Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KollégaO
csendes tag
Sziasztok!
Van köztetek olyan, akinek L. V. kiszakadt sérve van és egyenes dereka? Olvasok, amennyit csak tudok, de ezzel még nem találkoztam. A McKenzie tornát csinálom, és ha túlságosan előre hajolok, fáj, ha túlságosan homorítok, szintén fáj. Talán az egyenes derék miatt lehet. Legközelebb megkérdezem a gyógytornász nénit is.
-
KollégaO
csendes tag
válasz para2014 #3145 üzenetére
Köszönöm a reakciót. Nem, nem. Megjártam én is a szokásos bevezetőutat. Leírom röviden a sztorimat.
A hátam mindig is fájt a gerincferdülés miatt, lusta voltam gyerekkoromban gyógytornára járni. De tíz éve elkezdtem a Callanetics tornát. Csak hát nem tudtam, hogy bajom van és bizonyos gyakorlatokat nem szabadott volna csinálni - erre is csak most jöttem rá. Két éve kerültem először orvoshoz, miután lehajoltam és úgymaradtam, két órán át nem igazán tudtam lépni, aztán valahogy hazavezettem. Kutyát sétáltatni muszáj volt, ha derékszögben is, de dolgozni is jöttem, a kollégák mondták, hogy itt nagy baj lehet, menjek már el orvoshoz. Jó. Benyitottam az ajtón, úgy fogadott a nő, hogy: "Minek jön ide az olyan, akin nem lehet segíteni?". Röntgen: semmi. Jó, lumbágó, szedje a gyógyszereket. Két napig otthon maradtam, a gyógyszereket abbahagytam, mert kicsinálták a gyomromat (savtúltengésem van). Milyen kezelést lehetne kapni? Masszázs. A nőci azt mondta, hogy magának semmi baja, kérje az angyalok segítségét. (???) Három hét után jobban lettem. Talán a kötelező kutyasétáltatások és hogy nem hagytam el magam, vagy még kicsi volt a baj. Szépen folytattam minden másnap az egyórás callanetics tornámat. Idén már éreztem, hogy a medencebillentés után fáj a derekam. Aztán egyre jobban fájt, mígnem újra ott tartottam, mint két éve. Ismét reuma, rtg, semmi. Menjen fizikóra és gyógytornára. A fizikó még segített is, de az egyik gyógytorna után alig tudtam járni. Ekkor mentem vissza az orvoshoz, hogy mi lehet annak az oka, hogy a GYÓGYtorna rontott a helyzetemen. Az, hogy magnéziumhiánya van. Magnosolvot és Chondroitin sulphate tablettát írt fel. Én ekkorra már olvasgattam a derékfájásról, fenék- és lábzsibbadásról, hát megkérdeztem, hogy nem lehetne-e MRI-t csinálni, hátha más is van. Felesleges, mert úgysem fog mutatni semmit. De mégis szeretném, hogy megnyugodjak, már így is a kollégáimnak azt mondom, hogy pszichoszomatikus gerincsérvem van és mindenki ezen röhög. Nagynehezen megírta a beutalót, fel is hívták az ORFI-t, egy hét múlvára lett időpont. Gyorsan vérvétel. Beírom az eredményt.
Jobbra homorú scoliosis. Az L. V. discus normál magasságú, csökkent víztartalmú, rajta hátsó anulus szakadás, belőle széles alapú bal oldali hernia 3 mm-re domborodik a gerincűrbe. Conus a XII. csigolya magasságában (ez nem tudom, mit jelent). A XII. és az L.II. csigolyákban 6 mm-es haemangiomák. (Ez jóindulatú érdaganak, nem kell vele foglalkozni.)
Ezután jött a depresszió, önsajnálat, világvége-érzés, aztán a felháborodás, hogy az orvos miért nem küldött MRI-re és csináltatta a kártékony gyógytornát. Amikor visszamentem az eredménnyel, már egészen máshogy bánt velem, megszűnt a lekezelő bánásmód, át is ment keresztet lehet magára vetni hozzáállásba. Kérdeztem, hogyan tovább. Idegsebészet. Másfél hónap múlvára lett időpont. Május közepén megyek, de addig sem akartam tétlenkedni, elkezdtem a McKenzie tornát egy volt reumás asszisztens nővel, aki nyugdíj utánra kitanulta. Még csak kétszer voltam. Igazából nem vagyok rossz állapotban, mert a fájdalom nem akadályoz különösebben, eddig sem erőltettem meg magam. Pontosan tudom, hogy tízéves koromban szakadtam meg, csak akkor még nem tudtam, hogy mim, csak azt, hogy belül valami szétrepedt. Azóta ösztönösen vigyáztam magamra. De hát kiszáradt, most negyven vagyok. Eddig bírta. Sok vizet iszom, nem dohányzom, nem iszom alkoholt, nem erőlködöm stb. Ami nagyon jó, amitől elmúlnak a fájdalmak, az a túrázás, 3-4 óra az erdőben, főleg 45-60 fokos emelkedőn mászás, a természet megszünteti, elfelejteti az egész mizériát. Aztán vissza a munkába és fél óra ülés után megint fáj. Bénulásom nincs. Igazából csak a derekam fáj, amikor hátra dőlök, mintha lila folt lenne rajta, és az izmok vannak begörcsölve a kényszeredéstől.
Belegondoltam, hogy gyerekként mennyit ittam. Kb fél litert naponta. És ki figyel erre? Senki. Ha tudnám, minden szülőnek elmondanám a történetemet, hogy figyeljenek oda a kicsinyeikre, nem a pénz számít, a munka, a tévé stb., hanem a gyerek.
A műtétet próbálom elkerülni. Minden erőmmel azon vagyok, hogy ne legyen.
Mégsem lett rövid a mondóka, elnézést! -
-
KollégaO
csendes tag
válasz Bogyi007 #3149 üzenetére
A műtétet ameddig csak lehet, próbálom elkerülni. Tudom, hogy a kiszakadt sérv magától nem húzódik vissza. Abban reménykedem, hogy leszárad; a torna, úszás pedig segít és olyan vastag izomfűzőt tudok felépíteni magamra, ami megtart. Vékony vagyok, mozgékony, káros szenvedélyektől mentes, gyerekem nincs, emelgetnem nem kell. Az üléstől fáj most, a pár hónappal ezelőtti mozogni alig tudás már elmúlt. Jó lenne szakmát váltani, kiköltözni vidékre és kecskéket tartani, de ez kivitelezhetetlen. Marad a torna, úszás és túrázás. Május 17-én megyek az idegsebészhez bemutatkozni, Orbay Péter az Amerikai úton. Nagyon remélem, hogy megerősít a hitemben és nem kell műteni egyelőre, hiszen munkaképes vagyok, nem fáj annyira, hogy gyógyszert kéne szednem, nincs bénulás vagy ürítési probléma. A munkahelyre vettem új széket, de nem sokat segít, a nyeregszéken gondolkozom. Ami nagyon jó, az a hátizmok esti szétmasszírozása, utána sokkal jobban alszom.
[ Szerkesztve ]
-
KollégaO
csendes tag
Úgy döntöttem, hogy csináltatok még egy MRI-t. Tegnap nézegettem a képeket a CD-ről és nem akarom elhinni, hogy az az én porcom. Talán elcserélte a gép a képeket (miért ne hibázhatna?). Nekem a zsibbadás fenékben, combban csak pár hétig tartott, de fájdalomcsillapító sem kellett hozzá, csak az első két napon, nem voltam halálomon, most pedig amíg nem ülök teljesen jól tudok mozogni, igaz, hogy félve, óvatosan, de nem látszik rajtam. 40 vagyok, 28-nak nézek ki, fittnek, egészségesnek. Egyedül a szaglásom károsodott, de az lehet, hogy mástól. Kicsit húzódik, tompán fáj a derekam bizonyos mozdulatoknál, ülőpozícióban, de a tornából a hajolgatós gyakorlatokat kihagyom. Amíg mozog a lábam, kés alá nem fekszem. Főleg, hogy epilepsziás vagyok és alvás közbeni nagyrohamjaim voltak. Elképzelem, hogy műtét közben berángok, a szike meg irányt vált... Na ne! Egyébként gyógyszer mellett tünetmentes vagyok, autót vezetek, teljes életet élek.
Érdekesség, hogy az arcüregemre adott gyulladáscsökkentő jó volt a derekamra és a barátnőm Panadolja (amit addig sose szedtem, tehát nem voltam hozzászokva), a Mydeton és társai nem használtak, az éjszakai ideglazító pedig a barátnőm menstruációs görcsét mulasztotta el egész napra.Sajnálom, hogy vitát okoztam itt, igazából én offtopic vagyok, hiszen nem műtöttek. Viszont nagyon-nagyon sok jó és hasznos infót találok itt, már két és fél évet visszaolvastam.
Mindenkinek köszönöm a jótanácsokat. -
KollégaO
csendes tag
A szimpla office depot-s térdeplőszék is megteszi munkahelyi használatra vagy érdemesebb drágábbat venni? (Kiszakadt, műtetlen L. V. sérv, aktív dolgozó.)
-
KollégaO
csendes tag
válasz Doki-HUN1978 #3171 üzenetére
Pont ezen a fórumon írták többen is, hogy azt használják otthon. Összezavarodtam.
-
KollégaO
csendes tag
válasz attiati #3173 üzenetére
Engem is nagyon érdekel. Nekem az a bajom, hogy a székem háttámlája nyom, akármi, ami hozzáér a derekamhoz, fájdalmat okoz. A labdámon próbáltam dolgozni, de nem jó (nekem).
Aki használja, írja le, hogy miért jó, aki már nem, hogy miért nem volt jó! Tegnap kipróbáltam a boltban, negyed órát ültem rajta és utána jobban voltam, hazavezetni sem fájt annyira. Az autó egy külön horror a rázkódások, kátyúk miatt. -
KollégaO
csendes tag
válasz formasu #3175 üzenetére
Akkor itt is érvényes lehet, hogy egyénfüggő, kinek jó, kinek nem. Talán a behajlított térdek miatt a visszér kialakulása lehet kockázat, de inkább az, mint gerincműtét. Két nap múlva lesz raktáron, akkor megveszem, kipróbálom. Váltogatni szeretném a háttámlás székkel és azt is megengedte a főnököm, hogy amikor nincs munka, feküdhetek a földön, plusz kijárok a wc-be tornázni óránként. Reggel fél óra kutyasétáltatás, fél óra gyógytorna, este ugyanez. Heti egy gyógymasszázs. Immunerősítők. Csak elég lesz ennyiminden, hogy átmenjek az ideggyógyász tesztjén (jövő szerda). Hála istennek, már semmim nem zsibbad. A McKenzie-ből kihagytam a tépőérzést keltő gyakorlatokat, legjobban a hasizom- farizom- és medenceizom-erősítő gyakorlatok mennek. Úgy akarok egy hét múlva az orvos előtt állni, hogy azt higgye, tévedésből mentem be, nem is az én leletemet tartja a kezében.
Már 2014-nél tartok az olvasásban. Mindenkinek - azoknak is, akik már nem fórumoznak - sok erőt kívánok a küzdelemhez! Nagy lecke ez a betegség. Formálja a jellemet, megváltoztatja a hozzáállást.
-
KollégaO
csendes tag
Sziasztok! Beszámolok a tegnapról. Eltelt a másfél hónap, végre eljutottam az idegsebészhez, alig két percet töltöttem bent, nem kell műteni. Minden egyéb kérdésemet máshol tegyem fel. Megnyugodtam. Viszont érdekesség, hogy mást lát az MRI-n, mint a radiológus, mást írt le. A radiológus szerint kiszakadt sérv, az idegsebész szerint csak protrusio. Ilyen volt már mással is? A radiológusoknak többször is megtiltották, hogy diagnosztizáljanak, az idegsebésznek kell hinni - mondja az eü-s dolgozó ismerősöm. Kinek higgyek? Én hajlok a sebész felé.
-
KollégaO
csendes tag
válasz Hoppszi #3211 üzenetére
Igen, azon vagyok, hogy harmadik embert keresek, mert egy-egy és én nem tudom eldönteni. A kiszakadtat legtöbbször műtik, nehogy beálljon az idegbe tartós bénulást okozva, a kiboltosulót viszont saját erőből meg tudom gyógyítani, visszahúzással. Az egyik orvos úgy látja, hogy szét van szakadva hosszasan a rost, a másik pedig ezt nem látja. Én semmit nem értek hozzá, tehát nem tudok dönteni, csak folytatom a tornámat, miegyebet és keresek még egy véleményezőt.
-
KollégaO
csendes tag
válasz Hoppszi #3213 üzenetére
Ez is tipikusan rám vall. Annak idején évekig jártam az orvosokat, a vége az lett, hogy igyak több folyadékot a hallucináók ellen. Az évek alatt pedig annyira romlott az állapotom, hogy kórházban kötöttem ki nagyrohammal: epilepszia. Ha korábban rájönnek és elkezdik a gyógyszeres kezelést, nem sül ki éjszakánként az agyam.
-
-
KollégaO
csendes tag
Sziasztok!
Még nem jutottam el a harmadik orvosig, hogy kiderüljön, hogy kiszakadt vagy "csak" sima sérvem van-e. Addig is olvasgatok. A TENS készülék műtét után javasolt vagy ilyen állapotban is segíthet? Ha igen, melyik fajta? A derekamra téve edzi az izmokat és kiírtja a fájdalomérzetet? Nem a tornát akarom vele kiváltani, azt csinálom szorgalmasan.
A másik. Két hete használom a térdeplőszéket. Fél óránál többet nem bírok rajta. Az első napon úgy fájt tőle a derekam, mintha kettétört volna. (Igazából egy heverő kéne.) -
KollégaO
csendes tag
Az egyik szomszédom csak azon tud ülni, négy sérve van. Ki kellett próbálnom ahhoz, hogy tudjam, milyen, hiába az egyik embernek jó, a másiknak nem. Nekem húsz percig jó, utána vissza a görnyedős székbe. A háromhetes nappali kórház is kinek jó, kinek nem használ semmit - ezt is ki kell próbálnom. Ahány gerinc, annyiféle szerkezet és működés. Egyet biztosan tudok már most: a profi gyógymasszőr többet ér nekem bármelyik gyógyszernél.
-
KollégaO
csendes tag
válasz RexMaximus #3232 üzenetére
"A valodi valtozasnak szerintem az onkepzes adja az alapot. Mozgásszervi problémára mozgás a megoldás."
Ezzel maximálisan egyetértek. Nekem a túrázás ér többet bárminél, amit eddig próbáltam. Először bemozgatás egyenes erdei terepen, fél-egy óra, aztán kisebb emelkedők, utána 60 fokos emelkedő és azon amíg ki nem köpöm a szívem. Három óra így az erdőben felér két hét úszással. A lefelé ereszkedés nekem nem kényelmes, azt gatyafékkel oldom meg (ülve is lehet hegyet mászni). -
KollégaO
csendes tag
A reggeli órákban a derék fél órás napoztatása jó hatású - tapasztaltam is, olvastam is róla.
-
KollégaO
csendes tag
Sziasztok! Eljutottam végre a harmadik orvosig. Megnézte az MRI-t. A raidológus szerint kiszakadt, az idegsebész szerint nem, a mai orvos szerint tök mindegy, a lényeg, hogy sokat kell mozogni, izmokat erősíteni, és amit nem jól tettem, a túl meredek túrázást visszavenni, maradjon az egyenes terep, de erdei jó, csak ne erőltessem, mert a 60%-os emelkedő nem jó a gerincnek. Az úszást, McKenzie-t folytassam, egyre intenzívebben, aztán még jobban edzeni idővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Külpolitika
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.