2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZTE Axon Elite - ligában játszik

A 2015-ös berlini IFA-n mutatták be a piaci eladások javítását célzó új Axon szériát, melyet az ázsiai és amerikai piacok után immár Európának szántak.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, MiFavor 3.2 UI és szoftverezettség

A rendszer meghajtásáról nyolcmagos, 20 nanométeres csíkszélességű big.LITTLE architektúrájú Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994) chipset négy darab 1,56 GHz-re skálázott Cortex-A53 és négy darab 1,82 GHz-en pörgő Cortex-A57 mag gondoskodik. Grafikus gyorsítást az Adreno 430 IGP végzi.

Rendszermemóriából 3 gigabájt jár a DDR4 variánsból. Belső tároló 32 GB, ebből 7,5 gigabájtot foglal a rendszer és közel 22 gigabájt áll rendelkezésre a felhasználó számára. Mint már írtam, micro SD kártyával tovább bővíthető további 128 gigabyte-tal, de az USB On-The-Go (OTG) funkció is támogatott.

Hogy miért nem támogatja a legtöbb gyártó az SD foglalatot? Nem az olcsóbb Sandisk megoldást választotta a ZTE. Egy high end következő generációs Samsung eMMC 5.0 tárolóegységet használ, amely brutális szekvenciális olvasási és írási sebességgel rendelkezik. Ha a felhasználó egy gagyi SD kártyát akar használni, amin jóval lassabban történik az írás/olvasás, előfordulhatnak problémák. Ilyen esetben a telefont szidja a jóember, nem a hiba valódi okozóját.

Egyszóval egy nagyon ütős felső kategóriás hardveres összeállításról van szó. A rendszersebesség elképesztő, az átmenetek akadozás-mentesek, Full HD felbontás és az Adreno 430 remek kombináció, így a nagy rendszerigényű játékok is gond nélkül futnak. Egy igazi szörny. Nyers teljesítményben csak 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájának köszönhetően az Exynos 7420 előzi meg, ami a Samsung Galaxy S6 edge-ben van. Az AnTuTu Benchmark 5.x érték hozza azt, amit ezzel a hardveres összetevőkkel kell: 60.000 pont környéke.

Az Axon beüzemelése után Lollipop 5.0.2. rendszer fogad minket a ZTE egyedi MiFavor 3.2 felületével. A kérdés jogos miért nem 5.1.1 ? A rendszer felajánl frissítést, de a verziószám nem változik. A Béta teszterek már tesztelik a 6.0 Marshmallow verziót. Szerencsére alapból is nagyon jól optimalizált 5.0.2 kapunk. Aki használt már Xiaomi MIUI felületet, vagy akár Huawei EMUI rendszer kezelőfelületet, annak nem lesz idegen a MiFavor. Azoknak, akiknek ez nem jön be, letölti a Google Play-ből kedvenc Launcher alkalmazását és nincs miről beszélnünk.

A főoldalakról érünk el minden gyors-ikont és widgetet, vagyis nincs klasszikus értelemben vett menü. Lényeges pontja az MiFavor UI-nak, hogy témázható, ami az egész küllemre kihat. Színeket, ikonokat, effekteket lehet beállítani egyéni ízlésnek megfelelően.

Kínai alkalmazásokat szerencsére nem mellékeltek. A hármas biztonsági rendszer, a Sky eye "retina szkenner" érdekes megoldás, kicsit körülményes a használata, de működik még akár egy sötét szobában is. Terminator végiglapozza szemünket Star Wars-ből ismert R2-D2 sípolása mellett. Inkább csak az ismerősök kábítására jó. Finger print 10-ből 10 alkalommal villámgyorsan felold. Nem fordult elő tévesztés egyszer sem. Nagyon kényelmes és gyors használni. Ami még külön jó, alkalmazásokat tudunk zárolni, amit csak ujjlenyomat-azonosítás után lehet használni. Illetéktelen személyek nem nézhetik meg képeinket, üzeneteinket stb. Voice print működését nem igazán sikerült kitapasztalni.

Gesztus- és mozgásvezérlés szintén megkönnyíti a telefon használatát. Az ébresztés elvetése a telefon lefordítására, vagy a képernyő felett elhúzott kéz hatására működik, ami nekem alapkövetelmény. Vagy akár a rázásra történő zseblámpa bekapcsolás, ami egy áramszünet alkalmával nagyon jól jött.

A MI-Pop is jó dolog, aki használt már xposed modulokat, nem lesz ismeretlen. A beépített biztonsági központ, a Mi-Assistant sem lesz ismeretlen azoknak, akik már használtak MIUI rendszert. Power manager segítségével az akkumulátoros üzemidő működését lehet nyomon követni, valamint szabályozni.

Automatikus ki-be kapcsolás szintén személyes kedvenc, minden nap 02:00 ki 02:05 bekapcsol nálam a készülék ami nagyon jó hatással van az Android rendszer működésére.

Billentyűzetből rendelkezésre áll a hagyományos AOSP, vagy TouchPal, ami nekem nagyon bejövős. Alap Google szolgáltatások szintén telepítve vannak. Mint látható, a magyar nyelv az extra ZTE funkcióknál hiányos, de az olasz, spanyol, vagy akár a német szintén. Inkább maradjon angol nyelven, mint hogy valami borzasztó fordítást ráerőszakoljanak a rendszerre, amiből mindig csak baj van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.