Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nintendo 3DS töltő "gány"
- Asszociációs játék. :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Samsung Galaxy A54 5G 8/256GB mellé POCO X6 PRO 5G 12/512GB (Xiaomi)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Internetes kommentelés = Időpocsékolás (kommentelhető)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibord
senior tag
Helló mindenkinek.
Pár kérdésem lenne.
De kezdjem az elején.
A gépbe reményeim szerint hamarosan szellőzőrendszercsere lesz
A kiszemelt példányok (8cm) [link]. Ha esetleg a ház engedi (meg a fogó és a fúró) akkor 9cm-est teszek ahova tudok.
+kell egy 12cm-es mert hát hangos egy picikét a tápom.
És itt jön a probléma. A légszállítás az rendben van azt értem. A dB-t is értem és tudom az elméletét is DE, nem tudom például hogy a 20 dB-az milyen hangos.
Tehát engem az érdekelne hogy mondjuk 5-10-15-20 dB-ek milyen hangerőt képviselnek. (Mondjuk hallom 1 méterről vagy csak 10cm-ről)Előre is köszi a segítséget
Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.
-
Tibord
senior tag
válasz abridabri #6138 üzenetére
A tervem szerint alapból visszaveszem őket csak még meg kell terveznem a szabályozó áramkört (házhűtőket poti, Videókarin a leendő zalman hűtőt pedig poti +kényszerkapcsoló). Ezt szépen beteszem egymás mellé a DVD alá.
Kb ez a terv. Csak éppen érdekelt hogy mennyire lehet hangos a cucc, mivel aludni is kell mellette.
mégegyszer kösziEmlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.
-
Tibord
senior tag
válasz Tothgera30 #6143 üzenetére
-
Tibord
senior tag
helló
Meg tudná nekem valaki mondani hogy a 3 eres ventikábelen melyik szín micsoda?
(nem az érdekel hogy piros meg fekete )[ Szerkesztve ]
-
Tibord
senior tag
helló mindenkinek
Pár kérdésem lenne.Mi a vélemény a NOCTUA ventillátorokról?
szerintetek a cooler master Hyper Z600 hűtő meg tud hűteni egy húzott phenom 9600-ost passzívba jól szellőztetett házban? (általam gyártott szabályozó bekapcsol ha kb 65-70 főlé megy tehát lenne rajta legalább egy 12cm-es noctua) A lényeg hogy éjel miközbe a proci nem csinál semmit + CandQ bekapcsolva hűtse meg passzívba. Tudtok esetleg ajánlani helyette valamit?
Ja igen. ehez tudnátok ajánlani valami jó házat (nem érdekel a kiunézet csak az hogy vagy 4-5 évig legalább ne keljen másikat venni) és nezt néztem de egy kicsit sokallom a dolgot [link] Bár ez tutira szellőzik
Szóval összefoglalva a lényeg hogy a gépem éjel szó szerint "hangtalan legyen" amennyire csak lehetséges. A ventik szabályózását megoldom házilag készített áramkörrel, az nem gond. Igy a következőkre jutottam
Ház: a már emlitett (ez változhat)
CPU hűtő Z600 (ez is még változhat)
VGA hűtő coolink GFXchilla (ez biztos) [link]
Házba 12-centis ventik na noctua NF-S12-800 (ez 98%)[link]
Ha a procihűtőre kell külön venni(ez a szinpatikusabb) akkor noctua NF-P12 (98%) [link]
A vezérlésük mint említettem saját készítés lesz.Tehát légyszíves mondjátok el nekem hogy ez amit összeraktam az mennyíre jó vagy ...
A legfőbb szempont a hangerő. (Ezért fogok a tápba is ventitcserélni de ez most nem ide tartozik)
Valamint arra lennék kíváncsi hogy szerintetek 2db 12 centis venti elegendő szellőzést nyujtana-é az éjszakai passzív CPUhűtő működéshez (esetleg VGA passzív).Bocs a hosszú rizsáért és előre is köszi a meglátásokat és tanácsokat.
-
Tibord
senior tag
válasz danee91 #6446 üzenetére
helló
Nekem a 8cm-esek előtt van ellenállás.
De szerintem ugyanaz a kettő (meglepődnék ha nem)
Lemértem neked. Kb 56,1Ohm
Tehát menj be egy híradástechnikai boltba és kérj egy 56Ohm-os elllenállást.
(Teljesítménye legalább 0,5W-kell hogy legyen de szerintem inkább nagyobbat. 0,6W vagy 1W) pl.: [link]
Ezt kösd be a piros ágba. Ha jól számoltam és én drága és precíz ellenállást ajánlottam 41Ft+5 perc munka és megvagy de van 10Ft-os változat is csak az melegedni fog mint az állat. (conrad árak alapján ami nem olcsó )[ Szerkesztve ]
-
Tibord
senior tag
egy felmérést szeretnék készíteni ha segítetek.
Tervezek egy PWM alapú ventillátorszabályozást mely teljes egészében ítthon épített (ha úgy tetszik gányolt).
A DVD alá tervezem de ez most nem fontos.
A lényeg.
Én a következőket terveztem bele:
4 potméter: 1 a procinak, 1 a videókártyának, 1 a ramokra és az északí hídra irányított ventiknek és 1 a házszellőztető ventiknek)
1 kapcsoló ami mindegyiket lekapcsolja (kivétel házszellőztető) + lekapcsolja a kijelzőledeket (alvás üzemmód) +biztonsági beállításként előre beállítótt hőfok felett autómatikus indulás
1 kapcsoló autómata vagy kézi üzemód közti váltásra
Az autómata hűtéshez elhelyezendő 3+1db hőérzékelő (proci, VGA, vinyó, + külső vagy belső)
Ledes (20 ledből) hőmérő mely mondjuk 20-70fok közt mér 2,5foléptékben)
Mindegyik potihoz 10 ledes fordulatszámmutatót (bár elvileg a gép is kifogja tudni írni csak éppen ahol 2 vagy 3 venti lesz egyhelyre dugva ott nem lehetnek problémák)Hát durván ennyi.
Arra lennék kíváncsi hogy van-e valami amit kihagytam vagy esetleg szerintetek fölösleges lehet.
Előre is öszi az építő jellegü tanácsokat.Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.
-
Tibord
senior tag
válasz danee91 #6445 üzenetére
egyébként ha jól tudom bármelyik ventillátor (vagy bármilyen forgómotor) szabályozható PWM szabályozással. A 3 és a 4 tűs közt az a külömbség hogy a 4 tűs ventibe be van építve a szabályozó áramkör mig a 3 tűsbe csak a forgatómotor.
Ha tévedtem és rosszul tudom akkor bocs a közbeszólásért.
-
Tibord
senior tag
Természetesen ha PWM vezérlést akarok akkor ahoz PWM vezérlőt is kell beépíteni.
Persze építhetnék PWM modulátort 555-ös időzítőböl de inkább ezt most kihagyom. helyette: [link]
Itt a ferkit a Cf kondival 30-100Hz közé belőhetem tetszőlegesen.
A poti azért kell hogy az általa előállított feszültségszintnek megfelelő kimeneti jelet generáljon (Ez nem potosan igaz mert mások a feszültségszintek de ez most nem lényeg)Dióhélyban ennyi
[ Szerkesztve ]
-
Tibord
senior tag
helló
A következő a problémám:
A számítógépem agy asztalban van bent ami hátulról fellőlről és két oldalró szinte teljesen zárt. Ezmiatt a meleg igen jól megreked a számítógépnek helyet adó térben.
Azt találtam ki hogy az asztal hátsó merevítőlapját kivágom két helyen és két 12 centis ventivel kiszívatom a levegőt az asztal mögé. (ott van hely bőven)
Ehez kérnék segítséget.
Kellene nekem két darab (esetleg három) 12 centis szuperhalk venti. Ezek kbé 5-7 voltról fognak menni, tehát nem a max fordulaton kell némának lenniük hiszen ide azért nem kell akkora teljesítmény.
A lényeg hogy nulla hang mellett olcsó legyen
Valamit kellene nekem egy olyan átalakító ami a 12 voltos tápágról alakít át ventillátorcsatlakozóra. + Kellene egy elosztó ami 2 vagy 3 részre szétoszt egy tápcsatit.
Igy ki tudom vezetni a gép hátulján a ventinek az ellátását és csak akkor megy ha a gép is megy.Előre is köszi a segítséget.
mod: Ha esetleg lehet szerezni olcsón 20-30 centinél nagyobb ventit ami aztán tényleg halk tud lenni az is érdekel
[ Szerkesztve ]
-
Tibord
senior tag
-
Tibord
senior tag
Helló mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni.
12cm-es házventillátorra lenna szükségem.
Minimális légszállítási elvárás 90CMF (153m3/h)Legalább is ha van ilyen.
Ja és a lehető leghalkabb legyen
kicsit sokat akarok mi
-
Tibord
senior tag
igy van
A lényeg hogy a tápomban jelenleg egy 95CFM-es venti van ami 44dBA hangerővel bír.
Persze ez nem forog teljes sebességen mert a táp szabályozza.
De már találtam egy megfelelő példányt ami igaz csak 88CFM-es de ez mell 33dBA-s.
Az a kis légszállítási külömbség meg nem okoz gondot.
de ez a 11dBA külömbség megéri a cserét.Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.
-
Tibord
senior tag
helló
Egy kis tanács kellene.
Procihűtőt szeretnék venni.
eddig két jelölt van:
első: CM hyper z600 + 1db Noctua 12cm fan @1300rmp
második: CM V8Árban ugyanott vagyok a kettővel de nem tudom melyik lenne a jobb választás.
A hangerő fontos tényező.Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.
-
Tibord
senior tag
válasz kételkedem #7264 üzenetére
Nem rossz de szerintem a másik kettő jobb (bár nyilván nem ár/érték arányban).
Igazándiból a Z600-as felé húzok mert az arra szerelt noctua ventivel tutira igazán halk lesz. +van esély saját szabályozóval passzív hűtésre is[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Renault, Dacia topik
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen autót vegyek?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest