2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Core i7 tuning útmutató UPDATED

Hogyan tuningoljuk az X58 + Core i7 rendszerünket, normál 24/7-es használatra - kezdve az alapoktól

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

A következő összefoglaló célja az, hogy bemutassa az új (és kezdő) X58 rendszer tulajoknak, hogy hogyan kell gyorsan és egyszerűen kihozni még többet a jelenlegi Intel csúcsplatformból. Ezen kívül az is, hogy hasznos és praktikus információkkal szolgáljon a tuninggal kapcsolatos alapvető tudnivalókról, a szükséges hardverekről, és néhány konklúziót is tartalmazzon a szükséges/ésszerű tuning mértékéről. Az Intel több processzorcsaládban is kínál i7 processzorokat, ez az írás azonban csak az LGA-1366 foglalatú procikkal foglalkozik, és a hozzávaló X58 chipset-es lapokkal.
Nem célom, hogy bemutassam az i7 processzorok és az X58 rendszer részletes működését (nem is értek hozzá), vagy hogy választ adjak a "miért"-ekre. (Aki mélyebbre szeretné ásni magát a témában, annak ajánlom a Prohardver cikkét: Intel Nehalem - egy újabb mérföldkő - de felhívom a figyelmet arra, hogy a cikk már nem teljesen naprakész.) Tényleg csak egy funkcionális összefoglaló lesz, amivel egyszerűen nyerhetünk "néhány" + MHz-et, és egy "kis" + teljesítményt.
Ezt az útmutatót saját, illetve a Intel Core i7 9xx (Bloomfield) topikban összegyűjtött tapasztalatok alapján készítem. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a "korai" i7 tulajoknak, akik engem is segítettek az első lépésekben, és akiktől rengeteget tanultam!

Alapvetően háromféle tuning létezik: alapfeszes, normál 24/7-es, és extrém. Mint az a bevezetőből kiderült, én a középsővel fogok foglalkozni. Az első módszerrel is nyerhetünk komoly + teljesítményt, de azért ennél jóval több lakozik egy rendszerben. A harmadiknak én személy szerint nem látom értelmét, mivel az ilyen fajta eredmények csak benchmark programokhoz használatosak, és ehhez már méregdrága alkatrészek és speciális hűtés is szükséges. (Ennek ellenére tisztelem és becsülöm a srácokat, akik időt/energiát/pénzt nem kímélve művelik ezt a "sportot", és ellátnak minket hasznos információkkal, meg szájtátós eredményekkel.)

Szerencsére az i7 rendszer biztonságos határokon belül is nagyon jól tuningolható, és ráadásul jóval egyszerűbb dolgunk van, mint mondjuk egy P45 rendszer esetében lenne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.