Hirdetés

2024. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) atus72


atus72
senior tag

szavazati joguk is lesz?

(#2) #52931072 válasza atus72 (#1) üzenetére


#52931072
törölt tag

Elegük van már a biorobotokból, állandóan bérezésről meg munkakörülményekről nyavalyognak, munkaidő végén haza akarnak menni, meg ilyenek. Véges munkaidő érted? :W Kell valami, amire kb 100-szor annyit elkölthetnek, de az leírhatják költségnek és faszául lehet sikkasztani a kifejlesztés közben. Mint az automata pénztár a boltokban, 100 milliókat beruháznak, hogy kirúghassanak 3 pénztárost, a végén csak egyet rúgnak ki, mert kettő a félautonóm vevőket pesztrálja. :O
Asszem inkább a robot menedzser, a robotigazgató és a robotigazgatósági tag, valamint a robot ceo kifejlesztésébe kellene fektetni. Fellendülne a világgazdaság. :DDD

(#3) ONEFREE


ONEFREE
aktív tag

Végre!!!Rengeteg területen lehat hasznosítani az emberi felépítést..Ha ekkora cégek fektetettek be gondolom itt már lesz eredmény. :C

(#4) ProEvoFan


ProEvoFan
nagyúr

Az emberiség érdekében betiltanám ezt az egészet.

(#5) Xpod válasza #52931072 (#2) üzenetére


Xpod
addikt

A robotfelügyelőbizotsági tag-ot kihagytad.

Raktárban humanoid robot? Szerintem a legnagyobb hülyeség. Én biztos nem ilyen felépítésű robot tennék oda. Ügyetlen, sok helyet foglal és a terhelhetősége is kicsi. Inkább a targoncára hasonlító robot tűnik ésszerűbbnek nekem.

[ Szerkesztve ]

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#6) Sinesol


Sinesol
veterán

Ha általános célút akarnak, akkor minek legyen humanoid? Nehéz megérteni minek erőltetik ezt a humanoid robot dolgot, amikor mondjuk 4-8 flexibilis karral, különféle beépitett eszközökkel, lidarral és egyéb szenzorokkal, egy sima gömb sokkal általánosabb lehet és joval kevésbé sérülékennyebb is.

[ Szerkesztve ]

(#7) kilua válasza Sinesol (#6) üzenetére


kilua
senior tag

Talán mert minden úgy van építve/kialakítva hogy emberek használják. Tehát egy humanoid alakú robot jobban tud mozogni emberi környezetben mint egy gömb.

(#8) Sinesol válasza kilua (#7) üzenetére


Sinesol
veterán

Azért nem olyan nehéz egy emberi környezetben mozogni, pontosan mi lehet az a megoldhatatlan gond? Ha mondjuk van hosszu flexibilis karja, rajta érzékelővel, akkor a földről is tud mondjuk répát szeletelni, nem kell hogy olyan magas legyen, mint egy ember, ha van 4-6 karja, akkor pl szinkronban tudja mondjuk egy piskotasütés műveleteit elvégezni, miközben egyáltalán nincs hátrányban amiatt, hogy emberekre van szabva a konyha. Ez csak egy példa, de gondolom érted, hova akarok kilyukadni.

Mivel nincsenek meg az emberekre jellemző korlátok, szinte csak a fantázia szab határt annak, amit létre lehet hozni, a humanoid forma nagyon csőlátás, erősen behatárolja a lehetőségeket. Lehet a robotnak apró drónja is, ami mondjuk másféle munkát csinál, amire az alkalmasabb az adott helyzetben, de repülhet maga a robot is, lehet alatta teleszkópos láb is, stb. Eleve pl. a fejnek mégis mi értelme van egy robot esetében? Csak felesleges sérülékenyseg, mivel használhat műholdas képet, gps-t, lidar-t, infrat, stb. De ha mindenképp kép kell bentről, akkor tucatnyi miniatür drőónt kiengedhet és szinronban láthat tucatnyi helyiséget, stb.

Nemrég láttam az Alkotó cimű filmet, ott rettenetesen kijött, hogy mennyire cringe technikai szempontól ez a humanoid robot téma. Szint percenként voltak agyf.sz pillanatok, kb szinte mindent meg lehetett volna oldni jobban akkor is, ha csak a mai technikai képességeket implementálják. Elég csak annyi, hogy a robot kiabál a többi robotnak hogy jönnek a rosszfiuk, ahelyett, hogy egy mai buta messengerben elküldené mindenkinek egy ezredmásodperc alatt..:D

[ Szerkesztve ]

(#9) Komplikato válasza atus72 (#1) üzenetére


Komplikato
veterán

Ööö, 2007-ben Londonban ÉS Szöulban elvileg lefektették a mesterséges intelligenciák és autonom robotok, (androidok?) jogait. Nem sok helyen írtak erről és ahol igen ott sem voltak részletek. Meg kellene keresni és elolvasni az eredeti kiadott anyagokat.

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#10) Sinesol válasza Komplikato (#9) üzenetére


Sinesol
veterán

Szerintem kb. senkit sem érdekelt, gyakorlatilag 0 jelentősége van ilyen kis orszagok fontoskodásának, ha valaha lesz is igény ilyesmire, akkor majd az USA és/vagy Kina megmondja mi és hogy legyen. :D

[ Szerkesztve ]

(#11) janeszgol válasza #52931072 (#2) üzenetére


janeszgol
félisten

+1

Plane az utolso bekezdesre.

(#12) hardzsi2 válasza Komplikato (#9) üzenetére


hardzsi2
aktív tag

Asimov már 1941-ben lefektette.

flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

(#13) ddekany válasza Sinesol (#8) üzenetére


ddekany
veterán

Ez még a befektetőkért és mérnökökért versengés fázisa. Emberi forma esetén van viszonyítási alapod, hogy megítéld mennyire csinálja jól az azt előállító cég. Illetve érzelmileg ösztönösen máshogy viszonyulsz hozzá. Ezért jobban "eladható", pl. befektetőknek, médiának.

Technikai oldalról, könnyebb a betanításhoz "adatot" szerezni. (Olyanokkal is próbálkoznak, hogy adott munkakörre úgy tanítod be, hogy dolgozó emberekről mutatsz videókat. 8 karú gömb robothoz ez nehezebb lenne.)

Aztán, amíg még csak bevezetés alatt áll ez, sok helyen tényleg emberekkel dolgoznának együtt. Akár kísérleti jelleggel, csak hogy gyűljön a tapasztalat, meg szokja a társadalom. Olyankor pl. hasznos, ha emberi gesztusokat utánoz (pl. van feje, amivel "ránéz" arra, amit épp manipulálni fog), mert akkor kiszámíthatóbb a körülötte dolgozóknak, meg barátságosabbnak tűnik. De nyilván, idővel jönni fog mindenféle forma.

[ Szerkesztve ]

(#14) ddekany válasza ProEvoFan (#4) üzenetére


ddekany
veterán

Csak tudjuk, hogy nem reális betiltani, mert nincs meg hozzá a kölcsönös bizalom a cégek közt, országok közt. Így aztán, megkeressük, hogy ez a mostanság AI néven emlegetett számítási paradigma, kombinálva a hagyományos programozással, mit tud lefedni. És azt kell mondjam, hogy bár bárdolatlanok a megoldások, elképesztő potenciált mutat egyre több területen (legutóbbi WTF moment a Sora volt, és heteken belül jönnek a fizikai világban tevékenykedő robotokkal kapcsolatos hírek). Mert az emberi faj ilyen önzetlen, hogy ha feljebb lehet lépni az intelligens létformák terén, akkor ezt a fejlesztést ő maga elvégzi, és átadja a pályát. Megható, nem? ;] (Közhely, hogy a társadalom mint organizmus egy ostoba zombi, ami nem képes hosszú távon gondolkodni. De úgy néz ki, hogy ez az az irány, amerre ez a zombi töretlenül menetel, ami elégé kettős érzés.)

[ Szerkesztve ]

(#15) ONEFREE válasza ddekany (#14) üzenetére


ONEFREE
aktív tag

Szerintem túl sok Sci-fi t nézel. :) A fejlődési ütemet látva nekünk ezen nem kell aggódni, hogy a robotok fogják uralni az emberi fajt.
Persze ez csak az én véleményem.

(#16) ddekany válasza ONEFREE (#15) üzenetére


ddekany
veterán

Nem tudom meddig jutnak ezzel, meg milyen gyorsan. Én elsősorban azt próbáltam kifejezni itt, hogy nincs önkontrol. Amit technikailag ki lehet hozni ebből, azt kihozzák, akármilyen kockázatos is társadalmilag.

De az is furcsa gondolat, hogy a "fejlődési ütemet látva nekünk ezen nem kell aggódni". Pont, hogy elég durva a fejlődési ütem az utóbbi pár évben. Szóval bőven megvan az esélye, hogy pár évtized alatt a fejére áll minden, amit adottnak vettél.

[ Szerkesztve ]

(#17) ONEFREE válasza ddekany (#16) üzenetére


ONEFREE
aktív tag

Két vezeték kötés közt írtam a véleményem,de tényleg ezt gondolom. Meggyőződésem, hogy ami lecsorog a közemberek életébe az nagyon halvány árnyéka a tényleges fejlesztésének, de minket ez érint.

(#18) Lajmund


Lajmund
senior tag

Èn csak egyféle robotot vàrok. A szexi szolga lelkű szobalányt aki mindent is megcsinàl. :D

Pc power: i5, 32g ram, Asus tuf rtx 3080/ Monitor: lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch classic 6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/

(#19) ddekany válasza ONEFREE (#17) üzenetére


ddekany
veterán

Azaz, azt gondolod, hogy ha egyszer elő tudnak előállítani autonóm gépeket, amik sokkal hatékonyabbak az embernél, az nem fog lecsorogni az életünkbe pillanatok alatt? Nem hiszem, hogy sokáig a laborban lehetne ilyesmit tartani. Mert képzeld, hogy te ott tartod, a vetélytársad viszont elkezdi kiváltani a közembereket a gazdaságában és hadászatban. Azzal nem fogsz tudni versenyezni. (És akkor ez még csak egy lehetséges ok arra, hogy kihasson egy ilyen fejlesztés a mindennapos életre.)

(#20) Lajmund válasza ddekany (#19) üzenetére


Lajmund
senior tag

És az ai ezen a folyamaton csak gyorsítani fog. Izgalmas időszak lesz.

Pc power: i5, 32g ram, Asus tuf rtx 3080/ Monitor: lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch classic 6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/

(#21) ddekany válasza Lajmund (#20) üzenetére


ddekany
veterán

"Izgalmas"... Ha skálázódik a dolog a mostani ütemben még pár évig, akkor ez bizony igen csak "izgalmassá" válhat. Mint ahogy egy horror film is az. ;] Azt az oldalt még megértem, aki azt mondja, hogy ez az egész AI dolog ez kamu, lufi. Mert az legalább értelmezhető pszichésen (pl. mint copium). Azoknak az embereknek a naiv optimizmusa viszont, akik viszont hisznek ebben, hogy ez fejlődik a csillagos égig, és nekünk akkor csodás lesz minden, totálisan bizar. Vagy, tulajdonképpen lehet, hogy jellemzően az is csak copium.

[ Szerkesztve ]

(#22) Lajmund válasza ddekany (#21) üzenetére


Lajmund
senior tag

Majd elválik. Nem egyik napról a másikra fogja kivàltani az embert ai vezérelte robot. A fejlődés mindig vàltozàssal jàr. Én se hiszek abba hogy ez csodàlatos lesz de hogy fejlődni fog a csillagos égig abban igen. A szar rabszolga munkàt csinàlja csak meg a robot.

[ Szerkesztve ]

Pc power: i5, 32g ram, Asus tuf rtx 3080/ Monitor: lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch classic 6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/

(#23) ddekany válasza Lajmund (#22) üzenetére


ddekany
veterán

"A szar rabszolga munkàt csinàlja csak meg a robot."

Ha hiszel ennek a fejlődésében, akkor ezt miért gondolod?

És bár ez talán csak efféle egybeesés, de ott van most a művészek gondja az AI-val. Az pont egy olyan terület, ami nem csak rabszolga munka, amit sokan szeretnek csinálni. Ugye régen más volt, mert szinte csak olyan munkákat váltottak ki gépekkel, amiket alapvetően senki sem szeretett, csak a munkanélküliséghez képest.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.