Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibor72
tag
Szia, shalafi66 !
Kétutas hangfalhoz szeretnék "ötletet", 6.5" mély(közép), "valami"(közép)magas, esetleg hangváltó, 8Ohm, 100W/Ch és nem reflex, hanem passzív radiator (van). A keret 30e/hangfal, ha belefér. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29302 üzenetére
Értem, pl. 17R558AN mikortól lesz, illetve erre a BC25SC-55/04 vagy erre, a BC25TG-15/04 esetleg erre gondoltál (tudom nem bc, viszont 8ohm) 810921 ? A 17R558AN-nt már nézegettem, tetszik a diagramja, de nem gond a tényleges 100W csatornánként ? (mint laikus kérdem) Köszönöm. (a doboz szűk 12 liter ha nem gond )
[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
"Az hogy valaminél a mélyhangok milyenek, az a dobozkonstrukció befolyásolja inkább, esetleg a hangszóró, vagy mindkettő 50-50%ban? Gondolok itt arra, hogy az a mélyhang tiszta, gyors és nem búgós fárasztó."
Az én esetemben erről az oldalról használható felvételek segítségével derítettem ki, miért fárasztó a zenehallgatás az épített hangfalamon. Már 25Hz -től mozgatja a membránt a felvétel, hallani nem lehet, de zárt térben egy idő után már nagyon zavaró volt és kellemetlen. Ezért 50Hz alatt EQ-val leszabályozva, és mindjárt nem zavaró annyira az ilyen számok esetében.
Ami szigorúan kísérleti jelleggel jött létre 2.1 bekötéssel ! A mai boombox-ok után szabadon és ami az extra mélyeket illeti megkaptam mindenestől..
[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29310 üzenetére
Kísérlet, ezt fontos hangsúlyoznom, és szól is, sztereó is akad de leginkább szemből. Igen fontos, hogy szól, ezért is kísérletezek, és a doboz térfogata jó, és az oldal arányokon lehet változtatni, és fogok is.
A vizsgálati módszert megfelelő eszközök hiányában lehet fenntartásokkal kezelni, de frekvencia generátorral is hasonló volt az eredmény ami az alacsony frekvenciák zavaró hatását illeti. ( 1 Hz lépésekben)
-
tibor72
tag
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29314 üzenetére
Visaton B200.... vélemény ? Az árát figyelmen kívül hagyva. A többsugárzós rendszerek illesztése nem olyan egyszerű, és eszembe jutott, hogy régen volt szélessávú hangszóróm, mielőtt meghülyültem volna a többsugárzós rendszerekkel.
Összelegóztam netről minden infót 3 építési lehetőségről, amiről találtam nagyon jó véleményeket 1 2 3 ezekről vannak rajzok, leírások, és a kiegészítő magasról is mivel ezt hiányolták néhol hmm ez így már nem kevés......
Viszont a 17C558AN egy "lehetséges" helyettesítő verzió lehetne, viszont még nem volt időm hangdobozt nézni hozzá. Megtudnád könnyiteni a dolgom ez ügyben? Köszi. -
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29329 üzenetére
Ez tág fogalom, hogy "normális", de ha tudsz egy tuti megoldást(a lényeg az hogy a konstrukció jó legyen, az meg, hogy az adott helységben hogy szól, most nem érdekel, az egy későbbi történet) diy kategóriában, szívesen veszem vagy bármi, ami már bizonyított. Nem egy- két, évre tervezek építeni. Köszönöm
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29331 üzenetére
A VT Preludium nem ismeretlen előttem, szeretem a hangját, már egy jó tranzisztorossal is, és "Ő" a minimum, ha hangfal szóba kerül. Viszont a koruk miatt, szinte csak újraperemezett található használtan - mivel még nem vetettem el a vétel ötletét, - és nincs tapasztalatom, milyen ezek után, vagy inkább cserélni más típusú mélyközépre., passz......
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29336 üzenetére
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, miszerint a hátfalon látható 69 mm-es furat, az egy reflexnyílás az első kamrából ? Illetve ehhez kell, vagy van, más passzív alkatrész ? Köszönöm.
Kíváncsiság : [iyet] hallott vagy hallgatott már valaki? Visaton BG20 és (szerintem) valamilyen videoton mély passzív sugárzó - majd javítja aki tájékozottabb
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29338 üzenetére
http://konczol.hu/..... Miért nem lepődök meg ? (költői)....... Tetszik az építése(helytakarékos), és ha lehetne kipróbálnám 17C558AN és "valamilyen" mélyközép passzívval ebben az építési módban. Szerinted portolható eredményesen ? Azt lehet(szabad) tudni, hogy tartalmaz-e passzív korrekciót ? Persze ez mind szigorúan elméleti ..........
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29338 üzenetére
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy az első kamrába kell-e / jó lehet-e egy merevítés, a hangszóró alsó széle és a kamra fenéklemeze közé eső szakaszon, valahova félútra keresztbe hosszába, vagy csak a nettó térfogatot pazarolnám, ami miatt módosítani kellene a komplett dobozt? ( 18mm-es MDF esetén) Illetve az előlapot érdemes e duplázni - egy vékonyabb - 10mm-es lappal, és akkor biztos nem kell a plusz merevítés(végig 22mm-es lapból már nagyon nehéz lenne és nagyon drága, de ha ez lenne a tökéletes megoldás akkor ebből csinálnám). Vagy esetleg sarokléccel az illesztéseket végigragasztani , viszont az a nettó térfogatból esik le és nem vagyok benne biztos, hogy hathatós rezgések ellen.
A másik pedig ezt a dobozt megtoldva, (doboz a dobozban) ez másik 17C558AN kerülne egy előlapba vele, de külön zárt dobozba, felülre, sz:22,35 ma:36,16 mé:13,81 Vb 11,16 káros hatásoktól mentes lenne-e ? A nagyobb membrán felület miatt lenne 2 hangszóró.A VT b31/32 projekt veszni látszik, nem csak a koruk miatt, hanem a kísérletező tulajok miatt is, mivel nem lehet tudni melyik érintetlen vagy "tuningolt" és gyakran "ésszerűségből" az eredeti hangváltó felhasználásával végrehajtott műveletek nem biztos hogy azonnal észrevehetők, a helyreállításuk pedig egy vagyon.(posta+tisztelet díj+alkatrészek) ha egyáltalán lehetséges a helyreállítás. Mindent összevetve egy jó állapotú monitor hangfal is kijöhet a teljes összegből, vagy az amit fentebb írtam.
Ismerősömnek 2 pár b31-e van az egyiket Te peremezted valamikor.......a másikat nem, annak érintetlen a hangváltója és a rá jellemző "puffogó" mélyet, és "cicegő" magasat tudja, ezt szeretjük benne - természetesen hozzávaló állványon - a másik viszont nem ilyen az merőben más..... sajnos. Kimaradt tizenöt, hat, hét, év, érdeklődő zenehallgatás, de pár hónapja megint eszembe jutott, hogy miért ne. Akkor jött az a "szörny" amit korábban ismertettem, és szerencsémre, szól olyan jól, hogy azóta nem szeretek más eszközön zenét hallgatni. A házimozi erősítőnek nagy szerepe van ebben az biztos, mivel semmilyen passzív korrekciót nem tartalmaz. Persze ez lehet csak addig tart, míg újra meg nem hallgatom a jobbik preludiumot[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29342 üzenetére
A kétkamrás hangfal hány Hz-től aktív, illetve csillapító anyag kell e bele? A lapok illesztésénél, a sarkok éleinek kihúzása újjal, rugalmas anyaggal(sziloplaszt) milyen akusztikai következményekkel járhat? A 17C558AN felső tartománya kitolható-e egyszerűen, torzítás mentesen ?(mivel csak addig érdekes(l).
Mélyközéphez már illesztés kell, és az újabb probléma forrása, ha csak nincs erre is valami közelítő megoldás. Kezd megint bonyolulttá válni.A B31 váltójának helyreállítása nem egyszerű az alkatrészek miatt. Persze ha tudod, hogy mivel tudsz helyettesíteni az más. De ha van ilyen helyettesítő alkatrész listád, (beszerezhető, kapható) akkor szerintem más is szívesen venné a tekercsek más tészta, azt mérni kell. Persze a többit is mielőtt beépíti az ember, de azok készek.(az ismerősöm az alkatrészeken csúszott el, visszaállítási kísérlete során)
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29344 üzenetére
Miként, és hogyan nem szólhat egyszerre 2 szélessávú hangszóró ? Melyek a kizáró okok és melyek nem ? Nem szeretnék hang váltóval bíbelődni. Per pillanat nem tudok olyan lehetőségről, hogy mérni tudjam az eredményt.
A B32 est is próbálta de lehet valami "bibi", mert nem tetszik a hangja, illetve nem tud megbarátkozni a hallható eredménnyel. Alkatrészre gyanakszunk, értékben és/vagy tűrésben . -
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29346 üzenetére
A kérdés nem volt véletlen, és az sem, miért így tettem fel
Hol volt, hol nem...... volt egy BEAG
beag hox 20és egy napjainkból: Bose
Nem tudom miért erőltették anno, de valamit csak tudtak, illetve a Bose sem vetette el.... Nem kötekedés, de ők valamiért nem nem ismerik "Egyszerre nem szólhat két szélessavú. :-)" vagy mégis ? Vagy hogy ? Vagy több kell mint 2 ?
Szerintem Te, ezeket a megoldásokat kívülről fújod. Ahol csak szélessávú hangszórókat használtak, ott volt/van passzív/aktív illesztés/korrekció, vagy csak a kialakítással oldották meg ? Tudom hogy interferálnak a sugárzók, de az Orion hs 501 is két középpel létezett, csak a műszaki háttere nem világos ezeknek, amivel a tervezők is tisztában voltak vele anno. köszönöm -
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29352 üzenetére
Én sem azért írtam, mert drága, vagy hogy esetleg felelősség társul ehhez az összeghez, vagy a márkanév elviszi ha jó, ha nem, hanem mert a "Vannak ilyenek, de nem jók.' arra az összetett kérdésre, nekem "költőien" kevés információ.(ha van szakmai elnevezése ezen hangsugárzóknak, nekem megírhatod, kíváncsivá tettek)
"És ez PA." ez mit is takar pontosan? Köszönöm -
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29355 üzenetére
Kiolvasgattam magam, nem fogom megúszni a hangváltót. A 17R558AN -hez létezik olyan b-reflex megoldás, mint a 17C558AN-hez ? (kész tervrajz) Arra gondoltam, a 17R558AN belekerülne a saját reflexdobozába, a 17C558AN pedig egy kis dobozban a tetejére(neki nem kell úgysem a mély), egy előlap alatt. Viszont ha egyszerűbb a 1.5 utas megoldás és jól értelmezem akkor elég csak a felső kamra amiben elhelyezésre kerül a mélyközép a szélessávún kívül, méret változás nélkül ? Köszönöm
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29360 üzenetére
Igen, magát a szabadalmi bejegyzéseket. Röviden arra alapozzák a rendszer jelentőségét, miszerint a hagyományos hangsugárzó rendszerek és a természetes környezetünk sem mentes interferenciáktól, reflexióktól, akárhol is tartózkodunk. Ezért a rendszerük, a sugárzók szoros és eltérő irányú elhelyezésével, a fül számára nem érzékelhető interferenciás sugárzást valósít meg.(ez atom röviden).
A rég megszűnt Hi-Fi magazin, az egyik számában véleményezte ezeket a hangfalakat. Az ezt megelőző történelmi betekintés a Bose 901 akkor már régóta ismert, és nem sokra tartott rendszerét is megemlíti mint a konstrukció "ősét", és ennek fényében, érdekessé vált, mint bejegyzett szabadalom. Siralmas mérési eredményeket hoztak ki, és a meghallgatás sem hozott más eredményt. Egy másik forrásból, - nem emlékszem, hogy honnan, - a sugárzók gyenge tulajdonságait is említi, mint lehetséges/valós problémát a konstrukciók rossz tulajdonságai okán. A legjobb eredményt, nem kis meglepetésre ez a kis hangfal produkálta,
de még ez is kritikán aluli volt, az akkori referencia Orion HS 280 - al szemben.Nincs kedvem beleölni most, feleslegesen a pénzt, akármennyire is kíváncsi vagyok
A 17R558AN mélyközép, b-reflexes dobozkalkulátorok miért dobnak 50L feletti térfogatot ? (az ajánlott 25L -el szemben)
[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz fero02 #29369 üzenetére
.....Hm a cikk megjelenésekor 1983 -at írtak. Viszont volt egy Spendor BC 1 is mint referencia, nem tudom miért nem ahhoz hasonlították, hacsak nem a békesség miatt.
közben eszembe jutott, akkoriban nem volt elérhető a Spendor doboza idehaza, és azért lett a HS 280[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29368 üzenetére
A kérdésem a következők, ezzel a dobozzal
ezekkel a hsz-kal: BC25TG-15/04 , 17R626A vagy inkább 17R558AN , illetve ezzel a hangváltóval
558AN /17R626A : 1mH, Zobel: 3,5uF + 1R
BC25: azonos pol., 3 uF + 0,37 mH + 4R sorosan (elindulási alap, nem tökéletes tudom, de a semminél több, nem nulláról kell indulni) , lehet jó ? Nem tudom az utóéletét a projektnek, esetleg Te többet tudhatsz.(Hangszóró2000 fórum )forrás
[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29392 üzenetére
Ez nagyszerű, csak nem találtam DX -et, mert nem forgalmazzák. Legalább is én nem találtam sehol. Ezen kívül már csak néhány részlet hiányzik,: hangsugárzók pontos pozíciója, reflexnyílás pontos pozíciója, átmérője, cső hossza.Ezeket lehet tudni? (mert hogy ezekről nem láttam említést a fórumban, és enélkül halott ügy)Köszönöm
-
tibor72
tag
válasz zűrlény #29405 üzenetére
Ha már be linkelted subvoice írásait, akkor azt is írd már le legyél szíves, hogy a hangsugárzó miként és hova, mi alapján kerül pozicíónálásba az előlapon és a reflex nyílás szintén. stb. stb. Ezek jól hangzanak, csak semmire nem elég. Valamint amíg nincs meg a hangsugárzód nem tudsz vagy ne is kezdj hozzá semmihez, mert mérned kell. De ha mellényúltál választásban, cseszheted. Én személy szerint, mivel ez egy nagyon összetett, és nagy ismeretanyagot igénylő feladat, nem utolsó sóban a számított és mért adatok a legritkábban egyeznek - itt pedig min. 3 tizedesjegyig kell számolnod - tudnod kell merre kerekítsd a kapott eredményt, ami gyakorlat híján újabb probléma lehet, ezt már elvetettem.
Inkább kellene egy olyan összefoglaló, ahol ajánlott gyártók, és típusaik szerepelnek, és a TS paraméterek (egy elfogadható tűrésen belül mozognak) valóban hitelesnek és vállalhatónak mondhatók, tervezhetők, és max impedanciát ellenőrzöl. Ha nagy az eltérés(relatíve) visszaküldöd. -
tibor72
tag
válasz zűrlény #29407 üzenetére
Akkor bizony csak annyira lesz az is jó, mint az adatlapok.....nincs kőbe vésve. Maradok azoknál a megoldásoknál, ahol már valaki által megtervezett, megépített kipróbált, és esetleg tesztelt konstrukciókról van szó. Nem nyelvészkedési szándékkal, viszont utalva a topik címére, maradok az építésnél és a tervezői, mérnöki, munkát meghagyom az olyan maximalista szakembereknek mint, pl: shalafi66.
Tervek pedig vannak tucatjával. A hiba mindben ott van, ugyanúgy mint a tökéletesség. Már másfél hónapja olvasok más fórumokat is ezzel párhuzamosan. Ez idő alatt megtalált tervek közt mindenki találhat magának valót, pénztárcájának megfelelően, mivel nem olcsó ez a műfaj, ha jót szeretne az ember és ez nem a reklám helye , hanem az egyik véglet, amit mindezek figyelembevételével, ez a kétutas megoldás vagy ez a megoldás mely teszttel is rendelkezik, igen is jó alternatíva annak, aki nem űzi mérnöki szinten a hangfal tervezést, és nem mellesleg, nincs felműszerezve és/vagy rendelkezik "süketszobával", ha már méricskélünk, legyenek meg az alapok és mérőberendezések(ne adj isten hitelesített). Különben meg minek az egész. Az csak, sacc/kb lesz
Shalafi66-nak is van kész terve, amit korábban [linkeltem is] Szerintem a többi is van ennyire nagyszerű, amiket találtam.Mindkét gyártónak vannak nagyon jól sikerült hangszórói és hozzá terveik. Az összefoglaló hiányában mindenképp jónak tartom.
[ Szerkesztve ]
-
tibor72
tag
válasz zűrlény #29410 üzenetére
Látom nem szeretnéd érteni, amit írtam. Amit leírtál az eddig is ismert volt előttem, ezzel semmi érdemi információt nem sikerült átadnod. Sajnálom. Hiába jössz a Pázmándi féle hangszórókkal, az az egy rajz létezik hozzá, tudtommal. Nincs alternatíva kétutas vagy más egyéb lehetőségre, de ha tudsz kész terveket, ne habozz megosztani velem. Ezen túlmenően egy SEAS -ra azt állítani, hogy nem tartja a specifikációt, viszont, "csak a Pázmándi féle az igazi" az több, mint meredek......(itt rendkívül szolidan és diplomatikusan fejeztem ki magam, ha nem lenne esetleg érthető) Ezek szerint meg sem nézted amit linkeltem, nem is olvastál utána.... volt, pro és kontra is, és, ha csak az összegekig jutottá, az megint csak zsákutca. Melyik kétutas terv? Amelyik hiányos ? Mert az szerettem volna.
Ha már ajánlott olvasmány, én ezt ajánlom olvasni, nekem 95' -ben megvolt. Ez is érdekes. -
tibor72
tag
válasz shalafi66 #29423 üzenetére
Most akkor a sorozatgyártás, hogy működhet (akár nevesebb gyártók esetében is)??? Milyen doksi hiányzik, alkatrészeken, méreteken, csillapításon, hangváltón kívül? Mi az ami mindegyikből hiányzik, vagy hiányozhat ?
Arra lennék kíváncsi mi az a szakmai érzékenységed, ami miatt ezek nem megfelelőek? Mert valami oka csak van, hogy élből nem megfelelő egyik sem, ha említésre kerül. Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hamis HDD WD40PURX AliExpressről
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Mini PC
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- BestBuy ruhás topik
- AliExpress tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest