Hirdetés

2022. augusztus 12., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

a 48k-s spectrum árát úgy próbálták alacsonyan tartani, hogy vettek egy halom olyan 4164-es memóriát, ami hibás volt, de csak az egyik fele. összeválogattak belőle 8-at, hogy mindegyiknek ugyanaz a fele legyen jó, a legfelső címbitet beállították ennek megfelelően fixre, így készült a 32K-s memóriabővítés.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) JasL


JasL
senior tag

Azt hittem ezek a ferrit gyűrűk nagyobbak :) Pár millisek csak, jól látom?

(#3) DarthSun


DarthSun
veterán
LOGOUT blog (1)

Ezeknek az egész korai megoldásoknak a működésével nem is voltam tisztában teljesen, pedig még használtam is hasonlókat. :B Köszi, jól jött a magyarázat :R

(#4) frescho válasza JasL (#2) üzenetére


frescho
addikt

Vagy még kissebbek. 1 mm körüli méretig tudtak lemenni. Mesélték, hogy volt gyárlátogatáson, ahol fiatal lányok, asszonyok fűzték fel a gyűrűket, mint gyöngyöket a vezetékekre. Valószínűleg nekik több türelmük volt az aprólékos, monoton munkához.

https://frescho.hu

(#5) bambano válasza frescho (#4) üzenetére


bambano
titán

nem gyár, tsz melléküzemág. fejkendős nénik :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) frescho válasza bambano (#5) üzenetére


frescho
addikt

Tuti nem TSZ volt. Maximum kolhoz, mert ruszkiknál volt tanulmányúton. De a mennyiség valószínűsíti, hogy valami kisipari lehetett hasonlóan a Primohoz. Na az tipikus TSZ melléküzemi volt. Érdemes végignézni a videót.

https://frescho.hu

(#7) bambano válasza frescho (#6) üzenetére


bambano
titán

oké, lehet, hogy amit te láttál, az orosz volt, viszont itthon a kfki tpa gépeiben is ferritgyűrűs memória volt, azt itthon fejkendős asszonyok fűzték össze.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) frescho válasza bambano (#7) üzenetére


frescho
addikt

"Mesélték..." Szóval nem én láttam, de akitől hallottam a 80-as évek elején egy ZX81 kitetet rakott össze az orrom előtt, amit Angliai tanulmányútról hozott. Nem is lett volna oka hazudni, mert elég jól ismertem. A TPA az jó kis hazai volt, a MEK-en van egy jó 150 oldalas leírás róla: [link]. Arról is hallottam pár történetet, mert volt vele néha dolga. Sajnos már jó pár éve nem tud több sztorit elmondani.

https://frescho.hu

(#9) frescho válasza JasL (#2) üzenetére


frescho
addikt

További információt találtam, emlékeztem, hogy olvastam, csak kicsit lassú a backup visszatöltése:

"Az 1966. évi technológiai szintet jól jellemzi a 4096 szó nagyságú, szavanként 16-bites tároló, amely 2 mm átmérõjû, cseh gyártmányú ferritgyûrûkbõl készült mátrixokból volt felépítve."

https://frescho.hu

(#10) JasL válasza frescho (#9) üzenetére


JasL
senior tag

:R

(#11) frescho válasza JasL (#10) üzenetére


frescho
addikt

További adalék a hazai gyártáshoz:

"A VIDEOTON Tabi Gyáregysége a dinamikusan fejlődő városi jogú nagyközség Tab legnagyobb ipari létesítménye, egyik büszkesége, 15 éves múltra tekint vissza.
...
A fő gyártmányok 1973-ra alakultak ki. Ezek: a ferritmemória fűzés; a nyomtatott áramköri alaplemezek szerelése és mérése...
...
Az V. ötéves tervidőszak utolsó évében meghonosították a kettős fröccsöntés technológiáját, legyártották a 16 K-s ferritmemória prototípusát
...
Az 1985. évi új fejlesztésű termékek közül pedig kiemelkedett a TV-Computer gyártásának indítása.
"

forrás

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.