2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu 20.04 LTS

Vajon mit tud az Ubuntu legújabb LTS változata, illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen?

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés utáni teendők

Íme az Ubuntu 20.04 LTS GNOME 3.36 asztala, elrendezése nem sokkal a telepítés után:

Első körben gyorsan (körülbelül 2 perc) feltelepítettem a nagyjából 64 MB-nyi frissítéseket.

Most pedig nézzük meg az OMG! Ubuntu! (https://www.omgubuntu.co.uk/2020/04/things-to-do-after-installing-ubuntu) ezen cikkében, hogy mik azok a dolgok, amelyeket javasolnak elvégezni az Ubuntu 20.04 LTS telepítése után:

Először is, nézzük meg, mik az újdonságok, amit már leírtam a cikk elején. Úgyhogy ezt a részt nyugodtan átugorhatjuk.

Az újdonságok megtekintése után próbáljuk ki a sötét módot. Ezt a megjelenésnél lehet bekapcsolni a GNOME beállításoknál. Ezt a részt is kihagyhatjuk.

A következő lépés a GNOME Tweak Tool telepítése. Ami nincsen feltelepítve alapból az Ubuntu 20.04 LTS rendszerhez. Ugyanis bizonyos dolgokat csak úgy tudunk beállítani, hogy ha feltelepítünk egy külön programot. Ami pedig tök hülyeség, mert így a rendszer eléggé foghíjas (nem teljes). Na de mindegy. Akkor gyorsan telepítsük is fel ezt a csodálatos GNOME Tweak Tool programot. És tök jó fej ez az OMG! Ubuntu!, hogy berakott egy gyorslinket, amivel élből tudjuk is telepíteni ezt a programot, így nem kell sokat szöszmötölni ezzel. Ez kevesebb, mint fél perc alatt meg is történt. A GNOME Tweak Toolra majd később kitérünk. Mehetünk is tovább!

A GNOME Tweak Tool után jöhet a GNOME Sushi telepítése. Ez egy előnézet megjelenítő eszköz a GNOME asztali felülethez. Ezt is gyorsan telepítsük fel a gyorslink segítségével.

A következő tennivaló az, hogy engedélyezzük a tálcára való lekicsinyítést a tálcaikonra való kattintáskor. Na, és ez az a pont, amire azt tudtam mondani, hogy basszus, ezt miért nem tudja alapértelmezetten az Ubuntu 20.04 LTS? Ami egy olyan szinten triviális funkció, amit még egy "funkciócsökkentett" XFCE asztali környezet is tudja. Sőt, még az ősrégi Windows 95 és 98 is tudja ezt a funkciót. És hiába próbálnám a megnyitott ablakot lekicsinyíteni a tálcára a tálcaikonra való kattintáskor, nem fog történni az ég adta világon semmi. Na szóval, nyissunk egy terminált, és írjuk (másoljuk) be az alábbi képen látható parancsot:

És utána már működni fog ez a dolog.

Aztán vannak még olyanok, hogy írassuk ki az akkumulátor töltöttségi szintet, változtassuk meg az érintőtábla (touchpad) görgetési irányát, állítsuk be a Livepatch szolgáltatást, kapcsoljuk be az automatikus kukaürítést és alkalmazások telepítése. De most ezekkel nem foglalkozunk.

Most pedig jöjjön egy kevésbé vidám dolog. Tételezzük fel azt, hogy én egy teljesen átlagos, kezdő felhasználó vagyok, aki csak nemrég váltott át Windowsról Ubuntura. És amit lát egy kezdő felhasználó, hogy az alap GNOME 3.36 elrendezése nem olyan, mint amelyet a Windowsnál megszokott. Hogyan tud egy átlagos, kezdő felhasználó egy Windowsos elrendezést készíteni? Na ez az a dolog, amit nem mond el a rendszer. Viszont, ha egy kicsit is utánanézünk az interneten, akkor fogunk majd olyanokat találni, amik elmagyarázzák azt, hogy hogyan lehet a Windowsnál megszokott elrendezést létrehozni az alap GNOME 3.36-ból.

Az első dolog, hogy hogyan lehet a képernyő bal oldalán lévő dokkot letenni a képernyő aljára, mert a fogd és vidd módszerrel ez nem működik. Úgy hogy, szépen bemegyünk a beállításokba és a megjelenésnél szépen megkeressük az elhelyezkedés a kijelzőn opciót. Itt három opció áll rendelkezésre: balra, lent és jobbra. Rendben, akkor válasszuk ki a lent opciót. Nagyon jó.

Lekerült. Hát ez szuper! Igazán kiváló megoldás! Viszont a windowsos felhasználók 90-99 százaléka a bal alsó sarokból indítja el a Start menüt, és az alkalmazás indító menü a túloldalon van.

Viszont, ha már az alkalmazás menünél járunk, akkor a másik dolog, hogy itt hogyan vannak tematizálva az alkalmazások? Hát sehogy. Mivel csak kétféle lehetőség van: gyakori és összes.

És ez az a dolog, amit senki és semmi nem mond el. Ezt egy kezdő felhasználó nem fogja tudni azt a Windowsos elrendezést létrehozni, amilyet ő szeretne. Ez az elrendezés és megoldás annyira nem áll kézre a kezdő számára, hogy az valami hihetetlen.

Persze erre is van megoldás. Szépen el kell ballagnunk az extensions.gnome.org oldalra, és fel kell telepíteni a chrome-gnome-shell csomagot.

Majd a Gnome shell integráció bővítményt hozzáadni az internet böngészőhöz.

Utána pedig jöhet a Dash to Panel kiterjesztés bekapcsolása a GNOME asztali felületen.

Azután pedig jöhet az Arc menu kiterjesztés bekapcsolása is. Végül már csak apró simításokat kellett elvégeznem.

Így most már egészen pofásan néz ki az asztalunk, mint korábban.

Illetve még a GNOME Tweak Toolban gyorsan bekapcsoltam az ablakok középre helyezését is, ami engemet kifejezetten zavar, ha az ablakok nem középen nyílnak meg, hanem össze-vissza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.