Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsis
Közösségépítő
-
vamzi
senior tag
Százalékban nézve eléggé jól állunk és ha bírja szuflával, akkor jól is maradunk. Viszont az egyes reaktornak 2 év múlva leáldoznak(ezt viszont nem teljesen értem. Csak lekapcsolják és hagyják, hogy a színesfémtolvajok(a szóközöket mindenki maga helyettesítse be, ha kell) elhordják, vagy szépen leépítik és készítenek egy újat?)
Egyébként a világban 2006-os adat szerint 442db villamosenergia termelő reaktor működött, 28db volt építés alatt, 62db-ot elhatároztak, hogy építenek és még 160db-ról volt konkrét elképzelés.
"Amennyiben a világon üzemelő összes atomerőművet leállítanák, és a jelenlegi fosszilis erőművekkel pótolnák ezt a kiesést, úgy ez 600 millió tonna/év CO2-kibocsátását eredményezné. Ez az érték kétszerese annak a mennyiségnek, amit a Kyoto Protocol vívmányaként elkerülhetünk 2010-ben.) "
-
D.Orion
veterán
Magyarországnak se ártana még két reaktor Paks-on és mindjárt nem kéne annyi energiát vennünk külföldről. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi rendszert lassan ki kéne cserélni, mert erősen közeledik a tervezett üzemidő végéhez.
(#42) sg22: Igazából határt nem lehet már mondani. Talán az egyetlen dolog ami a véget szabhat az magának a Földnek a hasadóanyag készlete. Elméleti szinten ha az összes bombához felhasználható anyagot összezsúfolnák... Nyugodtan mondhatjuk, hogy szét lehetne vele vetni a bolygónkat. Az a határ ami téged érdekel szerintem a mobilitás, vagyis a megépített bombát valahogy el is kell juttatni a "célterületre".
[ Szerkesztve ]
-
vamzi
senior tag
Ez így igaz
Sokan sokáig ellenezték az atomenergia felhasználását, mert veszélyesnek tartották. Igaz még mindig, de már sokat javult azóta az emberek véleménye és a reaktorok megbízhatósága. Sajnos még mindig túl magas százalékban használjuk fel a fosszíliákat energiatermelésre, ami nagyon környezetszennyező. A fúziós megoldásokról linkelnél nekem valamit, mert azt nem tudom, hogy működik. -
törölt tag
Pakson 1 blokk 440MW, ha nem több mostanában és 4 db van =1760MW. (Szinte mindig 100%-on járnak és voltak hatásfoknövelő beruházások is....)
Az a baj, hogy alaperőművek kellenek a rendszerbe, arra meg a szél-, nap-erőmű alkalmatlan. És a beruházisi költségük is többszöröse egy hagyományos erőműének. -
Pyton
aktív tag
Osztrákok csak maradjanak kussban, vagy adják el nekünk paksi áron a vízerőműveik áramát. Akkor talán elgondolgozunk Pakson.
Lehet, hogy olcsónak tűnik az áram, de ez egyre rosszabb lesz, mert ugye van a megújulókra a kötelező átvételi ár, ami kb. duplája még egy fosszilis erőművének is és egyre csak nő. A parlament persze óriási egyetértésban döntött arról, hogy ezt a támogatást még +5 évig, 2015-ig lehessen kapni. Hirtelen nagyon nagy biznisz lett szalmás, meg mindenféle ilyen erőműveket építeni. És ezeket nem 500 összefogott kisvállalkozás építi...
Hát ezért drágul az áram.Más: Németország tudtommal le lett tiltva mindennemű nukleáris témáról, legalásbbis a hadiiparban. Nem használhatnak gyengített urániumos lőszereket, de még csak meghajtásra se használhatják. (pl. tegeralattjáró) Az nem kérdés, hogy valóban pikpakk összedobnák, ha lehetne.
ELP: Pakson ma már mindegyik blokk 500 Mw-os, bacsis ott járt, ugyanis 108%-on vannak hajtva.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
pakson egy blokk 400MW+ ácsi...
Nem vagyok egy atomenergia párti de MOnak nem látok más alternatívát. Nem vagyunk Dánia, hogy folyton fúj a szél, se Ausztria, hogy annyi vizierőművet építünk amennyit akarunk.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
D.Orion
veterán
-
eziskamu
addikt
"fénysebességgel is elérhetetlen távol lenne"
Ugye nem lehet elérni a fénysebességet, de ha nagyon megközelítenénk, akkor az űrhajósok még talán saját életükben el tudnának érni az ismert világegyetemen belül bárhova, mivel az űrhajón lassabban telne az idő. De ugye azt viszont mi nem érnénk meg, valamint, nagyon meg kellene közelíteni a fénysebességet, de elméletileg nem lehetetlen. Erről asszem még Carl Sagan beszélt asszem a kozmosz című dokusorozatban. Abban is volt már szó nukleáris meghajtásról, meg egyébb fura szerkezetekről. Nekem pl az a hidrogénhajtómű tetszett ami egy több kilóméter átmérőjű tölcsért tolt maga előtt, hogy összegyűjtse a hidrogént, és valami spéci szerkezet aminek a működésében valahogy az atomenergia is szerepet játszott, gyorsította be és lötte kifele a hidrogént hátul. -
AXisBOLD
addikt
nem értek hozzá, de akkor az a sok szélkerék amit felállítottak itt, meg odaát osztrákéknál mind gazdaságtalan megyek és megmondom nekik.
vagy hogy értetted ezt?
ez ahol élek Magyarország legszelesebb vidéke, sokszor 24/7 fúj a szél, és több mint 300 a szeles napok száma. itt miért ne érné meg szarásig rakni a vidéket szélkerekekkel.
frescho: dehogynem, pont most írtad le te is. emberi mulasztás/hiba okozta, nem meghibásodás, magyarul ha az emberi tényezőt kizárnánk millió évig rendben ment volna ott is minden. szerintem félreértettél.
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
AXisBOLD
addikt
ugye ezt nem mondod komolyan.
gondold kicsit végig hogy mit írsz.
mielőtt félreértenénk egymást, nem azt állítom hogy csak szélből elő lehet állítani Magyarország szükségletét. de egy jelentős kiegészítés lehet.
durva videó , itt is csak valami hiba lehetett, mert túl erős szélben egyszerűen kapcsol az automatika, és befékezi a lapátokat.
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
moha21
veterán
Nem éri meg őket üzemeltetni. Vicc amit a szélerőművekkel csinálnak itthon.
Nyilván nem tudná fedezni a szél M.O.-n a villamosenergiát, de az már tényleg sok, hogy felépítik és nem üzemeltetik ( ez is politika nem szél ), vízről is volt szó azt is elk*úrtuk nem kicsit nagyon. Szénerőműbe megfulladunk. Marad paks. Meg majd, ha egyszer tudnak normális fúziós erőművet készíteni akkor az.Egyébként jó írás el is lett mentve.
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
A legnagyobb gond nem ez, hanem az, hogy mesterségesen nincsenek kihasználva a szélerőművek.
A gond az energiatörvény vagy mi ami megszabja azt, hogy, ha én itthon termelek áramot akkor én azt köteles vagyok eladni az áramszolgáltatómnak ( persze szép szinusz jel kell neki ), így marad itthonra 12V, a négyszögjel stb..
Pedig telefonoktól kezdve sok mindenig elég lenne a 12V kapcs üzemű tápokból jól látni a 12V menyire "szétszedhetőNem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
törölt tag
Ezt ugye nem gondolod komolyan? Az amerikaiak az első reaktorukat már 1942-ben megépítették, a The gadget-et 1945 július 16-án robbantoták fel. Nyilván egy hónap alatt fel tudták használni az összes német eredményt. Valamit nagyon félreolvashattál...
A cikkhez: hasadóanyagokból kísérleteztek mással is. Pl U-233, Pu-241. Csak az előállításuk volt némileg problémás.
A felépítéseknél nem igazán egyértelmű a fogalmazás. Talán bele kellett volna venni, a fázisokat. Egyfázisúnak a fissziós eszközöket szokás nevezni, kétfázisúnak a fissziós-fúziós működésűeket, míg háromfázisúnak a fissziós-fúziós-fissziós működésűeket. Nem utaltál rá egyértelműen, de a Cár bomba esetén az eltávolított U-238 köpeny pont a harmadik (fissziós) fázis lett volna. Így csak egy sima kétfázisú szerkezet lett.
Elméletileg létezik az egyfázisú fúziós eszköz is, aminek ráadásul nem lenne lényegében semmiféle rádióaktív hatása (tiszta bomba). Csak a mai napig nem találtak olyan módot, amivel ez megoldható lenne gazdaságosan.
Egyébként úgy általánosságban: illene magyar átírásban leírni mindent (Cár bomba, Szlojka...), vagy mindent az eredeti nyelven írni (Царь-бомба, Слойка...). Ez a kevert nyelvezet eléggé randa.
A rádióaktív és a radioaktív is egy nagyon jó példa erre a baromságra. Bár nyilván itt a többség nem rádiót, hanem radio-t hallgat. Alapvetően rosszul vagyok attól, hogy sokan belemagyaráznak az ilyesmibe mellékes jelentést. Van még egyéb példa is rá, pl a statika és sztatika. Mert ugye a kettő 100%-ban ugyan az, csak nehogy már mégse használjuk "másra" őket (idézőjelben másra, mert ugyan arra használjuk valójában). Az egész csak a nyelv csavargatása, semmi valós tartalom nincs mögötte.
[ Szerkesztve ]
-
AXisBOLD
addikt
megtízszerezhetnék(megvalósítható lenne), de nem nagyon fogják. itt elég sok az ütköző: nagy szolgáltatók, karbantartási rendszer, ki honnan kezeli/tulajdonosa a hálózatnak, hogyan csatlakozzanak a "kisebb termelők". egyszerűbben is mehetne, de ezek miatt nem megy. amíg ezeket nem oldják meg addig elég nehézkes felfejleszteni ezt az ágazatot, de nem azért mert nincs elég tér vagy nem lenne elég szél. ezt nem én mondom, hanem egy 3,5 milliárdos szélpark kivitelező/tulajdonos, 5 db szélkerékkel a háta mögött, ami Jánossomorja szükségleteit nagyjából kielégítené.
pl: most hogy kinézek az ablakon itt van egy kb 10 hektáros szántó, a szél meg majdnem mindig fúj(és itt nem kell orkán erejű, nem csak akkor éri meg telepíteni), de mégsincs egyetlen szélkerék sem rajta. tehát jöhetne ide még bőven.
