2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Xears Resonance fülhallgató teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Xears legújabb fülesét vettem górcső alá ebben a tesztben

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés
Megkaptam tesztelésre a Xears® legújabb modelljét a "Resonance"-t, ami magyarul egyszerűen rezonanciát jelent. Nincs elkötelezettségem a márka iránt, és ez az első Xears modell, amit van szerencsém hallani.

Xears Resonance Bicolor In-Ear Fülhallgató. Létezik fekete színben is.

A teszt írása alatt nem volt nálam hasonló árkategóriájú fülhallgató, amivel össze tudtam volna fej-fej mellett hasonlítani. A közelmúltban nagy hatással volt (és van) rám a Fischer Audio DBA-02 és a Vsonic GR07, ezért egyeseknek lehet, hogy helyenként túl kritikusnak fogok tűnni, mivel jelenleg ezek a mércéim hangminőség terén. Ebben az ársávban az egyetlen füles, amit tartósan használtam a Sennheiser CX 300 volt, ez viszont már nem áll rendelkezésemre, azonban a karakterét, színvonalát sekélyesen még fel tudom idézni, így fogok rá utalni.

Csoportkép - balról kezdve: PR401, DTX100, Resonance, DBA-02, GR-07

Mi van a csomagban?

A csomagolás nézegetésével nem tudunk eltölteni sok időt, ugyanis nincs. Amennyiben ez a költség a hangminőség növelését és a hódok védelmét szolgálja, addig nem is hiányzik. A füles vákuumzárt zacsiban érkezett, külön csomagolva a harangoktól, és kapunk egy igazán nívós kis tartószütyőt is, ami nekem speciel nagyon tetszett. Ebben az árkategóriában a harangokon kívül mást nem várhat amúgy a vásárló és a tároló sokkal hasznosabb, mint pár eldobásra kerülő színes csomagolópapír.
Harangokból kapunk 3 különböző méretű simát (S-M-L), 1 közepes duplát és 1 szivacsost, ami nagyon hasonlít a hagyományos füldugóra. Az itthoni harangokat próbálgatva nem vettem észre, hogy nagyon változtatná a hangját. Legvégül a gyári közepes méretű mellett döntöttem, ami egy kicsit szellősebben behelyezve tette élvezetessé a hosszú távú hallgatását.

A már szinte szokásosnak nevezhető kiegészítők

- Xears Resonance fülhallgató
- Xears tépőzáras puha tok
- 1 pár (S-smal) kis méretű szimpla szilikon gumiharang
- 1 pár (M-medium) közepes méretű szimpla szilikon gumiharang
- 1 pár (L-large) nagy méretű szimpla szilikon gumiharang
- 1 pár (Double) dupla harangos közepes méretű szilikon gumiharang
- 1 pár (Foam) szivacsos anyagú gumiharang

Hátulról-oldalról

Felépítés

A ház két darab alumínium részből készült, a hátsó részen jól kivehetőek a CNC nyomai, az első rész fényes felületkezelést kapott. A hangvető cső műanyagból van, végén a szűrő fémrács.
A kábeltörésgátlók kemények, műanyag tapintásúak, funkciójukat jól ellátják. A kábel aszimmetrikus kialakítású, aminek többen szerintem örülni fognak, én viszont jobban preferálom a szimmetrikus elrendezést. Problémám akkor akadt vele, amikor megpróbáltam fül mögött elvezetni a kábelt.
A cső lapos szögben törik, és a forma, kialakítás arra enged következtetni, hogy bátran viselhetjük fül felett is, azonban ez nem így van. A kábel hosszabbik fele a nyakam mögött vezetve nem ad elég tartást, hogy a fülem mögött bent maradjon, így állandóan kiesik. Ezt úgy lehet korrigálni, hogy a hosszabbik felét a nyakam előtt vezetem el, ekkor viszont elég furcsa látványt nyújtok vele, és minden súly a bal oldalra kerül. A másik megoldás, hogy veszünk hozzá egy úgynevezett Ear-Hook-ot, ami valószínűleg stabilan tartja majd a fülben.
Az Y elágazás fémből van, kialakítása tetszetős, magabiztosságot sugall, nem hiszem, hogy ezzel valaha baj történne, biztos nem itt fog eltörni a kábel. A Jack ugyanolyan, mint a többi Xears-en, fém foglalatú és szépen kivitelezett, harmonizál színben az Y elágazással és a ház színével.
A kábel még lefele álló pozícióban sem szállít zajt érezhetően… (ezt eltanulhatnák a nagyobb gyártók is, nem tudom miért nem képesek sokan a középkategóriában sem ilyen alacsony zajú kábelt készíteni). Csipesz használata így fölösleges. A kábel anyagát tekintve kissé rideg, és nem őrzi meg formáját, kiegyenesedik.
A füles hosszútávon viselve is kényelmes, nagyon könnyű megfeledkezni róla, hogy a fülünkben van, a tört szögű házkialakítás pedig mély behelyezést is enged, és remek tartást biztosít.
Kissé aggasztó lehet élettartam szempontjából, hogy a házon egyetlen szellőzőfurat sem található, ilyet még egy fülesemen sem tapasztaltam. Behelyezéskor a fülünk és a membrán között létrejövő nyomást a meghajtó jól hallható reccsenéssel konstatálja (ez az ún. Driver-Flex jelenség).

Technikai adatok

• Frekvencia tartomány: 6-28000Hz
• Driver átmérő: 10mm
• Impedancia: 32Ω
• Hangnyomás (SPL): 122dB@1Khz
• Csatlakozás: aranyozott egyenes jack dugó 3.5mm
• Kábel hossza: 120mm
• Kialakítás: aszimmetrikus Y-kábel
• Pure Power 120mw

A Xears nem mutatott különös érzékenységet forrásra és felvételekre. Nyugodt szívvel tudtam vele kisebb bitrátájú mp3 formátumot is hallgatni a fogaim csikorgatása nélkül. A lejátszó alapzaját szépen levágja, nem hallottam állandó cicergést igazán rossz minőségű alaplapi hangkártyával sem.

Izoláció

Dinamikusok között az eddig általam hallottak közül csak az Sunrise SW-Xcape-nek volt jobb szigetelése, BKV-zásra több mint elegendő.

A teszt során a Cowon iAudio7-emet használtam végig, ami a melegebb hangú források közé tartozik.

Hangzás

Mély: A Resonance már a nevével lelövi a poént, ugyanis a "rezgésre" való utalás valós. A legnagyobb erőssége egyértelműen a húros hangszerek és ütősök megjelenítése, főleg a mélyebb regiszterekben. Magam is meglepődtem, milyen szép testtel, dinamikával, élettel tudja megjeleníteni a bőgőt, basszusgitárt, dobokat. 80-100 Hz között, a közép-mély tartományban érezhetően van egy saccra 7-8 db-es kiemelés, ami egy igen szűk sávot foglal magában, ennek köszönhetően nem mászik bele a középtartomány elejébe, mint ezt a CX300-nál tapasztalhatjuk. A driver simán kipréseli magából a 20 Hz-es frekvenciát is ha kell, így a legmélyebb mélyek is megszólalnak, állkapocs-remegtető erősséggel. Az első belehallgatás során a mélyek dinamikájában némi kopogósság rontotta a képet, ami 20-25 óra bejáratás (Burn-In) után teljesen elmúlt. Általánosságban elmondható, hogy a hangképet főleg az 50-300 Hz közötti frekvencia uralja, ez kap a legtöbb figyelmet és nem nagyon engedi, hogy a fókuszunkat másfelé terelgessük a színpadon. Ez a koncentráltság egyáltalán nem bántó, mert amit itt legalul kapunk az egy kellemes meleg tónusú basszus, (kategóriájában azon se lepődnék meg, ha tapasztaltabbak azt mondanák, hogy a legjobb) ami néha megfeledkezik magáról és hangosabban, lassabban, lágyabban szól, mint kellene, néha tolakodik is, de ugyanakkor nem bántja legtöbb esetben az éneket, billentyűsöket stb.
A mély hangok nyomatéka megfelelő, részletesség terén a jó minősítésben kiegyezhetünk.

Közép: Az énekhangokon nekem egyből szembetűnt a részletek hiánya. A közepeken némi tompaság és melegség az uralkodó. A vokál és énekhangok az általam optimálisnak vélttől egy picivel hátrébbről szólnak, de ezt nem mondanám zavarónak. A brácsa és a zongora erőtlen és nem elég kifinomult. Az akusztikus gitár közepes textúrákat kap. A női énekek nem szólnak olyan üdén, frissen, mint amikor a felső-kategóriásokkal kényeztetem magam. A férfihangok jobban fekszenek neki, teljesebbnek érzem őket. Sziszegősséget nem tapasztaltam.

Magas: Csengő, harang, csörgő, timpani stb. mind a helyéről szól, csak a csillogásuk, lecsengésük nem elég erőteljes, és kevés részletet mutatnak. A cinek, beütések tiszták, egyszerűen csak nem kapnak elég hangsúlyt.

Az egyes tartományok leírásának terjedelméből akár ki is olvasható, a spektrum egyensúlya milyen irányba borul, orientálódik.

Színpad/prezentáció/szeparáció

A színpad meglepően széles, a mélység érzékeltetése közepes. A hangszerek jó távolságban, a fejemen kívül szólnak. Térről nem beszélhetünk, mert előre-hátra nem elég kiterjedt. A szeparáció közepesre értékelhető, a hangszerek között érezhető levegősség növeli az élményt. A prezentáció élvezhetőségét nagyban elősegíti a mély-közép tartomány kiemelése, ami a lábdobnak, üstdobnak jó nyomatékot adva magával ragadhatják, lenyűgözhetik a hallgatót. A könnyed, meleg tónus hosszú távú hallgatás után sem fárasztó, igazán pihentető, relaxáló, hátradőlős zenehallgatást biztosít.

__________________________________________________________________________

Chesky Audiophile Testdisc Volume 2. - Bass Resonance Test: A bőgő megjelenítése parádés, a hangszer teste, rezzenései maradéktalanul átjönnek. A pengetések lecsengése hosszas, elnyúló, részletes, kategóriáját tekintve kiváló.

Chesky Audiophile Testdisc Volume 2. - Drum Solo: A lábdob hatalmasat üt, a lecsengése olyan, mint egy dobnak lennie kell. Remek. A seprőzések kevés részletet mutatnak és egyformának hatnak, holott ez nem igaz. Az álló tamok, felső tamok, pergők gyors egymás utáni ütésein kissé belassul, nem követi elég gyorsan a történéseket. A beütő kísérő, lábcinek a helyükön vannak és tempósak, tetszik.

John Pizzarelli - Errand Boy Of Rhythm: Összetett Jazz/Swing szám, ahol a műfaj jellegzetességeit követve, az egyes hangszerek egymásnak válaszolgatva játszanak. A bőgő hangja lenyűgöz ismét, a Jazz zongora szólója már visszafogottabb. A húros hangszerek kiváló megjelenítése nem probléma a Resonance-nak. Pizzarelli hangja életteli. Az ismert részletek, mint a halk ritmuskövető taps és tánclépések ének közben, amik erősebb technikákon jelen vannak, most hiába várom, nem bújnak elő.

Deadmau5 - Sophie Needs A Ladder: A progresszív House rengeteg effekttel és velőtrázó mélyekkel csupán általános iskolás feladatot jelentenek a Xears-nek, lazán kirázza a kisujjából. A döngő mélyek feszesek, az effektek távolról bombázzák balról-jobbról a fülünket. Az ének tiszta és nem tűnik el a brummogásban. Azt hiszem, meghallgatom újra :) .

Agnes Obel - Riverside: Egy szál zongora, egy selymes, bús hangú nő és némi vokál, rengeteg bújtatott részlettel. A zongora nincs a helyzet magaslatán, de ezt nem is vártam tőle, ez egy igazán nehéz hangszer. Agnes hangjába kissé beleolvadnak a háttérénekesek, de ez nem mindig van így, ami némileg furcsa, csak akkor tapasztalom, ha egy magasságban jár a hangjuk. A szám érzelemvilágát csak a legjobb cuccaim tudják közvetíteni igazán, a felvétel atmoszférája nem jár át.

Eagles - Hotel California: Dob, basszusgitár, elektromos gitár, némi csörgő elhintve, férfiének. Hiba itt nem lehet, ez a Resonance-nak fekszik, és ez tényleg így is van. Fejbólogatás balra jobbra, gitárszólónál moderált imitálás a kézzel, lábbal követem a dobot… ilyenkor egyértelmű, hogy elégedett vagyok azzal amit hallok. Feladat kipipálva ötös alá az osztályzat, mert a tisztaság nem mindenhol volt hibátlan.

Nouvelle Vague - Aula Magna - Too Drunk To Fuck: Élőkoncert rengeteg hangszerrel, egy óriási térben. A színpadhoz való helyzetem nem túl egyértelmű, zsúfoltabb részeken összezavarodik az igyekezetben. A basszusgitár és a dobok elvonják a figyelmet az énekről. A közönség tagjai nem vesznek körbe, hátrébb érzem őket a megszokottnál. A prezentáció mindeközben teljesen élvezhető marad és mérsékelten, de bevon a hangulatba.

System Of A Down - B.Y.O.B.: Egy gyorsabb nu-metalon már sikerül kilendíteni a komfortzónájából a Xears-t, a lassabb, kevésbé darálós részeken tiszta marad és a húrosokat, dobokat kiválóan visszaadja. A félrehangolt gitár dögösen szól. Tankian hangja sem vész el a pörgésben, végig fennmarad a felszínen.

__________________________________________________________________________

Ajánlás

A Resonance az árcédulát szem előtt tartva méltán száll versenybe az árkategóriája konkurenciáival. Aki szeretne egy mérsékelten mély-centrikus hangot, ami jól adja a lábunk alá a Boogiet és 10 ezer forint alatti büdzséje, bátran megveheti, nem fog csalódni benne. A CX sorozat alacsonyabb számozású tagjait könnyen megveri egy-két körrel. Ha a repertoárodban mainstream zenék szerepelnek; R’n’B, Dub, Hip-Hop, Pop, Trance, Techno, House, Trip-Hop, Rock, Lounge, Chillout, Rap... akkor nem hiszem, hogy ne lennél elégedett a kapott hang minőségével.

Aki a weboldalról szeretne valamilyen Xears-t olcsón vásárolni a KLANGFUZZIS kuponnal (a vásárláskor beírható, így kedvezményesen 30€/termék) is megteheti. A szállítás +8€ (bárhová világszerte) így a jelenlegi árfolyamon 10 ezer forint körül van a tényleges ára.
Szemfülesek azonban itt az aprón is megtalálhatják, még ettől is kedvezőbb áron!

Várom a cikkel kapcsolatos kommenteket, kérdezz nyugodtan!

Kapcsolódó cikkek:

Xears Turbo Devices II Titan (TD100 II) Logout Teszt by Bsony
Xears Turbo Devices II Titan (TD100 II) Logout Teszt by mhorvat
Xears Turbo Devices III Blackwood Logout Teszt by mhorvat
Xears Bullet XB120PRO Logout Teszt by mhorvat
Xears Revolution XR120PRO II Logout Teszt by mhorvat
Xears Revolution XR120PRO II Logout Teszt by ntomka

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.