Hirdetés
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- 💣 BLACK FRIDAY a lapcsaládon: ma akár 20%-ot is jóváírunk a vásárlásaidból! 💰
- Digitális Állampolgárság Program
- Lenovo X13 Yoga gen2 billentyűzetcsere
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackPriest
őstag
már a címből tudtam ki írta. szép példány!
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
jbush
tag
Vagy tizetöt éve nekem is volt ugyanilyen gépem. Abban MFM HDD volt, természetesen a vezérlő ugyancsak elvesztette a beállításait, ráadásul a HDD-n még az sem volt rajta, mekkora, nemhogy a C/H/S paraméterek. Az alaplapi IDE vezérlő le volt tiltva. Mivel akkoriban még csak kapisgáltam a dolgokat, nomeg mert felénk a net csak jópár évvel később terjedt csak el, nem tudtam működésre bírni. Már nem emlékszem, mi lett vele; talán valahol még meg is van.
-
mcload21
tag
2000-ben volt egy hasonló kiépítésű 486-sx -em, csak az HP volt. 2002-ben pedig egy ugyanolyan, csak P1-es változatban. Minőségi cucc volt mind a kettő, de olyan egyedi megoldásokkal, amitől fogtam a fejem. A 486-nál még nem zavart hogy sem biosból, sem jumperrel stb nem lehet az integrált vga-t kikapcsolni, de a pentinél már ez probléma volt ...
Van egy Compaq Deslpro penti 1-esem, ugyanúgy hihetetlen egyedi megoldásokkal, de legalább ezen van ps2 egér és billentyű csati. Pár éve még szépen működött, mostmár bootolás közben megáll ... -
Cythyel
senior tag
Nyah, örülök hogy ide is kikerült. Nem volt könnyű szülés, már csak az eljuttatása sem... 13 kilót nyom a kicsike. Aztán meg amit Bacsis kolléga küszködött vele... de az üzenetek váltása közben úgy vettem ki hogy élvezte az újraélesztését ennek a csöppségnek.
-
flashpointer
őstag
Az utolsó képen a műszerfal az teljesen fotorealisztik.
-
cuebler
senior tag
"CPU nyers erejét..."
behalok. ha belegondolok, hogy anno egy ilyen konfig volt vágyálmaim netovábbja... tetszik a projekt, hétvégén körülnézek a padláson, porosodik már egy-két régi "vas", kedvet kaptam én is"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
Frankó! A suliban voltak ilyenek Test drive, retal, prehystoric... nosztalgia.
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
alevan
őstag
Akkoriban sokkal érdekesebb alaplapokat gyártottak.
"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."
-
Dallas csip ismerős.
Felfelé van hajlítva pár lába amire az elem van kötve és az egész abban a műanyag kockában. Jó móka az elemcsere. Érdemes elem helyett egy cr2032 tartót rátenni, hogy 20-30 év múlva ne kelljen újra szétszedni[ Szerkesztve ]
-
BerryMoTo
csendes tag
Nekem ez új, legrégebbi gép amit szereltem, az is egy Socket 7-es Edo-rammal. Jó cikk, nekem sok
újatrégit mutatott./MoTo/
-
ƬΛЯΛ
senior tag
Kellemes volt olvasni, visszahozta az emlékeket
vapebook.hu - őszinte ecigi tesztek, vaperektől vapereknek
-
félisten
Köszi, érdekes cikk lett!
Kár, hogy ilyen alap a BIOS, megnéztem volna egy kis tuningot."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Egon
nagyúr
Úgy látom, szeretsz szívni...
Lehet hogy öreg vagyok, de én már biztos nem sz*patnám magam ilyen öreg konfigok életre lehelésével.Egyvalami feltűnt a cikkben:
a HDD mindössze csak 40 MB-os tárhellyel rendelkezik, ami még a '80-as évek legvégén, '90-es évek legelején is már elég szűknek számított,Én nem így emlékszem. '92 őszén vettem az első konfigomat, 80 MB-os vinyóval, ami abban az időben kifejezetten nagynak számított (egyetlen ismerősömnek volt 120-as merevlemeze, ami horror árban volt). Ekkortájt a 40-es vinyók simán átlagosnak számítottak (sőt: igen sok gépben volt 20 megás meghajtó).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
gondoni
csendes tag
A vinyóval kapcsolatban én a 2,5 collos méreten lepődtem meg. Nem mai motoros vagyok, de nem emlékszem, mikor is láttam életemben először 2,5-öst!
Sok emléket előcsalt belőlem is a cikk, jómagam is a 90-es évek elején ugrottam fejest a PC világába, egy 20MHz-s 286-ossal, baby házzal, TURBO kapcsolóval.
Abban egy 20MB-os, 3,5 collos dupla magas vinyó volt, de legalább IDE-s (már akkor is csóró voltam, de legalább optimista: elég lesz az, majd ügyesen beosztom!).Abban a konfigban szembesültem gamerként a videokártya fontosságával, amikor a Realtek chipes ISA videokártyát lecseréltem egy Trident 8900D-re: a 7Up Cool Spot című játék durván megtáltosodott!
Azon is meghatódtam, amikor tudatosult bennem, hogy a régi szép kartell- és árvízmentes időkben 3-4 évente egy nagyságrendnyi kapacitással nőhettek a vinyóim:
1992 - 20MB
1995 - 200MB
1999 - 2GB
2003 - 30GB
2006 - 200GB[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
Az a Dyna Blaster, mennyi szép emlék feljön
-
fpeter84
senior tag
ehh, a régi szép emlékek... az első - bár nem saját, de mégis csak általam birtokolt - gépem valami márkás laptop volt, ami hála a Cyrix 486 SLC 20 v 25MHz-es procijának, valamint a chips & technologies VGA kártyájának és 4MB RAM-jának, olyan dögvész lassú volt mindennel hogy én csak álmodtam azokról a játékokról, amikkel a haver 25-33MHz-es 386 DX gépén tökéletesen lehetet játszani...
-
nonsen5e
addikt
Jó kis írás, kedvet is kaptam tőle, hogy én is előkapjak valami régi gépet.
Le is mentem a pincébe, tudtam, hogy van ott pár gép és nem csalódtam.
Am486DX2-66
Intel486DX2-66
és egy ugyan ilyen NG80386x-16 procis lap.Egyik sajnos nem kapcsol be, a másik nem kapcsol be, a harmadikban a merevlemez rossz.
Meglátjuk mi sül ki belőlük.D4: hunPH, nonsense#2596
-
tserrof77
őstag
Nekem is áll a garázsban egy "műremek" amit még anno összedobtam:
286-8MHz
512kB RAM
20MB MFM HDD
1x vezérlőkártáys Mitsumi cd-rom (felnyíló tálcás)
CGA kártya (monitorja már nincs meg, összetört )
360kB + 720kB fdd meghajtók. Mindez a jóféle felnyílós XT házbanRajta DOS 5.0
A gép 3 éve még működött...
Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)
-
Cythyel
senior tag
válasz tserrof77 #19 üzenetére
nekem csak a procc maradt meg az első gépemből, egy Texas Instruments 486DX2-80MHz, e köré akarok majd egy gépet építeni, főleg most hogy sikerült eljuttatni Bacsis kollégához azt a compaq deskpro-t van is valahol egy felnyitható ősrégi L alakú tápegységes gépház bent melóban ami már rég nincs leltárban, csak hánykolódik...
-
Mokó
aktív tag
válasz BlackPriest #1 üzenetére
+1 és UP a masinának
-
takacsbotond
őstag
Érdekes írás!Belegondolni is durva, hogy régen, mikor én még nem életem ilyen gépek vannak.
És ennyi idő után is működnek, miközben manapság egy 10 éves gépnek már minden baja van!Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
edari
őstag
válasz takacsbotond #22 üzenetére
Bumby-val mennyit toltam régen
Jó írás, jó volt olvasni. Még ilyet
Szerk: nem valasz akart lenni.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Első gépem ugyanez volt, csak 386SX20. Minden vágyam egy nagyobb vga volt, mondjuk Tseng ET4000 :-) (az integráltnak csak 256K memóriája volt) és egy koproci (387). Tényleg bacsis, azzal nem bővíthető ez a "szörnyeteg"?
Egyébként Compaq dos 5.0 volt rajta, később 6.22-re update-elve, de pld. a Prehistorik (2) nem futott nálam, valamiért lefagyott :-/
Azt még kipróbálhatnád :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
-
Angelotti
tag
Köszönöm!
Élvezet olvasni az írásaidat.Hamár a többiek is.... Itt az én első konfigom '98-ból:
AMD 5x86 - 133 Mhz - /egy Pentium 60-75 szintjét hozta kb. /
8 mega ram /később bővült 24-re, volt benne EDO meg SIMM modul is keverten
1 megás valamilyen VISA kártya /később kapott egy 4 megás Tridentet, amiben minimális d3d támogatás volt asszem
ha jól rémlik vmi 2-300 megás Caviar vinyó
Tseng hangkari / 4-5 hónap után kifeküdt, egy ISA-s eredeti SB16 került bele, amit a Tridentel együtt a mai napig féltve őrzök a szekrény aljában.
8x-os Sony olvasóTermészetesen az egész gép használtan lett véve, és már akkoriban is bőőven voltak teljesítmény gondjai. Ha jól tudom ez idő tájt már elérhető volt a P2-es platform.
[ Szerkesztve ]
(*)(*)
-
looser
addikt
-
80-as évek vége talán necces lehet, hogy a 40MB szűkös lett volna. De 90-ben már voltak szuper méretű PC produkciók, mint pl. a WingCommander, amik igényelték a nagy tárhelyet.
Én 91-ben szálltam be a buliba, akkor a gépemben 40MB-os már éppen csak elég volt, 92-ben már bővíteni kellett 80MB-ra.
Emlékszem csak a HeartofChina a maga 256színű grafikájával vagy 10MB helyet elvitt, és az is 91-es játék.[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Én '92-ben (és '93-ban) remekül elfértem 80 megán, úgy, hogy az 5.0-s DOS mellett volt fenn 3.11-es Windows is, no meg jó pár játék. Az akkori játékok zöme max. 2-3 megás méretű volt, persze 1-1 kivétel valóban akadt (pl. az X-Wing emlékeim szerint 10 MB felett evett, a Comanche is volt vagy 7 mega...).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
mcload21
tag
Én a 90-es években nagyon jól el voltam NES-el. Haverral v. öcsémmel toltuk a Contrát, Double Dragon 3-at stb., és persze volt C64 is. Utána egy HP 486 SX 33mhz, 4 v. 8 mega rammal, fél mega vga, 60 megás vinyó. CD és hang az nem volt. PC Speaker és floppyzás ment. A Golden Axe volt a király - még jó, hogy valami rugalmas, atombiztos billentyűzetem volt, mert sokszor ököllel ütöttük, ha bénáztunk, vagy a térdünkön akartuk kettétörni ...
-
krisz67
tag
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni ilyen régi ISA-s, EDO RAM os gép felélesztésében?
Van itthon egy 4-5 db negyed konfig, Brand gépek (IBM, Compaq, Olivetti, HP) és ezekhez kellene pár tipp, hogy mik szoktak ezeknél a leggyakoribb hiba lenni, mit tehetnék stb, milyen alkatrész lehet a ludas, ilyenek.Mert ezekhez abszolút nemértek, legminimumab része a PC -s tudásomnak, az s370 től indul, SD RAM-os, IDE-s gépektől felfele
Tudnátok segítséget adni?
Köszönöm szépen!Üdvözlettel: Rapi Krisztián
-
DithenS
senior tag
Ehhez képest egy mai okostelefon szuperszámítógép.
Azért ez nagyon furcsa 25 év nem is olyan sok és még is mennyit nőtt a teljesítmény.El nem tudom képzelni hogy 25 év múlva milyen erős is lesz egy számítógép,vagy egy telefon. -
ronroli
tag
A BIOS-szal való küzdésért:
Ehhez kell a tapasztalat és a gondolkodás. -
PistiSan
addikt
Köszi a cikket, élvezettel olvastam, én hozzá sem tudnék szagolni egy ilyen régi confighoz. A Dyna Blaster-t nem lehet valahogy hálózatban játszani, ha valaki akkor te biztos tudsz erre valszolni. Anno haverokkal volt hogy 4 en nyomtuk egyszerre, 2 billentyűzetről, 2 joy-al, nagyon jó emlék.
-
Hejj, én még középiskolásként szereltem is ilyet, meg kicsit normálisabb 486-okat Jó kis vasak, de a nem szabvány floppy- és egyéb csatikért valakinek kitekerném a nyakát
Olivetti SX16 alaplap (gyakorlatilag ISA kártya) meg van is a falamonMutogatni való hater díszpinty
-
PistiSan
addikt
Pedig reménykedtem benne, hogy valami párhuzamos porton keresztül lehetett játszani, amit emulálni lehet valamivel, amivel aztán a netre ki lehet tolni a játékot.
Kár hogy mostanra már a játékipar a grafikán, és az évente több játék megjelenítésen kívül semmi újat nem tud felmutatni.
Imádtam játszani a Dyna Blasterrel! -
electrodoki
aktív tag
válasz BlackPriest #1 üzenetére
WÁÁÁÁ BUMPY!!!! Napokat töltöttünk el vele!
"A lét határozza meg a tudatot! Ha megiszom a lét, elszáll a tudat!" /Hofi Géza/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- Asztali i7-4790 16GB RAM Asus RX 550 játékra fogható gép
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 14,2 M3 Pro 2023 18GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC, I3-10100, 8 GB RAM, 240 SSD, monitor, billentyűzet, egér
- AOC Monitor 27" Q27B3CF2 100 HZ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest