2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Xears XMPRO és Ultraphile füles teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sikerül-e az XE200Pro babérjaira törni az új Xearseknek?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Bevezetés:

Thomas júliusi újdonságai közül az N3i és az XE200Pro több fórumon is igen jó, elismerő észrevételeket kapott. Az utóbbiról én is írtam egy tesztet még augusztus elején, és a minőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a tesztpéldányt megvásároltam, mert annyira tetszett.
Olyan fülesek mellett, mint a Vsonic GR07 vagy a Fischer Audio DBA-02(/=Brainwavz B2) mellett is képes volt megütni az ingerküszöbömet, és szívesen hallgatom, ha valami lágyabb, melegebb, teltebb hangra vágyok, mint egy analitikus v. monitor fülhallgató.

’Audiomérnökünk’ egy rakat új fülessel jelentkezett a múlt hónapban, ezek közül valamilyen okból a legígéretesebbnek az Ultraphile és az Motion XMPRO tűnt számomra.

Nos, a két füles itt van előttem és mostanra kialakult egy kép bennem róluk. Pár sor múlva megtudhatjátok a választ arra, hogy sikerült-e az újonnan jövőknek maradandót alkotni a mezőnyben.

(A Xearshez, mint márkához semmilyen kapcsolat/kötöttség nem fűz, a teszteket ingyen és bármiféle befolyásoltság nélkül, saját szórakoztatásomra készítem. Szeretek ezzel foglalkozni, lényegében ez az első számú hobbim.)

Kiegészítők:

Ultraphile:

• Xears tépőzáras puha neoprén tok
• 1 pár (S-small) kis méretű szimpla szilikon gumiharang
• 1 pár (M-medium) közepes méretű szimpla szilikon gumiharang
• 1 pár (L-large) nagy méretű szimpla szilikon gumiharang
• 1 pár (Foam) szivacsos anyagú gumiharang

XMPro:

• Xears tépőzáras puha neoprén tok
• 1 pár (M-medium) közepes méretű szimpla szilikon gumiharang
• 1 pár (Double) dupla harangos közepes méretű szilikon gumiharang
• 1 pár (Triple) tripla harangos közepes méretű szilikon gumiharang
• 1 pár (Foam) szivacsos anyagú gumiharang

Felépítés:

Mindkét füles egész ’jó’ (közepes) megépítettségűnek tűnik, a jacktől a házon lévő kábel belépő pontig azonosak. Itt- ott egy kis elfolyt ragasztóval, pontatlan illesztéssel találkozunk. Szembetűnő különbség, hogy az Ultraphile kábele rikító piros. Az Y-elágazás, a kábeltörésgátlók is ugyanolyanok. A bal - jobb oldal jelzés az Ultraphilenál a ház törésgátlóján van, mint az XE200Pronál, a másikon pedig a házba van gravírozva. A kábelezés szimmetrikus "Y"-kialakítású mindkettőnél.
A fülesek háza CNC-zet alumínium, a szűrő fémrács. Az XMPRO hátulján van egy pici nyomáskiegyenlítő nyílás, az Ultraphile teljesen zárt. A driverflex szokás szerint mindkettőnél jelentkezik, bár nem annyira erősen, mint az eddig általam hallott Xearseknél.

Xears Ultraphile - katt a nagyhoz

Xears Motion XMPRO - katt a nagyhoz

Kényelem:

Az Ultrapile döntött csöve, ergonomikus kialakítása kényelmesebb valamivel, mint az XE200Pro és egész mély felhelyezést biztosít. Az XMPRO vékony egyenes háza nekem viszont ennél is kicsivel nagyobb kényelmet nyújt.

Izoláció:

Megfelelő haranggal és mély felhelyezéssel izoláció terén egy picivel jobban teljesítenek, mint az XE200Pro, összességében valamivel jobb, mint közepes. Az átlag ~-26dB-t hozzák.

Kábelzaj:

A lapos kábel a divatos (?) megjelenésen kívül nem sok előnyt hordoz magában. A kábel megegyezik az ECCI PR401-en lévővel, ami több mint fél év után meglehetősen rideggé, gubancolódóssá és idegesítően zajossá vált. Az ECCI-nél ez nem jelent akkora problémát, mert fül felett is könnyen elvezethető a kábel és a kábelzaj így gyakorlatilag meg is szüntethető. Az új Xearsek a hosszú törésgátló, (-ami egyébként rugalmas, jó megoldásnak tűnik-) és ház miatt nem igazán alkalmasak erre.
Szóval a kábelzaj így újonnan meglepően kicsi, de miután majd megkeményedik, csipesz hiányában nagy valószínűséggel lehet számítani a sztetoszkóp feelingre és a vele járó büntető, reszelő hangra.

Xears Ultraphile és Motion XMPRO - katt a nagyhoz

Forrás:

Az Ultraphile a legérzékenyebb fülhallgató, amit valaha volt szerencsém kipróbálni, még a DTX100-at is ’felülmúlja’ ilyen téren. A T51-nek így már akkor is van alapzaja, amikor a képernyő nem világít. A feltehetően alacsony (<16ohm) impedancia miatt, az iAudio7 se volt a legjobb vele, mert a mélyek alja egy kicsit jobban elfogy az ilyen fülesekkel… bár amennyi van belőle, ezt inkább előnynek venném. Az XMPRO-val nincs alapzaj és a Resonanceal, XE200Proval hasonló hangerőn szól azonos beállítás mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.