2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu 20.04 LTS

Vajon mit tud az Ubuntu legújabb LTS változata, illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen?

[ ÚJ TESZT ]

Egyéb tennivalók és tapasztalatok a rendszerről

Gyorsan feltelepítettem még a Synaptic csomagkezelőt is, hogy azon belül el tudjak végezni pár dolgot. Először is az Ubuntu restricted extras multimédiás kodekeket gyorsan feltelepítettem a teljes multimédia élmény kihasználásához, amit nem értek, hogy az Ubuntu 20.04 LTS telepítője miért nem ajánlja fel. Aztán megnéztem, hogy a mikrokód frissítések telepítve vannak-e, és azt láttam, hogy telepítve vannak.

Az Inxi rendszerinformáció kiírató programot még gyorsan feltelepítettem, mivel alapból nem volt fent az Ubuntu 20.04 LTS rendszeren.

Az Ubuntu 20.04 LTS rendszernél természetesen nem maradhattak ki a frissebb alkalmazáscsomagok sem. A Linux kernelből az 5.4-es verziót kapjuk meg. Illetve a Mozilla Firefoxból és a Thunderbirdből, valamint a LibreOffice-ból is kapunk frissebb verziót.

Kíváncsiságból megnéztem, hogy hogyan fut az Ubuntu 20.04 LTS rendszeren a Supertux, és azt kell mondjam, hogy egész tűrhetően futott. Bizonyos pályáknál ugyan volt némi akadozás, de még így is játszható volt.

Rendszersebesség szempontjából az Ubuntu 20.04 LTS nem egy szélvész gyors rendszer, de az AMD Athlon 64 X2 4800+ processzorral és 2 GB RAM-mal szerelt gépemen hozta az átlagos sebességet. A memóriafogyasztás üresjáratban 1,1-1,2 GB körül alakult, ami nem valami túl biztató. Bár nem nyüstöltem hosszú órákon át a gépet, azért elmondhatjuk, hogy a rendszer stabilan működött. Nem érződött a rendszeren azt, hogy kifagyott vagy használhatatlanul lassú lett volna.

Megnéztem még azt is, hogy az Ubuntu 20.04 LTS bootolási és leállítási ideje mennyi ideig tartott? És hát nem egy szélvész gyors rendszer. A bootolási ideje 52 másodperc, a leállítási idő pedig 36 másodperc volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.