Aurea mediocritas
-
Rive
veterán
Magyarország jelenleg 176 MW-ot termel szélerőművekkel.
Nomost ez a szál tkp. off itt, de izé... Azé' mégis.Magyarország nem 176MW-ot termel szélerőművekkel, hanem van 176 MW kiépített kapacitás, ami valamekkora átlagos kihasználtsággal üzemel. Ami magyarországon cirka 20% körüli. Azaz 400MW átlagos leadáshoz kellene úgy 2000MW kiépített kapacitás.
De nagyobb baj az, hogy ez a 176MW kapacitás igen rövid időn belül képes fel- és leterhelni is. Mondjuk dob negyed órán belül 100MW teljesítményt. Amit aztán más erőműből kell kiigazítani. Olyanból, ami képes negyed óra alatt 100MW-ot felterhelni. Ami - hazai viszonyok, hja - lényegében csak egy van most: a gáz.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Dare2Live
félisten
Napenergiával ezeregy probléma van. Német és Spanyol o mint az őrült tolja, idén nyit a legujabb ht a spanyol felföld sivatagban, 80.000főt fog ellátni.
Szépek a számok, hogy mennyi napenergia éri a földet csak a realitás az, hogy fúziós és napenergiara vonatkozóan is dolármillárdokat költenek fejlesztésre és messze jobbnak látják az ITER féle vonalat. Ami sokat elmond.dobnék linekekt de külföldi DNSekkel bajok vannak. chello rulez....
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Cyberpunk
félisten
Igen ez sajnos szomorú történet ott volt például a Bikini vagy Pikinni-atoll ahol az USA 23 hidrogén és atombombát robbantott fel 1946-58 között.
A sziget lakóit meg egyszerűen kiköltöztették, ugye senki nem örülne annak hogy azzal jönnének hogy az otthonunkat lefoglalták atomkísérletek céljából ezért költözni kell.
Persze ma már akár több hónapot is el lehet tartózkodni a szigeten, de az állandó ott tartózkodás még nem ajánlott.Hope was the right choice, and it always will be.
-
törölt tag
-
Flame_
tag
Hát ez fantasztikus... valószínűleg lesz a jövőben? Tökjó És? A hét végén kihúznak öt számot az ötöslottón, és valószínűleg lesz kétjegyű közte. Ez a kijelentés pont annyira alkalmas a lottószámok megjóslására, mint amennyire a Te mondatod erős megállapítás az űrkutatásról. Igazságtartalomra oké, de "so what"?
Állandó holdbázis alatt mellesleg én állandó ottani emberi jelenlétet és tevékenységet értek. Mondjuk bányászat vagy gyártás vagy valami ilyesmi. Máskülönben nincs is értelme ott lenni. Ez - akárcsak egy nagyobb űrvállalkozásra felkészülés - semminképpen sem a közeljövő. Égitestek mindenféle vizsgálata meg teleszkópokkal kukkerolás az enélkül is megy, ehhez nem kell aktív jelenlét.
Na és akkor némi építő jellegű kritika. A cikkel meg ha meg kéne nevezni egy problémát úgy általában, az sztem az, hogy inkább egy lelkes amatőr írta, mint aki ért is hozzá. Jó dolog olvasni, látszik rajta pont az az egészséges, felvillanyozó érdeklődés, amit én is osztok Ez mindig öröm az embernek. De ahelyett, hogy pár átírt wikipedia cikk alatt azt látom, hogy "szívesen tanulnám ezt az egyetemen" szeretném inkább azt olvasni, hogy "szívesen tanultam ezt az egyetemen, és még jobb volt ezekben és ezekben a projektekben részt venni", és hogy aztán egy ilyen ember osztja meg a tapasztalatait, közérthetőségre törekedve. Mondjuk egy Aszódi Attila, aki energetikus és gépészmérnök, a BME oktatóreaktor vezetője (volt?), és megjárta Csernobilt is mérni meg kutatni.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Nem, nem az... illetve tényleg sci-fi, de a tengeralattjáró, a repülő, stb nem az volt?
Komolyan foglalkoznak a dologgal, remélhetőleg működni is fog.
az energiát szinte veszteségmentesen tudják lesugározni a földre, nagy pontossággal. Ha jól emlékszem a Discovery-n van egy sorozat, abban volt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Space-based_solar_power
http://pinktentacle.com/2008/02/jaxa-testing-space-solar-power-system/Legyen igazuk, és remélhetőleg gyermekeinknek nem kell füstel, és a radioaktív hulladék elhelyezéssel küzdeniük.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest