Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Szétnéztem a 3D nyomtatók körül és árban olyan 60e körül az Ender 3-mat venném meg. Sokat olvastam róla, és nagyon úgy néz ki, hogy első 3D nyomtatónak DIY projektekre ez tökéletes lenne. Már csak egy kérdés maradt hátra, hogy honnan vásároljam. Magyarországra behozni Kínából vámmal jár + áfa is jön hozzá. Valakinek van tapasztalata, hogy hol érdemes megrendelni? Gearbest-ről gondoltam, de eddig onnan még nem rendeltem (csak Ebay, Aliexpress-ről).
-
Arcanus
aktív tag
Most, hogy kipróbáltam az Ender 3-nál az üveg bed-et rájöttem, hogy valamit nem csinálok jól.. ugyanis minden esetben feljön a nyomtatott anyag egy idő után. Próbáltam, hogy befújtam hajlakkal, de nem segített.
A bed-et 65-re °C-ra melegítem, a PLA-t 200 °C-on használom. Valaki tud jobb ötletet? (itt láttam, hogy nem minden hajlakk egyforma, kipróbálom azt is amit belinkeltetek, de csak jövőhéten)
-
Arcanus
aktív tag
Köszönöm az előző válaszokat, már sokkal jobb a helyzet. Jelenleg ragasztót használok, nagyon jól megfogja, első réteg is tökéletes, de... Ez mindaddig oké amíg a ragasztó meg nem szárad.
Ha kicsi az alap, akkor nincs gond, az első réteget hamar leteszi a nyomtató, de ha az alap nagy (pl 170x170mm, akkor a ragasztó megszárad, és nem ragad többet, így feljön az első réteg (sőt van hogy oda sem ragad és kanyar után húzza magával).
Erre ötlet esetleg? Üveg lapra megy a ragasztó, és 60 °C-ra melegítem (de 75-ön is ezt csinálja).
Írták hogy esetleg ha kicsit nedvdsítem a ragasztót az segíthet, de még nem próbáltam ki. Hajlakkal is ugyanez a helyzet, ott is pillanat alatt megszárad az anyag.
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy ilyet, de az ender 3-nak túl nagy a napelem tartó (Support_P1.stl). Hogyan tudnám ezt elvágni, hogy ki lehessen nyomtatni? Valaki tud ajánlani programot hozzá? (tervezésben kezdő vagyok )
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Akinek esetleg van Ender 3, az próbálta az MKS TFT28 (touch screen-es) és SKR Mini E3-mas kombót? Működik a 2 együtt?Én már berendeltem az SKR Mini E3-mat, de csak október közepén teszik fel, mert elfogyott a chip, viszont a touch screen-t még nem akartam, mert nem tudom, hogy kompatibilis-e a kettő.
Azt tudom, hogy a Bigtreetech TFT28 Touch Screen kompatibilis az SKR Mini E3-mal, de az MKS TFT28 is?
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Ender 3-hoz keresnék enclosure-t, mert sajnos az erkélyen túl hűvös van, és benn pedig nagyon hangos. Már amit lehetett megtettem (alaplap, rezgés csillapító, halk venti), de még így is hangos estére.
IKEA-ban láttam ajánlottakat, esetleg nektek van-e tapasztalatok ilyenekkel és ha igen, akkor szerintetek mit érdemes venni? Eddig csak PLA nyomtatást csinálok, ABS nincs a képben.
[ Szerkesztve ]
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok újra!
Van egy all metal hotend az ender 3-mon, gond nélkül megy egy ideig, de később túlforrósodik a fém és a PLA megolvad. Ezt követően nem jön anyag, az extruder kattog, és tönkre ment a nyomtatás. A hűtő venti gyári, nincs változtatás. 210 fokos a fej, 4 óra után kezd el meghalni. Ötlet hogy hogyan tudnám jobban hűteni?A hotend egyébként CR-10 féle, AliExpress-es, gondolom nem a legjobb minőség, de teszi a dolgát. A régi nincs meg, sajnos tönkre ment.
-
Arcanus
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, este kipróbálom! 😊
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Ender 3 tulajdonosa vagyok és lassan egy éve használom gond nélkül. Mármint idáig.
Az a helyzet történt, hogy egyszer nem húztam meg jól a nozzle-t, és a PLA a fűtő blokk felett kijött. Nos, ezt követően takarítás, szét szedtem darabokra, kipucoltam és vissza mindent.
A baj csak ezt követően jött, ugyanis a hotend minden egyes alkalommal túlhevül. Félre értés ne essék, nem az a gond, hogy 200 °C felé megy a fűtőblokk, hanem hogy a félre hűtőborda melegszik fel, hiába hűti a ventilátor. Próbáltam úgy is, hogy kitettem a szélvédett erkélyre, de egy idő után a borda ugyanúgy túl meleg lett és nem ment keresztül a PLA.
A ventit cseréltem, de hiába, próbáltam erősebbel de még így is 3 óra nyomtatás környékén bedugul.
Ötlet, mi mehet a gond? Próbáltam lentebb helyezni a fűtőbordát, de hiába. Most tervezek venni egy pasztát, hátha az jobban le tudja adni a hőt, de nem sok reményt fűzök hozzá.
-
Arcanus
aktív tag
válasz davidd196 #20137 üzenetére
Onnan tudom, hogy túlmelegszik, ha a hűtőborda tetejére teszem az ujjam, akkor érzem, hogy eleinte langyos, később pedig forró. Ha leveszem a ventit, tube-ot, nozzle-t, akkor egy idő után annyira forró lesz, hogy látszik, hogy valami gőz/pára? jön ki belőle. Pedig teljesen át lehet látni rajta és olvadt műanyag sincs a csőben. Egyébként bezin ezt ki tudja pucolni? Vagy valami erősebb kellene ami lemarja a műanyagot?
Szerintem a meneteknél minden rendben van, mert a PLA már nem jön csak a nozzle-ön keresztül. Amikor feltettem, igyekeztem minél távolabb elhelyezni a hővezető csövet (azt ami a fűtő blokkból a bordába megy) hogy minél több hőt adjon le. A tube az lemegy teljesen a nozzle-ig, ezzel biztosan nincs gond. Mivel minden alkalommal eldugul, amint hagyom lehűlni, majd újra fűtöm a gond megoldódik.
A hőpaszta remélem tud segíteni, illetve próbálok majd egy 40x20-as Noctua Fan-t is, csak meg kell oldjam, hogy beférjen.
Nem szeretnék megint várni 4 hetet mire gyári venti/hotend jön, helyben meg nem igazán kapható olcsón.
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Itt láthattok 2 nyomtatást, különböző fehér színű PLA-val. A kérdésem az lenne, hogy az első képen [kép] látható hóember miért lett ennyire csíkos? Ugyanaz a nyomtatás megtörtént különböző hőmérsékleten (185 - 205 - 220), de mindig ezt az eredményt produkálta. A második képen [kép] minden beállítás ugyanaz, csak 185°C-on lett kinyomva és más PLA-val. Itt nincs csíkozódást, sőt konkrétan tökéletes minden oldalról (pedig a PLA idősebb mint az első). Ötlet esetleg?
Ender 3, nozzle 0.4mm.
-
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne, az egyik az Ender 3 SKR Mini E3-hoz szól, ugyanis én MKS TFT28-as kijelzőt rendeltem és az alaplap nem tudom támogatja-e. A hivatalos oldalon annyi van feltüntetve, hogy támogatja a TFT28-as kijelzőt, de azon belül az MKS-el kompatibilis-e nem tudom. Valakinek van tapasztalata esetleg?
Másik: Pesten várásoltam filamentet a 3DEE-ben pontosabban [őt] , de valamiért nem akar tapadni a bed-re. Hiába próbálom 50-60°C, vagy 180-220°C között, sehogyan semmilyen kombinációval nem tapad le. Ha letapad akkor is néhány réteg után egyszerűen deformálódik és felválik. A réteg vastagság 0.2 vagy 0.12 és a nozzle 0.3/0.4. Valakinek van tapasztalata ezzel a filamenttel kapcsolatban? Biztosan én csinálok rosszul valamit, mert a többi filament ami van nekem az teljesen jól tapad, szálalódás nélkül lehet nyomtatni.
Üvegen, vagy fordítva azt (a rácsos fekete felület, nem tudom hogy hívják) is feljön.. nincs ötletem tulajdonképp mi lehet a gond.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Mesterséges intelligencia topik
- Projektor topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- Viccrovat
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MIUI / HyperOS topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest