Matrix Storage Manager nevű cuccot: http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/14848/a08/iata78_cd.exe&agr=N&ProductID=2101&DwnldId=14848&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng
2. Megnyitod a DOS parancssort, elnavigálsz abba a mappába, ahova mentetted a fájlt, és beírod: iata78_cd /a Ez egy látszólagos telepítést lefuttat, a felugró telepítő ablaknál csak egy YES-t kell nyomni.
(alapból C:\Documents and Settings\”Felhasználónév” mappát hozza be a DOS parancssor, ha valaki nem ismeri a DOS-os parancsokat, ide mentse le a file-t)
3. nLite-tal kiválasztod a mappát, ahova települt a cucc (C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver, és az itt található drivereket beintegrálod. A Driver64 mappát a 32 bites XP-be nem szabad beintegrálni! Ha esetleg az össze driver beintegrálása galibát okozna, akkor csak az ICH8 jelzésű drivereket kell integrálni. Az nLite-tal bootolható ISO-t kell létrehozni, azt kiírni CD-re és használni.
4. A gépre az XP-s BIOS-t kell felrakni, talán ez is okozhat hibát, ha a telepítő a Vistás BIOS-szal indul.
Amúgy milyen üzenetet ír ki a laptopod? Az XP-hez való BIOS van fent a gépeden? Esetleg okozhatja az is a hibát, bár ez is csak találgatás. Volt a gépen korábban Vista, vagy valami működő oprendszer? Ezeket azért kérdem, hogy kiderítsük, tényleg csak az XP telepítő CD-je hiányos-e.
-
ABE
őstag
Általában 2 Gb-nál többet nem nagyon raknak a gépbe, mert ez a mennyiség gyakorlatilag mindenhez elég, én ebből indultam ki. Én azért szeretek két modult tenni a gépbe, mert ha egyik meghal, akkor még mindig viszi tovább a gépet a másik. Igaz, neked ott az 512-es tartalékba. Valóban, a dual-channel nem jelent különösen sokat, csak lelkileg megnyugtató, hogy kihasználod a géped minden tudását. Ha később esetleg bővíteni akarsz, akkor tényleg inkább egy 2 Gb-os darabot vegyél meg.
-
ABE
őstag
válasz bence2005 #2542 üzenetére
BIOS és driverek letöltése: http://ce.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/download_drivers_bios.jsp?LNG=23&service=CE
XP-hez BIOS 5.10: PSL48x, PSL49x, PSL4Bx or PSL4Cx
Vistához 1.60: PSL48x, PSL49x, PSL4Bx or PSL4Cx
Mindkettőhöz: 2.20: PSL40x, PSL41x or PSL43x
Ha jól tudom, az L40-14F modelljelzése (a gép hátoldalán megtalálható) PSL4CE, tehát ezek szerint az 5.10-es BIOS kell hozzá. Most ellenőriztem a file-t, és mivel a BIOS frissítés Windows alól történik (csak le kell tölteni a file-t és elindítani), valószínűleg mégsem ez lesz a hiba, hanem a hibás XP telepítő. Csak azt tudom mondani, hogy próbálkozz az eddig tanácsolt dolgokkal. Volt itt a fórumon még egy-két ember, aki L40-re telepített XP-t. Azt ajánlom, hogy olvass vissza a HSZ-ek között, és akinek ilyen problémája volt, annak küldj PM-et, hogy sikerült-e nekik. Sajnos néha nem írnak vissza az idelátogatók, hogy hasznos volt-e az itt adott tanács, és hogy sikerült-e megoldani a problémát...
-
ABE
őstag
válasz bence2005 #2542 üzenetére
Egész pontosan az XP telepítő meddig jut el, és milyen hibaüzenettel áll le? Jó lenne kideríteni, hogy hardver vagy szoftver problémával állunk-e szemben. Ha esetleg tudnál "szerezni" Vistát, érdemes lenne azzal is megpróbálkozni, mert ha az felmegy, akkor tuti, hogy az XP környékén kell keresni a hibát. Amúgy az integrált telepítővel tovább jut a folyamat, vagy ugyanott jelez hibát?
-
ABE
őstag
válasz kisKlambi #2523 üzenetére
A WLAN problémára találtam egy topicot, talán ez segít: http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?messageID=105043
Pontosan mi is a gond a WLAN-nal nálad? Eszközkezelőben érzékeli a cuccot, driver föltelepül? A WLAN led-je ég, be tudod kapcsolni az Fn+F8 kombinációval? Mivel próbálkoztál eddig?
-
ABE
őstag
válasz bence2005 #2546 üzenetére
Ha ISO vagy hasonló formátumban van meg, akkor pl. a Nero-val (vagy egyéb CD/DVD író programmal) a képfájl felírást kell kiválasztani, és annyi, utána működnie kell. Esetleg még arra kell ügyelni, hogy tapasztalatom szerint újraírható CD-re vagy DVD-re írva a Windows-t nem mindig működik a telepítő.
-
ABE
őstag
válasz bence2005 #2548 üzenetére
Hali!
Jó hallani, hogy sikerült feltelepíteni az XP-t, gratula! Az iata78_cd.exe és az iata78_enu.exe között csak annyi a különbség, hogy az előbbi többnyelvű, utóbbi pedig csak angol. Végülis mindegy, hogy melyiket töltöd le, egyformán jók. Remélem, a driverek telepítésével nem volt gondod. Használd egészséggel!
-
ABE
őstag
Hali!
Le tudnád írni, hogy pontosan milyen méretű, sebességű és márkájú memóriákkal, és milyen kombinációban próbáltad? Ha nincs benne a gyári 533 Mhz-es modul, akkor milyen sebességű memóriákat raksz be helyette? Alapvetően a gép az 533 Mhz-es memóriákat támogatja, a 667-esekkel néha lehet gond, de az már gázosabb szerintem, ha 800-as van benne. A 667-es vagy 800-as memóriára érzékeny lehet (akár egyedül vannak, akár párban, akár különbözőek, akár egyformák), főleg akkor, ha 1 Gb fölötti mennyiség van benne. Próbáltad már, hogy a gyári helyett egy másik 533 Mhz-es modult beleraksz? Mert ha csak magasabb sebességűvel próbáltad, akkor valószínűleg az a gond. Gondolom valami olyasmi lehet a háttérben, hogy amíg a gyári memória bent van, addig a másik modul sebességét is hozzáigazítja a gép, de ha az nincs benne, akkor valamiért kiakad.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Elnézést, még annyi lemaradt, hogy az ATI Xpress 200M hivatalosan max. a 667 Mhz-es sebességű memóriákat támogatja. Gyárilag pedig maximum 533 Mhz-es memóriákkal árusították az L30-at, gondolom okkal. Ha jól emlékszem, itt a fórumon még senki nem próbált rajtad kívül a gépbe 800-as memóriát, egyvalakinek volt gondja a 667-es memóriákkal, bár másnak meg gond nélkül üzemel. 533-as modulokkal tudtommal még nem volt gond.
-
ABE
őstag
válasz haralambusz #2565 üzenetére
A Display Drivert kell letölteni, az tartalmazza a chipsethez való drivert is.
-
ABE
őstag
Hali!
Pl. Aqua-ban 4440 Ft a 667 Mhz-es 1 Gb-os Kingmax darabja, ezt a márkát nyugodt szívvel ajánlom.
Ha lehet két vinyót rakni a gépbe, akkor elvileg semmi extra cucc nem kell hozzá, gondolom én. Legbiztosabb, ha megnyitod a gép hátulját, és megnézed.
Asszem csak akkor tudod az XP-t a másik vinyóról indítani, ha a BIOS-ban megváltoztatod a boot sorrendet. A winchester tartalmának lementésére tudtommal vannak spec. programok, pl. Norton Ghost. De ilyet még sosem csináltam, csak felrémlett.
-
ABE
őstag
Hali!
Memóriáknál pontosan arra kell ügyelni, amit említettél. Nekem 2db 1 Gb-os 533 Mhz-es Kingmax van, gond nélkül üzemelnek, és eddig nem is hallottam panaszt erre a márkára. Egy dologra figyelj még: lehetőleg 2 teljesen azonos modult vegyél, mert úgy a legkisebb az esélye, hogy bármi kompatibilitási gond lenne.
Nem kizárt, hogy nem mindegyik A200 támogatja a dupla HDD-t. Egész pontosan mi a típusa (modellszáma) a tiédnek? Tulajdonképpen az alaplaptól függ, lehet-e 2 HDD-t rakni bele. Egy modellsorozat ugye kb. azonos házzal/felépítéssel jön ki, de a specifikációjuk más. Érdemes utánanézni a pontos típusnak, hogy létezett-e belőle gyárilag 2 HDD-s változat, vagy lehet-e utólag rakni bele. A Toshiba honlapján a Satellite A200-23W és a Satellite A200-1LA jelzésű modellekben van 2 HDD.
A winchester-t takaró lap alatt kellene találnod a winchester csatolóját (lehet kicsit eldugva van a műanyag alatt), ha az ott van, akkor semmi gond. Egy dolgot felejtettem ki, hogy mi kell hozzá: egy kis fém tartó, amit a winchesterre kell csavarozni, hogy stabilan tartsa. A csatoló és a fém basszantyú kinézetét az első HDD-nél meg tudod figyelni.
-
ABE
őstag
válasz tigerscorpio #2575 üzenetére
Szia!
Gyanítom, hogy nem a BIOS elemeit találtad meg (bár fogalmam sincs, hogy akkor mit). Végülis 3 lehetőség elképzelhető:
1. Nem az elemet kell kivenni, hanem megkeresni a BIOS reset jumpert, ha van.
2. Elképzelhető, hogy neten lehet találni valami master reset kódot.
3. Ha frissíted a BIOS-t, akkor kitörlődik a régi jelszó.
Satellite Pro szérián belül nagyon sok típus van, úgyhogy szükség lenne a pontos típusra is, hogy tovább tudjunk lépni a probléma megoldásában. Szerintem a legegyszerűbb a BIOS-t frissíteni, ha van rá lehetőség. A www.toshiba.hu oldalon megtalálható a régi modellekhez is a BIOS frissítés.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay
- Objektívek topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Tömeges letartóztatás volt Dél-Koreában az ország legnagyobb kriptocsalása miatt
- Milyen légkondit a lakásba?
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Politika
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- ASUS ROG Strix G15 Gamer laptop , R7 4800H , RTX 3050 Ti , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 144Hz
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
- T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 (AMD Ryzen 7 4800H, 16 GB DDR4, NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB, 1TB SSD)
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Blue Black 165Hz/15"/FullHD/5600h/3050Ti/16/512
- Intel 8260NGW WiFi modul
- HP 250 G3 alkatrészek
- Lenovo IdeaPad 330S (15,6" full HD, AMD Ryzen 5 2500U 8 GB DDR4, AMD Radeon 540, 512 GB SSD)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest