Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz tillatrilla #31958 üzenetére
Szoftveres támogatás mondjuk a biztonság miatt nem árt, ha van.
Eleve nem tudom, hogy a legfrissebb Zyxelek milyen SMB verziót támogatnak, túlléptek-e az 1.0-n.
A szoftverboltja elég szűkös, én anno rengeteget szenvedtem alternatív források ráhekkelésével, de nem sikerült.
A netre semmiképp se engedd ki! Csakis LAN felől szabad kapcsolatba lépne vele!
Helyi hálózati meghajtóként egyébként teszi a dolgát, nagyon sokáig én is ajánlottam itt is, de sajnos már elmúlt, az idő vasfoga, ugye...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
A márkás NAS-okra a saját szoftverboltjukból több, különböző szinkronizálálási, biztonsági mentési megoldást is telepíthetsz, pl. NextCloud, SyncThing, Duplicati és saját gyártói megoldások -- nem is beszélve a nagyobb felhőszolgáltatások klienseiről.
MaCS
-
félisten
Az Asusnak van saját felhőszolgáltatója, de annak ellenére nem használom, hogy van aktív előfizetésem rá.
Ugyanis baromi lassú és buta -- legalábbis fél éve még annak tűnt. Ellenben időnként kifejezetten vicces áron lehet hozzájutni, egy gépes licenc például 1 TB-ért 1 dollár/év. Enniyt megérhet egy extra réteg mentés.
MaCS
-
félisten
válasz tibbike01 #31999 üzenetére
Az SMB azért lényegesen stabilabb, mint a DLNA -- igaz, jóval kevesebb szolgáltatást is nyújt.
Én ugyan nagyon kevés filmet tárolok fájlban, de azokat SMB-n érem el. Pedig van Kodi, de sokkal jobban kézre áll a fájltallózás, amivel nincs probléma.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz tibbike01 #31994 üzenetére
Én is CMR HDD-ket veszek (WD RED plus), de mi is a nagy probléma az SMR-rel?
Otthoni, de még SOHO körülmények között sem fogja senki érezni a különbséget a kettő között.
Ami fontos az az, hogy RAID-tömbben ne keverjük a kettőt.
MaCS
-
félisten
válasz Borisz76 #32003 üzenetére
A helyzet a torrenttel nagyon röviden a következő -- csatlakozva az Általad írottakhoz.
A témához értenem kell, mivel ezzel foglalkozom, abből írtam egy szakdiplomás szakdolgozatot és sokáig a kutatási témámat is érintette.
Tehát a Torrent egy protokoll, a szerzői jog pedig nem foglalkozik vele.
A szerzői jog audiovizuális művek esetén megengedi a magáncélú másolást. Ezzel nem minden jogvédő ért egyet, de a jogszabály szövege és a joggyakorlat igen.
A probléma a megosztással van, amely már de iure nem a szabad felhasználás köre. Ennél fogva a seedelés bizony ellentétes a szerzői jogi törvény és az EU-s jogalkotás rendelkezéseivel.
Igenám, csakhogy a szakma nem kis meglepetésére egy konkrét torrentes ügyben az ügyészség kimondta, hogy a magáncélú megosztás (visszatöltés) a magáncélú másolással esik egy megítélés alá. Ezért azóta egyfajta kegyelmi állapot áll fenn, és ha az nem szolgálja haszonszerzés célját, akkor nem tekintik szabálytalannak az audiovizuális művek torrentezését.A szoftver már egészen más tészta, és a filmek-zeneművek terén is sokféle értelmezés kering.
Én ebből személyesen annyit érzek, hogy amíg korábban rendszeresen kerestek meg torrentezős büntetőügyekben nyomozói és terhelti oldalről is, az jelzett ügyészségi kinyilatkoztatás óta nulla ilyen ügyem volt.
Csendben megjegyzem, hogy jogi szempontból nem étek ezzel egyet.
MaCS
-
félisten
"Ebből következik, hogy csak raid konfigurációk esetén problémás a lemezek keverése, egyedi kötetek esetén semmi gondot nem okoz, ahogy két SMR is jól el van egymás mellett, de az írás picit lassabb lesz."
Pont erre utaltam én is. Rálátok több SMR-es HDD-vel futó NAS-ra, amelyek kifogástalanul működnek otthoni, illetve nem nagy adatforgalmat bonyolító irodai környezetben.
MaCS
-
félisten
válasz balu1977 #32014 üzenetére
Én nem vagyok egy nagy torrentező, de anno DVD-ket is részben emocionális okoból vettem. Vannak olyan filmek, sorozatok, amelyek egyszerűen fontosak számomra, hozzám tartoznak. A fiam megszületésével ehhez hozzájött még egy extra szint, hogy ha meg akarok majd neki mutatni valami fontosat, akkor azt azonnal megtehessem.
Ezért vannak olyan anyagok, amelyeket őrzök, készenlétben tartok.
MaCS
-
félisten
Igazuk! Igaz, végül 14,4 kbps-os modemet vettem, és konkrétan hülyének néztek, mert azt sosem lehet kihasználni.
Igaz, akkor a 210 MB-os HDD-re is a volt a vélemény, hogy mindenre elég, leglább 5 évig (azaz 1999-ig) nem kell bővíteni.
Nem sokkal lésőbb robbant a nagy szenzáció, az MPEG, amivel két CD-n elfért egy teljes film!
Kicsit más távlatok voltak...
MaCS
-
-
félisten
válasz tillatrilla #32074 üzenetére
Állandó IP mindenképpen ajánlott a NAS számára, de egyszerűbb a routerben foglalni IP-címet, mint fix IP-címet adni a NAS-nak.
MaCS
-
félisten
válasz tillatrilla #32077 üzenetére
A router főoldalán (hálózati térkép) ráböksz a kör alakú ikonféleségre, ami a hosztokat listázza ki a jobb felső sarokban. Azon a listán meg kell találnod a NAS-t. Ott meg kell találnod minden hálózathoz csatlakozó eszközt.
Ha megvan a NAS, akkor odakattintasz, és az IP-címét máris módosítani tudod, ami maga a címfoglalás.
Ha nem jelenik meg, akkor lehet, hogy egy másik hálózat van benne beállítva (ez a fix IP). Egy hard reset megoldja. (De meg kell nézni a NAS leírásában, hogy nem valami vicces IP-címre áll-e rá. Valami rémlik Zyxeléktől...)
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Bocsi, csak hogy tartsuk tisztán a fogalmakat a további félreértések elkerülése végett:
FIX IP-címnek egyezményesen azt hívjuk, amikor az eszköznek magának van meghatározott IP-címe. Azt az esetet, amikor a DHCP-szerveren jelölünk ki neki IP-címet, címfoglalásnak vagy rezervációnak csúfoljuk.
MaCS
-
félisten
válasz ggurga #32125 üzenetére
Nem ismerek olyan rendszert, amelyik HDD részleges tükrözését tenné lehetővé.
Biztonsági mentési szoftverek viszont természetesen képesek erre, akár NAS-on belül is.
Egyébként a tükrözésnek biztonsági mentés céljából (amint itt már sokszor leírtuk) eléggé korlátozott az értelme.
MaCS
-
félisten
válasz tillatrilla #32158 üzenetére
Ahogy a többiek is írták, a WAN-t kockázatos kinyitni a net felé, beleértve a NAS által használt szolgáltatásokat is.
A VPN a jó megoldás, amely ráadásul a legtöbb márkás NAS gyári szoftverében alapból benne van. (Általában még az OpenVPN a nyerő, de sokszor telepíthető Tailscale, ami WireGuard-alapú.)
MaCS
-
félisten
válasz tillatrilla #32162 üzenetére
A régebbi, nem karbantartott szoftverű eszközök az igazi csemegék a gazemberek számára!
Azt a régi Zyxelt SEMMI SZÍN ALATT sem szabad kiengedni a netre!!!
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Celithrandi #32193 üzenetére
Én azt nem értem, hogy akkor most RAID1-et akarsz-e, vagy egylemezes NAS-t.
Az FTP (azon túl, hogy amint a többiek is írták, egy rettenetesen nem praktikus és idejétmúlt protokoll) tipikusan nem szinkronizálásra való -- annak viszont semmi akadálya, hogy az FTP-s mappáidat szinkronizáld. MingyenNAS számos megoldást kínál erre.
A hangnemből pedig jó lenne visszavenni...
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Celithrandi #32195 üzenetére
Minden NAS-ban van/telepíthető több olyan szinkronizáló program is, amellyel azt szinkronizálsz, amit csak elérsz.
A WD-ről szerintem sokat itt nem fogsz hallani, de nemlátom okát annak, hogy ne lenne megbízható a RAID-je.
MaCS
-
félisten
válasz Celithrandi #32197 üzenetére
Synology-m nincs, de nagyon meglepne, hha nem lenne hozzá SyncThing, Syncovery, Duplicati és/vagy GoodSync. Valamelyik biztosan megfelela célnak.
MaCS
-
félisten
Van itt egy komoly félreértés a kamerákkal kapcsolatban.
A Synology otthoni eszközei ugye 2, az Asustor általában 4 kamerát kezel.
De mit is jelent mindez?
Azt, hogy ezek a kamerakapcsolatok kompatibilis kamerák esetén (!!!) NVR-t csinálnak a kamerákból, tehát a NAS szoftvere fogja elvégezni az igény szerinti képelemzést és egyéb extrákat. (Ha elvégzi...)
De ettől még akárhány kamera fog tudni menteni a NAS-ra,csak ebben az esetben maguk a kamerák döntik el, hogy mit mentenek. Nálam például jelenleg hét Reolink kamera fut, mindegyiken be van állítva az, hogy háziállatra, emberre és járműre milyen szabályok szerint mentsenek, és ezt meg is teszik szépen, kutya közönséges, buta SFTP-n.MaCS
-
félisten
válasz Celithrandi #32289 üzenetére
Milyen Kodi-bugokta gondolsz?
Köszönettel: MaCS
-
félisten
válasz Celithrandi #32299 üzenetére
Köszönöm!
Én a jelek szerint ehhez nem vagyok elég tudatos felhasználó. Eszembe nem jutott volna, hogy nézzem a frissítési frekvenciát. (Inkább nézem ugrálva a filmet...)
MaCS
-
félisten
válasz Celithrandi #32301 üzenetére
Most már tudom, hogy ez az oka.
Hol állítom be a helyes értéket?
Köszönettel: MaCS
-
-
félisten
válasz Alabástrom #32336 üzenetére
Eleve: a koncepciót kell kitalálni. A NAS-ok működhetnek NVR-ként,de tudásban, megbízhatóságban nem fogják elérni a kamera gyártójának NVR-ét, hiába van ONVIF.
De van másik lehetőség is: eleve olyan kamerákat venni, amelyeknek megfelelő saját intelligenciájuk van. Ezek már maguk végzik el a képelemzést, és tetszőleges hálózati meghajtóra simán feltöltik az általuk kiválogatott anyagot. Tehát nem mindent mentenek, csak azt, amire megkérik őket.
Én ezt a megoldást használom Reolink kamerákkal, és bevált. A Hikvisionnek másik logika szerint működő, igényesebb kamerái vannak.
Először az igényeket kell tisztázni.
MaCS
-
félisten
Csak röviden: a Reolink mobilos alkalmazása a gyártói szerveren keresztül működik, a fedélzeti SD-kártya is így érhető el, de maguk a kamerák IP-cím alapján LAN-on keresztül is (majdnem minden funkciójukkal), a NAS-ra pedig szintén helyileg, FTP-alapon rögzítenek.
MaCS
-
-
félisten
válasz Borisz76 #32407 üzenetére
Ezzel szemben az én VÉLEMÉNYEM:
A J-s Synology-k valóban belépő szintű, de pont erre van szükség otthon. A komolyabb torrentezés tudja megfogni ezeket a készülékekekt, de egyébként bőven kiszolgálják az otthoni igényeket.
Ismerek párat, illetve nálam is megy egy Asustor 1002-es, ami egy kifejezetten gyengének számító NAS. Egy öt fős család használja, mérsékelt torrentezéssel, párhuzamos filmnézéssel, felhőszinkronnal 10-20%-on pörög a CPU, 50-60% körül a RAM.
A HDD-k száma kifejezetten egyéni igények szerint megy. Én a családban jelenleg négy két lemezes és egy négy lemezes NAS-t kezelek. A négy lemezesben kettő, a két lemezesekben egy-egy lemez fut örök idők óta, és pár éven belül nem lesz bővítés -- ahogy a helyzetet most látjuk. Tehát nyilván jobb a több, de az esetek nagy részében egyben felesleges is.
MaCS
-
félisten
válasz mokus1 #32411 üzenetére
Vannak ütemezhető, kifejezetten jól paraméterezhető mentő / szinkronizáló programok a NAS-ok appkészletében.
DE!
Ha a számítógépen van a mentési állomány, akkor a számítógépen érdemes tuttatni a mentő programot, hiszen a NAS nem tudja, hogy a PC mikor van bekapcsolva.
De az elgondolás alapvetően rendben van, még ha nem is eljesen szokványos.
MaCS
-
félisten
-
félisten
válasz Patice #32440 üzenetére
Hát ez az...
A héliumos HDD-k üzemelési feltétele a hélium megléte, ami viszont közvetlenül ellenőrizhetetlen. A hélium viszont kivédhetetlenül folyamatosan szökik. Erre állás- és üzemóra szerinti selejtezéssel lehet felkészülni, de én személy szerint nem ismerek olyan protokollt, amely szerint ne kéne kejobb esetben is öt év után megbízhatatlanná nyilvánítani ezeket a drive-okat.
A folyamatos monitorozás persze segít, de nem teljesen megbízható, és a katasztrófa viszonylag gyorsan is be tud ütni. Konzervatív szemlélettel persze elég jó üzembiztonság érhető el, ez viszont hatalmas potenciális üzemóravesztéssel jár.
Egy ügyfelemnél nemrégiban volt selejtezés, 8-18 TB közti héliumos HDD-ket dobtak ki, köztük több, kizárólag tartalékként, alig pár indítással és pörgési órával rendelkezőket.
MaCS
-
félisten
válasz Intelligencs #32488 üzenetére
Szívemből szóltál!
Alex +1!
MaCS
-
félisten
Hát, el. Csak az utolsó két számjegyet néztem. De még így is jobb vagyok, mint a kolléga, aki egy 11 évvel ezelőtti kérdésre válaszolt mostanában!
Egy jobb (közepes) fogyasztói routerrel lehet kompromisszumosan NAS-funkciókat elláttatni. Sok ismerősöm torrentezik + néz filmet + hallgat zenét + kezel fotóalbumot AC87-essel, AC86-ossal, AC66 b1-essel. Ez tényleg csak igények kérdése.
MaCS
-
félisten
válasz optimuslg #32506 üzenetére
Használhatónak használható, hiszen rengetegen használják panasz nélkül.
De a routerek teljesítménye, a torrentkliens erőforrás-használata, a torrentezés mértéke, az egyéb használt szolgáltatások és még ki-tudja-mifene között brutális különbségek vannak.
MaCS
-
félisten
válasz Dr. Akula #32752 üzenetére
Igen, a gyári specifikáció gyakran csak egy "bemondás". Egyáltalán nem ritkán előforduló gyakorlat az, hogy a gyártók alulspecifikálják a termékeiket -- erre már olvashattál is itt az imánt jó okokat.
Én is számtalanszor vettem már ilye-olyan olcsóbb eszközöket, amelyek a hírek szerint a drágább testvérek paramétereit hozták.
A legdurvább még bő 20 éve egy Sony fényképezőgép volt, amelyik 80e Ft-tal volt olcsóbb a sorban következő típusnál, mert a gyári specifikáció szerint nem volt benne mozgóképfelvételi funkció. De ha a módválasztó tárcsát egy kicsit erőltetve továbbkattintottad, akkor már volt...
MaCS
-
félisten
válasz Vasti74 #32765 üzenetére
A CPU-k és hasonló termékek esetén az a gyakorlat már évtizedek óta, hogy a piaci igények szerint a MEO-t értékeket a lulról feltöltve címkéznek. Ha tehát legyártanak 100 egységet azonos soron azonos beállításokkal, amelyből a 30 db. csak x GHz-et tud, de piaci igény 50 db.-ra van, akkor ebben az 50 db.-ban benne lesz a 30 olyan példány, amelyik valóban csak x GHz-et tud, de 20 olyan is, amelyik mondjuk 2x GHz-et.
A másik tipikus gyakorlat az memóriakártyáknál alkalmazott. Egy eszközre ráírják, hogy max. 64 GB-os kártyát tud kezelni. Ennek gyakorlati értelme ugye nem feltétlenül van, mivel a 64 GB már mindenképpen SDXC kell, hogy legyen, akkor pedig miért ne menne a 2 TB is... De tesztelni az adott eszközt még akkor tesztelték, amikor még csak 64 GB volt a piaci realitás, tehát arra mentek a drága tesztek. De ha rá van írva, hogy SDXC, akkor tudnia kell címezni a 2 TB-ot.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 22 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest