Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
Üdv!
Kéne egy kis segítség P55-UD4 + I7-860 Bios beállításához.Minden OK, de Idle-ben nem akarja a szorzót visszavenni.
EIST, C1E = Enabled
Ha turbo OFF, akkor mindig 21x
Ha turbo ON, akkor változik: 21x-26xA fogyasztás tulajdonképpen OK, mert 10W alatt van (everest szerint), de zavar hogy a szorzó nem megy le. Egyáltalán mennyire kéne leesnie? Vagy ez nem része az energiatakarékos üzemmódnak P55 lapon?.
Mégegy kérdés:
Everest kijelzés szerint Prime95 terheléskor felmegy 100W főlé a fogyasztás, ahogy melegszik eléri a 135W-ot is. Ez normális? Több mint a TDP.
10% tunungnál (fesz = AUTO) pedig már eléri a 170W-ot is. -
fsb1000
nagyúr
válasz fsb1000 #2888 üzenetére
Köszi mindenkinek, sikerült megodani az órajel visszavételt.
F6 BIOS újra felrak + CMOS reset.Végre van órajel visszavétel, de újabb problémám akadt, amit nem tudok megoldani.
A Tuning jól ment eddig, bár 4GHz / Vc= 1,36V-nál már 300W-okat evett az i-860 everest szerint (ezt fogyimérővel is tudtam igazolni)Gondoltam kipróbálom az alapfeszes tuningot. Alapfeszen azt értem hogy BIOS-ban a CPU fesz = NORMÁL, tehát a VID értékekre állítja be a lap a procit és igy müxik a CPU fesz managelés.
Nem ment túl jól, már 3,4-en akadt. Stabil 3,2 és 3,5 között (pl. 17x190)
Sehogy nem tudtam feljebb vinni, pedig másoknál 3,6-3,8 alapfeszes eredményekről olvastam
Aztán megdönbbenve láttam hogy a VID értékek: 0,9375/1,0375 realTemp szerint.
Ez lehetséges? csak 0,1V a különbség és nagyon alacsonynak tünik.Az összes monitorozó program Cpu mag feszre enyit ír ki 0,9 / 1,06V (idle/load)
Melyek az átlagos VID értékek és milyen alapfeszes tuningot tudtatok elérni.
És mit tanácsoltok?
Lehet egy magasabb VID-esre cserélném.... mert jó lene ha 24/7-ben menne az alapfeszes tuning. -
fsb1000
nagyúr
Mégegy kérdés:
Van olyan progi amivel OP rendszer alól is lehet realtime-ban váltani legalább a CPU szorzót, meg a BCLK-t?BIOS állítgatást favorizálom, de nagyon sok idő megy el a finomhagolással.
(ET6 csak restart után módostja a szorzót., aztán meg felfele nem is megy neki - úgy béna ahogy van)
-
fsb1000
nagyúr
Milyen procit?
Mert szerintem 4magosat reménytelen. Tuning alatt nagyobb fesszell 300W-ot is kiizad.
TX3 max. 100-140W-ot tud értelmes talphőmérséklettel.
A nagyobb Hyper212 is max 160-180-at. Gyak. minden léges CPU hűtő 200W alatt teljesít jól.
Lehet 300W-ot is hűteni velűk, de ekkor nagyobb lesz a dT-jük.Ezeknek a hűtőknek a C/W-je általában 0,15-0,3 tartományban mozog.
Ez azt jelenti leegyszerűsítve, hogyha TX3-val 100W-ot kell meghűtenie, akkor a talpa dT=100*0,3= 30°C-vel lesz melegebb, mint a környezeti levegő (max. venti fordulaton!)
Azaz 55 fokos lesz az a proci felülete és onnan még a magokig további hőlépcsők vannak..
-
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #2934 üzenetére
Megnézhetnél vele egy LINX-et is mert nálam 30%-val nagyobb áramfelvételt pródukál és ahogy elöttem is írták 5-8fokkal feljebb viszi a procit, bár a terhelés szakaszos.
-
fsb1000
nagyúr
Vannak érdekes dolgok....
Magas órajelen, vagy túlfeszelve hibamentesen lefutnak a tesztelő progik.
Azt hittem minden rendben mig meg nem néztem az everest monitorozóját (annak is van teszt része)LINX alatt, már a második körben beindul a Thermal Throttling, azaz a CPU lassítja magát.
Ennek ellenére minden teszt hibátlan.... talán ezért volt akadásom játékban, ha HT bekapcsolva volt.Ez egy AUTO feszes beállítás, ahol a lap feleslegesen nyom 1,36@1,39V-ot.
Stabil, de hosszú távon nem lehet léggel hűteni.[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz Goldmen75 #2943 üzenetére
A jegyzettőmbbön a külső fogyi mérő adatai vannak.
Szoftveresen csak az Everest mér (mást nem ismerek), ott van jegzettömb felett a pillanatnyi érték (kék mezőben): CPU: 450,04W.
Ez biztos nem lehet valós érték, mert a külső fogyi mérő csak 408-at mutatott.
Valószinüleg minnél nagyobb a felvett áram, annál nagyobb a szoftveres kijelzés hibája.Delta-Laca: Én is csak most kezdtem használni a LINX-et, mert C2D-n elég volt a prime95.
Alapbeállításokkal használom, semmit nem állítottam rajta. -
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #2950 üzenetére
A Linkx csak 1 magot terhel nálad?
Nálam mind a 4 mag fullon van tőle. -
fsb1000
nagyúr
válasz alibaba78 #2953 üzenetére
A fogyi mérő természetesen a teljes rendszert méri. Az IDLE/LOAD mérések különbsége nagyjából kiadja a proci max. fogyasztását. Persze Idle-ben is fogyaszt valamennyit a proci de nagyot nem tévedhetünk ha 121/236W (GTS250-vel) mérési eredmény esetén azt feltételezzük, hogy átlagos tuning esetén 20/130W a proci fogyasztása.
A legnagyobb érték amit mértem: 160/408W (GTX275-vel), ami a procira vetitve nem túl nagy hibával 30/280W. Ez volt a túlfeszelt tuning.
Ezért nem tudom léggel jól hűteni 4Ghz felett, illetve ezért mennek a magok 90 fok főlé.
(az everest meg túl méri a CPU-t, minnél nagyobb az érték annál jobban - akár 50%-val is!)
Illetve lehetne keresni jobb beállítást más szorzóval, de az uncore-t akartam kimaxolni.Ebben a tesztben is bőven 300W feletti értékeket mértek 4+4 maggal. [link]
Tehát továbbra sem tartom túlzásnak amit írtam, hogy 300W körüli hőleadás is előfordulhat i7-860-val.
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz alibaba78 #2963 üzenetére
Ha van vállalkozó szellemű user, akkor annak felajánlom tesztelésre az alacsony VID-es procimat, hogy a saját eszközeivel kimérje 4GHz felett 1,4V fesszel mennyit fogyaszt.
(feltétel: Bp-i átvét és csereproci, ami lehet kisebb is)
szerk:: Természetesen LINX-vel terhelve.. nem mással.
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz Rover623 #2967 üzenetére
Légyszi mutass valakit aki megmérte... és nem hittem el neki.
Szerintem csak olyat állíts aminek van legalább minimális valóság alapja.Te megmérted?
Na ugye.Egyébként már linkeltem olyan forrást ami a szóbeszédnél hitelesebb.
Lásd, mások is mértek hasonló értékeket: [link][ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz Rover623 #2971 üzenetére
Rover623:
Sehol nem írtam, hogy nem hittem el, ezért valótlant állítasz ismét. A saját feltételezésed akarod rám erőltetni.És nem akarok semmit bebizonyítani, ennyit mértem a saját procimon a megadott feltételekkel. Ennyi. A hibaszázalék akár 20-30%-is lehet.
Mások mást mérnek a saját procijukon. A kettő nem zárja ki egymást.Engem az zavar, hogy olyat állítasz, ami egyszerűen nem igaz.
Savanya:
Nagyobb hőmennyiséget is el lehet vezetni IHS-nyi keresztmetszeten, kérdés mekkora dT-kkel.
Az U120-as léghűtőmethűtömet már rég kimértem, tudom mennyi a C\W-je és azt is hogy 150-160W-ot mekkora dT-vel tud átadni a környezetnek normál légszállítás mellet.
Most ez kevés volt (Linx, >=4Ghz >=1,4V)
3,8GHz / 1,25V-nál még elég ez a léghűtés, a magok 75°C köröl mozognak LINX-es terhelésnél. Prime-nál alig 65 fokosak.Ugye mi már találkoztunk a vízhűtés topicban?
-
fsb1000
nagyúr
válasz Rover623 #2973 üzenetére
"...neki az Everest megmérte"
Roverkém...
Megint valótlant állítasz.
Nem tudom mi a problémád velem, és miért irsz olyanokat, amik a valósággal ellentétesek.
Miért csinálod ezt?Kifejezetten leírtam, hogy az everest méréseket hibásnak tartom, akár 50%-kkal is. (2959 hsz.)
Olyan mérésekre hagyatkozom, amely a teljes rendszer idle/load adataira alapulnak.
Nem csak az i7-860-at nértem meg az elmúlt 2 éveben, hanem legalább 10-15 konfigot 3 féle táppal. Van összehasonlítási alapom.
Ezek nem pontos mérések, de szerintem jól közelítik a valóságot. Összehasonlítási alapnak jók.Figyuzzá:
Felajánlom neked, hogy a számodra megfelelő időpontban elgyere hozzám, magaddal hozhatod a neked tetsző eszközöket és kimérjük mennyit fogyaszt a procim a megadott értékeken. Legalább megismerem az arcod.Nem gond ha csak 220W-ot mérünk.... lehet még kevesebb lesz.
Ha mégis 300W közelit, akkor majd referálsz itt.[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz Rover623 #2976 üzenetére
Várlak....
Megméred és bemondod az eredményt.Ez a tiszta beszéd.
//////////////
Azért gondold át, hogyha szerinted is lehetséges, hogy a teljes rendszerre mért fogyasztás 400W is lehet loadnál, mikozben a idlében mondjuk 120W-ot lehet mérni, akkor egy i7-es rendszerben mi eszi meg azt + 280W-ot?
Mert ugye már minden lényeges fogyasztó a prociban van, amit a LINX meghajt.
Vagy nem?(én 130/410-et mértem... mi adja ki a különbséget?)
-
fsb1000
nagyúr
Nálam is kb. ennyit mutatott a fogyimérő a teljes rendszerre 3,8GHz-nél: 151/334 W
Az everest itt is túlmér, de a CPU hőtermelését kb. 160-180W-ra saccolom ebben a beállításban. A maradék 150W mérési hiba (cosfi.. bocs a rövidítésért...) meg az alaplap + VGA.
A maghőfokok is kb. a léghűtő végét mutatják.
Érdekes, hogy alig kevesebb fesszel (cpuz szerint) 1,264->1,22 ugyanezen frekin már csak 75 fokosak a magok és kb 15-20W-tal kevesebbet mutat a fogyimérő.[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
Kvazár:
A hálózati csatinál mértem, nem az everest adatokra hivatkozok, mert az túlmér.
TX650-es tápom van, nézd meg hogy 35A terhelésnél milyen a jósági tényezője. Nagyobb mint 70% (86%) [link]
Tehát nem igaz a 70% hatásfok, amit megelőlegeztél.Persze a 86%-val is vissza kéne számolni (-14%), csak az a gond hogy a fogyimérők meg többet mutatnak a valós értéknél a cosfi folyamatos változásai miatt. legalább 5-10%-val. Itt látszólagos fogyasztás mérünk.
Szóval, ha a mért 410-ből levonom azt a maradék 4-10%-ot akkor is marad még 370W, amit valami elfogyaszt. és jórészt a CPU, ha a többi alkatrész nyugalmi állapotban van.
Erre irtam, hogy legalább 25% a mérési hiba. Ez egy házi méricskélésnél még elfogadható.Az pedig nyilvánvaló tévedés, hogy a hálózatból felvett energia nagy része nem hővé alakul. Ez alol csak a ventillátorok és a HDD-k a kivételek, mert azok a felvett energia egy részét mozgási energiává alakítják.
Minden más alkatrész az elektromos energiát hővé konvertálja, igy a bejövő elektromos energia legalább a 95%-os mértékben hővé alakul.
Nincs más lehetőség. -
fsb1000
nagyúr
válasz Rover623 #2985 üzenetére
Nem, azt nem kalkuláltam bele, mert nem tudom mekkora rajta a veszteség.
A felvetésben igazad van, ezt le kéne vonni a mért eredményekból. Én az alaplapi fogyasztáshoz portoltam az egyszerűség kedvéért, de ez lehet hiba volt.Tapintó hőmérővel 42 fokos volt a hűtési rendszerének felületi hőmérséklete. Méretéből adódóan max 20-25W-ra saccoltam a hőleadását.
De ha 30W-ot saccolunk a táp veszteségre és ennyit VR-ekre is, akkor már 240W-nál tartunk.
Ez is reálisabbnak tünik, de még mindig a léggel hűthetetlen kategória.
Én elfogadhatónak tartom a saját procimnál. Nagyobb videseknél ez kiebb lehet.
A léghűtés határa értelmes dT-vel (bocs a rövídítésért!) 200W vagy alatta.
Persze csak szerintem...Savanyanak: Mivel a vizhűtési rendszerek C/W (hőellenálása) legalább 50-60% jobb, mint a leghatékonyabb léghűtőké, ezért ugyanakkora dT-vel nem elképzelhetetlen az a 300W... de ez egy mellékszál.
-
fsb1000
nagyúr
válasz szatocs #3000 üzenetére
Van itt egy cikk: [link] "Hasznos-e nekem a 4 magos proci?"
A szerzővel ellenkező véleményre jutottunk, és ennek legfőbb oka az volt, hogy ö VGA limites konfiggal alakította ki a véléményét.
Szerintem akkor kell többmagos proci, ha az ember igényeinek már nem felel meg a kedvenc játékainak sebessége vagy multizik és zavarja, hogy 30-40fps alatt mindig lemarad, és van már olyan VGA-ja amely nem lesz szük keresztmetszete a konfigjának.
És persze feltétel az is, hogy a hobbyra költhető pénzkeretét nem lépje túl a beruházás.
-
fsb1000
nagyúr
válasz szatocs #3006 üzenetére
Bocsi.. én ezen a linken sehol nem látok olyat, hogy ugyanazon konfigban, azonos órajeleken lekepcsolgatnák a magokat. Ezek különböző architekturák, különböző órajeleken.
Próbáltam azonos körülmények között kideríteni mit csinál 2-3-4 mag, és olyan eredményre jutottam, hogy igenis a több mag nagyobb fps-t eredményez. (ha nincs VGA limit
Dirt2 4-3-2 maggal: [link]
GTA4 4-3-2 maggal: [link]
Mért eredmények (GTA4 1920x1200 H,H,H,H VD25 / I7-860@3,2GHz / 2xGTS250):
Szerintem jól látszik hogy 2 magnál CPU limit van (jobbra), 4 magnál pedig jelentős tartalék van (balra), és egyik mag sem megy 100%-on
[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
Kaptam kis segítséget és sikerült az i7-860-al elérni a 3,5Ghz-es "alapfeszes" stabil értéket.
Az segített, hogy magas szorzónál (21x) a VID felment 1.12V-ra illetve állítgatni kellett PLL-en PCH-n, a QPI/VTT meg kicsit visszavenni a normál tartományba.Eddig OK, de most van egy alacsony BCLK-m.... és a RAM kisebb kisebb órajelen megy mint eddig.
A QPI link szorzó 36x
Az uncore szorzó 18xAz a kérdés, hogy a RAM szorzó mire állítható?
Eredetileg (alaplap szerint) 8x, de alacsony BCLK-val menne 10x vagy akár 12x-en is."Szabály"-ként több helyen leírják, hogy a QPI freki legyen duplája a uncornak és az uncore legyen duplája a RAM frekinek.
Azaz az uncore szorzó legyen duplája a RAM szorzónak. Elvileg nálam 9x vagy kisebb lehetne.Ennek ellenére felraktam 10x-re a RAM szorzót (cpu-z ezt 2:10-nek jelzi, Tweaker 5x-nek) és nem tapasztaltam semilyen hibát vagy melegedést.
Félre értelmezem ezt a "szabályt", vagy RAM frekin nem az általánosan használt, RAM-on feltüntettett frekvenciát kell érteni, hanem a memóriabusz frekijét?Szerintem az utóbbi, és igy nem az alaplapi 10x-et kell az uncore szorzóhoz hasonlítani, hanem csak a felét, amit a cpu-z kijelez.
-
fsb1000
nagyúr
válasz omikron23 #3031 üzenetére
Én naponta használok olyat.....
Vagy legalábbis jól érezhető/mérhető a 2,8@3,8 GHz közötti különbség.Az alapfeszes tuningot napi használatra szánom.
A Vcore módosított tuninggal sokkal jobb eredményeket lehet elérni, de akkor nincs hatékony energiagazdálkodás.
Nem a villanyszámla zavar, hanem az hogy feleslegesen szállnak a wattok el.Mindenkinek meg kell találnia a saját elképzelései szerinti egyensúlyt a kényelem-zöldség-teljesítmény bermudaháromszögben.
-
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #3039 üzenetére
Nincs CPU/Dram arány, sem szinkron/asszinkron.
BCLK van és ahhoz tartozó 4 db szorzó
QPI
Uncore
CPU
RAMItt egy egyszerű leírás az i7 architekturáról: [link]
vagy ez is még a humorest része volt?
-
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #3050 üzenetére
Semmi gond, szerintem én sem, más sem tudta ezt, amig el nem olvasta az idevágó irásokat, vagy saját gépén / prociján / Biosán ki nem próbálta.
Csak kicsit furcsálottam, hogy eddig úgy adtál tuning eredményeket, hogy ezt nem tudtad.
-
fsb1000
nagyúr
válasz alibaba78 #3055 üzenetére
Én szerintem a CPU belső architektura miatt van. Persze a sávszél is megnött, de az a kisebbik tényező.
Majdnem ilyen nagy volt a javulás 775 platformon P4 -> C2D váltáskor.
Azonos frekvencián a C2D sokkal erősebb volt, pedig ott még a memó meg a CPU környezete sem változott.
P3->P4 váltáskor csak a HT miatt volt erősen érezhető teljesítmény növekedés. -
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #3075 üzenetére
Hát nem semmi. Jól megy az Asrock alaplap!
..de az miként lehet, hogy nálad csak 2 mag megy?
Lekapcsolod ilyen teszteknél? -
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #3081 üzenetére
hehe.. kevesebb maggal pesrzehogy jobban megy, mert nem melegszik annyira...
4 magos LINX, min 20x körrel. Na.. az már mond valamit.(múltkor azt írtad, hogy LINX-vel csak 1 mag megy.. ejjj)
-
fsb1000
nagyúr
válasz Gordiann #3088 üzenetére
Szerintem külön-külön nézd meg, hogy az uncore/qpi meg a proci mennyit megy.
Mondjuk P55-vel uncore/qpi terén nem sok lehetőségünk van (32x és 36x) ezért lehet érdemes egyből 36x-en hagyni a qpi szorzót.
Az uncore a QPI vele együtt megy, mert össze vannak linkelve, de a QPI feszt lehet emlgetni.Az uncore/QPI freki végét alacsony CPU szorzóval nézd meg, a BCLK-t emelgetve.
Ilyenkor a CPU VCore-t még nem kell állitgatni.
A QPI//Vtt voltage-t max 1,35-ig emeld. Tapasztalatom szerint 1,2xV-on is el lehet érni 6,8-7,2GHz közötti értéket.Ha már tudod, hogy az uncore/qpi mekkora BCLK-ig müxik, akkor jöhet a CPU.
Nyilván ettől csak kisebb BCLK-val érdemes próbálkozni.
Tesztfázisban érdemes kikapcsolni a Turbót és a HT-t (ha van). Szerintem az energiatakarékos funkciókat nem feltétlen kell kikapcsolni, mert fesz modósítás után úgy sem müxenek.
CPU freki beállításra sokkal több lehetőség van mint régebben, mert a szorzóval jól lehet variálni.Sajnos a RAM freki határt szab. Nálam nem ment a 6x és 8x-es RAM szorzó (i7-860-val), csak a 10x és 12x. Pedig érdemes lenne alacsony RAM szorzóval kezdeni a tuningot hogy a RAM freki határ ne zavarjon. És majd a végén felhúzni a RAM-ot.
Legegyszerübb, ha a proci default szorzóját kézzel beállítod és ehhez keresel egy BCLK-t ami vagy alapfeszen, vagy emelt Vcorral stabil eredményt ad.
Alapfeszen (Vcore=NORMAL) mennek az energiatakarékos funkciók, emelt feszen viszon magasabb eredményeket lehet elérni.Javaslom a RAM-ot is kézzel állítsd be. Olyan RAM szorzót válassz, hogy a freki a gyári default értéke (1333Mhz) alatt legyen és az időzítéseket is úgy állitsd be. SPD-ben megvan adva.
QUICk módot válassz, mert akkor egyszerre tudod a rampárt beállítani, nem kell külön paraméterezni.XMP-s ram beállításokat nem javasolnám. Nem ismeri sem a lapod, sem a procid és magas feszeket állít be.
Procifüggő, de TX3-val szerintem egy kellemes alapfeszes eredmény érhető el, vagy Vcore= 1,25-1,3V közötti átlagos tuning eredmény. Persze ez attól is függ mivel tesztelsz.
Valid eredményhez elég, ha elindul az OP-rendszer és lehet rögzíteni az eredményt. Ilyenekkel lehet dicsekedni..... terheletlenül nem melegszik, esetlég még leht trükközni a magok lekapcsolásával, ahogy ezt egyesek teszik,. Stabil állapothoz ettől több kell.Min. 20perc prime vagy IBT, de szerintem a legtutibb a LINX (min 20 kör). Az legalább 5-10 fokkal jobban terheli a CPU-t, mint a többi teszt progi.
Érdemes everesttel monitorozni, hogy van-e CPU Throttling, azaz a melegedés miatt automatikusan visszaveszi a CPU teljesítményét.
Ez hibát nem okoz, stress-teszt progik nem állnak le, de jelentős a teljesítménycsökkenés.
LINX-el is lehet látni, hogy ilyen esetekben akár 20-40%-val csökken a körönkénti GFlops érték.Szóval ezekel kell állitsd:
BCLK freki [133-220]
QPI szorzó [36]
CPU szorzó [15x-2x]
RAM szorzó [6x-12x]
RAM időzítések
QPI/VTT fesz [1.1-1,35]
CPU fesz [1.1-1,4]
RAM fesz [1,5-1,7]A RAM fesz és a QPI/Vtt fesz különbsége ne legyen nagyobb 0,5V-nál.
-
fsb1000
nagyúr
válasz Delta-Laca #3116 üzenetére
Lehet, hogy játék alatt is 1 magosra állítottad az i5-750-et mint a tuning tesztjeidben?
Már mutattam konkrét méréseket, nem "érzésre", hanem valós számok alapján bárki eldöntheti kell-e neki 2-nél több mag: [link]
Sőt! Még a számokat sem kell nézni a grafikonról is látszik, hogy a több mag magasabb fps-t eredményez.
Persze... nem minden játék használ több magot, de szivesen venném, ha valaki 2 ilyen játékot megnevezne, amely 2007 után jelent meg.
-
fsb1000
nagyúr
Mióta "megszívtam" alacsony VID-es i7-tel, úgy gondolom nagyon nehéz elérendő frekikhez exhas Vcore-t meg fogyasztást/hűtést rendelni.
C2D-nél azért elég jól megsaccolható volt. Ahogy olvasom a tulajok eredményeit mindenkinél máshogy alakul az optimális fesz. Szerencsére csak keveseknek van melegedés problémája.Pl. függ a VID-től, a VID meg szorzó függő (ezt pl. nem tudtam régebben és alacsony szorzóval tuningoltam, nem is tudtam léggel hűteni a rendszert)
-
fsb1000
nagyúr
válasz FrankBlack #3141 üzenetére
Szerintem a maghőfokra van limit. Azt kell nézni.
3gHZ-nél a 70-73fok szerintem picit sok prime-val, de baj nem lesz belőle.
A hűtőd nem rossz, máshol lehet a gond, elsősorban a Cpu feszt nézd meg terhelés alatt.Everest vagy CPU-z megmutatja.
-
fsb1000
nagyúr
Nemár... 3GHz-en szerinted normális a 70 fok feleti érték terhelt állapotban?
Mondjuk még Cpu feszt nem írtatok, de azért az egy picit sok lenne. Én sokallanám, főleg egy Hyper212 hűtővel. 3Ghz-et illene alapfeszen mennie, akár i7 akár i5, szóval még túlfeszelni sem kell.Egy igazán melegedős i7-860-asom van és még a stock ventivel se ment 70 fokig 3Gzhz-nél.
Az U120-asom kb 20-25%-val jobb, mint a Hyper212, és azzal meg 55°a maximum prime alatt.//////
Lehet össze kéne már állítani egy megatesztet, mert sokaknak gondja lehet a maghőfokok megitélésével.
Pl. Alapórajel@alapfesz / 3GHz@1,15v / 3,6GHZ@1,35V
Szerintem ezt a legtöbb i7 / i5 cpu-nak tudnia kell.
Hőfpkmérés: Nyugalmi/ állapot / Prime95 / LINX
Venti megjelőlés: stock / közepes / erős (erős a Hyper212 és ami felette van, TX3 közepes)
Realtemp mutat Tmax-ot meg VID-et is, elég ezzel mérni maghőmérsékletet.Például igy
Gigabyte P55-UD4 @ i7-860 @ U120 (erős>150W)
2,8GHz@alapfesz -> 39 / 50 / 61 [°c]
3,0 GHz@1,15V -> 41 / 55 / 66 [°c]
3,6 GHz@1,35V -> 44 / 63 / 76 [°c]Hőfokoknál mingig a legmagasabb Tmax a 2-4 mag közül és sorrendben:
Nyugalmi / Prime95 / LINX
Jó összehasonlítási alap akkor lenne, ha azonos hűtő azonos ventivel és fordulaton menne a teszt mindenkinél, de igy is lenne tájékozódási pont a következő kérdésekre:
Milyen hűtőt vegyek?
Mekkor a még jó maghőfok?
Mivel teszteljem?
stb. -
fsb1000
nagyúr
Amit leginkább el lehet fogadni az a TjMax-tól való távolság.
Ez a mért érték (illetve már elektromos jellemzőből konvertált érték)
Ha ismerjük a TjMax-ot akkor tudjuk a magok hőfokát megmondani (elég pontatlanul)
Maghőfok = TjMax- TjDistAz hogy mennyi a valós TJmax azt nyomozd ki, én elfogadom azt amit az everest vagy Realtemp állít erről. Nálam azonos a 2 érték.
C2D-nél is sok vita ment ezen, de "hivatalos" intel forrásokban is megtalálható volt a korrigált 105°C néhány CPU esetén.Amiket Fiery ír teljesen normális dolgok, a mérési tartomány valahol 30 foknál kezdődik és a 2 széle pontatlan, mert nem lineáris a karakterisztika. Illetve CPU tipusonként változik.
Ezt már legalább 1 éve kifejtettem a vizhűtés topicban, mikor a peltieres projekttel belefutottam ebbe a problémakőrbe. EGyszerűen nincs értelme 30-35 fok alatt maghőmérsékleteteket összahasonlítani, mert a mérési pontatlanság a mért érték nagyságrendjét is meghaladhathatja.
40-80 fok tartományban érdemes összehasonlításokat tenni azonos CPU családon belül.
(ha helyesen van a TjMax megadva a mérő szoftverben) -
fsb1000
nagyúr
válasz FrankBlack #3150 üzenetére
1. maghőfok az érdekes, általában arról beszélünk.
2. Igen normális az eltérés a magok és a CPU hőfoka között. ha CPU hőfokon az IHS avagy CPU felületén mérhető hőfokot értjük. A magok és a lezáró fémlapka között egy hőátadó anyag van, aminek termikus ellenállása van. Minnél nagyobb hőt kell elvezetnie a magoktól a CPU felülete felé annál nagyobb a rajta eső hőlépcső.
A CPU felülete és a hűtőegység talpa között is van egy hőlépcső (ez általában csak pár fok és a hűtési oldalhoz számítható) és csak ezután jön a hűtő termikus ellenállása miatt kialakuló hőlépcső a környezeti levegő felé.
Ha a maghőmérséklet 70 fok akkor teljesen normális hogy pl. a 25 fokos házon belüli levegőhöz képest 15/30 a megoszlás.3. Probáld ki NORMAL módban a CPU feszt. Ekkor lesz feszvisszavétel nyugalmi állapotban és szerényebben tolja fel az alaplap a CPU feszt terheléskor, mint AUTO módban (talán csak a szorzóhoz tartozó VID-ig)
Az 1,28V egy kicsit soknak tünik alapórajelen (+turbo) és szerintem ez okozza nálad a melegedést. Meg kéne kérdezni a többi i5-750 tulajt hogy autó beállításoknál náluk mekkora ez a fesz érték.
Kézzel is átállíthatod fix értékre (pl. 1,2V), de akkor nem lesz energiagazdálkodás, és jól ki kell teszteljed, hogy stabilen müxik vagy sem. Ezt nevezik alulfeszelésnek.....4. Olvasd el ezeket: [link] [link2]
A te processzorodra az Intel 72,7°C-t ad meg "Thermal Specification"-ként.
Ez az IHS középen lévő mérési pontra vonatkozik amikor maximális a hőleadás (cpu terhelés). Szerintem ezt vethetjük össze azzal, amit az everest CPU hőmérsékletként mér.
Ahogy Te is tapasztaltad a magok felé van egy hőlépcső tehát azok lehetnek melegebbek is ennél az értéknél. Sokan a 90-95 fokot is lefogadhatónak tartják, a "valós" határérték a TjMax lenne.
Én nem járatnám ilyen magas hőfokon, azért sem mert ilyen értékeknél már beindul a védelem (Thermal Throttling) és CPU csökkenti a feldiolgozás sebességét.
Persze aki vadul túlfeszeli vagy nem jól hűti a CPU-ját annak a védelem első lépcsője nem sokat ér...[ Szerkesztve ]
-
fsb1000
nagyúr
válasz FrankBlack #3153 üzenetére
Ha nincs NORMAL, akkor marad az AUTO. Ez a "NORMAL" gigabytos terminológia, de lehet más gyártok biosában is van ilyen opciió. Szerintem lényeges különbség van az AUTO módhoz képest.
Alulfeszelésen azt értettem, hogy az alaplap által szükségesnek vélt érték alatt állítod be.
Nézd meg, hogy az adott szorzóhoz milyen VID tartozik és arra állítsd manuálisan, ha nem nagyon térsz el az "alapgrekvenciától"
A VID-et elvileg nevezhetnék "alapfeszültségnek" is, de i5/i7 rendszerben függ a szorzótól is.
Van egy min és egy max VID (szorzóbként!) ami közé belővi a lap a CPU feszültséget terheléstől függően alapórajelen. Ha autóra állítod a feszt, akkor a magasabb órajel miatt a VID főlé is állíthatja a CPU feszt az alaplap.
A VID realtemppel olvasható ki (bal felül kijelzik a régebbi verziók), de lehet rá következtetni idle/load módban mért értékekből is (droppot figyelembe véve)
CPU-z és everest is mutatja az aktuális értéket.Nem FSB, hanem BCLK. Az FSB C2D-vel megszünt.
Ha az alap BCLK 133Mhz és megy 1,16V-val, akkor tök feleslegesen nyom az alaplap 1,28V-t 143-ra. Sacc/kb bőven elég lesz oda az 1,2V de akár az eredeti 1,16V is.Ilyen esetben lenne hasznos a NORMAL opció, mert az valaszinüleg 1,16V-on tartaná a feszt.
-
fsb1000
nagyúr
A TX3 egy középkategóriás CPU hűtő, az Arctic Freezer XTREME rev.2 meg a felső kategória közepe a maga 160W-jával.
A magasságuk kb azonos. A hyper 212plus 2,5cm-vel magasabb ezeknél és a hűtőképesség/zajszintje a Arctic Freezer XTREME rev.2-vel nagyjából azonos.
Nem tudom mekkorák a tervezett házak, de nekem a Hyper212 jól elfért egy átlagos házban.
(ház külső méret 19cm) -
fsb1000
nagyúr
válasz stefflpapa #3163 üzenetére
A qpi feszen nem állítottál? Azt is kéne mert a BCLK felnyomásával változik annak is a frekije.
Milyen tipusú a tápod? A 12V által leadott áram számit.
Ha több ágas és áganként csak 15-16A-t tud, akkor lehet hogy a maxig kihajtottad.
Kéne monitorozni a 12V-os ág feszét, mert az ilyenkor ledroppol.Volt itt egy kis vita hogy a CPU menyit hőt termelhet.... mivel nálad normális hőfokon tartja a CPU-t a mugen, 150W-nál többet biztos nem jön ki belöle, ennyit meg csak kéne birnia tápodnak.
Szóval inkább az egyébb feszeket nézd meg, esetleg a RAm szorzót csökkentsd, ha a gyári freki főlé ment a magas BCLK-val.(hívjuk már BCLK-nak az fsb-t, mefrt annak már vége a C2D-vel...)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest